Újabb 15 felújításra váró osztrák vasúti személykocsi érkezett Magyarországra

2015. március 31. kedd, 14.01 / Utolsó módosítás: 2015. április 1. szerda, 09.25

Kedd délelőtt a MÁV-START újabb 15 használt vasúti személykocsit vett át a hegyeshalmi vasúti határállomáson. Ezzel az Osztrák Vasúttársaságtól (ÖBB) megvásárolt ötvenötből már 25 érkezett meg Magyarországra.  A Lange-Schlierenek a felújítás után folyamatosan állnak forgalomba az északkelet-magyarországi régióban. 

A második 15 kocsi – az előzőekhez hasonlóan – szintén a MÁV-START szolnoki járműjavító bázisára kerül. Ott végzik el a magyarországi műszaki előírásoknak megfelelő átalakításokat, az úgynevezett fővizsga munkákat, továbbá a személykocsik belső tereinek megújítását, az ablakok cseréjét.  Sor kerül a futómű- és belsőberendezések vizsgálatára, valamint a jármű MÁV-START színterv szerinti külső átfestésére is. Március 18-án mutatta be a vasúttársaság az első öt felújított kocsit, amelyek azóta naponta közlekednek Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely között.

A kocsik miskolci honállomással a térséget kiszolgáló regionális és távolsági forgalomban közlekednek. A fokozatosan forgalomba álló kocsikkal a MÁV-START az elöregedett, korszerűtlen járműveket váltja ki, így a megújult járműparkkal tovább emelkedik a személyszállítási szolgáltatás színvonala az észak-kelet magyarországi vasúti régióban.

A kiválasztásnál a MÁV-START figyelembe vette, hogy a kocsitípus 140 km/h sebességre alkalmas, tárcsás fékberendezésű, az ajtózárás központi és sebességfüggő reteszelésű, valamint rendelkezik fedélzeti hangosítással. A legalacsonyabb ár mellett döntő tényezőnek számított, hogy a magyar vasúthálózaton ismert típusról van szó, amelynek az alkatrész utánpótlása is folyamatosan biztosított. Lényeges feltétel volt még a többcélú, pl. mozgáskorlátozottak utazására vagy kerékpárszállításra alkalmas terek kialakításának lehetősége is.

Budapest, 2015. március 31

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG