Hétvégén indul a MÁV-Volán-csoport főszezoni menetrendje

2023. június 13. kedd, 14.41 / Utolsó módosítás: 2023. június 29. csütörtök, 22.22
Június 17-től még több vonat és busz szolgálja ki a balatoni turizmust
KISS emeletes motorvonatok Fonyódnál

A négy héten át tartó előszezon  után június 17-én, szombaton életbe lép a MÁV-Volán-csoport nyári főszezoni menetrendje. A magyar tengerhez utazókat sűrűbb közlekedéssel és magasabb színvonallal kiszolgáló menetrend augusztus 27-ig lesz érvényben, és a szeptember végéig tartó utószezoni menetrend követi majd. Az elmúlt években megszokott, főváros és a Balaton közötti járatokon kívül (pl. Déli->parti, Kék Hullám, Katica, Vízipók) már a vakáció első hétvégéjétől közvetlen vonatok indulnak az ország Kelet-, Délkelet-Magyarország vármegyeszékhelyeiről a Balatonra, valamint a korábbi években még nem létező új viszonylatok is kényelmesebbé, gyorsabbá teszik az utazást a nyaralók, kirándulók számára. Bővül a balatoni közlekedésben a légkondicionált InterCity-kocsik száma, több korszerű FLIRT és KISS motorvonat áll forgalomba, valamint az idén 75 éves Utasellátó fedélzeti szolgáltatásait is igénybe lehet venni a déli és az északi partra tartó számos InterCity-n.

Új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is, kedvezőbben lehet megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből is. Bővül Balaton-felvidéken, a Káli-medence térségét érintő éjszakai járatok köre is.

A vakáció ideje alatt várható jelentős utasforgalom miatt kiemelten fontos, hogy az utasok lehetőleg elővételben, akár napokkal az utazás előtt vegyék meg a jegyeket. A csoportok, kerékpáros csoportok pedig legalább egy héttel előre jelezzék utazási szándékukat a kocsik, ülőhelyek és átszállások leszervezése miatt.

Július elsejétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az új díjtermékkel a korábbiaknál is több utasnak kínál a vasúttársaság olcsó és egyszerű megoldást az utazáshoz. A változás a Balaton felé, felől közlekedő távolsági feláras vonatokat is érinteni fogja. A vármegye- és országbérlettel utazók az országbérlet.hu weboldal Balaton menüpontján belül tudnak tájékozódni a jelenleg elérhető vonatokról és a júliusi módosításokról.

„Idén a nyaralók többségének egyértelműen a MÁV-Volán-csoport kínálja a legnyerőbb megoldást a Balatonhoz való eljutásban. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul az, hogy július elsejétől immár országbérlettel is igénybe vehetők lesznek a helyjegyköteles vonatok, köztük az InterCity-k. Kibővített járműparkkal és megerősített létszámmal készülünk a balatoni nyárra, de ahhoz, hogy mindenki utazása zökkenőmentes legyen, az utasok együttműködésére is szükség van. Fontos, hogy az utasok lehetőleg időben, elővételben váltsák meg a jegyüket, ennek legkényelmesebb és leggyorsabb módja a MÁV mobilalkalmazás használata a jegyváltáshoz." – hangsúlyozta Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport operatív vezetője.

Az elmúlt években a MÁV-Volán-csoport jelentős fejlesztéseket valósított meg a balatoni közlekedésben. Ezek jelentős részét az idei évre is áthozza, azonban a főszezonban, szombattól további újdonságok is várhatók.

Június 17-től Budapest és a Balaton déli partja között háromféle, sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: az óránkénti váltásban induló, étkezőkocsival és kerékpárszállítási lehetőséget is biztosító Balaton és a nagy befogadóképességű kerékpárkocsit is szállító Tópart InterCity-vel, valamint a kétóránkénti, korszerű, alacsonypadlós, klímás FLIRT motorvonattal közlekedő Déli->Parti InterRégió vonattal.

A Szob és Fonyód közötti, nagy népszerűségnek örvendő Jégmadár expresszvonat közlekedése bővül, július 10-től augusztus 20-ig munkanapokon is közlekedni fog, KISS motorvonattal.

A hétvégi csúcsidőben, vasárnap esténként mentesítő KISS motorvonatok (nagykapacitású, alacsonypadlós és légkondicionált) indulnak a déli partról, az Esti Csók InterRégió Fonyódról, míg a Napfürdő InterRégió Balatonszemesről Budapestre.

A főváros és a Balaton északi partja között is háromféle, kétóránként közlekedő vonattal lehet utazni: a magyar gyártású IC+ kocsiban 1. osztállyal, prémium és bisztró szakaszokkal, továbbá nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival is rendelkező Kék Hullám InterCity-vel Budapest és Tapolca között. Budapest és Balatonfüred közt pedig a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is vontató Vízipók InterRégióval és a korszerű motorvonattal járó Katica InterRégióval.

Szombattól a keleti, dél-keleti országrész nagyvárosaiból is közvetlen vonatok segítik az utazást a magyar tengerhez. Új közvetlen járat indul a Dél-Alföldről a Balaton északi partjára a hétvégi napokon. A Csabai Tekergő sebesvonat Békéscsaba, Mezőtúr és Szolnok érintésével közlekedik Balatonfüreden át Tapolcára.

Idén is közlekedik a Miskolcot, Füzesabonyt és Hatvant a déli parttal összekapcsoló Ezüstpart, valamint a Szegedet és Kecskemétet Balatonszentgyörggyel összekötő Aranyhíd expresszvonat. A Záhony, Miskolc és Szeged felől a déli partra közlekedő expresszvonatokon bevezeti a MÁV-START az 1. osztályú szolgáltatást, mely magasabb komfortot és kényelmesebb utazást biztosít. A Nyíregyháza és Siófok között közlekedő Panoráma expresszvonat menetrendje és megállási rendje is előnyösen módosul: a vonat korábban érkezik a Balatonra és később indul vissza, így akár egynapos utazásra is alkalmas lehet.

Az ország nyugati részéről is bővül az eljutási lehetőség a tóhoz. Új, nagy utaskapacitású közvetlen vonatpár közlekedik a főszezon minden napján Győr és Keszthely között, Tanúhegy sebesvonat néven. A Helikon InterRégiók Győrt kötik össze - a Balaton nyugati partját érintve – Kaposvárral és Péccsel. Pécs és Dombóvár térségéből ajánlott a naponta járó Fenyves sebesvonatot igénybe venni, amely szintén a magyar tenger nyugati partjával (Keszthelyig) teremt kapcsolatot. Keszthely és Szombathely között pedig a Lesence sebesvonat bővíti naponta az eljutási lehetőségeket. Szombathely és a Balaton északi partja között emellett egyes meghosszabbított útvonalú Kék Hullám InterCity vonatokkal is lehet utazni.

