Állomásfejlesztési Projekt

MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 25 helyszínen.

Projekt jelzőszáma: KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0003

Projekt célja

 

koháziós alap infoblokk

Az elmúlt évtized vonali infrastruktúrafejlesztéseiből kimaradtak az állomásépületek és utasforgalmi tereinek korszerűsítései. Projektekbe a vonali infrastruktúrafejlesztésekhez kapcsolódva kerültek beemelésre a kijelölt állomások.

A fejlesztési program célja a vonali fejlesztésekből kimaradt 25 állomás rendszerterv szerinti fejlesztése. A projekt tartalmazza az állomási helyszínek fő utasforgalmi (felvételi) épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, az állomási szolgáltatások részeként a kormányablakok hálózatának kialakítását, melyek azonos szakmai standardok és arculati elemek mentén működnek. A projekt az állomási rekonstrukciós program és az integrált ügyfélszolgálat program részeként a közösségi közlekedés résztvevői számára lehetővé teszi az egyablakos közigazgatási ügyintézés elterjedését.

Elérendő cél a személyszállítás szolgáltatási színvonalát növelő, az üzletpolitikai és versenyképességi elvárásoknak is megfeleltetett komplex szolgáltatásfejlesztés megvalósítása.

A Támogató (NFÜ) a Közlekedés Operatív Program keretén belül 2009. év március hó 01. napján „Az ország és a régióközpontok nemzetközi vasúti és vízi úti elérhetőségének javítása” tárgyú KÖZOP-2.5.0-09 jelű felhívást tett közzé, melyre a MÁV Zrt. KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0003 azonosító számon 2013.01.14. napján befogadott pályázatot nyújtott be.

Támogató 2012.02.05. napján kelt döntésével határozott és a Kormány a 1651/2012. (XII.19.) Korm. határozatban közzétett döntésével jóváhagyta, valamint elfogadta a projekt akciótervi nevesítését.

A Támogató döntése alapján a MÁV Zrt. 9.8 Mrd Ft  vissza nem térítendő támogatásban részesül. A Támogatási Szerződés 2013.03.05-én aláírásra került.

Rövid, áttekinthető műszaki tartalom

Az állomásfejlesztési program 25 helyszínen valósul meg az alábbi felosztásban:

I. Integrált ügyfélszolgálati fejlesztések 

A program a következő települések vasútállomásain valósul meg:

Békéscsaba, Budapest (Bp. Déli pu.,  Bp. Keleti pu., Bp. Nyugati pu.), Cegléd, Debrecen, Érd (Érd alsó mh), Győr, Kaposvár, Füzesabony, Miskolc (Miskolc Tiszai pu.), Nyíregyháza,  Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Vác.

II. Állomások épületeinek komplex felújítása, utasforgalmi kiszolgáláshoz kapcsolódó infrastruktúra elemek fejlesztése.

A program a következő települések vasútállomásait tartalmazza:

Keszthely, Tapolca, Balatonszentgyörgy, Budapest (Rákos, Rákoshegy, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Zugló), Kaposvár, Pécs.

Műszaki tartalom: A helyszínek eltérő infrastrukturális kiépítettsége és egyedi adottságai miatt eltérő műszaki tartalommal valósulnak meg a fejlesztések. A helyi adottságok lehetőségeinek optimalizálását szem előtt tartva valósul meg az állomási ingatlan fejlesztés, utastájékoztató rendszer fejlesztése, térfigyelő rendszer kiépítése, integrált ügyfélszolgálati rendszer kiépítése (17 kormányablak), perontetők felújítása/építése, utasforgalmi terek térvilágítási rendszerének korszerűsítése, infokommunikációs rendszer kiépítése.

A Támogatási Szerződés tárgya a „MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 25 helyszínen” című, a projekt adatlapban és annak mellékleteiben rögzített  előkészítésére és kivitelezésére irányuló projekt (a továbbiakban: Projekt) elszámolható költségeinek Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozása. Támogatás intenzitása: 100 %.

A projekt fő feladatai:

-              Megvalósíthatósági tanulmány készítése,

-              Tervezési-előkészítési munkák,

-              Tervezésre vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárások lefolytatása,

-              Engedélyezési tervek készítése,

-              Kivitelezésre vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárások lefolytatása,

-              Magasépítészeti, épületenergetikai és épületgépészeti korszerűsítés,

-              Vizuális és hangos utastájékoztató eszközök telepítése,

-              Térfigyelő és vagyonvédelmi eszközök telepítése,

-              Térvilágítási eszközök korszerűsítése,

-              B+R, P+R parkolók építése,

-              Infokummunikációs rendszer kiépítése,

A projekt tervezési és kivitelezési munkái eltérő ütemezéssel indulnak.

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon Az állomásfejlesztési projekt helyszínei3.84 MB2015.04.30.
Fájl Pécsi állomás felújítása előtte utána22.48 MB2015.12.18.
Fájl Projektzáró prezentáció6.82 MB2015.12.21.