Vasútvillamossal Szeged és Hódmezővásárhely között

Tram-train

Munkanapokon csúcsidőben 20 percenként járnak a vasútvillamosok Szeged és Hódmezővásárhely között.

Hazánkban és a térségben is kuriózumnak számító, Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő vasútvillamosokat korszerűségüknek és a megbízhatóságuknak (kiemelkedő, csaknem 97 százalékos a pontossági mutató) köszönhetően egyre többen választják.

Az utasok megszerették a TramTrain-rendszert, az utasforgalmi próbaüzem kezdete óta már közel egymillió utazáshoz vették igénybe. Az újabb bővítés, menetrendi fejlesztés pedig még inkább kedvez a térségben élőknek, és várhatóan növekedni fog a vasútvillamos népszerűsége.

A munkanapok reggeli és délutáni csúcsidőszakában 20 percenként közlekednek a TramTrain-járatok, ezáltal még több utas szokhat át a közúti közlekedésről a kötött pályára.

 • Szegedről Hódmezővásárhelyre munkanapokon 5:20-tól 8:20-ig és 13:20-tól 17:20-ig, Hódmezővásárhelyről Szegedre pedig 5:30-tól 8:27-ig és 13:30-tól 17:27-ig járnak 20 percenként a vasútvillamosok.
 • 8:35-kor, 17:25-kor és 23:45-kor Szeged vasútállomás és Szeged-Rókus között is közlekedik TramTrain betétjárat.
 • A másik irányban Szeged-Rókusról 3:50-kor, 4:50-kor, 5:50-kor és 13:45-kor fog indulni új járat Szeged vasútállomásra.
 • A sűrítés miatt a Szeged és Békéscsaba közötti személyvonatok menetrendjét nem kellett megváltoztatni, azok továbbra is a már megszokott időben indulnak.

A vasútvillamos péntek, szombat és vasárnap éjszaka is óránként közlekedik. Utasaink az esetleges közlekedési korlátozásokról a kihelyezett hirdetményekből is értesülhetnek.

A TramTrain járatokkal Hódmezővásárhely és Szeged belvárosából is kényelmesen elérhető Szabadka a 2023. november 28. óta újra működő Szeged – Palics – Szabadka vasútvonalon át.

A vasútvillamos útvonala és megállóhelyei

A vasútvillamos útvonala és megállóhelyei
Teljes méretért kattintson a képre.
A letölthető vonalhálózati térképet itt érheti el.

 

A vasútvillamos díjszabása és menetrendje

A vármegye- és országbérletek a teljes útvonalon érvényesek, beleértve a városi szakaszokat is.

A vasútvillamos megállóhelyek szerinti menetrendje
Érvényes 2023. december 10-től 2024. június 21-ig.

A vasútvillamos megállóhelyek szerinti menetrendje
Érvényes 2024. június 22-től visszavonásig.

A vasútvillamosra számos módon lehet jegyet váltani, ezáltal mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb megoldást.

Állomási, megállóhelyi automaták

A vasútvillamos vonala mentén számos megállóban telepítettünk MÁV-START automatákat (esetenként nem a peronon, hanem néhány méterrel távolabb, tágasabb helyszínen), amelyekből készpénzzel és bankkártyával is vásárolhatók díjtermékek a vasútvillamosokra, továbbá a MÁV-START vonataira és az SZKT járataira is:

 • Szeged vasútállomás
 • Szeged, Aradi vértanúk tere
 • Szeged, Széchenyi tér
 • Szeged, Anna-kút
 • Szeged, Rókusi templom
 • Szeged, Vásárhelyi Pál utca
 • Szeged, Rókus vasútállomás
 • Algyő
 • Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás
 • Hódmezővásárhely, Strandfürdő
 • Hódmezővásárhely, Hősök tere
 • Hódmezővásárhely, Kossuth tér
 • Hódmezővásárhely, Kálvin János tér
 • Hódmezővásárhely vasútállomás

 

Emellett hazánk összes üzemelő állomási, megállóhelyi MÁV-START jegyautomatájából megválthatók a vasútvillamos díjtermékek.