A Bagolyvonatok az idei nyáron is a szórakozás utáni biztonságos eljutást szolgálják majd a déli parton naponta, péntek és szombat éjszakánként pedig az északi parton is.

A tavalyihoz hasonlóan, a főszezonban étkezőkocsik közlekednek a Budapest és Keszthely közötti Balaton InterCity vonatokban, melyekben az idén 75 éves Utasellátó biztosítja a szolgáltatást. Az északi partra tartva vagy onnan elutazva pedig a Kék Hullám InterCity-k első osztályú IC+ kocsijaiban található bisztróban lehet könnyen elfogyasztható ételeket, italokat rendelni.

A megnövekedett utasforgalomra felkészülve a balatoni InterCity vonatok expresszvonati részében és az expresszvonatokon idén is kötelező a helyjegy váltása a garantált ülőhely és a kényelmes utazás érdekében. Az Elvira menetrendi tervező oldalán (jegy.mav.hu/) pedig már az utasok az IC-kocsik és a helyfoglalással közlekedő KISS motorvonatok rajzán választhatják ki a számukra megfelelő ülőhelyüket.

Egész nyáron igénybe lehet venni a már megszokott Balaton 24 és 72 napijegyeket, de már nem újdonság a MÁV-START Balaton Okosjegye sem, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében sokkal olcsóbb tarifát kínálnak.

Volánbuszt érintő kiemelt nyári újdonságok

Június 17-től új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is: változik a Veszprém—Balatonalmádi—Balatonfüred települések által határolt terület autóbuszvonalain a menetrend. Ennek köszönhetően a járatok a hét minden napján ütemes menetrend szerint indulnak és az eddiginél több közvetlen kapcsolatot biztosítanak az érintett térségek nagyobb településeihez és a vasúti járatokhoz. A nyári menetrend bevezetésétől Volánbusz járatokkal kedvezőbben lehet megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből. Bővül Balaton-felvidéken, a Káli-medence térségét érintő éjszakai járatok köre is.

Valamennyi Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Balatonalmádi térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint közlekedik majd a hét minden napján. A Balaton északi partjának érintett települései és Veszprém között egész nap egyenletesen, napközben alapvetően 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, 10-15 percenként közlekednek majd az autóbuszjáratok. Rendszeres vasúti csatlakozások jönnek létre Veszprémben, Alsóörsön és Balatonalmádiban, továbbá bővülnek a csatlakozások az autóbuszok között is.

A nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő napokon továbbra is közlekednek éjszakai járatok Veszprém és Balatonfüred, illetve Veszprém és Balatonalmádi–Balatonkenese–Siófok között.

Új éjszakai járatokat közlekedtet a Volánbusz a nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő éjszakákon a Káli-medence térségét érintő viszonylatokban Tapolca és Révfülöp, valamint Alsópáhok—Hévíz—Keszthely és Badacsonytomaj között. Az új éjszakai járatok Badacsonytomaj, illetve Révfülöp vasútállomásokon csatlakozást biztosítanak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.

Utazás vármegye- vagy országbérlettel

Noha a vármegye- és országbérlet elsősorban a vármegyéken belül vagy a legalább két megyén át rendszeresen ingázók számára kínál új és versenyképes alternatívát, a főváros és a Balaton között a több, sűrű megállási rendű, jellemzően 1-2 óránként közlekedő InterRégió vonatokon kivétel nélkül érvényesek az országbérletek. Az új díjterméket eddig (június 13-ig) már közel 700 ezren vették meg. Május hónapban mintegy 429 ezret, míg júniusban eddig közel 270 ezret. 

A vármegye- vagy országbérlettel utazók számára számos balatoni vonat vehető igénybe július 1-ig:

 • A személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentesen használható, így a Déli->Parti, a Katica, a Vitorlás és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon, valamint a balatonfenyvesi kisvasúton mindkét új bérletfajtával lehet utazni.
 • InterCity és expresszvonatokon utazva csak felármentes szakaszokon belül érvényes mind a vármegye-, mind az országbérlet. A felármentes szakasz jellemzően az első (Budapest felőli) tóparti állomás vagy megállóhely és az adott vonat végállomása közötti szakasz. A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem InterCity-minőségű kocsik a felármentesek.
 • A Kék Hullám InterCity Balatonalmádi és Tapolca, a Jégmadár expressz pedig Balatonaliga és Fonyód között vehető igénybe ország- és vármegyebérlettel.
 • Országbérlettel a feláras, helyjegykötelesek balatoni vonatok mindegyike igénybe vehető július 1-jétől, ehhez csupán egy, az utazás megkezdése előtt megváltott helyjegyre lesz szükség a bérlet mellett (részletek alább).

Július 1-jétől újabb változások lépnek életbe, melyekre a Balatonhoz utazóknak is érdemes odafigyelni. Ekkortól megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával július 1-jétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.

Fontos alapszabály, hogy a vármegyebérlet továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz.

A július első napjától érvényes módosítások összességében azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasunknak kínálnak olcsó és egyszerű megoldást a mindennapi ingázáshoz.

(A július 1-jétől hatályba lépő változásokról bővebb információ: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/julius-elsejetol-mar-orszagberlettel-utazhatunk-intercityken)

Elővétel fontossága, csoportos és kerékpáros utazások

Tavaly több mint 2,2 millió balatoni utazás történt a főszezoni időszakban, mely a 2021-es évhez képest csaknem 30 százalékos növekedést jelentett. Ezen időszak alatt Siófokon 503 ezer, Balatonfüreden 185 ezer, Keszthelyen 156 ezer utazás történt meg, valamint 82 ezer kerékpáros utazás valósult meg a tóparti vonalakon. Az idei évben a fejlesztések és az országbérlet bevezetésének hatására további jelentős utasforgalmi növekedésre számít a vasúttársaság. Ezért is lényeges, hogy az utasok lehetőleg időben, elővételben váltsák meg a jegyüket, ennek legkényelmesebb és leggyorsabb módja a MÁV mobilalkalmazás használata a jegyváltáshoz.

A csoportos utazási szándékot is minél hamarabb érdemes jelezni a MÁV-START szolgáltatásértékesítőinél, akkor is, ha Kajla útlevéllel, vagy országbérlettel, vagy biciklivel utaznak. Kerékpáros utazásnál pedig még hangsúlyosabb szerepe van az előretervezésnek és a tájékozódásnak az igénybe vehető vonatokról. Bicikliseknek, különösen a biciklis csoportoknak érdemes elkerülni a csúcsidei, jellemzően csütörtök és péntek délutáni, esti, valamint a szombat reggeli, délelőtti és a vasárnap délutáni, esti időzítést.

Részletes tájékoztatás

Főszezon indul a vasúton

Budapest és Balaton déli partja között

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle, sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal.

 • Balaton InterCity vonattal Budapest és Keszthely között,
 • Tópart InterCity vonattal Budapest és Nagykanizsa között,
 • Déli->Parti InterRégió vonattal Budapest és Siófok (egyes vonatok esetében Fonyód, Balatonszentgyörgy) között.

Vasárnap este az alap vonattípusokon felül mentesítő vonat is közlekedik Budapestre, Fonyódról Esti Csók és Balatonszemesről Napfürdő InterRégió néven.

Balaton InterCity (Budapest–Keszthely)

 • Kétóránként közlekedik, csak a fontosabb állomásokon és megállóhelyeken áll meg. Budapest-Déli pályaudvarról páros óra 35 perckor indulnak. Budapest és Balatonszentgyörgy között óránkénti kínálatot biztosítva a Tópart IC-vel felváltva.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybe vehetők (pl. Balaton 24 napijeggyel, országbérlettel).
 • InterCity kocsikba 300 Ft, az expresszvonati kocsikba pedig 100 Ft a helyjegy. Az InterCity-minőségű kocsikban klíma, konnektorok és fedélzeti internet (wifi) teszi kényelmessebbé az utazást.
 • 1. osztályú IC-kocsi is elérhető a vonatban, a 6 fős fülkékben kényelmes lábtérrel.
 • Az étkezőkocsikban az Utasellátó széles kínálatában hűsítő italok, főételek, harapnivalók és édességek egyaránt megtalálhatók.
 • A vonaton 16 kerékpár szállítható. A kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása is szükséges. Amennyiben a helyek elfogytak, másik vonatot kell választani.

Tópart InterCity (Budapest–Nagykanizsa)

 • Kétóránként közlekedik, csak a fontosabb állomásokon és megállóhelyeken áll meg. A Déliből páratlan óra 35 perckor indul. Budapest és Balatonszentgyörgy között óránkénti kínálatot biztosítva a Balaton IC-vel felváltva.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybe vehetők (pl. Balaton 24 napijeggyel, országbérlettel).
 • InterCity kocsikba 300 Ft, az expresszvonati kocsikba pedig 100 Ft a helyjegy. Az InterCity-minőségű kocsikban klíma, konnektorok és fedélzeti internet (wifi) teszi kényelmessebbé az utazást.
 • 1. osztályú, termes elrendezésű InterCity kocsi is elérhető a vonatban.
 • A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik 28-32 kerékpárhellyel. A biciklivel utazóknak ezt érdemes igénybe venni. A kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása is kötelező.

Déli->Parti InterRégió (Budapest – Fonyód/Balatonszentgyörgy)

 • Kétóránként közlekedik Budapest és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között. Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megáll. A Déliből páros óra 5 perckor indul.
 • Néhány kivétellel korszerű, alacsonypadlós, klímás FLIRT motorvonatokon fedélzeti internet (wifi) és konnektorok is elérhetők.
 • A vonat felármentes (helyjegy nem váltható), így ország- és vármegyebérlettel korlátlanul lehet utazni.
 • A vonaton 6-12 kerékpárhely áll a kerékpárosok rendelkezésére, így kerékpárosok számára kevésbé ajánlott a választása.

Főszezon - Déli->parti

Vasárnapi mentesítő vonatok

A hétvégi csúcsidőben, vasárnap este mentesítő vonatok indulnak Budapestre. A nagy kapacitású, alacsonypadlós és légkondicionált KISS motorvonatokkal gyorsan a fővárosba lehet érkezni. Az új járatok végállomása Kőbánya-Kispest, így a dél-pesti utasoknak kényelmes kapcsolatot nyújtanak.

 • A Napfürdő InterRégió Balatonszemesről 15:31-kor indul, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Siófok (15:58), Budapest-Kelenföld (17:11) és Kőbánya-Kispest (17:27) állomáson áll meg.
 • Az Esti Csók InterRégió Fonyódról 18 órakor indul, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Siófok (18:43), Szabadisóstó, Budapest-Kelenföld (20:08) és Kőbánya-Kispest (érkezés 20:26) állomáson áll meg.

A vasárnapi hazautazáshoz érdemes ezeket a vonatokat választani, mivel az InterCity-k a bővített kapacitás ellenére is megtelhetnek már indulás előtt.

 

Budapest és a Balaton északi partja között

Budapest és a Balaton északi partja között is háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni:

 • Kék Hullám InterCity Budapest és Tapolca között,
 • Vízipók InterRégió vonattal Budapest és Balatonfüred között,
 • Katica InterRégió vonattal szintén Budapest és Balatonfüred között.

A Kék Hullám InterCity biztosítja a leggyorsabb eljutást Balatonalmádiba és Balatonfüredre, valamint az azon túli településeire, többek között Révfülöpre, Zánkára és Badacsonyba. Budapest-Kelenföld állomásról Balatonfüredre 99 perc alatt érkezik meg a vonat.

A Katica és a Vízipók InterRégiók együttesen nagyjából óránként közlekednek, és a keleti medence partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A part legnyugatibb felén a Helikon InterRégió vonatokkal lehet utazni, melyekkel kétóránként Tapolcán túlra, Keszthely, Balatonszentgyörgy felé is eljutást biztosít a vasúttársaság.

Kék Hullám InterCity (Budapest–Tapolca)

 • Kétóránként közlekedik, az északi partra a leggyorsabb eljutást biztosítva. Déliből páratlan óra 5 perckor indulnak.
 • Napi 1 vonat Szombathelytől, illetve Szombathelyig közlekedik, megteremtve a part nyugati irányú közvetlen kapcsolatát.
 • A vonatra helyjegy váltása kötelező. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybe vehetők (pl. Balaton 24 napijeggyel, országbérlettel).
 • InterCity kocsikba 300 Ft, az expresszvonati kocsikba pedig 100 Ft a helyjegy. Az InterCity-minőségű kocsikban klíma, konnektorok és fedélzeti internet (wifi) teszi kényelmessebbé az utazást.
 • Az 1. osztályú, prémium és Utasellátó bisztróval ellátott IC+ kocsiban az 1. osztályon – távolságtól függően – 5-800 Ft-os kocsiosztály-különbözeti jegy megváltásával lehet utazni, a prémium szakasz üléseit pedig egy további prémium helyjegy (1000 Ft) birtokában lehet igénybe venni. (Részletek: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/premium-osztaly-mav-start-intercity-vonatain)
 • Nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedik 24 kerékpárhellyel, így ez a járat ajánlott a biciklivel utazóknak. A kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása is szükséges.

