Október 27-én indul a győri fővonal felújításának legnehezebb szakasza

Már elérhető a teljes vágányzár idején érvényes menetrend

harmadik befejező ütem, november 18-án kezdődik, a felújítás pedig december 9-én be is fejeződik. Szombaton az 1-es fővonal átépített bal vágányán megindul a részleges forgalom. November 18-tól pedig – az elmúlt hetekben ideiglenesen csak tehervonatok közlekedtetésére használt – 5-ös vonalon is helyreáll a megszokott forgalmi rend: ettől a naptól Székesfehérvár és Komárom között is újra közlekednek a személyvonatok.

További információkat az alábbi feliratra kattintva olvashat!

3. ütem - 2023. november 18-tól december 9-ig

Phase 3 - for English version please click here


Szárliget állomáson november 14-től 17-ig a felsővezetékhálózat karbantartását végzik, ezért keddtől péntekig 8:10 és 17:40 között az S10-es vonatok rövidebb útvonalon, csak Tatabánya és Győr között közlekednek. Szárliget és Tatabánya között a felújítás miatt közlekedő pótlóbuszokkal lehet utazni – változatlan menetrend szerint. 


 

Novemberi hétvégi változások a Budapest-Kelenföld állomást érintő vonalakon

Ferencváros és Budapest-Kelenföld között pályakarbantartási munkálatokat végeznek novemberben hétvégenként (november 11-12., 18-19., 25-26.), emiatt a székesfehérvári, a pécsi, a kaposvári vonal távolsági járatai, valamint az S36-os, és a G12-es vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Egyes módosítások már péntek esti járatokat (Railjet) is érintenek.

Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld között

 • A győri fővonal felújítása miatt közlekedő G12-es vonatok napközben ritkábban, csak kétóránként járnak. A kimaradó vonatok helyett a Kelenföldre történő eljutáshoz az M4-es metrót javasoljuk.
 • A péntek és szombat esti utolsó Budapestre tartó Railjet xpress (rjx 261) pótlóbuszai Tatabányától Kelenföldön át a Keleti pályaudvarig közlekednek.
S36, G43, pécsi, kaposvári és székesfehérvári vonal (kattintással lenyitható)

S36-os és G43-as vonatok közlekedése

 • Az S36-os vonatok nem közlekednek Kőbánya-Kispest és Budapest-Kelenföld állomások között. Ezen a szakaszon a G43-as járatok biztosítják az óránkénti kapcsolatot.
 • Péntek esténként az utolsó, Kőbánya-Kispestről 21:57-kor Kelenföldre induló S36-os vonat (3598) nem közlekedik.
 • November 26-án tovább változik a menetrend:
  • Az S36-os vonatok a reggeli első járatoktól rövidebb útvonalon, csak Budapest-Kelenföld és Tárnok között közlekednek, az utolsó Tárnokig közlekedő, illetve onnan induló járat az eredeti menetrend szerint Kőbánya-Kispestről 13:57-kor induló, illetve 16:01-kor érkező vonat.
  • A G43-as vonatok közül több kerülő útirányon, Érd felső helyett, Érd alsón át közlekedik: érintett a Kőbánya-Kispestről 6:27-től 14:27-ig induló, illetve 8:31-től 15:31-ig érkező járat. A módosított útvonalon közlekedő vonatok nem érintik Budatétényt, Barosstelepet és Érdligetet sem, helyette megállnak Kastélyparknál és Tétényligetnél. Budafok megállóhelynél pedig nem a megszokott vágányon állnak meg.

Pécsi és kaposvári vonal

 • A Gyékényes, illetve Kaposvár felől Budapestre közlekedő, a Keleti pályaudvarra eredetileg 8:59-kor, 14:59-kor és 18:59-kor érkező Somogy, Kresz Géza és Rippl-Rónai InterCity (IC 829, IC 825, IC 823) menetideje Budapest-Kelenföld és a Keleti pályaudvar között 12-16 perccel meghosszabbodik.
 • November 18-19., 25-26.: a pécsi Mecsek InterCity-k közül több csak rövidebb útvonalon, Budapest-Kelenföldtől, illetve Kelenföldig közlekedik. Érintett a Keleti pályaudvarról eredeti menetrend szerint 9:53-kor és az azt követen induló valamennyi Mecsek IC, illetve reggeltől a Keletibe 18:05-ig érkező valamennyi járat.

Székesfehérvári vonal változásai november 18-án és 19-én

 • A Déli pályaudvarról 9:05-től két óránként Tapolcára induló, illetve 8:54-től kétóránként érkező közvetlen sebesvonatok rövidebb útvonalon, csak Székesfehérvártól, illetve Székesfehérvárig közlekednek.
 • A Balaton és Tópart InterCity-k 7 és 15 óra között:
  • A Déli pályaudvarról 15 perccel korábban, óra 20-kor indulnak, de Székesfehérvártól már a megszokott menetrend szerint közlekednek tovább.
  • A főváros felé menetidejük meghosszabbodik; Székesfehérvárig változatlan menetrend szerint közlekednek, azonban onnan csak 8 perccel később, óra 45-kor indulnak tovább. 

 A győri fővonal szeptember 18-án elkezdett felújítása október 27-én új szakaszához érkezik, ezért november 17-ig szünetel a vonatközlekedés Tatabánya, illetve Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Tatabánya és Budaörs között. Mindez a jelenlegi közlekedési rendnél is több változást hoz az utazásokban. A most még teljes útvonalon közlekedő nemzetközi járatok, valamint az érintett reggeli és esti személyvonatok sem közlekedhetnek a teljes lezárás idején. Helyettük kizárólag pótlóbuszok fogják szállítani az utasainkat.
A hosszabb közúti menetidők miatt a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak 45-60 perccel, az elővárosban utazóknak 10-30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolni. A tehervonatok terelt útvonalon való közlekedésének biztosítása érdekében Székesfehérvár és Komárom között pótlóbuszok közlekednek ebben az időszakban. Az erről a vonalról szóló információkhoz ide kattintva ugorhat.

A teljes vágányzár három hete alatt az 1-es fővonalra érvényes menetrendet október 13-tól már közzétette a vasúttársaság a honlapján, a vágányzári hírek menüpontban. Az utastájékoztatási plakát és térkép ide kattintva érhető el (pdf). A módosított menetrendek az online vonatkereső és jegyváltási felületeinken (MÁV app, ELVIRA) is elérhetők. A járatok esetében a pótlóbuszos eljutást és az átszállásokat is jelzik a menetrendi keresők. A  felújításról készült videók ide kattintva tekinthetők meg.

Új tartalmak listája (rákattintással lenyílik)

Egy ilyen jelentős mértékű vonatpótlás kezdeténél, ütemváltásnál óhatatlanul előfordulnak fennakadások, amelyekért ezúton is elnézést kér a vasúttársaság mindazon utasaitól, akiket kellemetlenség ért.

A közlekedési rendről

Pótlóbuszok

Pótlóbuszok

 • pótlóbuszok hajnaltól késő éjszakáig az elővárosi vonatok helyett Tatabánya és Biatorbágy, éjszaka (0:15 és 4:15 között) pedig Tatabánya és Budaörs között, a távolsági és nemzetközi vonatok helyett pedig egész nap Tatabánya és Budapest-Kelenföld (Etele tér, BKK éjszakai buszmegálló) között közlekednek mindkét irányban. Tatabányán csatlakozást biztosítunk az S10-es, a távolsági és nemzetközi vonatokhoz.

 • Az elővárosi térség jelentős gépjárműforgalmat lebonyolító közútjain és az autópályán lassabb a haladás a vasúthoz képest, ezért a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak 45-60 perccel, Tatabánya és Budapest között az elővárosban utazóknak 10-30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolni.

