Utasellátó

A MÁV-START vendéglátó szervezete

A MÁV-START étkező-, háló- és fekvőhelyes kocsijaiban, az Üzleti váróteremben, valamint az újonnan nyílt Batthyány téri falatozóban a társaság keretén belül működő Utasellátó biztosítja a vendéglátási szolgáltatást. A nagy múltra visszatekintő szervezet stratégiai célja az utasok elvárásaihoz alkalmazkodó, modern és színvonalas vasúti vendéglátás megvalósítása, ezzel a vonatok minőségének és versenyképességének növelése.

Utasellátó

A több mint 70 éves múltra visszatekintő szervezet elődje, az önálló Utasellátó Vállalat 1948-ban alakult meg. Feladata kezdettől fogva elsősorban a háló- és étkezőkocsik szolgáltatásának biztosítása, valamint a vasútállomások kereskedelmi és vendéglátó-létesítményeinek üzemeltetése volt, de fénykorában a távolsági autóbuszok, hajók, sőt repülők utasai és a Parlament vagy a Hungaroring látogatói is találkozhattak a szolgáltatásaival.

Az Utasellátó a ’60-as, ’70-es években a különféle, egyedi csomagolással rendelkező árucikkekről (csokoládék, üdítők), az állomási étel- és italautomatákról, valamint az állomási mozgó büfékről és a szinte minden üzleten és használati tárgyon megjelenő, ikonikus szárnyas logóról vált széles körben ismertté. A rendszerváltást követő évtizedekben a fedélzeti vendéglátás a MÁV tulajdonában működött tovább,  az étkező-, fekvőhelyes- és hálókocsik szolgáltatásáért felelős szervezetként a később létrejövő MÁV-csoport szervezetébe integrálva.

Az Utasellátó 2020. június 1. óta a MÁV-START önálló igazgatóságaként dolgozik a vasúti vendéglátás megújításán. A szervezet célja, hogy a MÁV-csoport keretén belül olyan fenntarthatóan üzemeltethető vendéglátó szervezetet alakítson ki, amely a járművek fedélzetén, és az állomásokon is minőségi, a kor igényeinek és az utasok elvárásainak egyaránt megfelelő, nemzetközi szinten is versenyképes szolgáltatást tud biztosítani, folyamatosan növelve ezzel a MÁV-START szolgáltatási színvonalát is.

Utasellátó

Utasellátó szolgáltatások

Utasellátó
Étkezőkocsik

- Pozsonyon, Prágán és Berlinen át Hamburgba (Hungária EC)
- Pozsonyon, Ostraván és Varsón át Terespolba (Báthory EC)
- Bécsbe (Transilvania EC és Dacia nemzetközi gyorsvonat)
- Kolozsvárra (Transilvania EC és Corona IC)
- Csíkszeredán át Brassóba (Corona IC)

Étkezőkocsi

Bisztrókocsi
Bisztrókocsik

- kétóránként Nyíregyházára Miskolcon és Debrecenen át is (Tokaj IC);
- óránként Kecskeméten át Szegedre (Napfény IC);
- kétóránként Pécsre (Mecsek IC)

IC+ bisztró

Utasellátó
Hálókocsik

- Zürichbe és Münchenen át Stuttgartba (Kálmán Imre EN)
- Berlinbe (Metropol EN)
Kolozsváron és a Székelyföldön át Brassóba (Corona IC)

Fekvőkocsi

Utasellátó
Fekvőhelyes kocsik

Zürichbe és Münchenen át Stuttgartba (Kálmán Imre EN)
- Berlinbe (Metropol EN)
Kolozsváron és a Székelyföldön át Brassóba (Corona IC)

Fekvőkocsi

Utasellátó
Üzleti váróterem

Budapest-Keleti pályaudvaron

Üzleti váró

ue-falatozo_piktogram_01-2_2023-02-08.png
Batthyány téri falatozó

Budapesten, a Duna part szomszédságában található,
a Batthyány téri MÁV-HÉV állomás aluljáró szintjén.

batthyany_kulso.jpg


Önt is várjuk, vendégül látjuk!