Fogyatékkal élők utazása külföldre

Fogyatékkal élő utasaink külföldi utazását akadálymentes kocsikkal, illetve a kísérőik vagy segítő kutyáik ingyenes utazási lehetőségével igyekszünk megkönnyíteni.

Kerekesszékes utasok

A kerekesszékes utasok egyes nemzetközi vonatokon olyan kocsikban foglalhatnak helyet, amelyekben  ablaknál elhelyezett és asztallal ellátott területen állíthatják le kerekesszéküket, a közeli konnektorokból pedig az akkumulátorok töltése is megoldható. A kocsiban természetesen akadálymentes WC található, egy részüknek pedig saját emelőberendezése is van.

Magyarországról emelőberendezéssel ellátott akadálymentes kocsik Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba, Svájcba, Szlovákiába és Szlovéniába közlekednek. A továbbutazásra a társvasutaknál is számos vonaton állnak rendelkezésre akadálymentes járművek, amelyekkel távolabbi országokba – akár Hollandiába, Franciaországba vagy Olaszországba is – eljuthat. Az ilyen kocsikkal közlekedő vonatokról, a menetrendekben találhat információt.

Az emelőberendezés nélküli kocsikba a be- és kiszállás az állomásokon található emelőkkel lehetséges. Az emelők használati igényéről a vasúttársaságokat legalább 48 órával utazás előtt értesíteni kell.

Az értesítés az alábbi elérhetőségeken tehető meg

 • e-mail: megrendeles [KUKAC] mav-start.hu
 • levélben: MÁV-START  Üzemeltetési Szervezet, 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.
 • telefonon: 06 80 630-053.

A mozgáskorlátozott igazolvánnyal vagy ennek megfelelő hivatalos igazolással rendelkező kerekesszékes utasokkal egy kísérő vagy egy segítő kutya több európai országban ingyen utazhat.

A kerekesszékes utasok valamennyi, a beutazott útvonalra érvényes és életkoruknak megfelelő kedvezményes menetjegyet megválthatják. Az esetlegesen kötelező helyjegyet, felárat, illetve a fekvőhely-, vagy hálókocsijegyet a kísérőnek is meg kell fizetnie.

A kerekesszékes kísérői az alábbi országokban utazhatnak ingyenesen:

Magyarország, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia

A kedvezmény felhasználási feltételei:

 • A kerekesszékes utas csak abban az országban veheti meg kísérőjének vagy kutyájának az ingyenes nemzetközi menetjegyeket (de akár más országok közötti utazásokra is), amelyben az ő mozgáskorlátozott-igazolványát kiállították.
 • A kerekesszékes utasnak és a kísérőjének együtt, ugyanazon a kocsiosztályon kell utaznia.
 • A kísérő menetjegyének érvénytartama azonos a kísért kerekesszékes utas menetjegyével.
 • A kerekesszékes utasnak magánál kell tartania mozgáskorlátozott-igazolványát (vagy az ennek megfelelő igazolást), és személyazonosító okmányát.
 • Egy kerekesszékes utassal legfeljebb egy kísérő utazhat ingyenesen, akinek alkalmasnak kell lennie arra, hogy fizikai, illetve tájékozódási segítséget nyújthasson neki.

Vakok

A vak-igazolvánnyal (vagy egy ennek megfelelő hivatalos igazolással) rendelkező tasokkal, egy kísérő vagy egy vakvezető kutya díjmentesen utazhat.

A vak utasok valamennyi, a beutazott útvonalra érvényes és életkoruknak megfelelő kedvezményes menetjegyet megválthatják. Az esetleges kötelező helyjegyet, felárat, illetve a fekvőhely-, vagy hálókocsijegyet a kísérőnek is meg kell fizetnie.

A vakok kísérői a legtöbb európai országban ingyenesen utazhatnak. A kedvezményt nem biztosító országok köréről kérjük tájékozódjon utazása előtt! 

A kedvezmény felhasználási feltételei:

 • A vak utas csak abban az országban veheti meg kísérőjének vagy kutyájának az ingyenes nemzetközi menetjegyeket (de akár más országok közötti utazásokra is), amelyben az ő vak-igazolványát kiállították.
 • A vak utasnak és a kísérőjének együtt, ugyanazon a kocsiosztályon kell utaznia.
 • A kísérő menetjegyének érvénytartama azonos a kísért vak utas menetjegyével.
 • A vak utasnak magánál kell tartania vak-igazolványát (vagy az ennek megfelelő igazolást), és személyazonosító okmányát.
 • Egy vak utassal legfeljebb egy kísérő utazhat ingyenesen, akinek alkalmasnak kell lennie arra, hogy fizikai, illetve tájékozódási segítséget nyújthasson neki.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 400 Ft