Kerekesszékes utazás külföldre

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. február 15. csütörtök, 18.12

Kerekesszékes utazásA kerekesszékes utasok egyes nemzetközi vonatokon a számukra kialakított kocsikban foglalhatnak helyet. Ezekben megfelelő, ablaknál elhelyezett és asztallal ellátott helyek találhatók a kerekesszék számára, a közeli konnektorokból pedig az akkumulátorok töltése is megoldható. A kocsiban természetesen akadálymentes WC található.

Akadálymentes kocsikkal közlekedő vonatok

● valamennyi EuroCity vonat Párkány – Érsekújvár – PozsonyBrno – PardubicePrágaDrezda – Berlin és Hamburg felé;

● Hortobágy EuroCity vonat Záhonytól Debrecenen és Budapesten át Bécs felé;

● valamennyi Railjet vonat BécsLinz – Salzburg – InnsbruckMünchenStuttgart – Frankfurt és Zürich felé;

● valamennyi EURegio vonat Győr - Mosonmagyaróvár - Bruck a.d. Leitha - Bécs felé.

A kocsik saját emelőberendezéssel rendelkeznek, kivéve a Budapest – Hamburg között közlekedő Hungária EuroCity vonatot, ahol a kerekesszékes utazást állomási emelőberendezés használatával tudjuk biztosítani Budapest-Nyugati pályaudvaron történő fel-, illetve leszállás esetén.

A kerekesszékes utazási szándékot legkésőbb a tervezett utazást megelőző munkanap 14 óráig minden esetben meg kell rendelni a 06 (80) 630-053-as zöld számon, vagy a megrendeles [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen az utazás napjának, valamint a fel-, illetve a leszállás helyének megadásával.

A kerekesszékes utasokat kísérők Európa számos országában díjmentesen utazhatnak a mozgáskorlátozott igazolvánnyal vagy ennek megfelelő hivatalos igazolással rendelkező kísért személy társaságában.

A kereksszékes utasok valamennyi, a beutazott útvonalra érvényes és életkoruknak megfelelő kedvezményes menetjegyet megválthatják. Az esetleges kötelező helybiztosítást, vagy a fekvőhelyes, illetve hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.