Prémium osztály a MÁV-START InterCity vonatain

A MÁV-START 2021 őszén vezette be kiemelt InterCity vonalain a prémium (1+) osztályú szolgáltatást, melyet folyamatosan további vonalakra terjesztünk ki. A prémium osztály az IC vonatok fedélzetén elérhető legmagasabb szolgáltatási kategória, az 1. osztályhoz képest is magasabb színvonalat képvisel.

A prémium (1+) osztály az alábbi vonalakon, viszonylatokon érhető el:

 • Tokaj InterCity: kétóránként a Budapest-Keleti – Miskolc – Nyíregyháza – Debrecen – Szolnok – Cegléd – Budapest-Nyugati útvonalon
 • Nyírség és Latorca InterCity: kétóránként a Budapest-Nyugati – Cegléd – Debrecen – Nyíregyháza (– Záhony) útvonalon
 • Napfény InterCity: óránként a Budapest-Nyugati – Cegléd – Kecskemét – Szeged útvonalon
 • Mecsek InterCity: kétóránként a Budapest-Keleti – Dombóvár – Pécs útvonalon

IC premium viszonylat 2023

Letölthető pdf verzió

Jármű bemutatása

A MÁV-START prémium osztálya jelenleg az új gyártású, IC+ típusú kocsikon érhető el. A magyar tervezésű és gyártású járművekből 2021-től összesen 35 darab készül. A modern járművek a legújabb műszaki előírások szerint 200 km/h sebességre alkalmasak, légkondicionáltak. Az elektromos eszközök töltésére ülőhelyenként egy 230 V-os konnektor és USB-töltő is tartozik, valamint WiFi is rendelkezésre áll. A teljes utastér szőnyegborítású, továbbá a termes szakaszban és a folyosón rejtett LED hangulatvilágítás ad fényt, míg az árnyékolásról az ablakokra szerelt sötétítő rolók gondoskodnak.

icplusz_armz_kulso.png

A kocsiban két darab prémium osztályú fülke található, fülkénként kényelmi okokból csak négy ülés található. Ezek bőrborításúak, széles tartományban elektromosan állíthatók és biztosítják utasainknak a személyre szabott komfortot. A fülkében utazók a világítást és a hőmérsékletet a kocsi többi részétől függetlenül saját maguknak szabályozhatják, ezt az asztalba integrált érintőképernyők segítségével lehet megtenni. A fülkék formavilága a kocsi többi részétől és a többi kocsiétól merőben eltérő, elegáns kialakítású, ívelt, diszkrét formákkal és mintázott üvegfelületekkel, tükrökkel.

icplusz_armz_jellegrajz-ulohelyek.png

A prémium osztályú fülkéken felül a kocsiban bisztrószakasz, 1. osztályú termes szakasz, valamint 1. osztályú csendes fülkék találhatóak.

premium_1.jpgpremium_2.jpgbisztro.jpg

Szolgáltatások

A prémium osztályra (1+) helyet váltó utasok exkluzív környezetben, kényelmesen tágas ülésben és térben utazhatnak, út közben kikapcsolódhatnak, vagy dolgozhatnak. Az ülések munkára vagy étkezésre alkalmas kihajtható asztalokkal rendelkeznek.

A prémium osztályú jegy ára ezen felül az alábbiakat is tartalmazza:

 • A kocsiban található Utasellátó bisztrószakaszban a helyjegy felmutatásával tetszőleges meleg italt (kávé, tea) választhat díjmentesen.
 • Amennyiben Budapest-Keleti pályaudvaron száll fel a vonatra, a járat indulása előtt a 9. vágány mellett található Prémium várót igénybe veheti, ahol az Utasellátó meghatározott kínálatából korlátlanul és díjmentesen lehet fogyasztani.

jegyarban-foglalt.jpgvaro-1.jpgvaro-2.jpg

Jegyvásárlás

A prémium osztály 2.990 forintos helyjegy váltása mellett vehető igénybe.

A prémium szakaszba a jegyeket online és a MÁV app-ban a legegyszerűbb megvásárolni. A hétvégi és ünnepi időszakban érdemes a jegyet több nappal utazás előtt megváltani.

Jegyvásárlás a MÁV app-ban

 • Viszonylat és dátum kitöltése az utazásnak megfelelően;
 • Utasok és kedvezményeken belül az életkor és az esetleges kedvezmények megfelelő beállítása szükséges (pl. diákigazolvány);
 • Szolgáltatások lehetőségnél a „Személyszállítás 1. osztályon” és „Prémium ülőhely 1. osztály” szűrők beállítása;
 • A Keresés gombra kattintva a vonatra szóló ajánlat kiválasztható.

Jegyvásárlás az Elvira rendszerben

 • Viszonylat és dátum kitöltése az utazásnak megfelelően;
 • Az Utasok pontnál az életkor és az esetleges kedvezmények megfelelő beállítása szükséges (pl. diákigazolvány);
 • Részletes keresésre kattintva az „1+ Prémium hely” szűrő bekapcsolása;
 • A Keresés gombra kattintva a vonatra szóló ajánlat kiválasztható.