Reggeli időszakban a Tapolca és Budapest között – kevesebb megállással közlekedő Levendula InterCity a Kék Hullám InterCity-vel azonos szolgáltatásokkal közlekedik.

Vízipók InterRégió (Budapest – Balatonfüred)

 • Kétóránként közlekedik, a tópartig csak Budapest-Kelenföldön és Székesfehérváron áll meg, a tó partján Balatonakarattyától Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll. A Déli pályaudvarról páratlan óra 30 perckor indul.
 • A keleti medence települései (Balatonakarattya, Balatonfűzfő, Balatonkenese) ezzel a vonattal érhetők el leggyorsabban.
 • A vonaton ország- és vármegyebérlettel korlátlanul lehet utazni.
 • Nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedik 28-32 kerékpárhellyel, így ez a járat is ajánlott a biciklivel utazóknak. A kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása is kötelező.

Katica InterRégió (Budapest – Balatonfüred)

 • Kétóránként közlekedik, Székesfehérvártól minden állomáson és megállóhelyen megáll. A Déliből páros óra 30 perckor indul.
 • Korszerű, alacsonypadlós, klímás FLIRT motorvonatokkal közlekedik, melyeken konnektorok és fedélzeti internet (wifi) is elérhető.
 • A vonat felármentes (helyjegy nem váltható), így ország- és vármegyebérlettel ezzel a járattal is korlátlanul lehet utazni.
 • A vonatban mindössze 6-12 kerékpár szállítható, így biciklisek számára kevésbé ajánlott a választása.

 

Éjszakai közlekedés

A Balatonnál a vasúti közlekedés éjszaka sem áll le: a Bagolyvonatokkal napnyugtától napkeltéig megoldható a part mentén, illetve a főváros és a Balaton közötti utazás. Ezekkel az éjszakai járatokkal szórakozás után biztonságosan, kedvező áron és kényelmesen haza lehet jutni.

Déli parton éjszaka

A déli parton Budapest-Déli és Keszthely között a nyári időszakban minden nap kétóránként közlekednek Bagolyvonatok, melyek a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A hétvégi időszakban (csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszaka) a Bagolyvonatok sűrítve, óránként közlekednek a part menti szakaszon.

Egyes vonatokról, illetve vonatokra Keszthelyen csatlakozás biztosított Tapolca felé, felől is, így a Balaton éjszaka is körbeutazható vonattal.

A Zamárdiban rendezett Balaton Sound és Strand Fesztivál idején a Bagolyvonatok minden éjszaka sűrűbben járnak.

Északi part

Az északi parton a tavalyi évhez képest bővítette a MÁV-START az esti időszak közlekedését, az utolsó vonatok jellemzően minden nap éjfél után indulnak végállomásukról.

Hétvégén (péntekről szombatra és szombatról vasárnapra éjszaka) a part mentén kétóránként közlekednek a Bagolyvonatok a Keszthely-Tapolca, Tapolca-Balatonfüred, Balatonfüred-Székesfehérvár viszonylatokon. Budapest és Balatonfüred között egy pár közvetlen vonat is közlekedik.

A Bagolyvonatok között Székesfehérvár, Balatonfüred és Tapolca állomásokon is átszállásokat biztosítanak, így a Balaton éjszaka is körbeutazható vonattal.

Budapesti elővárosából közvetlenül a Balatonhoz

Vác, Nagymaros, Rákospalota-Újpest (Jégmadár expresszvonat)

 • A Dunakanyar és a Balaton, valamint Velencei-tó között a Jégmadár expresszvonat bővített menetrend szerint közlekedik. A főszezonban a hétvégi napok mellett július 10-től augusztus 20-ig naponta közlekedik.
 • A vonat Velencén, Székesfehérváron is megáll, a Balaton partja mentén Fonyódig pedig a legtöbb állomáson és megállóhelyen megáll.
 • A Jégmadár expresszvonat emeletes, légkondicionált KISS motorvonattal közlekedik.
 • A vonaton a helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén felármentes.
 • A vonaton 12 kerékpár szállítható kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.
 • Az ELVIRA menetrendtervezőben történő jegyváltás során a grafikus helyfoglaláskor a vonat egységeinek ülőhelyelrendezését mutató ábrán választható ki a megfelelő ülés.
 • A csomaggal utazók kényelme érdekében néhány ülést fenntartanak a nagyobb csomagoknak, így az emeletes KISS motorvonat egységenként 484 ülőhelye közül választhatnak szabadon az utasok a foglaltságtól függően.

Nagykáta, Sülysáp, Rákosmente (Vitorlás expresszvonat)

 • A Vitorlás expresszvonat hétvégi napokon közlekedik Szolnok és Fonyód között. A vonat az elővárosi szakaszon a legtöbb állomáson megáll, Kőbánya felsőn, Kelenföldön és Velencén át közlekedik a Balatonig.
 • A Vitorlás expresszvonat emeletes, légkondicionált KISS motorvonattal közlekedik.
 • A vonat helyjegy váltása nélkül, felármentesen igénybe vehető. A vonaton 12 bicikli szállítható kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.

Cegléd, Albertirsa, Pilis (Panoráma expresszvonat)

 • A Nyíregyháza és Siófok között hétvégi napokon közlekedő Panoráma expresszvonat megáll Cegléden, Pilisen és Albertirsán is.
 • A Panoráma expresszvonat emeletes, légkondicionált KISS motorvonattal közlekedik.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén felármentes.
 • A vonaton 12 bicikli szállítható kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.

 

Közvetlen vonattal az ország több pontjáról

A korábbi évekhez hasonlóan az idei évben is biztosítjuk a Balaton közvetlen elérését a vidéki nagyvárosokból, valamint a budapesti elővárosi településekről.