Fedélzeti automaták

A vasútvillamosokon elhelyezett, a szegedi helyi közlekedés járművein működő jegyautomatákkal azonos típusú fedélzeti eszközökből bankkártyás fizetéssel a járműveken néhány mozdulattal, egyszerűen, gyorsan megvásárolhatók az egyszeri utazásra érvényes jegyek.

Vasúti jegypénztárak

A vasútvillamos vonala mentén vasúti jegypénztár található Szeged vasútállomáson, Szeged-Rókus, Hódmezővásárhelyi Népkert és Hódmezővásárhely vasútállomásokon, valamint Szegeden a Vasútigazgatóság földszintjén (Menetjegyiroda, Anna-kút).

Partneri pénztár

A Szeged, Széchenyi téri megállóban, a Hódmezővásárhely felé tartó vágány peronja melletti pavilonban is válthatók jegyek és bérletek a vasútvillamosra. Nyitva munkanapokon a hónapok 1. és 7. napja között 6:00 és 19:00 között, munkanapokon a hónapok 8. és 31. napja között 7:00 és 17:00 között, illetve szombatonként 8:00 és 12:00 között, szabadnapokon és munkaszüneti napokon zárva.

Autóbusz-állomások jegypénztárai

Szegeden a Mars téri autóbusz-állomáson, illetve a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomáson is megválthatják az utasok a vasútvillamosra érvényes menetjegyeket és bérleteket a Volánbusz által üzemeltetett belföldi vasúti partneri pénztárban.

A Szeged, Mars téri autóbusz-állomáson pénztára a vasútvillamos Szeged, Rókusi templom megállóhelyétől mintegy 3 percnyi sétára található. Munkanapokon tart nyitva, a hónapok 1. és 7. napja között 06:00-11:45 és 12:30-18:00 óra között, a hónapok 8. és 31. napja között 07:00-11:45 és 12:30-16:00 között.

A hódmezővásárhelyi autóbusz-állomás jegypénztára a vasútvillamos Hódmezővásárhely, Kálvin János téri megállóhelyétől alig 2 perces sétára található. Munkanapokon tart nyitva, a hónapok 1. és 7. napja között 6-18 óra között, a hónapok 8. és 31. napja között 07:00-11:45 és 12:30-17:00 óra között.

Elektronikus csatornák

Az egyszeri utazásra érvényes jegyek és a bérletek az utazás megkezdése előtt megvásárolhatók a MÁV app felületén, valamint a vasúttársaság weboldaláról is.

Szegedi Közlekedési Társaság jegypénztárai és egyéb jegyváltási csatornái

A vasútvillamos-járatok Szeged közigazgatási határán belüli utazás esetén a szegedi városi jegyekkel, bérletekkel is igénybe vehetők.

Egyebekben általános szállítási feltételekről ide kattintva tájékozódhatnak.

Hódmezővásárhely és Szeged között nagyvasúti eljutási lehetőség is rendelkezésre áll.


Továbbutazási lehetőségek Budapestre és más városokba:

MÁV APP 

WEBOLDAL 

Továbbutazási lehetőségek Volán járatokkal:

https://www.volanbusz.hu/hu


Szeged városán belüli közlekedéssel kapcsolatos információk:

https://szkt.hu/

tramtrain_rokus

Közlekedjen körültekintően!

Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy a vasútvillamos vonala mentén még óvatosabban vezessenek, kerékpározzanak, körültekintően keljenek át a gyalogos átkelőhelyeken. A KRESZ szabályai szerint a vasútvillamosnak minden közlekedési járművel szemben elsőbbsége van. Elsőbbséget kell adni a körforgalomban haladó járművel is a körforgalmat keresztező tramtrain részére!