 • Az érintett InterCity és nemzetközi járatok, valamint ezek pótlóbuszai is helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

 • A fővárosból Tatabányára, illetve azon túl, Győr, Sopron, Szombathely, illetve Bécs, Graz felé utazókat kérjük, hogy a Budapest-Kelenföld állomásról induló gyorsjáratú IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe a több helyen megálló pótlóbuszok helyett. 
  A Tatabánya felől Budapest-Kelenföldre utazó utasainkat ugyancsak arra kérjük, hogy lehetőség szerint a Tatabányáról, a Jedlik Ányos utcából induló IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe.

 • Reggel a Tatabánya felőli pótlóbuszok Őrmezőn (Budapest-Kelenföld vasútállomás M BKK megállóhelyen) is megállnak. Videó az őrmezői leszállásról.

 • pótlóbuszok érkezési, indulási megállójának helyszínrajza letölthető (pdf) innen az állomások nevére kattintva: Budapest-KelenföldTörökbálint, Biatorbágy, Herceghalom, Bicske és Bicske alsóSzár, Szárliget, AlsógallaTatabánya.

Bővebben

Elővárosi vonatok helyett

 • Az S10-es vonatok a Déli pályaudvar és Biatorbágy között, valamint Hegyeshalom, Győr felől Szárligetig, illetve az S12-esek Oroszlány felől Tatabányáig közlekednek. A köztes szakaszon pótlóbuszok járnak. Az eltérő utasforgalmi igényekhez és szokásokhoz igazodva többféle pótlóbusz-viszonylat segíti a közlekedést. A személyvonatokkal és a pótlóbuszokkal 30 perces sűrűséggel biztosítják az eljutást a Déli pályaudvar—Biatorbágy, Bicske és Tatabánya viszonylatban biatorbágyi átszállással.
 • S10-es pótlóbuszok 30 perces sűrűséggel közlekednek, Biatorbágy, Bicske és Tatabánya között minden megállónál megállnak.
 • X10-es gyorsított pótlóbuszok csúcsidőn kívül 60 percenként indulnak, Biatorbágy és Tatabánya között közlekednek, köztes megállás nélkül. Tatabánya felé a reggeli és a délutáni csúcsidőben, Budapest felé a reggeli csúcsidőben 30 percenként járnak.
 • Munkanapokon a reggeli, délutáni csúcsidőszakban több sűrítő járat is közlekedik, hogy a bicskei utasok számára javítsák az eljutási lehetőséget a főváros és Tatabánya felé. (Reggel a főváros irányába, illetve Bicskétől Tatabánya felé, délután pedig Budapest felől Tatabánya, Győr irányába.)
  • S100-as jelzésű pótlóbusz közlekedik Biatorbágy és Bicske között: a reggeli csúcsidőben 30 percenként indulnak Bicskéről (5:04 és 7:34 között), a délutáni csúcsidőben pedig 30 percenként indulnak Biatorbágyról (14:25 és 19:25 között).
  • S101-es jelzésű buszjáratok indulnak Bicske vasútállomástól Tatabánya vasútállomásra a reggeli csúcsidőben (5:25, 6:25, 6:55, 7:25). A buszok útközben a Szár vasútállomásnál lévő buszmegállóban, Szárligeten a vasútállomás bejárati úti buszmegállóban, valamint az Alsógalla vasúti megállóhely közelében (Tatabánya, Sportpálya Volánbusz megállóhely) is megállnak.
 • Tatabánya és Budapest közötti utazáshoz a 30 percenként közlekedő InterCity-buszok is igénybevehetők, melyekre helyjegy váltása nem szükséges.
 • Az előzetesen felmért utazói igényeknek megfelelően a reggeli időszakban 6:40 és 8:45 között félóránként, a Tatabánya felől Kelenföldre érkező autóbuszok leszállítás céljából megállnak Budapest-Kelenföld vasútállomás M BKK (Őrmező) megállóhelyen is, ami gyorsabb eljutást biztosít az M4 metróhoz.

A babakocsival, kerekesszékkel való felszállás, utazás megkönnyítése érdekében részben akadálymentes, úgynevezett alacsony belépésű buszok is közlekednek a személyvonatok helyett. A pótlóbuszokon nem szállítható kerékpár!

InterCity és nemzetközi vonatok pótlása

 • A gyorsjáratú IC-pótlóbuszok közlekednek Kelenföld (Etele tér, BKK éjszaki buszok megállója) és Tatabánya között. Máshol nem állnak meg. Az Etele térről 5:10-től 20:10-ig kb. 30 percenként és 21:10-kor, Tatabányáról 5 órától 21:45-ig kb. 30 percenként és 22:45-kor, 23:45-kor.
 • A Keleti pályaudvarról Budapest-Kelenföldre 5:40-től 0:40-ig, Kelenföldről a Keletibe 6:04-től 1:04-ig óránként indulnak G12-es vonatok, így közvetlen eljutási lehetőséget biztosítva a távolsági és nemzetközi vonatok pótlóbuszaihoz.

A fővárosból Tatabányára, illetve azon túl, Győr, Sopron vagy Szombathely felé utazóknak javasoljuk, hogy a Budapest-Kelenföld állomásról induló gyorsjáratú IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe a több helyen megálló pótlóbuszok helyett.

A pótlóbuszok Tatabányán a Jedlik Ányos utcából indulnak, mely néhány perces sétával érhető el. A Budapest felől érkező buszok leszállóhelye a Győri úton van. A buszok és a vonatok között jellemzően 10 perc átszállás áll rendelkezésre.

Az érintett InterCity és nemzetközi járatok, valamint ezek pótlóbuszai is helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A MÁV-VOLÁN-csoport szakemberei a kivitelező és az érintett közlekedési szervezetek, hatóságok, továbbá belföldi, nemzetközi vasúti vállalatok bevonásával a teljes forgalomszüneteléssel járó második ütem időszakára összeállították a közlekedési rendet. Ehhez az első ütem utasforgalmi és menetrendi tapasztalatait is felhasználták. A jelenlegi, első ütemhez viszonyítva kétszer annyi pótlóbusz áll forgalomba a teljes lezárás idejére, összehangolták a buszok menetrendjét, útvonalát, mennyiségét az utazási szokásokkal, valamint a korlátozásokhoz mérten átalakított vonatforgalommal. Szükség esetén az első napokat követően beavatkoznak az utasok számára kedvezőbb eljutás biztosítása érdekében. 

Pótlóbusz megállóhelyek (Kattintásra lenyílik)
 • Kelenföld vasútállomás M BKK, éjszakai buszok megállója (Etele tér). Budapest-Kelenföld helyszínrajza 
 • Őrmező, Budapest-Kelenföld vasútállomás M BKK megállóhely - reggeli járatok Tatabánya felől
 • Budaörs, vasútállomás P+R – éjszakai időszakban
 • Törökbálint, a Tó utcai körforgalom közelében található vasútállomás autóbuszmegálló. Törökbálinti helyszínrajz
 • Biatorbágy, vasútállomás buszmegálló. Biatorbágyi helyszínrajz
 • Herceghalom, vasútállomás bejárati út buszmegálló. Herceghalom helyszínrajza
 • Bicske, Általános iskola (Prohászka utcai épület), helyi buszmegálló. Bicske és Bicske alsó helyszínrajza.
 • Bicske, Műszaki áruház buszmegálló
 • Bicske, vasútállomás bejárati út buszmegálló
 • Bicske, vasútállomás buszmegálló
 • Szár, vasúti megállóhely buszmegálló. Szár helyszínrajza
 • Szárliget, vasútállomás bejárati út buszmegálló. Szárliget helyszínrajza
 • Tatabánya, Sportpálya buszmegálló. Alsógalla helyszínrajza
 • Tatabánya állomás parkolója (Jedlik Ányos utca / Győri út). Tatabánya állomás helyszínrajza

 

Elővárosi vonatok (S10, S12, G10, G12) közlekedése 

S10-es FLIRT motorvonat

 • A Déli pályaudvar és Biatorbágy között S10-es jelzésű vonatok 30 percenként közlekednek.
 • Győr és Szárliget között az S10-es jelzésű vonatok alapmenetrend szerint, 60 percenként közlekedik.
 • Az S12-es vonatok Tatabánya és Oroszlány között óránként, módosított indulási időkkel közlekednek, biztosítva a csatlakozást a pótlóbuszokhoz.
 • A reggeli időszakban Győr és Hegyeshalom felől közlekedő gyorsított vonatok és személyvonatok Tatabányáig közlekednek.
 • Az elővárosi vonatok pótlóbuszai Tatabánya és Biatorbágy között közlekednek.
 • A fővárosban a Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld között óránként G12-es vonatok közlekednek.