Térkép a Balatonnal összeköttetést adó távolsági vonatokról

Dunántúlról a Balatonra

Helikon InterRégió

 • Győr és Kaposvár között kétóránként közlekedik, napi egy (pénteken és vasárnap több) vonat meghosszabbított útvonalon, Pécstől, illetve Pécsig közlekedik.
 • Korszerű, alacsonypadlós, klímás Desiro motorvonatok.
 • A vonaton ország- és vármegyebérlettel – a Pécs–Kaposvár szakasz kivételével – lehet utazni.
 • A vonatra Pécs és Kaposvár közötti utazáshoz helyjegyet is váltani kell.
 • A vonatban korlátozottan szállíthatók kerékpárok (vonatonként 4-8), ezért kerékpárosok számára kevésbé ajánlott a választása.
  • Kerékpárszállítás esetén a kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása is szükséges. Amennyiben a helyek elfogytak, másik vonatot kell választani.
  • Kerékpáros utazáshoz Pécs felől a Fenyves, Győr felől pedig a Tanúhegy sebesvonatok ajánlottak, melyekben kerékpárszállító kocsi közlekedik.

Fenyves sebesvonat (Pécs–Keszthely)

 • Naponta közlekedik. A vonat Pécsről 8:10-kor indul, Keszthelyre 11:35-kor érkezik, ellenkező irányban Keszthelyről 16:25-kor indul, Pécsre 19:49-kor érkezik.
 • A vonat felármentes (helyjegy nem váltható), így ország- és vármegyebérlettel korlátlanul lehet utazni.
 • A vonatban kerékpárszállító kocsi közlekedik a főszezonban 24 kerékpárhellyel, ezért a biciklivel utazóknak ezt érdemes igénybe venni. Bicikliszállítás esetén a kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása is szükséges.

Lesence sebesvonat (Szombathely–Keszthely)

 • Naponta közlekedik. A vonat Szombathelyről 7:04-kor indul, Keszthelyre 9:14-kor érkezik, ellenkező irányban Keszthelyről 16:44-kor indul, Szombathelyre 18:54-kor érkezik.
 • A vonat felármentes (helyjegy nem váltható), így ország- és vármegyebérlettel korlátlanul lehet utazni.
 • A vonatban kerékpárszállító kocsi közlekedik 16 hellyel, ezért a biciklivel utazóknak ezt érdemes igénybe venni. A vonaton kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával lehet a bicikliket szállítani.

Szombathely és a Balaton északi partja között emellett egyes meghosszabbított útvonalú Kék Hullám InterCity vonatokkal is lehet utazni.

Tanúhegy sebesvonat (Győr–Keszthely)

 • A vonat a főszezonban naponta közlekedik. Győrből 8:07-kor indul, Keszthelyre 11:11-kor érkezik, ellenkező irányban Keszthelyről 18:44-kor indul, Győrbe 21:49-kor érkezik.
 • A vonat helyjegy váltása nélkül, felármentesen igénybe vehető.
 • A vonaton a kerékpárszállító kocsiban 16 kerékpár szállítható. A vonaton kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával lehet a bicikliket szállítani.

Záhony, Nyíregyháza, Debrecen

Június 17-től július 14-ig Albertirsa és Ceglédbercel-Cserő közötti pályafelújítási munkálatok miatt a balatoni vonatok módosított menetrend szerint, esetenként hosszabb menetidővel közlekednek. A balatoni átlós vonatok (1678, 1786, 1973, 1679, 1787, 1972, 16707, 16907) közel alapmenetrend szerint közlekednek, de a 1679-es számú Panoráma expresszvonat Cegléd és Kőbánya-Kispest között nem áll meg.
A Záhonyból 4:57-kor induló 16907-es vonat és a 6:19-kor induló Aranypart expresszvonat (16707) Ferihegy megállóhelyen nem áll meg, Kőbánya-Kispestig kb. 30 perccel korábban közlekednek. A Zánka-Erzsébettáborról 13:14-kor induló vonat (16906) és a Fonyódról 14:36-kor induló  vonat (16706) Kőbánya-Kispestről hosszabb tartózkodás után 29 perccel később indul, Cegléd és Debrecen között az eredeti menetrend szerint közlekedik, Ceglédről 17:24-kor, illetve 18:24-kor indul tovább.
A módosított menetrend itt érhető el.

Aranypart expresszvonat (Záhony–Fonyód)

 • Kelet-Magyarország és a Balaton déli partja között sűrű megállással, naponta közlekedik.
 • A vonatban 2. osztályú (nem légkondicionált) és 1. osztályú légkondicionált kocsik közlekednek. Az 1. osztályú kocsikban konnektor, fedélzeti internet (wifi) és tágasabb lábtér is az utasok kényelmét szolgálja a hosszú távú utazás során.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén, valamint a Záhony-Nyíregyháza szakaszon felármentes.
 • A vonaton a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsiban 30 bicikli szállítható. A vonaton kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával lehet a bicikliket szállítani.

Panoráma expresszvonat (Nyíregyháza – Siófok)

 • Hétvégi napokon Nyíregyháza és Siófok között új expresszvonat közlekedik Debrecen, Szolnok és Cegléd érintésével. A vonat a kevés megállás révén rövidebb menetidővel közlekedik,
 • korszerű, akadálymentes, klímás emeletes KISS motorvonattal.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén felármentes.
 • A vonaton 12 bicikli szállítható kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.

Szabolcsi Tekergő expresszvonat (Záhony – Zánka-Erzsébettábor)

 • Naponta közlekedik Záhony és Zánka-Erzsébettábor között Debrecen, Nyíregyháza, Püspökladány és Szolnok érintésével.
 • A vonatokban nem légkondicionált expresszvonati kocsik közlekednek.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén és Záhony-Cegléd között felármentes.
 • A vonaton 26 kerékpár szállítható. A vonaton kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával lehet a bicikliket szállítani.

Miskolc, Füzesabony, Hatvan

Ezüstpart expresszvonat (Miskolc–Fonyód)

 • Miskolc és a Balaton déli partja között naponta közlekedik Füzesabony, Hatvan és Pécel érintésével.
 • A vonatban 2. osztályú (nem légkondicionált) és 1. osztályú légkondicionált kocsik is közlekednek. Az 1. osztályú kocsikban konnektor, fedélzeti internet (wifi) és tágasabb lábtér is az utasok kényelmét szolgálja a hosszú távú utazás során.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén, valamint a Záhony-Nyíregyháza szakaszon felármentes.
 • A vonaton a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsiban 30 bicikli szállítható. A vonaton kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával lehet a bicikliket szállítani.

Békéscsaba, Mezőtúr, Szolnok

Csabai Tekergő sebesvonat (Békéscsaba–Tapolca)

 • Új közvetlen, átszállásmentes kapcsolat a Dél-Alföldről a Balaton északi partjára hétvégi napokon.
 • Békéscsabáról Mezőtúr, Szolnok, Cegléd, Kőbánya-Kispest, Székesfehérvár, Balatonfüred érintésével közlekedik Tapolcára.
 • A vonatokban nem légkondicionált kocsik közlekednek.
 • A vonat helyjegy váltása nélkül, felármentesen igénybe vehető.
 • A vonaton 25 kerékpár szállítható. A vonaton kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával lehet a bicikliket szállítani.

Szeged, Kecskemét

Aranyhíd expresszvonat (Szeged – Balatonszentgyörgy)

 • Szeged és a Balaton déli partja között naponta közlekedik Kiskunfélegyháza, Kecskemét és Cegléd érintésével
 • A vonatban 2. osztályú (nem légkondicionált) és 1. osztályú légkondicionált kocsik közlekednek. Az 1. osztályú kocsikban konnektor, fedélzeti internet (wifi) és tágasabb lábtér is az utasok kényelmét szolgálja a hosszú távú utazás során.
 • A vonaton helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén felármentes.
 • A nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsiban hétköznap 9, hétvégén 25 kerékpár szállítható. A vonaton kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával lehet a bicikliket szállítani.

 

Fedélzeti szolgáltatások

Utasellátó étkezőkocsik és bisztrókocsik

Balaton InterCity-k étkezőkocsival

A Budapest és Keszthely között kétóránként közlekedő Balaton InterCity vonatokban az idei évben is közlekednek Utasellátó étkezőkocsik. A balatoni étkezőkocsikon a már szokásossá vált, de idén is új ízekkel kiegészített streetfood jellegű kínálatot biztosítjuk, így minden étkezőkocsiban továbbra is elérhető többek között a START Burger és a csapolt sör, emellett klasszikus levesek és főételek, desszertek és rágcsálnivalók is fogyaszthatók.

Minden étkezőkocsinkban lehetőséget biztosít a vasúttársaság a bankkártyás fizetésre, valamint SZÉP-kártyát is lehet használni.

Részletes információk és az étlap innen érhető el.
 

Kék Hullám InterCity-k bisztrókocsival

Az északi parton Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám InterCity vonatokon idén is elérhető lesz a fedélzeti vendéglátás. Az Utasellátó hideg italokkal, harapnivalókkal, egyszerűbb ételekkel, édességekkel és kávéféleségekkel várja az utasokat a korszerű IC+ kocsi bisztrószakaszában.

Részletes információk és az étlap itt elérhető el.   

 

Kerékpárszállítás

A vasúttársaság főszezon idejére forgalomba állítja minden kerékpárszállításra alkalmas kocsiját. Az utasok számára fontos, hogy még jegyváltás és utazás előtt tájékozódjanak, mert a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek:

Egyes vonatokon korlátozottan, 4-8 kerékpár szállítható, ezeket a vonatokat rendszerint kerékpárhelyjeggyel lehet csak igénybe venni. Ha a kerékpárhelyek egy járművön elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Mind az északi, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható. Az alábbi vonatok javasoltak a kerékpárral utazóknak:

 • az északi partonKék Hullám InterCity (Budapest-Tapolca) és a Vízipók InterRégió vonatok (Budapest-Balatonfüred),
 • a déli parton a Tópart InterCity (Budapest-Nagykanizsa) vonatok.

A balatoni állomásokra az ország minden állomásáról 400 forintos egyúti kerékpárjegy váltható. A kerékpárjegy mellé egyes vonatokon kerékpárhelyjegy váltása is szükséges.

A kerékpárszállításról részletes információk a MÁV honlapján olvashatók.

 

Napijegyek és jegyvásárlás

Balaton24 és Balaton72 napijegyek

Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a part menti települések turisztikai látnivalói és szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetők.

Ezekkel a napijegyekkel a Balaton körüli vasútvonalakon, a balatonfenyvesi kisvasút vonalain, valamint a Volánbusz egyes part menti járatain is korlátlan számban utazhat. A napijegy 2. kocsiosztályon az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 óráig érvényes. A Balaton24 napijegy felnőttek számára 1090 forintért, a 26 éven aluliak számára 750 forintért váltható, és elérhető a MÁV app-ban is.

További információk a Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel kapcsolatban.

Okosjegy

A 2021-ben bevezetett kedvezményes, helyjegyfoglalást magában foglaló Okosjegy 2023-ban is elérhető a Balaton partjára. A kedvezményes árú Okosjegy csak online váltható meg, korlátozott mennyiségben, így érdemes a jegyeket már jóval indulás előtt megváltani.

A Balaton és Tópart InterCityk-re Budapestről indulva Balatonszemesig 1599 Ft-tól, Balatonlellétől Keszthelyig és Nagykanizsáig 2399 Ft-tól, a Kék Hullám InterCity-ken Balatonudvariig 1599 Ft-tól, Balatonakali-Dörgicsétől 2399 Ft-tól válthatók Okosjegyek.

További információk az Okosjegy váltásával kapcsolatban.

EKF napijegy

Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa, ehhez kapcsolódóan számos program várja a látogatókat, melyek egy része a Balaton térségét is érinti, ezért egy komplex, Veszprém és a Balaton térségét is magába foglaló, vonatra és autóbuszra egyaránt érvényes napijegy is elérhető 2023-ban.

A Veszprém-Balaton EKF24 napijegy a kiválasztott időpontot követő, vagy a kiválasztott járat adott állomásról történő menetrend szerinti indulási idejét követő 24 óráig érvényes, ára 1990 Ft.

Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy

A vasúttársaság által januárban bevezetett 2023 forintos Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy minden kiemelt program idején megváltható.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy odautazásra a rendezvényeket megelőző napon és a rendezvények napján, napjain, míg hazautazásra a rendezvények napján, napjain illetve a rendezvényeket követő napon érvényes.

Az egyedi díjtermék oda-vissza utazásra érvényes az ország bármely pontjáról. A jegy csak 2. kocsiosztályon érvényes, feláras vonaton a szükséges pót- és helyjegyet meg kell vásárolni. A jegyeket mind online (MÁV app, Elvira), a jegykiadó automatákból, valamint személyesen a MÁV-START pénztáraiban megválthatják az érdeklődők.

Aktuális információk és részletek.

 

Helyjegy váltása az érintett vonatokon

A balatoni forgalomban egyes vonatokon helyjegy váltása szükséges, hogy az utasoknak garantált helyet tudjanak biztosítani, elkerülve a csúcsidei telítettséget. Országbérlettel és a vármegyebérlettel csak olyan vonatokon szabad utazni, melyeken a helyjegy váltása nem szükséges az adott szakaszon. Az expresszvonatokon, valamint expresszvonati kocsikban 100 forintos helyjegy váltása kötelező.