 

Technikai adatok, egyéb információk a vasútvillamosról

Modern, praktikus, biztonságos

A dízel-villamos hibrid vasútvillamos 216 férőhelyes, melyből 4 mozgássérült hely. A komfortos, nagy részben alacsonypadlós és akadálymentes vasútvillamos járművek korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkeznek. A két multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsik szállítása is biztosított. Hódmezővásárhelyen 94 autó számára P+R parkolót és 900 kerékpártárolót alakítottak ki.

Vasútvillamos a közlekedésben

Szeged és Hódmezővásárhely villamosvonalán a KRESZ előírásai alapján 50 km/órás maximális sebességgel haladhatnak, a két város közötti nyíltvonalon dízel meghajtással, 80 km/órás megengedett sebességgel szállíthatják majd az utasokat. 

TramTrain

Technikai adatok

Tram train

A Stadler Rail Valencia S.A.U. által gyártott, CityLink járműcsaládba tartozó Szeged-Hódmezővásárhelyi hibrid vasútvillamos járművek főbb műszaki paraméterei a következők:

 • A jármű hosszúsága: 37,2 m
 • Maximális szélessége: 2650 mm
 • Maximális magassága (leengedett áramszedővel): 3943 mm
 • A jármű önsúlya: 69,7 tonna
 • 92 ülőhely (16 felhajtható üléssel)
 • 216 utas (4 fő/m²)
 • A jármű 2 db többcélú utastereiben összesen 4 db kerekesszékkel közlekedő utas, ill. 8 db. kerékpár szállítható
 • Oldalanként 4-4 (összesen 8 darab) dupla lengő-toló feljáróajtó, szimmetrikus elrendezésben.
 • 360 és 600 mm belépési magasság, igazodva a városi sk+30 cm és a nagyvasúti sk+55 cm peronokhoz.
 • 360 mm beszálló magasságú peronok esetében 1 db/peron, 600 mm beszálló magasságú peronok esetében 2 db/peron kimozduló lépcsővel rendelkezik az utasok felszállásának megkönnyítése és az esélyegyenlőség biztosítása érdekében.
 • A kerekesszékkel közlekedő mozgássérült utasok akadálymentes bejutása a jármű többcélú utastereibe mind a városi sk+30 cm, mind a nagyvasúti sk+55 cm peronok esetében is.
 • Kerékátmérő új állapotban 720 mm, kopottan 640 mm
 • Névleges beépített villamos vontató motor teljesítmény: 4X145 kW
 • Névleges dízelmotor teljesítmény: 2X390 kW
 • Legnagyobb engedélyezett sebesség nagyvasúti üzemmódban: 100 km/h (konstrukciós sebesség nagyvasúti dízel üzemmódban 110 km/h, városi villamos üzemmódban 70 km/h).
 • Legkisebb bejárható ívsugár 22 m (kis sebességnél).
 • A jármű teljesíti az EN15227 szerinti C-III-as ütközésvédelem és DIN 5566-3 szerinti láthatóság (1200mm @300m) követelményeket.
 • A jármű felépítéséből adódóan könnyűszerkezetes, karbantartást nem igénylő felépítéssel rendelkezik; duplex nagy szilárdságú, rozsdamentes acélból készült kocsiszekrényekkel.
 • Alkalmas 2 db azonos típusú tramtrain jármű szinkronüzemének megvalósítására.

 A Stadler Rail Valencia S.A.U. gyártmányú vasútvillamos járművek a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, tágas utastérrel, fedélzeti WiFi mobilinternet kapcsolattal, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas 230 V AC hálózati és  5 V DC USB csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek. A járművek multifunkcionális terei négy darab kerekes székes utas, illetve 8 db kerékpár vagy 4 darab babakocsi szállítására lesznek alkalmasak. A járművek nagyszélességű feljáró terekkel rendelkeznek az optimális utasáramláshoz, a gyártó – a gyors utascsere biztosítása érdekében – oldalaként 4-4 darab széles, kétszárnyű feljáró ajtót alakít ki. A szolgáltatás színvonalát növeli a kivételesen csendes futás, a nagyrészben alacsonypadlós felépítés, a tágas- és világos belső terek és a fejlett légkondicionáló rendszer is.