BŐVEBBEN

Közlekedés éjszaka és a csúcsidőszakokban – eltérések:

 • Az S10-es vonatok éjszaka (éjfél és 4 óra között) csak Déli pályaudvar és Budaörs között közlekednek.
 • Győr felől Tatabánya, illetve Szárliget állomásig közlekednek: a Győrből 4:33-kor induló S10-es (4959-es számú), a Győrből 4:56-kor induló G10-es (4919), a Hegyeshalomból 4:57-kor és 5:57-kor induló személyvonat (9309, 9307), a Győrből szombatonként 6:35-kor induló S10-es (4987) vonat és a Komáromból 2:30-kor Tatabányára induló S10-es vonat (4859) közlekedik.
 • Tatabánya, Szárliget állomástól Győr felé közlekednek: a Tatabányáról munkanap 18:02-kor Hegyeshalomba induló (9306) és a Tatabányáról Győrbe 22:35-kor induló G10-es (9318) vonat
 • A teljes útvonalán kimarad a péntekenként a Keletiből 15:01-kor Győrbe induló G10-es (9304), a munkanapokon a Keletiből 16:01-kor és 18:01-kor Győrbe induló G10-es (9314, 9308) vonat, a vasárnap Győrből 15:26-kor, 16:26-kor és 18:26-kor a Keletibe induló InterRégiók (1935, 1945, 1943), valamint a munkanapokon a Bicskéről 6:20-kor, 6:50-kor és 7:50-kor induló G10-es (4827, 4837, 4847) vonatok.
 • Csak Győrig közlekedik vasárnaponként a Szombathelyről 15:05-kor a Keletibe (19203) és a Sopronból 20:21-kor a Délibe induló InterRégió (1991).
 • A fővárosban a Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld között óránként G12-es vonatok közlekednek.

InterCity (soproni IC-k, szombathelyi Savaria IC-k, Dráva és Mura IC) 

InterCity Tatabányánál

 • soproni IC-k és a szombathelyi Savaria IC-k, valamint a Szentgotthárd érintésével közlekedő Dráva és Mura InterCity-k, a nemzetközi EuroCity és Railjet vonatok csak Tatabányáig közlekednek, onnan eredeti alapmenetrendjük szerint fordulnak vissza Győr, illetve Hegyeshalom felé.
 • Szombathely és Budapest között utazók számára alternatív útvonalként javasoljuk a Székesfehérváron és Veszprémen át közlekedő Bakony InterCity-k igénybevételét. 

Bővebben

 • Szombathely állomáson a GYSEV pályakarbantartást végez, ezért november 2-ig a Boba—Celldömölk—Szombathely vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Bakony InterCity-k, a Lesence sebesvonatok, valamint a vasárnap délutáni Győrbe tartó InterRégió (19203) helyett Celldömölk—Szombathely, a személyvonatok helyett Vép—Szombathely állomások között pótlóbuszok közlekednek. A Bakony IC vonatokkal a pótlóbuszos átszállás miatt a megszokotthoz képest 25-30 perccel hosszabb az eljutási idő, a buszok Szombathelyről a vonatokhoz képest korábban indulnak és később érkeznek oda. 
  December 3-ig további menetrendmódosítások is lesznek a vonalon. A menetrendek és a térkép itt érhető el.

Nemzetközi vonatok (Bécs, Salzburg, München, Graz), Regiojet 

Nemzetközi vonat

 • Az EuroCity vonatok Tatabányáig közlekednek és onnan fordulnak vissza Győr, Hegyeshalom, Bécs, illetve Szombathely, Szentgotthárd felé. 
 • A Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld között óránként FLIRT motorvonatok közlekednek G12-es jelzéssel, így közvetlen eljutási lehetőséget biztosítva a távolsági és nemzetközi vonatok pótlóbuszaihoz.
 • A távolsági vonatok pótlóbuszai Budapest-Kelenföld és Tatabánya között egész nap kb. 30 percenként közlekednek.
 • Budapest és Bécs között így az eljutási idő kb. 50-60 perccel növekszik.
 • A Kálmán Imre EuroNight Budapestről korábban indul és kerülő útirányon megy, a Hortobágy, Dacia és Transilvania EuroCity-k megosztva közlekednek.
 • A nemzetközi jegyek az érvényességi időtartamon belül más (akár korábbi) vonatokra is felhasználhatóak a késések, csatlakozásmulasztások elkerülése érdekében. 
 • A Regiojet vonatai is rövidebb útvonalon közlekednek. Kelenföld (BKK, Etele tér) és Győr között Regiojet-pótlóbusz jár.
 • A Railjetek közlekedéséről lentebb olvashat.

BŐVEBBEN

 • Az EuroCity vonatok Tatabányáig közlekednek és onnan fordulnak vissza Győr, Hegyeshalom, Bécs, illetve Szombathely, Szentgotthárd felé. A Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld között óránként FLIRT motorvonatok közlekednek G12-es jelzéssel, így közvetlen eljutási lehetőséget biztosítva a távolsági és nemzetközi vonatok pótlóbuszaihoz.
 • A távolsági vonatok pótlóbuszai Budapest-Kelenföld és Tatabánya között egész nap kb. 30 percenként közlekednek.
 • Budapest és Bécs között így az eljutási idő kb. 50-60 perccel növekszik.
 • Kerülő útirányon, illetve megosztva közlekedő járatok:
  • Kálmán Imre EuroNight (EN 462 és EN 463) Salzburg, valamint közvetlen kocsikkal Zürich, Stuttgart felől – Bécsen és Pozsonyon keresztül – Szobnál érkezik a magyar határra, 2 órával később, 11:20-ra ér a Keletibe. Ellenkező irányba Szobon, Pozsonyon és Bécsen keresztül megy tovább Salzburg, illetve Zürich, Stuttgart felé. A Keletiből 100 perccel korábban, 19 órakor indul.
   Az alapmenetrend szerinti belföldi szakasza egy részén, Győr és Tatabánya között mentesítővonat közlekedik.
 • Hortobágy EuroCity (EC 140, EC 149), a Dacia nemzetközi gyorsvonat (346, 347) és a Transilvania EuroCity (EC 143, EC 146) nem közlekedik a Keleti pályaudvar és Tatabánya között. A vonatok Románia és Ukrajna felől az éjszakai fekvő- és hálóhelyes kocsikkal csak Budapest-Keletiig közlekednek, onnan indulnak vissza eredeti indulási időpontban. Bécs, Győr felől a Románia, Ukrajna felé utazóknak legalább 1-2 órával hamarabb szükséges elindulniuk. 

Regiojet

 • A vágányzár miatt A Budapest–Bécs–Prága, illetve a Prága–Bécs–Budapest útirányon át közlekedő RegioJet eurocity vonatok helyett Budapest-Kelenföld és Győr állomások között a RegioJet által biztosított pótlóbuszok közlekednek. A Regiojet nem áll meg a Budapest-Déli pályaudvaron. 
 • Az első vonat, melynél pótlóbuszra kell szállni, az október 26-án Prágából Budapestre tartó 1035 számú járat, míg az utolsó a november 18-án Budapest és Prága között közlekedő 1032 számú járat.

