INKA projekt

infoblokk inkaA projekt megnevezése:  Infrastruktúra és gördülő állomány karbantartó szoftver, valamint IT alkalmazás konszolidáció projekt

Projekt fizikai megvalósítása: 2023.02.28.

Támogatás mértéke: 100%


Az INKA1 projekt:

Szerződött támogatás összege: 1.397.979.814 Ft

Projekt azonosítási száma: KÖZOP-2.5.0-09-11-2015-0001

Kedvezményezettek: MÁV Zrt., MÁV-START Zrt.

A projekt célja a KÖZOP és IKOP alapok támogatásával karbantartási folyamatokat támogató szoftver beszerzése, bevezetése, valamint IT alkalmazás konszolidáció megvalósítása, továbbá az ehhez kapcsolódó működési- és eljárási rendek szabályozása.

Az Integrált Megoldás rendszer alelemei:

  • SAP ECC rendszer,
  • INFRALIFE rendszer,
  • TIBCO rendszer és
  • IDMátrix rendszer

A projekt megvalósítását követően érzékelhető hatékonyságjavulás lesz tapasztalható a folyamatok áttekinthetősége, optimalizálhatósága az üzemeltetés, a felújítások és a karbantartások területén. MÁV-csoport szinten az egységes irányítási rendszer bevezetésével költséghatékonyabb működés és egyben a szolgáltatási színvonal javulása várható.

Az INKA2 projekt:

Szerződött támogatás összege: 3.600.000.000 Ft

Projekt azonosítási száma: IKOP-2.1.0-15-2017-00046

Kedvezményezettek: MÁV Zrt., MÁV-START Zrt.

A 2018 augusztusában megkötött újabb támogatási szerződésnek köszönhetően a MÁV és a MÁV-START nekiláthatott az INKA projekt második ütemének megvalósításához. A projekt keretében cégcsoport-szintű gördülőállomány-karbantartás és a MÁV-START Zrt. erőforrás-tervezés újrastrukturált üzleti folyamatait támogató integrált és konszolidált informatikai rendszer bevezetése valósul meg.

A MÁV-csoport stratégiai célja, hogy az utasok hamarabb érjék el úti céljukat, a vasút versenyképes alternatívát nyújtson a közúttal szemben, javuljon a menetrendszerűség, a megbízhatóság és a biztonság, ezek mellet az utazási környezet (kényelem, tisztaság, esztétika, akadálymentesítés) minősége elérje az európai színvonalat. Ennek érdekében az INKA2 projekt eredményeként megvalósuló informatikai megoldásokkal kívánjuk elérni, hogy a járműkarbantartás, a javítás, a gyártás informatikai támogatásának magas szintre emelésével és ezzel párhuzamosan a hatékonyabb eszköz és személyzetgazdálkodással javuljon a szolgáltatási színvonal, a vasúti járművek műszaki állapota, azok rendelkezésre állási szintje, ezáltal a menetrendszerűség és a kapacitások értékesítési lehetősége. Hosszú távú igény, hogy az új rendszer a jelenleginél kisebb ráfordításokkal, hatékonyabban támogassa a MÁV-csoport céljainak elérését.


Az INKA projekttel kapcsolatos sajtóközleményünket a linkre kattintva olvashatja el.

Az INKA2 projekttel kapcsolatos sajtóközleményünket a linkre kattintva olvashatja el.