Információ Beszállítóknak

Szolnok, június 10. – Újabb beszállítói tájékoztató rendezvény az IC+ kocsik sorozatgyártásáról

A MAGYAR KÖZLÖNY 47. számában megjelent Kormányhatározat alapján 30 milliárd forinttal támogatja a Kormány száz darab, belföldi közlekedésű IC+ típusú vasúti személykocsi sorozatgyártását, és az ennek alapjául szolgáló szolnoki vasúti járműipar fejlesztését. Ezen felül a MÁV-START Zrt. húsz darab, nemzetközi közlekedésre alkalmas IC+ kocsi gyártását is tervezi 2017-től. A vasúttársaság kiemelt törekvése, hogy a sorozatgyártásban a hazai beszállítók a lehető legnagyobb mértékben szerepet vállalhassanak, elősegítve ezzel a hazai járműipar fejlődését. Ehhez beszállítói tájékoztató rendezvényt tervez a vállalat június 10-én Szolnokon, ahol minden előzetesen rendelkezésre álló információt átad az érdeklődőknek, hogy az újgenerációs IC+ vasúti személykocsik sorozatgyártásában részt vehessenek.A rendezvény helyszíne: Vasúti Járműjavító, Szolnok, Kőrösi út 1-3.

Időpont: 2016. június 10. 9:30-tól

 

Program

9:15-9:30.       Érkezés, regisztráció

  9:30 - 9:45.       Szalay Ferenc, Szolnok város polgármesterének beszéde a sorozatgyártás jelentőségéről Szolnok érintettségében          

  9:45.- 10:15.     Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójának előadása az IC+ sorozatgyártási stratégiáról

10:15 - 10:45.     Stósz István, műszaki fejlesztési vezető előadása a belföldi és a nemzetközi közlekedésre alkalmas IC+ személykocsikról

10:45 - 11:15.     Támis Norbert beszerzési igazgató előadása a beszállítói lehetőségek és kötelezettségek kapcsán

11:15-12:30.   Az IC+ prototípus megtekintése, szakmai konzultációk

A parkolás a rendezvény helyszínén díjtalan.

 

Az IC+ kocsikról

A prototípusokat a MÁV-START Zrt. Szolnok Vasúti Járműjavító telephelye gyártotta, azok teljes egészében hazai fejlesztésűek. Több hónapos tesztsorozaton bizonyították a magyar mérnöki munka kiválóságát, a mintegy tízezer oldalas dokumentáció szerint megfelelve az Európai Unió által alkalmazott TSI rendszer követelményeinek és hozzávetőlegesen száz vizsgálatnak. Mindkét jármű másodosztályú, légkondicionált, a laptopok és más mobil eszközök működéséhez szükséges energiát elektromos csatlakozók biztosítják, a kikapcsolódást vagy munkavégzést vezeték nélküli internet segíti. A GPS-vezérelt audiovizuális utastájékoztató-rendszer mindig pontos tájékoztatást ad a vonat helyzetéről, míg a biztonságról belső videófelügyeleti rendszer gondoskodik. A kocsik tömege 48,5 tonna, hossza 26,4 méter, a megengedett legnagyobb sebessége 200 km/h, az utastéri elrendezése termes, ahol 80 ülőhely található. A prototípusok a végleges típusengedélyt 2015. június 1-jén kapták meg, a távolsági és nemzetközi közlekedést szolgálva már több mint nyolcszázezer km-t közlekedtek Magyarországon és külföldön egyaránt. A szerzett tapasztalatokat a jövőre induló sorozatgyártás során is felhasználja a vasúttársaság.

A MÁV-START Zrt. várja az érdeklődők jelentkezését, ahol a szakmai előadásokat követően lehetőség lesz személyesen átbeszélni a további együttműködés kereteit a vasúttársaság szakembereivel.

A rendezvényen való részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát a beszallitoinap [KUKAC] mav-start.hu (beszallitoinap [KUKAC] mav-start.hu) elérhetőségen június 8-áig jelezheti a résztvevők számának megadása mellett.MÁV-START Zrt.

 


 

A MÁV-csoport  beszerzési területe a Beszállítói / Vállalkozói partnerségi párbeszéd elmélyítéséért több irányban is tett jelentős lépéseket. Kiemelten néhány ezek közül:

Új gondolkodásmód meghonosítása.

Várjuk beszállítóink észrevételeit, javaslatait ezzel is lehetőséget teremtve az „élő” piac jobb megismerésére.

Visszajelzés a szállítóknak

A MÁV-csoport 2012 első félévében a kis- és középvállalkozóknak Beszállítói RoadShow-t indított. Az ország 20 városát érintő rendezvénysorozat célja volt, hogy a vasúttársaság minél több partnerének kínáljon együttműködési lehetőséget, ezáltal a vállalkozások minél nagyobb arányban vegyenek részt a cégcsoport tendereiben.

Folyamatok automatizálása

R2P kiterjesztése Csoport szintre

A MÁV-csoport 2010-ben bevezette a  Basware beszerzési és számla feldolgozási rendszert, melynek egyik fő célkitűzése a központosított és automatikus számlabefogadás megteremtése. A beérkező számlák információ tartalma szkennelés után automatikusan „kiemelésre kerül” ( OCR ) és megtörténik a beszerzési előzménnyel történő összevetése. Hármas egyezés esetén (megrendelés – teljesítésigazolás – számla) a számla feldolgozása automatikus, kifizetése gyorsabb, így a bevezetett informatikai megoldás mind a cégcsoport partnerei számára, mind pedig a MÁV csoport számára előnyös.

Belső (igénylő) és külső (szállító) szereplők számára is átlátható és egyértelmű folyamatok

Elektronizálás – Hírlevél, e-Árlejtés, e-Beszerzés

Az átlátható, hatékony és egyértelmű beszerzési folyamatok kiterjesztésének fontos eszköze az elektronizálás.

2011 tavaszán indult el a Beszállítói Hírlevél szolgáltatása (melyre már 2000-nél több vállalkozás regisztrált), majd bevezetésre került az e-Árlejtést valamint kialakításra és elindításra az e-Beszerzés rendszer.

A beszerzési folyamatok a bevezetett e-Beszerzés rendszer segítségével az átláthatóság mellett még hatékonyabbá válnak, így segítve a beszerzési döntések meghozatalát, illetve vállalkozói oldalról az ajánlatadást, ezáltal gyorsabbá téve a beszerzést. Ennek keretében a beszerzési eljárások egy elektronikus tendereztetési felületen kerülnek lebonyolításra. A rendszer támogatja a beszerzési eljárások teljes folyamatát: az ajánlatkérések összeállításától az ajánlatkérésen és - benyújtáson keresztül az eredményhirdetésig. Mindemellett biztosítja az ajánlatkérő és az ajánlattevők közötti kommunikáció lehetőségét, a kérdések-válaszok és a hiánypótlások gördülékeny kezelését. Az ajánlattévők számára biztonságos megoldásokat nyújt a rendszer, ugyanis egymástól teljesen elkülönítve kezeli az ajánlatokat, s számos egyéb biztonsági elemet tartalmaz.

Letölthető dokumentumokMéretDátum
Office presentation icon Beszállítói információk - prezentáció1.28 MB2014.10.27.