 • Budapest – Bécs – Prága járatok: 

  • A RegioJet vonatpótló autóbuszok a menetjegyen feltüntetett időpontban, tehát a vonatok eredeti menetrendjéhez képest 1 órával korábban indulnak Budapest-Kelenföld állomás mellől, az Etele téri BKK buszmegállóból. A jegyeken a buszok indulási ideje kerül feltűntetésre. Győr állomáson a vonatpótló autóbuszok az állomásépület előtt állnak meg, ahol a vonatra át kell szállni. A vonatok Győr állomástól az eredeti menetrendjük szerint közlekednek tovább, de minden esetben megvárják az utolsó vonatpótló autóbuszról történő átszállást.

 • Prága – Bécs – Budapest járatok: 

  • A vonatok Győr állomásig eredeti menetrendjük szerint közlekednek. Győr állomáson vonatpótló autóbuszra kell átszállni. A RegioJet autóbuszok az állomásépület elől indulnak, az átszállás megkönnyítése érdekében a vonatok Győr állomás 1. vágányára fognak érkezni. A vonatpótló autóbuszjáratok Budapest-Kelenföldre a vonatok menetrendjéhez képest várhatóan 30 perccel később fognak megérkezni.

 • További információ és a menetrend ide kattintva tekinthető meg.

Railjet

Railjet

 • A Railjet xpress vonatok Tatabányáig közlekednek és onnan fordulnak vissza Győr, Hegyeshalom, Bécs felé. 
 • Október 26-án este már érinti Railjeteket az újabb vágányzári ütem.
 • Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjetek csak Bécsig közlekednek (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68) december 9-ig. Az utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább a bajor főváros felé. Menetrendi hirdetmény

BŐVEBBEN

 • A Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld között óránként FLIRT motorvonatok közlekednek G12-es jelzéssel, így közvetlen eljutási lehetőséget biztosítva a távolsági és nemzetközi vonatok pótlóbuszaihoz.
 • A távolsági vonatok pótlóbuszai Budapest-Kelenföld és Tatabánya között egész nap kb. 30 percenként közlekednek.
 • Budapest és Bécs között így az eljutási idő kb. 50-60 perccel növekszik.
 • Október 26-án a München felől eredetileg 20:19-kor a Keletibe érkező Railjet (67) csak Budapest-Kelenföldig közlekedik, a késő esti utolsó, München és Zürich felől érkező Railjetek (165 és 261) utasait pedig pótlóbuszok szállítják Tatabányától a Keleti pályaudvarig.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása alapján a győri fővonalon végzett felújításhoz igazodva néhány Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő Railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik december 9-ig. Az alább felsorolt járatok esetében Bécsben másik – Linz, Salzburg, München felé – tartó vonatra kell átszállni. Az utazóközönség számára továbbra is elérhetőek maradnak a Railjet-szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon.
Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjetek csak Bécsig közlekednek (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68). Az utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább Linz, Salzburg, és a bajor főváros, München felé

Annak érdekében, hogy utazását Bécstől biztosan az eredeti vonattal tudja folytatni, javasoljuk, hogy a Bécsbe történő eljutáshoz az 1 órával korábban induló vonatot válassza: Rjx 162, Hortobágy EC (EC140), Liszt Ferenc EC (EC142), Csárdás EC (EC144) és Transilvania EC (EC146). Az eredeti menetjegye az előző vonatra is érvényes, vonathoz kötöttségtől függetlenül.

Magyarország felé a Railjet vonatok utasainak nem kell átszállni Bécsben. Tatabánya és Kelenföld között pótlóbusz közlekedik helyettük.
Díjszabási információk (kattintásra lenyílik)

Az Ausztria irányába szóló nemzetközi jegyek az érvénytartamukon belül más vonatokon is igénybe vehetők, amennyiben utasunk a külföldi csatlakozás biztosítása érdekében korábbi vonattal utazna el.

 • korábbi vonattal utazók számára díjmentes helyfoglalást és kerékpárhelyjegyet (férőhelytől függően) biztosítunk.
  • Ha utasunk valamely rövidebb útvonalon közlekedő Railjetre rendelkezik helybiztosítással, és aznapi vonattal szeretne elutazni az osztrák fővárosig, akkor Bécsig az új helyjegyet díjfizetés nélkül állítja ki a MÁV-START. Ha az utasunknak nincs helyjegye az eredeti vonatra, viszont az azt megelőzőre szeretne helyfoglalást, akkor a helybiztosítás díját meg kell fizetnie.
 • Ha az átszállás miatt valaki a felajánlott korábbi eljutási lehetőség ellenére lemond az utazásáról, akkor számára kezelési költség nélkül visszatérítjük a már megváltott nemzetközi jegy árát (az utazás még meg nem tett szakaszára vonatkozóan).
bécsi főpályaudvaron (Wien Hbf) a vasúttársaság utastájékoztatási munkatársa segíti az utasainkat az eligazodásban és az átszálláskor is.

Településenkénti, térségenkénti utazási javaslatok, Volánbusz-járatok 

 • Vasútállomás drónrólA bővebben gombra kattintás után a települések nevére kattintva megtekintheti az adott települést vagy térséget érintő főbb változásokat. A részletes menetrendi tervezéshez és jegyvásárláshoz a jegy.mav.hu weboldalt, vagy a MÁV appot javasoljuk. A tájékoztatás nem teljeskörű.
 • A Volánbusz a lent felsorolt járatain elfogadja a Tatabánya–Budapest szakaszra érvényes vasúti viszonylatos bérleteket.
 • A VOLÁNBUSZ menetrend szerinti járatai a térségben.

BŐVEBBEN

Ausztria (Bécs, Linz, Salzburg), valamint Zürich és Stuttgart felől
 • Az EuroCity, Railjet xpress vonatok csak Tatabánya állomásig közlekednek. Tatabánya és Budapest-Kelenföld között InterCity-pótlóbuszok közlekednek félóránként, a csatlakozást biztosítjuk. A Budapestre a pótlóbuszok a vonatokhoz képest kb. 45 perccel később érkeznek.
 • A Kálmán Imre EuroNight vonat (Zürich és Stuttgart felől) kerülő útvonalon közlekedik Szlovákián át, Bécs és Budapest-Keleti között nem áll meg. A nemzetközi vonatoknál talál részletes információt.
Graz, Szombathely, Répcelak, Szentgotthárd felől
 • A Savaria, Mura, Dráva InterCity vonatok csak Tatabányáig közlekednek. Az InterCity vonatok és a pótlóbuszok a teljes útvonalukon helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők.
 • Budapestre való utazáshoz, Tatabánya és Budapest-Kelenföld között az utazást InterCity-pótlóbuszokkal biztosítjuk.
 • Szombathelyről Budapestre alternatív útvonalként javasoljuk a Veszprémen át közlekedő Bakony InterCity-k igénybevételét.
 