 • Az InterCity kocsik használatához 300 forintos helyjegy váltása kötelező (az 1. és 2. osztályon is).
 • Az InterRégió, gyors- és személyvonatokon a helyjegy váltása nem kötelező és nem is lehetséges. Kivéve a Helikon InterRégiók esetében Pécs és Kaposvár között.

A vonatok part menti szakaszán – jellemzően az első érintett megálló és a végállomás között – a vonatok kijelölt részei, kocsijai helyjegy váltása nélkül vehető igénybe. A part mentén utazva így a Balaton24 és Balaton72 napijegyek, valamint az ország- és vármegyebérletek érvényesek.

Az orszagberlet.hu weboldalon külön Balaton menüpontban tájékozódhatnak az utasok az új bérletek igénybevételi lehetőségeiről, továbbá segítséget, javaslatokat kapnak, hogy azok előnyeit miként tudják kihasználni a tóhoz vagy annak partmenti települései között utazva.

Július 1-jétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz (részletek fentebb). Emiatt módosulnak majd az igénybevételi lehetőségek és feltételek.

Vonattípus

Vonat viszonylata

Vármegye- és országbérlettel igénybe vehető?

Megjegyzés

Balaton InterCity

Budapest–Keszthely

Részlegesen

Siófok – Keszthely között a kijelölt kocsik felármentesek

Tópart InterCity

Budapest–Nagykanizsa

Részlegesen

Siófok – Nagykanizsa között a kijelölt kocsik felármentesek*

Déli->Parti InterRégió

Budapest / Fonyód / Balatonszentgyörgy

Igen

 

Jégmadár expresszvonat

Szob-Fonyód

Részlegesen

Balatonaliga és Fonyód között felármentes

Kék Hullám InterCity

Budapest–Tapolca/ Szombathely

Részlegesen

Balatonalmádi és Tapolca/ Szombathely között felármentes

Katica InterRégió

Budapest–Balatonfüred

Igen

 

Vízipók InterRégió

Budapest–Balatonfüred

Igen

 

Helikon InterRégió

Győr–Kaposvár–Pécs

Részlegesen

Pécs és Kaposvár között helyjegy váltása kötelező; Kaposvár és Győr között felármentes

Lesence sebesvonat

Szombathely–Keszthely

Igen

 

Tanúhegy sebesvonat

Győr–Keszthely

Igen

 

Fenyves sebesvonat

Pécs–Keszthely

Igen

 

Csabai Tekergő sebesvonat

Békéscsaba–Tapolca

Igen

 

Szabolcsi Tekergő expresszvonat

Záhony–Zánka-Erzsébettábor

Részlegesen

Záhony–Cegléd; Balatonakarattya–Zánka-Erzsébettábor között felármentes

Aranypart expresszvonat

Záhony–Fonyód

Részlegesen

Záhony–Debrecen; Balatonaliga–Fonyód között felármentes

Ezüstpart expresszvonat

Miskolc– Fonyód

Részlegesen

Balatonaliga–Fonyód között felármentes

Aranyhíd expresszvonat

Szeged–Fonyód

Részlegesen

Balatonaliga–Fonyód között felármentes

Vitorlás InterRégió

Szolnok–Fonyód

Igen

 

Panoráma expresszvonat

Nyíregyháza–Siófok

Részlegesen

Balatonaliga–Siófok között felármentes

Esti Csók InterRégió

Fonyód–Kőbánya-Kispest

Igen

 

Napfürdő InterRégió

Balatonszemes– Kőbánya-Kispest

Igen

 

Tekergő sebesvonat

Balatonfüred–Budapest-Kelenföld

Igen

 

Balatonfenyvesi kisvasút

Balatonfenyves– Somogyszentpál/ Csisztafürdő

Igen

 

*A reggeli hivatásforgalmi időszakban egyes Tópart InterCity vonatok Székesfehérvár és Nagykanizsa között felármentesek.

 

Automaták

Balaton partján tavaly nyár óta már összesen 37 új és felújított automata áll az utasok rendelkezésére a forgalmasabb állomásokon és megállóhelyeken, a gyorsabb és kényelmesebb jegy- és bérletvásárlás megkönnyítse érdekében. Az automatákban a népszerű Balaton 24 és 72 napijegyek is megvásárolhatók.

 

A Balaton térségét érintő változások a Volánbusz járatainál június 17-től

Új menetrend Veszprém és a Balaton északi partja között

A menetrendi fejlesztés részeként a Veszprém–Csopak–Balatonfüred, a Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Csopak–Balatonfüred, a Veszprém–Felsőörs–Balatonalmádi és a Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi–Alsóörs–Balatonfüred viszonylatokban egyenletes eljutást biztosító, ütemes menetrendek szerint közlekednek az autóbuszok június 17-től.

Az új menetrendet általánosságban jellemzi, hogy valamennyi, a térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint közlekedik majd a hét minden napján, ezáltal a hivatásforgalmi és a turisztikai célú kiszolgálás javul, és új eljutási lehetőségekkel bővül a menetrendi kínálat. Az érintett települések és a vármegyeszékhely között egész nap egyenletesen, napközben alapvetően 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, 10-15 percenként közlekednek majd az autóbuszjáratok szinte valamennyi relációban. Az új autóbuszos menetrendek bevezetésével egyidejűleg rendszeres vasúti csatlakozások jönnek létre Veszprémben, Alsóörsön és Balatonalmádiban, továbbá bővülnek a csatlakozások az autóbuszok között is.

A Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi útvonalon egyenletes elosztás szerint munkanapokon és hétvégén egyaránt nagyrészt egész nap legalább 30 percenként indulnak az autóbuszok. Munkanapokon csúcsidőszakban ennél sűrűbben, a reggeli időszakban Veszprém felé tanítási napokon 10 percenként, tanítási szünetben munkanapokon 15 percenként, a délutáni időszakban Balatonalmádi irányába 15 percenként közlekednek a járatok. A fejlesztés részeként Balatonalmádi egyes településrészeinek elérhetősége kedvezőbbé válik, Veszprém és Budatava között egész nap óránként, Veszprém és Káptalanfüred, Csillag tér között alapvetően kétóránként, a délutáni időszakban óránként lesz biztosított az eljutás. Az új menetrendnek köszönhetően a továbbiakban Balatonalmádi és Balatonfüred között legalább óránként közlekednek majd az autóbuszok, továbbá Győrből Balatonfüred mellett már Balatonalmádi, Káptalanfüred és Alsóörs is elérhető lesz átszállás nélkül.

