Románia

Kényelmes utazások kultúrák keresztútjain

-Románia számos, egymástól különböző kultúra és korszak néhol viharos, de mégis érdekes összképet adó együttese, amelyekhez a hátteret sziklás folyóvölgyek és fenyvesekkel díszített hegycsúcsok szolgáltatják, megannyi egyedi természeti látványossággal kiegészülve – amelyet érdemes felkeresni. Különösen igaz ez Erdélyre, amelyet négy nép – magyar, székely, szász és román – és négy vallás (katolikus, evangélikus, református, ortodox) formált mai képére, s a magyar történelem és művészet legnagyobbjainak emlékét őrzi Mátyás királytól Tamási Áronig. A Partium városaiban (Arad, Nagyvárad, Temesvár) nemcsak a kulturális sokféleség mellett legszebben tanúságot tevő templomok, hanem középkori várak és századforduló polgári életét felidéző eklektikus és szecessziós belvárosi házak is élő tanúságtevőként idézik fel évszázadok történelmét, de ugyanezt a lenyűgöző egyveleget találhatjuk a szász városokban, vagy az örökösen a felsőbb hatalmak által alakított Bukarest széles sugárútjain és Sinaia királyi nyaralóiban is.

Hogy ezt a jelenben is velünk élő múltat minél jobban megismerhessük, számos kedvezményes ajánlattal várjuk Romániába tartó kedves utasainkat.

Kirándulójegyek több erdélyi nagyvárosaba

Amennyiben ezen városok és azok környékének nevezetességeit szeretné felfedezni egy pár napos utazás keretében, a legkedvezőbb megoldást a kirándulójegyek jelentik. Ezek a menetjegyek az utazás első napjától számítva négy napig érvényesek, kizárólag 2. osztályra és oda-vissza utazásra. A kirándulójegyeket az alábbi árakon kínáljuk Budapestről:

Arad, Nagyvárad 21 €
Temesvár 27 €
Kolozsvár 36 €
Marosvásárhely 43 €
Nagyszeben 46 €
Segesvár 49 €
Csíkszereda 53 €
Brassó 55 €
Debrecen-Nagyvárad 14 €
Debrecen-Kolozsvár 29 €

Gyermekek ezeknek az áraknak csak a felét fizetik.

A Debrecenből érvényes kirándulójegyek kizárólag Püspökladány-Biharkeresztes útvonalon történő utazásokra használhatók fel!

"Fortuna" menetjegyek számos erdélyi célállomásra 19 €-tól, Bukarestbe 29 €-tól

"A szerencse ahhoz szegődik, aki észnél van". Döntsön időben nemzetközi vonataink mellett, és a "Fortuna" menetjegyekkel akár már 19 €-tól eljuthat a legfontosabb erdélyi nagyvárosokba, 29 €-tól pedig Bukarestbe. Amennyiben éjszakai vonatainkon nyugodt álmot igérő utazásra vágyik, válassza a kevés pénzért is kényelmes alvást biztosító fekvőhelyes kocsit, vagy a szállodai szobák kényelmét garantáló hálókocsikat.

A helybiztosítást is tartalmazó menetjegyek korlátozott számban, kizárólag adott napra, vonatokra és az alább felsorolt célállomásokra illetve komfortkategóriákra válthatók, legkésőbb a vonat indulása előtti napon. A jegyek cseréje és visszatérítése nem lehetséges.

  Temesvár Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyszeben, Brassó, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Craiova Sinaia, Bukarest
2. osztályú ülőkocsin 15 € 19 € 29 €
fekvőhelyes kocsin, 6 ágyas fülkében*   29 € 39 €
fekvőhelyes kocsin, 4 ágyas fülkében**   39 €  
hálókocsin, 3 ágyas (Tourist) fülkében*   49 € 59 €
hálókocsin, 2 ágyas (Double) fülkében**   59 €  

*csak az Ister EuroNight-ra és a Corona nemzetközi gyorsvonatra váltható!

**csak a Corona nemzetközi gyorsvonatra váltható!

City-Star

Az oda-vissza érvényes City-Star menettérti jegyet elsősorban a kisebb csoportoknak – családoknak, pároknak, baráti társaságoknak – ajánljuk. Az 1. és 2. osztályra is váltható jegyek ára az útvonaltól és az együttutazók számától függ.

A City-Star jeggyel maximum 5 felnőtt és 1 gyermek utazhat együtt, vagy pedig minden egyes felnőtt helyett legfeljebb két gyermek. Az első felnőtt a City-Star alapdíját fizeti meg (egyedül utazó gyermekek ennek a felét), míg a minden egyes további felnőtt esetében az alapdíj fele.

Gyermekek esetében gyermekenként az alapdíj negyede adódik hozzá a menetdíj összegéhez.