Sopron, Fertőszentmiklós, Kapuvár és Csorna felől
 • A Budapest-Sopron között közlekedő Tűztorony, Ikva, Lövér, Scarbantia, Kékfrankos, Soproni Közgáz, Magnet Bank InterCity-k csak Tatabányáig közlekednek. Az InterCity-k a teljes útvonalukon helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők.
 • Budapestre való utazáshoz, Tatabánya és Budapest-Kelenföld között az utazást InterCity-pótlóbuszokkal biztosítjuk.
Győrből
 • Budapest felé
  • Az IC, EC, Railjet xpress vonatokkal félóránként biztosított az eljutás, ezek csak Tatabányáig közlekednek. Tatabánya és Budapest-Kelenföld között IC-pótlóbuszok járnak. A távolsági vonatok mindegyike – beleértve a bécsi EC és Railjet vonatokat – helyjegy váltása nélkül igénybevehető a felújítás ezen üteme alatt.
  • Az S10-es jelzésű vonatok csak Szárligetig közlekednek. Budapest felé a pótlóbuszokra való átszállás Tatabányán lehetséges, többféle megállási rendű busz áll rendelkezésre.
  • A reggeli csúcsidőben közlekedő gyorsított személyvonatok is csak Tatabányáig közlekednek. Ezen vonatokról IC buszokra lehetséges az átszállás Tatabányán Budapest-Kelenföldig.
 • Sopron, Szombathely, Graz, Bécs felé az InterCity, EuroCity, Railjet xpress vonatok alap menetrend szerint közlekednek. (Kivéve az éjszakai Kálmán Imre EN vonatot, amely Győrt nem érinti).
Komárom, Tata felől
 • Győr, Sopron, Szombathely felé az S10-es és IC vonatok alapmenetrend szerint közlekednek.
 • Tatabányáig az S10 és az InterCity-k változatlanul közlekednek.
 • Budapest felé
  • A soproni és szombathelyi IC vonatokkal óránként biztosított az eljutás, melyek csak Tatabányáig közlekednek. Tatabánya és Budapest-Kelenföld között IC-pótlóbuszok járnak. A távolsági vonatok mindegyike helyjegy váltása nélkül igénybe vehető a felújítás ezen üteme alatt.
  • Az S10-es jelzésű vonatok csak Szárligetig közlekednek. Budapest felé a pótlóbuszokra való átszállás Tatabányán lehetséges, többféle megállási rendű busz áll rendelkezésre. A leggyorsabb menetidővel az IC-buszok közlekednek, megállás nélkül Budapest-Kelenföldre.
  • A reggeli csúcsidőben közlekedő gyorsított személyvonatok is csak Tatabányáig közlekednek. Ezen vonatokról IC-buszokra lehetséges az átszállás Tatabányán, Budapest-Kelenföldig.
Győr-Gyárváros, Győrszentiván, Nagyszentjános, Ács, Szőny, Almásfüzitő felső, Almásfüzitő, Tóvároskert és Vértesszőlős felől
 • Budapest felé
  • Az S10-es jelzésű vonatok csak Szárligetig közlekednek. Budapest felé a pótlóbuszokra való átszállás Tatabányán lehetséges, többféle megállási rendű busz áll rendelkezésre. A leggyorsabb menetidővel az IC-buszok közlekednek, megállás nélkül Budapest-Kelenföldre.
  • A reggeli csúcsidőben közlekedő gyorsított személyvonatok is csak Tatabányáig közlekednek. Ezen vonatokról IC-buszokra lehetséges az átszállás Tatabányán, Budapest-Kelenföldig.
 • Győr felé
  • Az S10-es vonatok alapmenetrend szerint, óránként közlekednek.
Oroszlány, Környe felől
 • Oroszlány és Környe felől
  • az óránként közlekedő S12-es jelzésű vonatok menetrendje (időfekvése) megváltozik, valamint csak Tatabánya és Oroszlány között közlekednek óránként.
 • Budapest felé
  • A pótlóbuszokra való átszállás Tatabányán lehetséges, többféle megállási rendű busz áll rendelkezésre. A leggyorsabb menetidővel az IC-buszok közlekednek, megállás nélkül Budapest-Kelenföldre.
Tatabánya felől
 • Tatabánya állomás a vonatpótlás szempontjából kiemelt helyszín, a pótlóbuszok és a vonatok között itt szükséges átszállni. A vonatpótló autóbuszok megállóinak helyszíne a korábbiakhoz képest változik. Részletek a Pótlóbusz menüpontban.
 • Győr, Mosonmagyaróvár, Ausztria felé a Railjet xpressz, EuroCity vonatok egész nap, óránként közlekednek, Tatabányáról indulnak. Belföldi utazáshoz helyjegy nélkül igénybe vehetők.
 • Szombathely, Sopron, Győr felé az óránként közlekedő InterCity-vonatok Tatabányáról alapmenetrend szerint közlekednek. A teljes útvonalukon helyjegy nélkül igénybe vehetők.
 • Győr felé az óránként közlekedő S10 vonatok is közlekednek alapmenetrend szerint.
 • Budapestre történő utazás esetén:
  • Egész nap félóránként közlekednek IC-pótlóbuszok, melyek az M1-es autópályán megállás nélkül közlekednek Budapest-Kelenföldig.
  • Egész nap félóránként közlekednek X10-es buszok Biatorbágyra, melyekről átszállás biztosított a Budapest-Délibe közlekedő S10 vonatokra.
 • Bicskére, Herceghalomba, Biatorbágyra a félóránként közlekedő S10 jelzésű buszokkal lehet utazni, melyek célállomása Biatorbágy, és minden érintett településen megállnak.
  • Biatorbágytól Budapestig az S10 vonatok félóránként közlekednek.
 • Szárligetre az S10 jelzésű vonatok óránként közlekednek (ott fordulnak), Szárliget és Alsógalla ezekkel is elérhető.
 • Oroszlány felé a vonatok menetrendje jelentősen változik, óránként közlekednek továbbra is.
Alsógalla, Szárliget felől
 • Ezeket a településeket (településrészeket) pótlóbuszok és a vonatok egyaránt érintik.
 • Budapest felé utazva a félóránként közlekedő S10 jelzésű buszokkal Biatorbágy állomásig lehet utazni, ahol a Budapest-Déli pályaudvarig közlekedő S10 vonatokra gyors átszállás biztosított mindkét irányban. A reggeli időszakban egyes X10-es buszok is megállnak Alsógallán (Tatabánya, Sportpálya megálló) és Szárligeten.
 • Győr, Tatabánya felé utazva az S10-es jelzésű vonatok óránként, eredeti menetrend szerint közlekednek Szárliget állomástól.
 • A pótlóbuszok Szárligeten a bejárati útnál, Alsógalla esetében Tatabánya, Sportpálya buszmegállónál állnak meg.
Bicske, Herceghalom felől 
 • Budapest felé
  • a félóránként közlekedő S10-es és S100-as buszokkal lehet utazni Biatorbágyig, melyek minden településen megállnak. Biatorbágy és Budapest-Déli között félóránként közlekednek az S10-es vonatok.
 • Tatabánya felé
  • a félóránként közlekedő S10-es pótlóbuszokkal lehet utazni. Tatabányától Győr felé az S10-es vonatok, illetve Oroszlány felé az S12-es vonatok közlekednek.
 • Az autóbuszok Bicskén 4 megállót érintenek:
  • Bicske, vasútállomás
  • Bicske, vasútállomás bejárati út
  • Bicske, Műszaki áruház
  • Bicske, általános iskola 
Biatorbágy, Törökbálint, Budaörs felől
 • Budapest felé (Déli pályaudvar) Biatorbágytól félóránként közlekednek S10-es jelzésű személyvonatok.
 • Biatorbágyról Bicske, Tatabánya felé az S10 jelzésű autóbuszokkal lehetséges utazni, melyekről Tatabányán átszállás lehetséges Oroszlány és Győr felé. Az S10-es jelű buszok minden településen megállnak.
 • Budaörsről és Törökbálintról Tatabánya felé Biatorbágyig a félóránként közlekedő S10 jelzésű személyvonatokkal, onnan az S10 jelzésű autóbuszokkal lehet utazni.
 • Biatorbágy és Tatabánya között megállás nélkül közlekedő X10-es buszok is közlekednek.
Budapestről
 • Budaörsre, Törökbálintra, Biatorbágyra az S10-es vonatokkal változatlanul el lehet jutni, Budapest-Déli felől, félóránként.
 • Herceghalom, Bicske, Szárliget, Alsógalla településekre való eljutáshoz a félóránkénti S10 vonatokkal szükséges Biatorbágyig utazni.
  • A félóránkénti S10-es buszok Tatabányáig közlekednek, minden településen megállnak.
  • A csúcsidőben S100-as jelzésű buszok is közlekednek Bicske és Biatorbágy között.
  • Az X10-es jelzésű buszok Biatorbágy és Tatabánya között közlekednek.
 • Tatabányára egész nap félóránként közlekednek IC-buszok, melyek az M1-es autópályán, megállás nélkül közlekednek. Az IC-buszok Budapest-Kelenföldről (Etele tér BKK-megálló) indulnak, helyjegy nélkül igénybevehetőek.
 • Győrbe való eljutáshoz Tatabányáig IC-busszal szükséges utazni, onnan félóránként közlekednek InterCity, EuroCity és Railjet xpress vonatok. A távolsági vonatok mindegyike helyjegy váltása nélkül igénybevehető a felújítás ezen üteme alatt.
 • Győr és Tatabánya közötti településekre Tatabányáig IC-busszal szükséges utazni. Onnan az óránként közlekedő S10-es vonatokkal lehet továbbutazni. Komárom és Tata elérhető InterCity-vonatokkal is Tatabányától.
 • Sopron, Kapuvár, Fertőszentmiklós felé való eljutáshoz, Budapest-Kelenföld és Tatabánya között IC-pótlóbusszal lehet utazni. Tatabányától a vonatok változatlan menetrend szerint közlekednek Sopron felé. Az InterCity vonatok a teljes útvonalukon helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők.
 • Szombathely, Répcelak, Szentgotthárd, Graz felé való eljutáshoz, Budapest-Kelenföld és Tatabánya között IC-pótlóbusszal lehet utazni. Tatabányától a vonatok változatlan menetrend szerint közlekednek Szombathely felé. Az InterCity vonatok a teljes útvonalukon helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők. Budapestről Szombathelyre alternatív útvonalként javasoljuk a Veszprémen át közlekedő Bakony InterCity-vonatok igénybevételét. További információ az InterCity menüpontban.
 • Ausztria (Bécs, Linz, Salzburg), valamint Zürich és Stuttgart felé az EuroCity, Railjet xpress vonatok Tatabányáról indulnak eredeti menetrend szerint. Budapest-Kelenföld és Tatabánya között a félóránként közlekedő IC-buszokkal lehet utazni, melyek a vonatokhoz képest kb. 45 perccel korábban indulnak Kelenföldről. A nemzetközi jegyek az érvényességi időtartamon belül más (akár korábbi) vonatokra is felhasználhatóak a késések, csatlakozásmulasztások elkerülése érdekében. 

