Tanácskérés és bejelentés

Amennyiben az Etikai Kódex figyelmes elolvasása után úgy érzi, hogy nem kapott elegendő információt arról, hogy mi az elvárt magatartás egy-egy konkrét helyzetben, esetleg úgy látja, hogy a Kódexben foglalt elveket megsértették, akkor további információért, tanácsért, valamint bejelentéssel a Belső Ellenőrzési Főosztály szervezetéhez fordulhat az alábbi elérhetőségeken:

postai út: a Budapest 1426 Pf. 111. postafiók, vagy bejelentés tehető a MÁV Vasútszolgálati postáján („B” posta) keresztül a Belső Ellenőrzési Főosztály címére,

elektronikus út: az etika [KUKAC] mav.hu e-mail cím,

telefon: a 06 (1) 511 39-57 telefonszámon,

személyes: a MÁV Zrt. Belső Ellenőrzési Főosztály munkatársánál, a 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. címen.

A bejelentési rendszer a munkatársak számára is lehetőséget biztosít arra, hogy az általuk tapasztalt, illetve a velük szemben alkalmazott, Etikai Kódexbe ütköző magatartásról bejelentés formájában úgy adjanak tájékoztatást, hogy személyüket az eljárásban védetten kezelik. Mindenki, aki az Etikai Kódexbe ütköző magatartást, helyzetet észlel, megoszthatja tapasztalatát a fent megadott elérhetőségeken keresztül. Azzal segítheti a tények hatékony feltárását, ha a tapasztalt helyzetet a lehető legrészletesebben ismertetve jelenti be a Belső Ellenőrzési Főosztály szervezet által működtetett elérhetőségek valamelyikén. Ehhez lehetőleg írja le, hogy mit, mikor és milyen körülmények között észlelt. Fogalmazza meg, hogy mi lehet Etikai Kódexbe ütköző, és mellékelje azokat az esetleges dokumentumokat, információkat is, amelyek állításait alátámasztják. Azzal nagyban segítheti a munkát, ha a bejelentésben saját nevét és elérhetőségét is megadja.

Az eljárásokban – megfelelő tájékoztatás mellett – személyes adatkezelésre is sor kerül. Ennek szabályai a hatályos jogszabálynak, belső utasításoknak megfelelően kerültek kialakításra. 

A kivizsgálás folyamatát szabályozó eljárásrend– amely belső utasítás formájában jelenik meg – célja, hogy a MÁV-csoport érdekeinek védelmével kapcsolatban felmerülő problémákat egységesen, átlátható és ellenőrzött módon kezelje. Az eljárásrend garantálja a jogszabályoknak megfelelő, védelmi-garanciális elemekkel lefolytatott vizsgálatot, valamint védi a bejelentőt és a bejelentettet is. Ugyanakkor az egyértelműen valótlan, illetve alaptalan bejelentések kivizsgálására nem kerül sor.

Az eljárási szabályok minden olyan garanciális elemet tartalmaznak, amelyekre az etikai eljárás természetéből adódóan szükség van. A rendszer teljes transzparencia mellett működik, a bejelentő és az eljárásban érintettek tájékoztatása is kötelező. Az információk áramlása, az adatok kezelése azonban védett módon és zártan történik.

A sikeres fellépés az Etikai Kódexbe ütköző magatartásokkal szemben nagyban hozzájárul a MÁV-csoport hatékony működéséhez, hiszen a visszaélések feltárása – kimutathatóan és tapasztalhatóan – hatékonyságot növelő szereppel bír.