Románia

Kényelmes utazások kultúrák keresztútjain

-Románia számos, egymástól különböző kultúra és korszak néhol viharos, de mégis érdekes összképet adó együttese, amelyekhez a hátteret sziklás folyóvölgyek és fenyvesekkel díszített hegycsúcsok szolgáltatják, megannyi egyedi természeti látványossággal kiegészülve – amelyet érdemes felkeresni. Különösen igaz ez Erdélyre, amelyet négy nép – magyar, székely, szász és román – és négy vallás (katolikus, evangélikus, református, ortodox) formált mai képére, s a magyar történelem és művészet legnagyobbjainak emlékét őrzi Mátyás királytól Tamási Áronig. A Partium városaiban (Arad, Nagyvárad, Temesvár) nemcsak a kulturális sokféleség mellett legszebben tanúságot tevő templomok, hanem középkori várak és századforduló polgári életét felidéző eklektikus és szecessziós belvárosi házak is élő tanúságtevőként idézik fel évszázadok történelmét, de ugyanezt a lenyűgöző egyveleget találhatjuk a szász városokban, vagy az örökösen a felsőbb hatalmak által alakított Bukarest széles sugárútjain és Sinaia királyi nyaralóiban is.

Hogy ezt a jelenben is velünk élő múltat minél jobban megismerhessük, számos kedvezményes ajánlattal várjuk Romániába tartó kedves utasainkat.

Special menetjegyek

Amennyiben az alábbi városok és azok környékének nevezetességeit szeretné felfedezni, a legkedvezőbb megoldást a Special menetjegyek jelentik. Ezek a jegyek 15 napig érvényesek, kizárólag 2. osztályra és oda-vissza utazásra.

A Special jegyeket az alábbi árakon kínáljuk Budapestről:

Arad, Nagyvárad 21 €
Temesvár 27 €
Kolozsvár 36 €
Marosvásárhely 43 €
Nagyszeben 46 €
Segesvár 49 €
Csíkszereda 53 €
Brassó 55 €

Debrecenből váltható kirándulójegyek (kizárólag a Püspökladány – Biharkeresztes útvonalon történő utazásokra):

Nagyvárad 14  €
Kolozsvár 29  €

Gyermekek utazása esetén ezeknek az áraknak csak a felét kell megfizetni.

Kedvezményes globáldíjas jegyek: SparDay, SparNight

Döntsön időben nemzetközi vonataink mellett, és a SparDay, illetve SparNight menetjegyekkel kedvező áron eljuthat a legfontosabb erdélyi nagyvárosokba, illetve néhány Erdélyen kívüli román nagyvárosba. A helybiztosítást is tartalmazó menetjegyek korlátozott számban, kizárólag adott napra és vonatra válthatók egyes célállomásokra, illetve helybiztosítási kategóriákban. A jegyek cseréje és visszatérítése nem lehetséges.

City-Star

Az oda-vissza érvényes City-Star menettérti jegyet elsősorban a kisebb csoportoknak – családoknak, pároknak, baráti társaságoknak – ajánljuk. Az 1. és 2. osztályra is váltható jegyek ára az útvonaltól és az együttutazók számától függ.

A City-Star jeggyel maximum 5 felnőtt és 1 gyermek utazhat együtt, vagy pedig minden egyes felnőtt helyett legfeljebb két gyermek. Az első felnőtt a City-Star alapdíját fizeti meg (egyedül utazó gyermekek ennek a felét), míg a minden egyes további felnőtt esetében az alapdíj fele.

Gyermekek esetében gyermekenként az alapdíj negyede adódik hozzá a menetdíj összegéhez.

City-Star menetjegyek példaárai Budapestről (vidéki kiindulási állomás esetén az árakat a román határtól való távolság határozza meg)

  1. díjövezet 2. díjövezet
2. osztály 1. osztály 2. osztály 1. osztály
Alapdíj (1 felnőtt) 66 € 102 € 96 € 150 €
1 felnőtt, 1 gyerek 82,50 € 127,50 € 120 € 187,50 €
2 felnőtt, 1 gyerek vagy 1 felnőtt, 3 gyerek 115,50 € 178,50 € 168 € 262,50 €
2 felnőtt, 2 gyerek 132 € 204 € 192 € 300 €
4 felnőtt 165 € 255 € 240 € 375 €

Az 1. díjövezetbe a következő célállomások tartoznak: Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós (Corona IC-vel) utazva), Arad, Temesvár, Herkulesfürdő, Déva, Gyulafehérvár, Medgyes, Segesvár, Nagyszeben

A 2. díjövezetbe a következő célállomások tartoznak: Gyergyószentmiklós (Hargita IC-vel utazva), Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Tusnádfürdő, Brassó, Sinaia, Craiova, Bukarest

Egyúti és menettérti kedvezményre váltott jegyek

A MÁV-START és a Román Vasút megállapodása alapján a magyarországi és a romániai állomások között az egy útra szóló menetjegyek a normáldíjhoz képest 35%-kal, az oda-vissza útra szóló jegyek pedig 50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Az ilyen menetjegyek vonathoz való kötöttség nélkül érvényesek a vásárláskor megadott útvonalra. Érvénytartamuk 15 nap.

Gyermekek után a kedvezményes árnak csak a felét kell megfizetni, a 6 főnél nagyobb csoportok pedig magasabb mértékű kedvezményben részesülnek.

Interrail

Amennyiben körutazást szeretne tenni Romániában, vagy egy régió összes látványosságát szeretné felfedezni, az Interrail bérlettel a legkedvezőbb áron teheti ezt meg. A bérletek egy hónapon belül 3, 4, 6 vagy 8 szabadon választott napon (melybe az oda- és visszaút napja is beletartozik) használhatók fel, korlátlan utazásra a Román Vasút (CFR) vonatain.

Interrail bérletek Romániába:

Felhasználhatóság 1. osztály 2. osztály
Felnőtt Ifjúsági Senior Felnőtt Ifjúsági Senior
3 nap, 1 hónapon belül 123 € 98 € 111 € 92 € 80 € 83 €
4 nap, 1 hónapon belül 152 € 122 € 137 € 114 € 99 € 103 €
6 nap, 1 hónapon belül 205 € 164 € 185 € 154 € 133 € 139 €
8 nap, 1 hónapon belül 253 € 202 € 228 € 190 € 164 € 171 €

Felnőtt bérlettel rendelkező utas kíséretében legfeljebb kettő 12 év alatti gyermek ingyen utazhat. További gyermekek részére ifjúsági bérletet kell váltani. 4 év alatti gyermekek számára nem szükséges bérletet váltani, kivéve, ha külön ülő-, fekvő- vagy hálóhelyet foglalnak el.

Amennyiben Romániába érvényes Interrail bérlettel rendelkezik és az oda-, illetve a visszautazás vonattal történik, a magyarországi kiindulási, illetve célállomás és a román határ között nemzetközi menetjeggyel kell rendelkeznie!

Az almenükben célállomásonként csoportosítva többet is megtudhat a Románia felé közlekedő közvetlen vonatainkról, az átszállásos eljutásokról, valamint kedvezményes árajánlatainkról és az egyes helyszínek nevezetességeiről!

Hasznos linkek

A Román Vasút (CFR Călători) honlapja

Turisztikai információk Romániáról


Aktuális euró árfolyam

A megadott árak a MÁV-START Zrt. által meghatározott árfolyamon forintban, vagy - bármely nemzetközi pénztárunkban – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse föl nemzetközi jegykiadó helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam:

1 € = 325 Ft