A CityLink családba tartozó vasútvillamos járművek a legfrissebb biztonsági szabványok szerint készülnek (a legújabb ütközési és szilárdsági szabványoknak megfelelő, rozsdamentes acélból készített kocsiszekrényekkel).

mavstart_logo.png

A vasútvillamosra számos módon lehet jegyet váltani, ezáltal mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb megoldást

Állomási, megállóhelyi automaták

A vasútvillamos vonala mentén számos megállóban telepítettünk MÁV-START automatákat (esetenként nem a peronon, hanem néhány méterrel távolabb, tágasabb helyszínen), amelyekből készpénzzel és bankkártyával is vásárolhatók díjtermékek a vasútvillamosokra, továbbá a MÁV-START vonataira és az SZKT járataira is:

 • Szeged vasútállomás
 • Szeged, Aradi vértanúk tere
 • Szeged, Széchenyi tér
 • Szeged, Anna-kút
 • Szeged, Rókusi templom
 • Szeged, Vásárhelyi Pál utca
 • Szeged, Rókus vasútállomás
 • Algyő
 • Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás
 • Hódmezővásárhely, Strandfürdő
 • Hódmezővásárhely, Hősök tere
 • Hódmezővásárhely, Kossuth tér
 • Hódmezővásárhely, Kálvin János tér
 • Hódmezővásárhely vasútállomás

 

Emellett hazánk összes üzemelő állomási, megállóhelyi MÁV-START jegyautomatájából megválthatók a vasútvillamos díjtermékek.

Fedélzeti automaták

A vasútvillamosokon elhelyezett, a szegedi helyi közlekedés járművein működő jegyautomatákkal azonos típusú fedélzeti eszközökből bankkártyás fizetéssel a járműveken néhány mozdulattal, egyszerűen, gyorsan megvásárolhatók az egyszeri utazásra érvényes jegyek.

Vasúti jegypénztárak

A vasútvillamos vonala mentén vasúti jegypénztár található Szeged vasútállomáson, Szeged-Rókus, Hódmezővásárhelyi Népkert és Hódmezővásárhely vasútállomásokon, valamint Szegeden a Vasútigazgatóság földszintjén (Menetjegyiroda, Anna-kút).

Autóbusz-állomások jegypénztárai

Szegeden a Mars téri autóbusz-állomáson, illetve a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomáson is megválthatják az utasok a vasútvillamosra érvényes menetjegyeket és bérleteket a Volánbusz által üzemeltetett belföldi vasúti partneri pénztárban.

A Szeged, Mars téri autóbusz-állomáson pénztára a vasútvillamos Szeged, Rókusi templom megállóhelyétől mintegy 3 percnyi sétára található. Munkanapokon tart nyitva, a hónapok 1. és 7. napja között 06:00-11:45 és 12:30-18:00 óra között, a hónapok 8. és 31. napja között 07:00-11:45 és 12:30-16:00 között.

A hódmezővásárhelyi autóbusz-állomás jegypénztára a vasútvillamos Hódmezővásárhely, Kálvin János téri megállóhelyétől alig 2 perces sétára található. Munkanapokon tart nyitva, a hónapok 1. és 7. napja között 6-18 óra között, a hónapok 8. és 31. napja között 07:00-11:45 és 12:30-17:00 óra között.

Elektronikus csatornák

Az egyszeri utazásra érvényes jegyek és a bérletek az utazás megkezdése előtt megvásárolhatók a MÁV app felületén, valamint a vasúttársaság weboldaláról is.

Szegedi Közlekedési Társaság jegypénztárai és egyéb jegyváltási csatornái

A vasútvillamos-járatok Szeged közigazgatási határán belüli utazás esetén a szegedi városi jegyekkel, bérletekkel is igénybe vehetők.