Vasúti bérletek elfogadása a Volánbusz-járatokon Tatabánya és Budapest között

A Volánbusz az alább (lenyíló rész) felsorolt járatain elfogadja a Tatabánya–Budapest szakaszra érvényes vasúti viszonylatos bérleteket (menetjegyeket nem). Az országbérletekkel, illetve érvényességi területükön belül a vármegyebérletekkel a helyközi Volánbusz-járatok továbbra is igénybe vehetők.

Az érintett Volánbusz-járatok (rákattintással lenyitható)

(Zárójelben az elfogadás viszonylatai szerepelnek.)

Budapest-Biatorbágy viszonylat
 • 760 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Etyek, Botpuszta járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás–Biatorbágy, Kálvin tér viszonylaton), a vasútállomást nem érinti
 • 762 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Sóskút, iskola járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás–Biatorbágy, autóbusz-forduló viszonylaton), a vasútállomást is érinti
 • 763 Budapest, Kelenföld vasútállomás–Etyek, Botpuszta járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás–Biatorbágy, Kálvin tér viszonylaton, gyorsjárat Kelenföld-Biatorbágy között), a vasútállomást nem érinti
 • 767 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Etyek, Botpuszta járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – Biatorbágy, Kálvin tér viszonylaton, Budaörs érintésével az 1-es főúton), a vasútállomást nem érint
 • 778 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Budajenő, Petőfi Sándor utca járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – Biatorbágy, Szent László utca viszonylaton) vannak olyan járatok, amelyek nem érintik a vasútállomást, többségében érintik
 • 782 Etyek, autóbusz-forduló – Budapest, Széll Kálmán tér (Biatorbágy, Kálvin tér – Budapest, Széll Kálmán tér viszonylaton), napi egy járat érinti a vasútállomást is.
Budapest-Tatabánya viszonylat
 • 770 Budapest, Déli pályaudvar – Budapest, Kelenföld vasútállomás – Kisbér, autóbusz-állomás járat (Budapest, Déli pályaudvar – Budapest, Kelenföld vasútállomás – Tatabánya, autóbusz-állomás viszonylaton). Egyes járatok a Déli pályaudvartól indulnak. Az M1 autópályán haladnak Zsámbékig, majd érintik Szomor-Gyermely-Tarján településeket, így érik el Tatabányát.
Budapest-Herceghalom-(Bicske) viszonylatok
 • 1251 Budapest, Népliget – Budapest, Sasadi út <Kelenföld> – Herceghalom – Bicske – Pápa, autóbusz-állomás járat (Budapest, Népliget – Budapest, Kelenföld vasútállomás – Bicske, Műszaki Áruház viszonylaton).
 • 1253 Budapest, Népliget – Budapest, Sasadi út <Kelenföld> – Herceghalom – Bicske – Mór, autóbusz-állomás járat (Budapest, Népliget – Budapest, Kelenföld vasútállomás – Bicske, Műszaki Áruház viszonylaton).
 • 1254 Budapest, Népliget – Budapest, Sasadi út <Kelenföld> – Herceghalom – Bicske – Kisbér, autóbusz-állomás járat (Budapest, Népliget – Budapest, Kelenföld vasútállomás – Bicske, Műszaki Áruház viszonylaton).
 • 791 Budapest, Széll Kálmán tér – Budakeszi – Páty – Zsámbék – Herceghalom járat (Budapest, Széll Kálmán tér – Herceghalom, Liget utca viszonylaton). 
Budapest-Bicske viszonylatok
 • 760 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Biatorbágy – Etyek – Bicske, vasútállomás járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – Bicske, vasútállomás viszonylaton, Biatorbágy és Etyek érintésével az 1-es főúton), a vasútállomást is érinti napi 5-6 járat.
 • 767 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Budaörs – Biatorbágy – Etyek – Bicske, vasútállomás járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – Bicske, vasútállomás viszonylaton, Budaörs, Biatorbágy és Etyek érintésével az 1-es főúton), a vasútállomást is érinti napi 1-1 járat
 • 770 Budapest, Déli pályaudvar – Budapest, Kelenföld vasútállomás – Zsámbék, autóbusz-forduló járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – M1 – Zsámbék, autóbusz-forduló viszonylaton, Bicske irányába átszállással)
 • 775 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Zsámbék, autóbusz-forduló járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – M1 – Zsámbék, autóbusz-forduló viszonylaton, Bicske irányába átszállással)
 • 777 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Zsámbék, autóbusz-forduló járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – M1 – Zsámbék, autóbusz-forduló viszonylaton, Bicske irányába átszállással)
 • 779 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Zsámbék, autóbusz-forduló járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – M1 – Zsámbék, autóbusz-forduló viszonylaton, Bicske irányába átszállással)
 • 798 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Zsámbék, autóbusz-forduló járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – M1 – Zsámbék, autóbusz-forduló viszonylaton, Bicske irányába átszállással)
 • 799 Budapest, Kelenföld vasútállomás – Zsámbék, autóbusz-forduló járat (Budapest, Kelenföld vasútállomás – M1 – Zsámbék, autóbusz-forduló viszonylaton, Bicske irányába átszállással)
 • 784 Budapest, Széll Kálmán tér – Zsámbék – Bicske, vasútállomás járat (Budapest, Széll Kálmán tér – Budakeszi – Páty – Zsámbék – Bicske, vasútállomás viszonylaton), a vasútállomást is érinti.

 

VOLÁNBUSZ menetrend szerinti járatai a térségben

Zsámbéki-medencéből Budapestre történő ingázásban az alábbi autóbuszos eljutási lehetőségek tudnak alternatívát kínálni. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy csúcsidőben a szokottnál többen utaznak a menetrend szerinti buszokkal. A busztársaság csak korlátozott mennyiségben tud az esetleges többlet utazási igényekre felkészülni.

Tatabánya
 • 770 jelzéssel közvetlen buszjáratok közlekednek minden hétköznap a reggeli órákban 5:32, 6:02 és 7:30-kor.
 • Az autóbuszok másfél órás menetidővel a Kelenföldi pályaudvart éri el, illetve az első járat kivételével további negyed óra megtételével a Déli pályaudvart is.
 • Ellenkező irányban Kelenföldről 12:45, 14:45 és 16:45-kor indulnak. Az első és harmadik járat a Déli pályaudvart is érinti, 25 perccel korábban.
 • Menetrend
Bicske
 • A településről a pótlóbuszok mellett a 784 jelzésű buszokkal Zsámbékon keresztül közvetlenül elérhető Budapest Széll Kálmán tere, jellemzően óránkénti sűrűséggel, 1:20-1:30 menetidővel.
 • A 784-es buszokkal gyorsabb kapcsolatként Zsámbékon adott a – folyamatos bevárást biztosító - átszállási lehetőség is, mely időponttól függően a 775, 777, 779, 798, 799 jelzésű autópályás gyorsjáratokkal valósítható meg.
 • Ezen kapcsolatokkal Budapesten a Kelenföld metróállomás érhető el, jellemzően (Bicskétől számítva) egy óra öt perces menetidővel.
 • További, átszállásmentes kelenföldi kapcsolatként a 760 vagy a 767 jelzésű autóbuszok választhatók, melyek jellemzően két óránkénti gyakorisággal, 1:10-1:20 perces menetidővel közlekednek.
 • Menetrend
Herceghalom
 • A települést az 1251, 1253, 1254 jelzésű távolsági autóbuszok érintik, melyekkel csúcsidőben óránként, azon kívül két óránként lehet a Budapest, Népliget autóbusz-pályaudvarra vagy onnan indulva ingázni.
 • Ezen buszjáratok a Kelenföld vasútállomás mellett elhelyezkedő Sasadi út nevű megállóhelyen kívül több megállási ponttal is rendelkeznek Budapesten.
 • Helyközi buszokkal Zsámbékon keresztül (791 Herceghalom-Zsámbék-Budapest) vagy Zsámbékon átszállva (788 Herceghalom-Zsámbék) lehet a Széll Kálmán térre eljutni, csúcsidőben óránként, azon kívül két óránként.
 • Menetrend
Biatorbágy
 • Nagyon sűrű a buszos közlekedés a település és Kelenföld között.
 • A helyközi buszos hálózat több (760, 762, 763, 767 vonalak) útvonala bejárja és feltárja Biatorbágy teljes területét, minek köszönhetően a fővárosba történő ingázás csúcsidőben 10-15 percenkénti követést, azon kívül óránkénti követést jelent, illetve időszaktól függően 30-40 perces menetidővel számolhatnak utasaink.
 • Menetrend

 

Jegy- és bérletinformációk, késésigazolás, visszatérítés, START Klub

Jegyértékesítési infók

 • A győri fővonalon közlekedő InterCity-ken és a nemzetközi vonatokon, továbbá ezek pótlóbuszain is helyjegy váltása nélkül lehet utazni.
 • Az utazásáról lemondó utasunk számára a le nem utazott szakaszra eső menetdíjat, felárat kezelési költség levonása nélkül visszatérjük.
 • Az utasaink kérésére a késésről (ide értve a késés miatti csatlakozás mulasztást is) és kimaradásról a MÁV-START igazolást állít ki. 
 • A nemzetközi jegyek az érvényességi időtartamon belül más (akár korábbi) vonatokra is felhasználhatóak a késések, csatlakozásmulasztások elkerülése érdekében. 

BŐVEBBEN

 • A Budapest és Sopron, illetve Szombathely között közlekedő, valamint a Mura és Dráva nemzetközi InterCity-k helyjegy váltása nélkül igénybe vehetők.
 • nemzetközi vonatokat (Railjet xpress, EuroCity, nemzetközi gyorsvonat) helyjegy váltása nélkül igénybe lehet venni belföldi forgalomban. A külföldi szakaszra továbbra is fakultatív, ajánlott a helybiztosítás.

Visszatérítés kezelési költség nélkül

Ha az utazásáról lemondó utasunk a pályafelújítás és a korlázások miatt a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal bármely viszonylatára érvényes, vagy az 1-es vonalat bármely viszonylatban érintő érvényes, de – akár részben – fel nem használt menetjegye árának visszatérítését kéri, akkor részére a le nem utazott szakaszra eső menetdíjat, felárat kezelési költség levonása nélkül visszatérjük a vasúti személypénztáraknál.

Az online vásárolt menetjegy esetén a visszatérítést az ügyfélszolgálat végzi. Fontos tudni, hogy az online vásárolt jegynél, ha a visszatérítést az utasunk saját maga végzi a jegyértékesítési rendszerben, akkor a kezelési költséget levonja, ám ennek visszatérítését az ügyfélszolgálatnál lehet kérni.

Késésigazolás módja

Az utasaink kérésére a késésről (ide értve a késés miatti csatlakozás mulasztást is) és kimaradásról, valamint az azt okozó akadály tényéről és időtartamáról a MÁV-START igazolást állít ki. A vasúttársaság részéről szükséges igazolásokat a vasútállomás ügyeletes alkalmazottja, a vonaton a jegyvizsgáló adja ki és ezt a tényt feljegyzi az utas menetjegyére.

START Klub kártyacsalád

Volánbusz elfogadja az 1-es vasúti fővonalra vonatkozó felújítás miatti vágányzárak teljes ideje alatt a START Klub kártyával díjmentesen utazók esetében a Budapest-Biatorbágy, Budapest-Tatabánya, Budapest-Herceghalom (Bicske), Budapest-Bicske, Budapest-Győr szakaszokon a társaság által üzemeltetett menetrendszerinti autóbusz-járatokon START Klub Bónusz, START Klub VIP és START Klub Prémium kártyákat

Székesfehérvár-Komárom vonal (S150) 

Volánbusz pótlóbusz

 • Október 27-től november 17-ig Székesfehérvár és Komárom között pótlóbuszok szállítják az utasokat az S150-es vonatok helyett, ezért ezen a vonalon 20-25 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani. 
 • A pótlóbuszok megállási helye egyes állomások, megállóhelyek esetében távolabb van azoktól.
 • A módosított menetrend innen érhető el. A térkép a buszmegállók helyszínrajzaival innen tölthető le.
 • A tehervonatok közlekedése miatt a megszokottnál nagyobb zajhatásra lehet számítani a vasútvonal menti településrészeken nappal és éjszaka is. Az érintett vasúti átjárók sorompói kevésbé kiszámítható időkben lesznek lezárva.

 BŐVEBBEN

A győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán végzett pályafelújítás miatt a tehervonatok forgalmát a Székesfehérvár–Komárom vonalra lehet elterelni, ezért a személyszállító vonatok közlekedését átmenetileg nem tudjuk biztosítani. Emiatt október 27-től november 17-ig Székesfehérvár és Komárom között pótlóbuszok szállítják az utasokat az S150-es vonatok helyett. A vonalon 20-25 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani a vonatok menetidejéhez képest.

