Csehország

A szépség ezer arca Prágán innen és túl

 czechtourism.com"Ott ahol az én hazám van, völgyek mélyén vizek zúgnak…” – a cseh himnusz első sorait az országban bármerre járva átélhetjük. A zúgó vizeket megtalálhatjuk a hegyek és dombok közt kanyargó patakok formájában is, melyek fölött sűrű erdők és elragadó formájú sziklák magasodnak, de akár a gyógyfürdőket tápláló forrásokban, és a sörfőző üstökben is, amelyek mind-mind üdítő élményt adhatnak testünk számára. A vizek partján pedig hosszú múltra visszatekintő, érintetlen szépségű városok állnak, amelyekben a különböző korok legszebb és legérdekesebb épületei állnak, a gótikától egészen a modernizmusig, mégis egymással és a természettel nagyon szép összhangban. Érdemes azonban a városok környékét is felfedezni, ahol díszes termeikkel megőrzött várak és kastélyok, hegyormokat büszkén uraló búcsújáró templomok, vagy csak a meghódítatlan természet áll – s rájövünk, hogy Prága csak a legszebb ékkő ezen az országnyi ékszerdobozon.

Csehországba közvetlen vonataink a Břeclav  Brno útirányon át Prágába, valamint Ostrava felé közlekednek. Az ország azonban sokkal több látványosságot rejt, mint amit közvetlen vonataink útvonalai mentén láthatunk. České Budějovice és Plzeň sörgyárai, Telč és Český Krumlov történelmi belvárosa, a morva búcsújáró templomok, Jablonec és Nový Bor üveggyárai, Sychrov és Hluboká kastélyai – csak néhány azok közül a látványosságok közül, melyek közül több is méltóan vált a Világörökség részévé. A nyugat-cseh gyógyfürdőkben, az erdőkkel és barlangokkal teli hegyekben testünk is kellemes felüdülést találhat. A vasútbarátokat Jindřichův Hradec kisvasútja invitálja az országba, de sokakat vonz Közép-Európa legnagyobb rockfesztiválja a Zlín melletti Vizovicében megrendezett Masters Of Rock is.

City-Star

Az oda-vissza érvényes City-Star menettérti jegyet elsősorban a kisebb csoportoknak – családoknak, pároknak, baráti társaságoknak – ajánljuk. Az 1. és 2. osztályra is váltható jegyek ára az útvonaltól és az együttutazók számától függ.

A City-Star jeggyel maximum 5 felnőtt és 1 gyermek utazhat együtt, vagy pedig minden egyes felnőtt helyett legfeljebb két gyermek. Az első felnőtt a City-Star alapdíját fizeti meg (egyedül utazó gyermekek ennek a felét), míg a minden egyes további felnőtt esetében az alapdíj fele.

Gyermekek esetében gyermekenként az alapdíj negyede adódik hozzá a menetdíj összegéhez.

City-Star menetjegyek példaárai Budapestről (vidéki kiindulási állomás esetén az árakat a szlovák határtól való távolság határozza meg)

  1. díjövezet 2. díjövezet 3. díjövezet
2. osztály 1. osztály 2. osztály 1. osztály 2. osztály 1. osztály
Alapdíj (1 felnőtt) 62 € 91 € 84 € 129 € 104 € 152 €
1 felnőtt, 1 gyerek 77,50 € 113,80 € 105 € 161,30 € 130 € 190,10 €
2 felnőtt, 1 gyerek vagy 1 felnőtt, 3 gyerek 108,50 € 159,30 € 147 € 225,80 € 182 € 266,10 €
2 felnőtt, 2 gyerek 124 € 182 € 168 € 258 € 208 € 304 €
4 felnőtt 155 € 227,50 € 210 € 322,50 € 260 € 380 €

Valamennyi példaár a Párkány – Pozsony – Břeclav útvonalon történő eljutásra érvényes.

Az 1. díjövezetbe a következő célállomások tartoznak:
Břeclav, Brno, Zlín, Kroměřiz, Otrokovice

A 2. díjövezetbe a következő célállomások tartoznak:
Kutná Hora, Olomouc, Ostrava, Hradec Králové, Jihlava, Jindřichův Hradec, Česká Třebová, Pardubice, Tábor

A 3. díjövezetbe a következő célállomások tartoznak:
Prága, České Budějovice, Český Krumlov, Karlovy Vary, Plzeň, Marianské Lázně, Frantiskovy Lázně, Liberec, Ústí nad Labem

Menettérti kedvezmény

A vasutak megállapodása alapján a magyarországi és a csehországi állomások közötti oda-vissza utazás esetén 40%-os kedvezményt biztosítunk a normál árból, amennyiben az útvonal Szlovákián át vezet, más tranzitország érintése nélkül.

A cseh menettérti kedvezmény további feltétele, hogy a kiindulási és célállomás mindkét irányban azonos kell legyen, ez azonban nem zárja ki azt, hogy az oda- és a visszaútat eltérő útirányon át tegye meg, így a jeggyel akár körutazás is tehető.

Gyermekek utazásakor a kedvezményes árnak is csak a felét kell megfizetni, a 6 fő feletti csoportok pedig magasabb mértékű kedvezményt vehetnek igénybe.

A kedvezményes menetjegyek érvénytartama egy hónap.

Interrail

Amennyiben körutazást szeretne tenni Csehországban, vagy egy régió összes látványosságát szeretné felfedezni, az Interrail bérlettel a legkedvezőbb áron teheti ezt meg. A bérletek egy hónapon belül 3, 4, 6 vagy 8 szabadon választott napon (melybe az oda- és visszaút napja is beletartozik) használhatók fel, korlátlan utazásra a Cseh Vasút vonatain.

Interrail bérletek ára Csehországba:

Felhasználhatóság 1. osztály 2. osztály
Felnőtt Ifjúsági Senior Felnőtt Ifjúsági Senior
3 nap, 1 hónapon belül 78 € 62 € 70 € 59 € 51 € 53 €
4 nap, 1 hónapon belül 99 € 79 € 89 € 74 € 64 € 67 €
6 nap, 1 hónapon belül 139 € 111 € 125 € 104 € 90 € 94 €
8 nap, 1 hónapon belül 176 € 141 € 158 € 132 € 114 € 119 €

Felnőtt bérlettel rendelkező utas kíséretében legfeljebb kettő 12 év alatti gyermek ingyen utazhat. További gyermekek részére ifjúsági bérletet kell váltani. 4 év alatti gyermekek számára nem szükséges bérletet váltani, kivéve, ha külön ülő-, fekvő- vagy hálóhelyet foglalnak el.

Amennyiben Csehországba szóló Interrail bérlettel rendelkezik, és az oda-, illetve a visszautazás vonattal történik, a magyarországi kiindulási, illetve célállomás és a cseh határ között nemzetközi menetjeggyel kell rendelkeznie!

Az almenükben célállomásonként csoportosítva többet is megtudhat a Csehország felé közlekedő közvetlen vonatainkról, az átszállásos eljutásokról, valamint kedvezményes árajánlatainkról és az egyes helyszínek nevezetességeiről!

Hasznos linkek

A Cseh Vasút (ČD) holnapja

Turisztikai információk Csehországról


Aktuális euró árfolyam

A megadott árak a MÁV-START Zrt. által meghatározott árfolyamon forintban, vagy - bármely nemzetközi pénztárunkban – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse föl nemzetközi jegykiadó helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam:

1 € = 325 Ft