Visszakapja az IC kocsikat Békéscsaba

2016. szeptember 7. szerda, 10.32 / Utolsó módosítás: 2016. szeptember 9. péntek, 14.08
Közösen népszerűsíti a vasúti közlekedést a MÁV-START és a megyeszékhely önkormányzata

Szeptember 17-től a helyiek kezdeményezésére három pár, IC kocsit is továbbító belföldi vonatot állít forgalomba a MÁV-START a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon. Így a meglévő nyolc nemzetközi InterCity és EuroNight járattal együtt összesen tizennégy magasabb minőségi szolgáltatást nyújtó vonatot vehetnek igénybe az utasok. Az utasszám növelése érdekében Békéscsaba önkormányzata részt vesz a vasúti közlekedés népszerűsítésében.

A MÁV-START az utasok, valamint Békéscsaba polgármesterének észrevételeit, kéréseit figyelembe véve szeptember 17-én szombattól ismét közlekedtet belföldi IC kocsikat a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával az alábbi járatokkal gazdagodik a kínálat:

Budapest-Keleti pályaudvarról Békéscsabán át Lőkösházáig 9:10-kor Transsylvania, 11:10-kor Békés és 17:10-kor Alföld névvel indul InterCity. Míg Lőkösházáról a fővárosba 06:49-kor Viharsarok, 12:49-kor Békés és 16:49-kor Csanád névvel közlekedik IC-járat. A két végállomás között háromórás a menetidő, ám a Budapest és Békéscsaba közötti 2 óra 30 perces utazás versenyképes a közúti eljutási időkkel.

A plusz járatok közlekedtetéséről szeptember elsején állapodott meg Csépke András a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, valamint Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere. A kapcsolatfelvételt a település vezetője kezdeményezte, a megállapodást több személyes és írásos egyeztetés előzte meg. A partnerség értelmében a vasúttársaság és a város a jövőben közösen gyűjti, elemzi és értékeli az utasok észrevételeit, javaslatait, vizsgálja az utazási szokásokat, továbbá népszerűsíti a vonatozást. Az utasszám alakulásának függvényében a MÁV-START fokozatosan fejleszti a térség vasúti közlekedésének színvonalát, több jó állapotú, felújított kocsit közlekedtet a vonalon. 2017 decemberétől – a pálya teljes felújításának befejezése után, ami lehetővé teszi a 160 km/h-s sebességet – jelentősen csökkenti a menetidőt, és egységesíti a szolgáltatást. Azaz megszűnnek az eddigi „hibrid” szerelvények, tisztán IC kocsikból álló járatok közlekednek majd, továbbá a korszerű motorvonatokkal is találkozhatnak az utasok.

A vasúttársaság bízik abban, hogy a módosítás bevezetését követően az IC szolgáltatást igénybe vevő utasok száma kedvezően alakul, és jelentős mértékben meghaladja az idei első félévben tapasztalt értékeket.

Békéscsaba, 2016. szeptember 7.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG