Kerékpárszállítás külföldre

Kerékpáros utazásAmennyiben Ön vonattal utazik, az egyik leginkább környezetbarát közlekedési módot választja. Ezt talán csak a kerékpározás múlhatja felül. Több nemzetközi vonaton nemcsak Önnek, hanem kerékpárjának is kényelmes és biztonságos utazási lehetőséget kínálunk.

Fontos tudni, hogy kerékpárok szállítására nemzetközi forgalomban csak a kerékpárszállító kocsival közlekedő járatokon van lehetőség. Egyes viszonylatokon egész évben, más útvonalakon pedig csak az év bizonyos időszakában, szezonálisan közlekedtetünk kerékpárszállító kocsit.

Kerékpárszállító kocsival közlekedő nemzetközi vonatok

Kerékpár külföldre csak az alábbiakban felsorolt járatokon szállítható.

Egész évben

● valamennyi EuroCity vonaton Budapestről Párkány, Érsekújvár, Pozsony, Brno, Prága, Drezda, Berlin, Hamburg felé;

● valamennyi Railjet xpress vonaton Budapestről Bécs, Linz, Salzburg, Innsbruck, München, Stuttgart, Frankfurt és Zürich felé;

● valamennyi EuRegio vonaton a Győr – Mosonmagyaróvár – Bruck a.d. Leitha – Bécs útvonalon;

a Citadella gyorsvonaton Őrihodos, MuraszombatLjubljana, illetve június közepétől augusztus végéig Koper felé;

● a Hargita InterCity vonaton Nagyvárad, KolozsvárCsíkszereda, Brassó felé;

● a Báthory Eurocity vonaton 2020. április 04-től Krakkó felé

Szezonálisan

● az Adria expresszvonaton június közepétől szeptember elejéig ZágrábSplit felé;

● az Istria expresszvonaton június közepétől augusztus végéig Őrihodos, Muraszombat, Maribor, Ljubljana, Koper, Rijeka, Opatija felé.

Nemzetközi kerékpárjegy

A kerékpárok szállításához érvényes nemzetközi menetjegy, nemzetközi kerékpárjegy és az esetek többségében kerékpárhely-foglalás szükséges.

Kerékpárjegy ára Horvátországba, Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába egy útra: 5 € / kerékpár

Kerékpárjegy ára Csehországba, Ausztriába, Németországba és Svájcba egy útra: 10 € / kerékpár

Magyarország és Ausztria között az EURegio Special menettérti jegyekkel, valamint hetijegyekkel a kerékpárszállítás díjmentesen lehetséges!

Kiegészítő szabályok a nemzetközi kerékpárszállításhoz

● A MÁV-START-nál történő kerékpárjegy-vásárlás esetén a kerékpárjegyhez kerékpárbizonylat is kiadásra kerül, amely tartalmazza a hozzá tartozó kerékpárjegy adatait. A kerékpárbizonylatot a szállított kerékpáron el kell helyezni.

● A kerékpárjegy és a kerékpárbizonylat érvénytartama 4 nap. Egy kerékpárdíjhoz legfeljebb egymást követő két díjmentes kerékpárhely-foglalás tartozhat.

● Ha az utas által használt menetjegy az útmegszakítást lehetővé teszi, és az utas az utazását megszakítja, akkor – függetlenül attól, hogy a kerékpárjegy érvényessége még nem járt le – a továbbutazáshoz újabb kerékpárjegyet kell váltani. Nem minősül útmegszakításnak, ha az utazás csatlakozó vonat hiányában folytatódik egy másik napon vagy az igénybevett éjszakai vonat érkezésének napján.

● Alap esetben a következő kerékpárok szállíthatók nemzetközi forgalomban: kereskedelemben kapható, hagyományos kerékpárok; elektromos segédmotorral felszerelt kerékpárok; kerékpár-utánfutók; kétüléses tandemek; fekvőkerékpárok; triciklik. Az egyes szállítók az előbbiek tekintetében korlátozásokat vezethetnek be, így például a MÁV-START járatain elektromos kerékpár és fekvőkerékpár egyáltalán nem szállítható, kerékpár-utánfutó pedig csak akkor, ha az gyermek szállítására szolgál.

● Tricikli és kerékpár-utánfutóval rendelkező kerékpár szállításához kettő darab kerékpár-helyjegyet kell vásárolni.

● A kerékpárt az utasnak saját magának kell a vasúti kocsiba be-, illetve onnan kirakodnia.

● Ha a nemzetközi út során vámjogi előírásokat kell alkalmazni, akkor vámjogi okokból a nemzetközi kerékpárjegyen és a kerékpárbizonylaton fel kell tüntetni az utas nevét és címét. A kerékpárbizonylatot alá kell írni, és a kerékpáron el kell helyezni.

● Az utas által a kerékpáron hagyott csomagokért a szállítók nem vállal felelősséget. Ugyanez vonatkozik a kerékpáron található nem tartósan rögzített felszerelésre (pl. ivókulacs, kerékpárpumpa, sebességmérő, kerékpár-számítógép, stb.).

Egyes vasutaknál további különleges szállítási feltételek lehetnek érvényben, ezekről kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Összecsukható, illetve szétszerelt kerékpár díjfizetés nélkül, kézipoggyászként szállítható bármely vonaton, amennyiben az a poggyásztartón, illetve az ülések alatt elhelyezhető.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft