A hét városa: Eger

Eger - Dobó tér

Tipp: Utazzon kényelmesen Egerbe a kétóránként közlekedő gyorsvonatainkkal! Menetrendi információkért látogasson el menetrendi keresőnk oldalára, vagy töltse le a Vonatinfó alkalmazást okostelefonjára!

Eger - térképEger az észak-magyarországi hegyek ölelésében, a Bükk lábánál fekszik. Budapestről közvetlen gyorsvonatokkal kevesebb, mint két óra alatt érhetjük el ezt a pezsgő hangulatú, történelmi kisvárost. Kulturális életével, díjnyertes boraival, sokszínű gasztronómiai világával, kiváló túrázási- és sportolási lehetőségeivel minden ide érkezőt lenyűgöz a hevesi megyeszékhely.

Egerben mindig történik valami. Május 4-8. között idén első alkalommal rendezik meg a Street food fesztivállal is összekötött Mooweek mozihetet: filmesek, rendezők, operatőrök, premierek, koncertek és közönségtalálkozó egy helyen, majd május 7-én sztárkoncert a világhírű Dr. Alban fellépésével.  Minaret - EgerMájus 20-án Egerbe érkezik a Nemzeti Bor Maraton – az eseményen egész napos programok és Horváth Charlie koncert várja az érdeklődőket. Kerek 20. születésnapját ünnepli idén a város legnagyobb borfesztiválja, a Bikavér ünnep. Az Érsekkertben, július 7-10. között megrendezésre kerülő eseményt a Balkan Fanatik és a szintén idén 20 éves Kerekes Band koncertje színesíti. Június 11. és augusztus 13. között jobbnál-jobb előadásokat láthatunk az Országos Operett és Musical Fesztivállal összekötött Agria Nyári Játékokon.

Eger a családosok kedvence. Gyermeknapon majális és történelmi játékok várják a kicsiket és nagyokat a Dobó István Vármúzeumban, illetve az Érsekkertben. A pár éve Egerbe költözött Kaláka Fesztivál idén egybeesik a Múzeumok éjszakájával, így még a megszokottaktól is szélesebb eseménykínálatból válogathatnak a résztvevők. Izgalmas programok, koncertek, játékok és páratlan kulturális élmény az év leghosszabb éjszakáján! A város egyik legnagyobb történelmi fesztiválja, a Végvári Vigasságok augusztus 12-14. között lesz az Egri Várban, ahol bárki újraélheti az 1552-es dicső várvédelem pillanatait.Eger - Borozás

Csúszdákkal, fedett-nyitott medencékkel egész évben várja a családokat a Termálfürdő. A múzeumok közül a Kopcsik Marcipánia, a Tűzoltó múzeum és a Varázstorony számít a gyerekek kedvencének.

Épített és élő kulturális sokszínűség a város minden pontján. Eger belvárosában szinte minden sarkon ránk köszön valami a barokk stílusból. A frissen felújított Érseki palota a Széchenyi utca elején várja a vendégeket, a kovácsoltvas Fazola-kapu pedig a Megyeháza kapualjában bújik meg.Dobó tér

 A Széchenyi utca másik végén találjuk a Kepes Intézetet, mely méltó otthonául szolgál a világhírű Kepes György fényművész hagyatékának. A művész számos nagy jelentőségű munkáról híres: Kepes nevéhez kötődik az első, képzőművész által készített programozott fényfal Bostonban és ő valósította meg a KLM székház kinetikus fényfalát is New Yorkban, a Times Square-en 1959-ben. Munkáinak egy része látható Egerben és Chicagótól – San Francisco-ig a világ számos pontján.  

Eger - KönyvtárA város mindig is élen járt a tudományokban, a Líceum volt Magyarország első egyetemi célra emelt épülete – a neki szánt szerepet idén kaphatja meg a ház, amikor is egyetemi rangra emelik a benne működő, jelenlegi főiskolát. Méretei miatt a Líceum önmagában is lenyűgöző látvány, az értékét pedig tovább növelik a belső látnivalók: a Főegyházmegyei Könyvtár és a kontinens legrégebbi működőképes panoráma kivetítője, a camera obscura, valódi ritkaságnak számítanak.

Kerékpározás EgerbenAz aktív programok kedvelői is megtalálhatják a számításaikat Egerben és a város környékén. Az utóbbi években számos fejlesztéssel kedvezett a kerékpárosoknak a hevesi megyeszékhely, mára így igazi élménnyé vált a helyi kerékpározás. Nem kell azonban megállni a város határainál, a szomszédos Felsőtárkányba elkülönített kerékpárúton mehetünk tovább, Lillafüredig pedig kijelölt úton tekerhetünk. Ha már Eger, kihasználhatjuk a hegyeket is, élvezzük a panorámát a szarvaskői-, esetleg a szilvásváradi kilátóból, vagy kapaszkodjunk fel az Eged-hegy csúcsára.