Kiemelt ajánlatok, aktualitások

FIGYELEM! Változások a kerékpárszállítás feltételeiben és díjszabásában 2024. március 1-től!
Az országos tarifareformhoz igazodva (részletes információ: www.ujtarifa.hu) változtak a kerékpárszállítás szabályai és díjszabása is. A legfontosabb változások és az új szabályozás részletei a Fontos tudnivalók, jegyárak oldalon érhetők el.

Kerékpárral a Balaton körül

A főszezonban a Balaton északi és déli partjára is bővül a közlekedő vonatok száma, a járatok jelentős részén pedig nagyobb számban lehet kerékpárt szállítani.

Az északi partra a Kék Hullám InterCity- és a Vízipók sebesvonatokat, a déli partra pedig a Tópart InterCity-vonatokat ajánljuk Budapestről, melyek kétóránként közlekednek nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal.

Az ország számos nagyvárosából közvetlen vonatok indulnak a Balatonhoz, így Vácról, Miskolcról, Debrecenből, Békéscsabáról, Szegedről, Szolnokról, Pécsről, Szombathelyről és Győrből is elérhető a magyar tenger. Ezen vonatok mindegyikén szállíthatók kerékpárok, többségükön nagy számban.

Fontos, hogy a Balatonhoz közlekedő vonatokra a kerékpárjegy (vagy kerékpár országbérlet) mellé kerékpárhelyjegyet is kell váltani, hogy biztosan jusson hely a kétkerekűnek is. A kerékpárhelyjegy ára a vonat kapacitásától függően 100, 300, 650 vagy 990 Ft, ezért érdemes böngészni az ajánlatok között.

Ajánljuk utasainknak, hogy kerékpárjegyüket- és helyjegyüket elővételben váltsák meg elővételben.

Irány a Tisza-tó!

A főszezonban naponta közlekedik a Tisza-tó sebesvonat, mellyel Budapestről, a Keleti pályaudvarról indulva elérhető az évről-évre növekvő népszerűségnek örvendő, közúti forgalomtól mentes kerékpárúton körbetekerhető tó: Poroszlóról vagy Tiszafüredről lehet nekivágni a kerekezésnek.

A vonat nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedik, menetrendje pedig akár egynapos kirándulást is lehetővé tesz.

Távolabbi tájak felfedezése: Zempléni-hegység

A kevésbé ismert, ám kerékpározásra kiválóan alkalmas útvonalakban bővelkedő Zemplénbe is bővültek a kerékpárszállítási lehetőségek. A Budapest-Keletiből Miskolcon át kétóránként induló Hernád-Zemplén InterCity-vonatok egyik (Zemplén IC) része Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely felé biztosítja 16 kerékpár szállítását. Így a Tokaj-Hegyalján és a Hegyközben kiépített kerékpárutakat is felfedezhetők – utóbbi az egykori Hegyközi kisvasút nyomvonalán vezet. A vonat másik része (Hernád IC) a Hernád-völgyében halad végig, ahonnan olyan híres látnivalók és települések fedezhetők fel két keréken, mint Boldogkő vagy Regéc vára, Vizsoly vagy Gönc. A hegységen áttekerve, a hollóházi porcelángyárat és Füzér várát, vagy épp a középkori aranybányáiról híres Telkibányát is felfedezve Sátoraljaújhelyig is eljuthatunk. A vonattal nemzetközi forgalomban egészen Kassáig vihetjük a kerékpárt (6 férőhely), ahonnan a Felvidék távolabbi részei is felfedezhetők.

A fővárostól karnyújtásnyira: Dunakanyar és Börzsöny

Dunakanyar kényelmesen elérhető a Nyugati pályaudvarról óránként induló Z70-es zónázó vonatokkal, melyek nagyrészt emeletes KISS-motorvonatokkal közlekednek. A járatokon 12 kerékpár szállítható. Március 15-től hétvégente további gyorsított vonatok is bővítik a hétvégi kínálatot.

Fót, Veresegyház és Őrbottyán felől óránként, Aszód felől pedig kétóránként indulnak személyvonatok Vácra – utóbbi viszonylat keleti irányból (Eger, Hatvan felől) is elérhetővé teszi a térséget, ahol át lehet szállni a Dunakanyar felé.

Váci átszállással a Kelet-Börzsöny is elérhető, ahonnan a hegységbe, illetve az Ipoly-völgyben azt megkerülő, remek kerékpáros útvonalak vezetnek. A Diósjenő–Drégelypalánk felé közlekedő S750-es személyvonatok többségén március közepétől hétvégenként 16 kerékpár szállítására alkalmas kocsik közlekednek.

Kerékpárszállítás távolsági (InterCity) járatainkon

Budapest és a legtöbb vidéki nagyvárosunk között közlekedő InterCity vonatainkon utasaink egész évben szállíthatják kerékpárjaikat, részben hazai gyártású IC+ kocsikon.

Kombinált utazás - minden évszakban lehetséges

A vasútállomásokat legegyszerűbben és leggyorsabban minden évszakban kerékpárral érhetjük el. Elővárosi vasútvonalaink többségén korszerű, fedett, kamerával őrzött kerékpártárolók állnak utasaink rendelkezésére, ahonnan vonattal folytathatják útjukat.

Kerékpárszállítás külföldre

Számos határon túli célpont is elérhető vonattal, kerékpárt is szállítva. 2023 decemberétől utasaink már Kassára is magukkal vihetik kerékpárjaikat a Budapest-Keletiből 2 óránként induló Hernád InterCityvel. A Szeged és Szabadka között újraindult személyvonatokon szintén szállíthatók kerékpárok.

Kedvezményes kerékpárjegy a Magyar Kerékpárosklub tagoknak és START Klub kártyás utasainknak

A Magyar Kerékpárosklub tagjai és START Klub kártyával rendelkező utasaink kedvezméyes kerékpárjegyet válthatnak, melyek ára 375 Ft. START Klub kártyás utasaink ezen felül szombatonként továbbra is díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat országszerte Részletekért keresse a START Klub oldalainkat.

Kerékpár országbérlet

Rendszeresen kerékpárt szállító utasainknak ajánljuk a Kerékpár országbérletet, melyet már 10 utazás (5 oda-vissza út) esetén megéri megváltani. A bérlettel szabadon bejárható az ország, hiszen a MÁV-START (beleértve a Szeged-Hódmezővásárhely tram-traint is) és a GYSEV járatai mellett a MÁV-HÉV teljes hálózatán és a BKK meghatározott járatain is érvényes. Ára 4950 Ft, és 30 napig érvényes. Kerékpárhelyjegy-köteles vonatokra a kerékpár országbérlet mellé is szükséges kerékpárhelyjegyet váltani.