A közút vonalvezetése miatt a pótlóbuszok megállási helye egyes állomások, megállóhelyek esetében távolabb van azoktól, ezért javasoljuk, hogy tekintsék meg ezen a térképen (több oldalas pdf) a buszmegállók elhelyezkedését. A buszok nem érintik Szőny-Déli megállóhelyet.

A babakocsival, kerekesszékkel való felszállás, utazás megkönnyítése érdekében részben akadálymentes, úgynevezett alacsony belépésű buszok közlekednek a vonatok helyett. A pótlóbuszokon nem szállítható kerékpár!

A háromhetes vonatpótlás bevezetése átmeneti és rendkívüli intézkedés, melyet követően a vasútvonalon visszaáll majd az eddig megszokott szolgáltatás és ismét járnak majd személyszállító vonatok.

A módosított menetrend innen érhető el. A térkép a pótlóbuszok útvonalával és buszmegállók elhelyezkedése, valamint azok állomásoktól, megállóhelyektől való távolsága ebben a dokumentumban (pdf) tekinthetők meg.

Kiemeljük, hogy Komáromban az autóbusz-állomás 8. kocsiállásától közlekednek a buszok. A buszállomás a felüljárón keresztül közelíthető meg.

Pótlóbuszok megállási helyei (kattintásra lenyílik)

Vasútállomás, megállóhely megnevezése

Pótlóbuszok megállási helye

Székesfehérvár

Székesfehérvár vasútállomás, buszmegálló

Szárazrét

Székesfehérvár, Hármashíd buszmegálló

Bodajk

Bodajk vasútállomás, bejárati út buszmegálló

Csókakő

Bodajk-Csókakő vasútállomás, buszmegálló

Mór

Mór vasútállomás, bejárati út buszmegálló

Bakonysárkány

Bakonysárkány, autóbusz-forduló

Kisbér

Kisbér, autóbusz-állomás (Székesfehérvár felé a 3., Komárom felé az 5. kocsiállás)

Nagyigmánd-Bábolna

Nagyigmánd, autóbusz-váróterem (2. kocsiállás)

Komárom

Komárom, autóbusz-állomás (8. kocsiállás)

Sorompólezárások, zajhatás

A Székesfehérvár–Komárom vonalon a tehervonatok közlekedése a megszokottnál nagyobb zajhatással jár majd, mely az egésznapos közlekedés miatt az eddigi csendesebb éjszakai órákban is hallható lesz a vasútvonal menti térségekben, településrészeken.

A tehervonatok személyvonatoktól eltérő közlekedési ideje miatt a vasúti átjárók – az eddig megszokotthoz képest – más időpontokban és naponta többször, esetenként pár perccel hosszabb ideig lesznek lezárva.

A vasúttársaság a lakosság és a közúton közlekedők megértését és türelmét kéri.

A képre kattintva érhető el a galéria:

Székesfehérvár-Komárom vonal, tehervonatok, pótlóbuszok - 2023.10.27.

Kerékpárszálítás

Kerékpárszállítás vonaton

 • A vonatpótló autóbuszokon kerékpárszállításra nincs lehetőség.
 • Az S10-es személyvonatokon Budapest-Déli és Biatorbágy, illetve Szárliget és Győr között, illetve a Railjet xpress vonatokon Tatabánya és Bécs között a szokásos módon lehet kerékpárt szállítani. 
 • Budapest és Szombathely között a Bakony IC vonatokkal lehetséges a kerékpárok szállítása. (November 2-ig a vonatok csak Celldömölkig közlekednek).
 • Budapestről Győrbe kerékpár kerülő útirányon, veszprémi átszállással a Bakony IC vonatokkal és a Veszprém–Zirc–Győr személyvonatokkal (jelentősen hosszabb menetidővel, korlátozott kapacitással) szállítható.
 • Budapestről Almásfüzitő, Komárom térsége Esztergom-Kertvárosban átszállva a Z72-es Budapest-Nyugati –Esztergom közti zónázó vonatokkal és az S74-es Esztergom-Komárom személyvonatokkal közelíthető meg (jelentősen hosszabb menetidővel, korlátozott kapacitással)

 

Térképes utastájékoztató_ érvényes: 10.27-11.17.

Videók a felújításról

A fotóra kattintva tekinthető meg az 5-ös vonali képgaléria:

Székesfehérvár-Komárom vonal, tehervonatok, pótlóbuszok - 2023.10.27.

Felújításról

Szárliget és Biatorbágy között, a forgalom elől jelenleg elzárt (bal) vágány felújításával ütemterv szerint halad a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG. Mostanra a bal vágány ágyazatrostálása befejeződött, és ezen a vágányon a felújítás kétharmadán már túl vannak. Éjjel-nappal zajlik a munkavégzés, így 12 órás műszakonként mintegy 80-90 szakember váltja egymást az ágyazatrostáló gép, átépítőgéplánc, szállítókocsik, rakodó- és további különféle munkagépek mellett, hogy még a téli hidegebb időjárás előtt, a december közepi határidőre végezzenek a rekonstrukcióval. Addig összesen közel 60 kilométernyi pályát kell átépíteni, ehhez naponta átlagosan kétezer vágányméteres szakasz ágyazatrostálása és ezerötszáz vágányméter átépítése szükséges. Az összes kirostálandó és beépítendő ágyazati zúzottkő mennyisége meghaladja a 100 ezer tonnát. A pályafelújítás során a sínek, vasbetonaljak cseréje, az ágyazatrostálás és a vágányszabályozás mellett összesen a két vágány tekintetében kettő és fél kilométer hosszan az alépítményt helyreállítják: azaz a vágány alatt ezeken a szakaszokon talajstabilizáló és vízzáró réteget alakítanak ki. Erre kerül sor az október 27-től három héten át zajló második ütemben.

Miért van szükség teljes vágányzárra?

A háromhetes forgalomszüneteltetésre azért van szükség, mert a vasúti pálya alépítményének javítása csak jelentős földmunkálattal végezhető el. Mindkét vágány alatt, egyidőben nagy mélységben a kivitelező elbontja a földművet. Ez mintegy 80 centiméter vastag talajstabilizációt, vízzárást biztosító réteget kialakító földmunkát jelent, melyet a pálya újjáépítése követ. A 140 km/órás sebesség visszaemeléséhez elvárt minőségű pályaállapot csak így hozható létre. Ez a feltétele annak is, hogy hosszútávon megbízhatóbb és pontosabb vasúti közlekedést biztosítsanak az utasok és a teherforgalom számára az egyik legforgalmasabb és legfontosabb, nemzetközi jelentőségű vasútvonalunkon.

Ismertető a tehervonatok terelése kapcsán

Autópályán, közutakon

Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy az elővárosi térség jelentős gépjárműforgalmat lebonyolító közútjain lassabb a haladás a vasúthoz képest, illetve az M1-es autópályán gyakran alakulhatnak ki dugók a gépjárművezetők figyelmetlensége vagy a közlekedési szabályok be nem tartása miatt, ezért a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak akár 45-60 perccelTatabánya és Budapest között az elővárosban utazóknak pedig 10-30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolniuk.

A MÁV-VOLÁN-csoport egyeztetett az autópálya üzemeltetőjével arról, hogy a teljes pályazár 3 hete alatt az M1-es érintett szakaszán elhalasztásra kerül minden olyan tervezett munkavégzés, amely a közlekedést akadályozná vagy lassítaná.

A közlekedési vállalat szakemberei ugyancsak folyamatos kapcsolatban állnak a katasztrófavédelem, a mentők és a rendőrség illetékeseivel annak érdekében, hogy baleset vagy rendkívüli helyzet esetén azonnal és egyeztett módon tudjanak beavatkozni a helyközi közlekedésben résztvevők érdekében.

Kamionmentő, segélyautó és egy busz is készenlétben áll a győri vasúti fővonal felújítása alatt az M1-es autópályán - közölte a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő. További információk.