Kerékpárszállítás külföldre

Kerékpáros utazásAmennyiben vonattal utazik, az egyik leginkább környezetbarát közlekedési módot választja – amivel  talán csak a kerékpározás kelhet versenyre. A kettő ráadásul előnyösen is kombinálható: több nemzetközi vonaton nemcsak utasainknak, hanem kerékpárjaiknak is kényelmes és biztonságos utazási lehetőséget kínálunk.

Nemzetközi vonatok kerékpárszállítási lehetőséggel

Magyarországról kerékpár az erre alkalmas és kijelölt kocsikban Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba, Romániába, Svájcba, Szlovákiába és Szlovéniába szállítható.

Arról, hogy mely vonatokban közlekednek kerékpárszállító kocsik, a menetrendekben találhat információt.

Nemzetközi kerékpárjegy

A kerékpárok szállításához érvényes nemzetközi menetjegy, nemzetközi kerékpárjegy és az esetek többségében kerékpárhely-foglalás is szükséges

Nemzetközi kerékpárjegy nemcsak a Magyarországról kerékpárszállító kocsival elérhető országokba, hanem Belgiumba, Hollandiába, Luxemburgba és Dániába is váltható! Az ide közlekedő csatlakozó járatok kerékpárszállítási lehetőségeiről kérjük, tájékozódjon utazása előtt.

A nemzetközi kerékpárjegy ára egy útra 10 €. Magyarországról Horvátországba, Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába kedvezményes, 5 €-s áron kínálunk kerékpárszállítási lehetőséget!

Magyarország és Ausztria között az EURegio Special menettérti jegyekkel, valamint hetijegyekkel a kerékpárszállítás díjmentesen lehetséges!

Kiegészítő szabályok a nemzetközi kerékpárszállításhoz
  • A MÁV-START a kerékpárjegyhez kerékpárbizonylatot is kiad, amely tartalmazza a hozzá tartozó kerékpárjegy adatait, valamint az utas nevét és címét, ezt a szállított kerékpárra rá kell erősíteni.
  • A kerékpárjegy érvénytartama 4 nap. Egy kerékpárjegyhez legfeljebb két egymást követő vonaton lehet ingyenesen kerékpárhelyet foglalni.
  • Ha az utas menetjegye az útmegszakítást lehetővé teszi, és az utas csak a következő napon utazik tovább, akkor – függetlenül attól, hogy a kerékpárjegy érvényessége még nem járt le – a továbbutazáshoz újabb kerékpárjegyet kell váltani. Nem minősül útmegszakításnak, ha az utazás a következő napon csatlakozó vonat hiányában, vagy az igénybe vett éjszakai vonat érkezésének napján folytatódik.
  • Magyarországon benzinmotoros és fekvőkerékpár, valamint nem gyerekszállításra szolgáló utánfutó  nem szállítható nemzetközi forgalomban. Más országokban a tandem (kétüléses) kerékpárok szállítását is korlátozhatják.
  • Tricikli és utánfutós kerékpár szállításához két kerékpárhelyet kell foglalni.
  • A kerékpárt az utasnak kell a vasúti kocsiba fel-, illetve onnan levinnie, valamint az ott kijelölt helyen biztonságosan elhelyeznie.
  • A kerékpárokon hagyott csomagokért és tartozékokért (pl. lámpák, sebességmérő, pumpa) a vasúttársaságok nem vállalnak felelősséget.

Egyes vasutaknál további különleges szállítási feltételek lehetnek érvényben, ezekről kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Összecsukható, illetve szétszerelt kerékpár kézipoggyászként bármely vonaton szállítható, ha be van csomagolva és olyan méretű, hogy a közlekedést nem akadályozó módon (pl. poggyásztartón vagy ülés alatt) elhelyezhető.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 400 Ft