80-as számú vasútvonal

A projekt bemutatásakoháziós alap infoblokk


Azonosítási szám: KÖZOP-2.5.0-09-11-2015-0004
Projekt megnevezése: Szolgáltatási színvonal javítás a 80-as számú vasútvonalon
Támogatás mértéke: 100%

 

A projekt célja a 80-as számú, Budapest – Miskolc – Sátoraljaújhely/Nyíregyháza vasútvonal mintegy 42 km hosszú, Nagyút vasútállomás – Mezőkeresztes-Mezőnyárád vasútállomás közötti szakaszának - azon belül a lassújelekkel sűrűn érintett jobbvágány - fejlesztése. A vonal a TEN-T törzshálózat és az RFC6 vasúti áruszállítási folyosónak (Orient korridor) is része, ezenkívül kiemelkedő belföldi és regionális nemzetközi szereppel is bír. A projekt, megvalósulásával, támogatja azt a célkitűzést, mely szerint: „egységes európai vasúti térség megvalósítása szükséges ahhoz, hogy a vasút hosszú távon versenyképes lehessen más közlekedési módokkal”, ezért olyan jellemzőkkel kell rendelkeznie a hálózatnak, amely biztosítja a műszaki rendszerátjárhatóságot is.
A projekt eredménye, vagyis a lassújelekkel érintett vasúti pálya és a felújítással érintett állomások akadálymentesítési és előtér rendezési munkálatainak befejezése lehetővé teszi a személyszállítás számára a más közlekedési módokkal szembeni versenyképesebb szolgáltatások nyújtását. Az így létrejövő, a társadalmi-gazdasági igényeket hatékonyabban kielégítő vasúthálózat a magyar közlekedési rendszer korszerűbb, s ezzel egyidejűleg keresettebb részévé válhat, megvalósítva azon infrastruktúra-fejlesztési igényeket, melyek nagymértékben hozzájárulnak a hazai vasút versenyképességéhez nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.
 

A projekt kiemelt feladatai:
• a jobbvágány felépítményének cseréje 60-as rendszerűre gyorsátépítő vonat segítségével;
• a jobbvágány alatti alépítmény megerősítése, alépítményjavító géplánc alkalmazásával;
• vízelvezetés megoldása nyíltárkos rendszerrel;
• műtárgyak háttöltésének szemcsés anyagúra történő cseréje, egyes műtárgyak szigetelése, felújítása, acélhidak hídfacseréje;
• a megállóhelyeken a jobbvágány melletti peron felújítása;
• villamos felsővezetéki oszlopok szükség szerinti áthelyezése, felsővezeték szabályozása;
• a jobbvágányban fekvő útátjáró elemek átépítése;

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon 80-as vasútvonal fejlesztés1.17 MB2015.12.18.