City-Star menetjegyek példaárai Budapestről (vidéki kiindulási állomás esetén az árakat a román határtól való távolság határozza meg)

  1. díjövezet 2. díjövezet
  2. osztály 1. osztály 2. osztály 1. osztály
Alapdíj (1 felnőtt) 66,00 € 102,00 € 96,00 € 150,00 €
1 felnőtt, 1 gyerek 82,50 € 127,50 € 120,00 € 187,50 €
2 felnőtt, 1 gyerek

1 felnőtt, 3 gyerek
115,50 € 178,50 € 168,00 € 262,50 €
2 felnőtt, 2 gyerek 132,00 € 204,00 € 192,00 € 300,00 €
4 felnőtt 165,00 € 255,00 € 240,00 € 375,00 €

Az 1. díjövezetbe a következő célállomások tartoznak: Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós, Arad, Temesvár, Herkulesfürdő, Déva, Gyulafehérvár, Medgyes, Segesvár, Nagyszeben

A 2. díjövezetbe a következő célállomások tartoznak: Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Tusnádfürdő, Brassó, Sinaia, Craiova, Bukarest

További kedvezmények - oda-vissza utazás féláron!

Oda-vissza szóló utazásra szóló kedvezménynek köszönhetően továbbra is az év minden napján féláron lehet eljutni számos romániai úticélra, mivel az érintett vasutak a vonatok teljes 50 %-os kedvezményt biztosítanak az oda-vissza útra érvényes jegyekre, az egy útra szóló menetjegyek pedig 35 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Gyermekek a fenti kedvezményes menetjegyek árának csak a felét fizetik, a 6 főnél nagyobb csoportok egy útra 45, oda-vissza 60%-os kedvezményben részesülnek

A kedvezményes menetjegyek csak bizonyos útvonalakra és célállomásokra váltható meg (jellemzően a közvetlen vonataink által járt útvonalakon), vonatokhoz kötöttég nélkül, az oda-vissza érvényes jegyeknél egy hónapos érvénytartammal. A kedvezményből kizárt útvonalakról és célállomásokról kérjük, hogy jegypénztárainknál érdeklődjenek.

Ha nem szeretné egész napját utazással tölteni, válassza éjszakai vonatainkat, ahol némi felár ellenében az Utasellátó tradicionális kényelmet biztosító, vagy a román vasutak modern, jó futású fekvőhelyes- vagy hálókocsijai garantálják Önöknek a kellemes álmokat, hogy az út végén kipihenten, új felfedezésekre készen ébredjen fel Erdély hegyei között vagy épp a Kárpátok havasalföldi lejtőin Bukarest felé haladva. A legtöbb hosszabb távú vonaton a két ország étkezőkocsijainak köszönhetően nemcsak erdők és városok közé, hanem az ízek világába is kényelmes utazást tehetünk.

Interrail

Amennyiben körutazást szeretne tenni Romániában, vagy egy régió összes látványosságát szeretné felfedezni, az InterRail-bérlettel a legkedvezőbb áron teheti ezt meg. A bérletek egy hónapon belül 3, 4, 6 vagy 8 szabadon választott napon (melybe az oda- és visszaút napja is beletartozik) használhatók fel, korlátlan utazásra a CFR vonatain.

Interrail bérletek ára Romániába (4. árszint)

  1. osztály 2. osztály
felnőtt Senior ifjúsági felnőtt Senior ifjúsági
3 nap, 1 hónapon belül 121 € 109 € 97 € 78 € 70 € 57 €
4 nap, 1 hónapon belül 148 € 133 € 119 € 95 € 86 € 69 €
6 nap, 1 hónapon belül 197 € 177 € 158 € 125 € 113 € 93 €
8 nap, 1 hónapon belül 231 € 208 € 185 € 148 € 133 € 107 €

A felnőtt bérlettel utazók két 12 éven aluli gyermeket díjmentesen vihetnek magukkal. Senior bérlet 60 éves kortól váltható.

A román határig történő utazáshoz az utasnak kiegészítő csatlakozó menetjeggyel kell rendelkeznie.

Ha többet szeretne megtudni a Romániába közlekedő közvetlen vonatainkról, az azokra érvényes árakról, és a vonaluk mentén található nevezetességekről, kérjük válasszon egyet útvonalaink közül:

Budapest - Gyergyószentmiklós - Csíkszereda - Sepsiszentgyörgy

Budapest - Nagyvárad - Kolozsvár - Marosvásárhely

Budapest - Arad - Temesvár - Herkulesfürdő - Craiova

Budapest - Nagyszeben - Brassó

Budapest - Sinaia - Bukarest

Kishatárforgalmi viszonylatok: Nagykároly, Szatmárnémeti, Nagybánya, Nagyszalonta

További információkért kérjük keresse fel az alábbi linkeket:

A román személyszállító vasútvállalat (CFR Calatori) honlapja: http://www.cfrcalatori.ro/

Román belföldi menetrendi kereső (angolul is): http://www.mersultrenulirorcfr.ro/


Aktuális euró árfolyam

A megadott árak a MÁV-START Zrt. által meghatározott árfolyamon forintban, vagy - bármely nemzetközi pénztárunkban – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse föl nemzetközi jegykiadó helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam:

1 € = 315 Ft