A Veszprémből Felsőörs érintésével Balatonfüredre közlekedő autóbuszok menetrendje is jelentősen változik, Veszprém és Felsőörs között egész nap egyenletesen, munkanapokon napközben és hétvégén alapvetően 40-60, a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 20 percenként közlekednek az autóbuszok. A Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Paloznak–Csopak–Balatonfüred viszonylatban közlekedő járatoknak köszönhetően Felsőörs, Alsóörs, Lovas és Paloznak településekről legalább óránként minden nap biztosított lesz az eljutás a vármegyeszékhelyre, illetve Balatonfüredre egyaránt. A járatok kétóránként Alsóörs vasútállomásra is betérnek, ahol csatlakoznak a Budapest felé és felől közlekedő vonatokhoz, ezáltal Felsőörs, Lovas és Paloznak településekről egyetlen, 15 perc körüli átszállási idővel elérhetővé válik a főváros. Veszprém és Alsóörs között további járatok is közlekednek, így a vármegyeszékhely és Alsóörs település déli része között munkanapokon napközben, illetve hétvégén kétóránként, munkanapokon csúcsidőben 20-40 percenként közlekednek az autóbuszok, valamint az utolsó járatok is lényegesen később indulnak. A Veszprém-Felsőörs-Balatonalmádi viszonylatban alapvetően kétóránként közlekedő járatok Veszprém vasútállomásról indulnak és oda is érkeznek, ahol csatlakoznak a Szombathely, illetve Budapest felé és felől közlekedő InterCity vonatokhoz, ezáltal Balatonalmádi könnyebben elérhetővé válik Ajka, Sárvár, Szombathely irányából, Felsőörs pedig a főváros felől.

Veszprém–Csopak–Balatonfüred viszonylaton a 73-as főúton át közlekedő távolsági és regionális autóbuszjáratok összehangoltan közlekednek, így Veszprém és Balatonfüred között egész nap egyenletes elosztás szerint indulnak. Munkanapokon egész nap 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, már 5-15 percenként, hétvégenként a nap nagyobb részében 30 percenként lesz biztosított az eljutás a két város között. Balatonfüred kiszolgálása is kedvezőbbé válik, a gyaloglási távolságok csökkentése érdekében a reggeli és délutáni csúcsidőszakban egyes járatok a településen belül eltérő útvonalon, a Városháza, illetve az arácsi településrész érintésével közlekednek.

A nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő napokon éjszakai járatok is közlekednek a Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Paloznak–Csopak–Balatonfüred, illetve a Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi–Balatonfűzfő–Balatonkenese-Balatonakarattya–Balatonvilágos–Siófok útvonalakon: az autóbuszok Veszprém, vasútállomásról 23:40-kor, Balatonfüredről, illetve Siófokról 1:30 körül indulnak.

A menetrendi információk a Volánbusz honlapján érhetők el.

A Volánbusz nyári menetrendje új eljutási lehetőségeket hoz a Balatonhoz az Észak-Dunántúlról is

A MÁV–Volán-csoport évek óta fejleszti a Balaton elérhetőségét, az ország több pontjáról egyre könnyebb az eljutás a magyar tengerhez. Június 17-től kedvezőbben tudjuk megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből is.

Javul a Balaton elérhetősége Sopronból

Idén nyáron a soproniak is gyorsabban eljuthatnak a magyar tengerhez: új járat közlekedik Sopronból Fonyódra a nyári tanszünetben naponta, indulási idejének köszönhetően a soproniak minden nap két órával tovább maradhatnak a Balaton-parti strandokon. A Sárvár, Sümeg, Keszthely, Balatonmáriafürdő érintésével közlekedő járat Sopronból Fonyódra 8:00-kor, vissza irányban Fonyódról Sopronba 17:35-kor indul. A járat a Balaton nyugati medencéjét tárja fel, így a Sopron és Sárvár közötti, a 84-es főút mentén elhelyezkedő települések közvetlen kapcsolatot kapnak Keszthely mellett Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonkereszttúr, Balatonfenyves és Fonyód településekkel.

Az új menetrendnek köszönhetően a tó északkeleti partjának elérhetősége is kedvezőbb lesz Sopronból, mivel a Sopron és Balatonfüred között közlekedő autóbuszjáratok egy része érinti Balatonalmádi és Alsóörs településeket is.   

Új eljutási lehetőségek Győrből és a 82-es út menti településekről Balatonalmádiba, Káptalanfüredre és Alsóörsre

A Győr és Balatonfüred között közlekedő autóbuszjáratok jelentős részének módosul az útvonala. A járatok többsége Veszprém és Balatonfüred között Balatonalmádi érintésével közlekedik, megállnak Szentkirályszabadján, Balatonalmádiban, Káptalanfüreden, Alsóörsön és Csopakon is, így már a fenti településekre is közvetlen autóbuszjáratokkal lehet utazni napközben jellemzően kétóránként Győrből, Nyúlról, Écsről, Ravazdról, Bakonypéterdről, Veszprémvarsányból, Bakonyszentkirályról, Csesznekről, Zircről és Eplényből is.

Új gyorsjárat a Balaton északi partjára Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből

A Tatabányáról a nyári időszakban reggel 6:10-kor Oroszlány – Mór – Székesfehérvár – Balatonalmádi – Balatonfüred – Révfülöp útvonalon Keszthelyre, és Keszthelyről délután 15:35-kor Tatabányára induló járatnak módosul az útvonala és az indulási időpontja is. Június 17-től Tatabánya – Oroszlány – Mór – Bakonycsernye – Zirc – Veszprém – Balatonfüred – Révfülöp – Keszthely útvonalon közlekedik, így Bakonycsernye, Szápár, Csetény, Dudar, Nagyesztergár, Zirc települések számára egész nyáron új eljutási lehetőséget biztosít a Balatonfüred és Keszthely között elhelyezkedő valamennyi Balaton-parti településre. A járat Tatabányáról 8:10-kor, Mórról 9:03-kor, Zircről 9:45-kor indul, Balatonfüredre 10:55-kor, Keszthelyre 12:23-kor érkezik. Vissza Tatabánya irányába Keszthelyről 17:37-kor, Balatonfüredről 19:05-kor indul, Zircre 20:16-kor, Mórra 20:58-kor, Tatabányára 21:50-kor érkezik. A járatnak köszönhetően bővülnek a Veszprém és a Balaton északi partja közötti, illetve Keszthely és Badacsony közötti közvetlen eljutási lehetőségek is.

 

Éjszakai járatok a Káli-medencében, valamint Badacsony, Szigliget, Keszthely és Hévíz környékén

Káli-kör néven új éjszakai járatokat közlekedtet a Volánbusz a nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő éjszakákon az alábbi viszonylatokban:

 • Alsópáhok és Badacsonytomaj között: az autóbuszok mindkét irányba megállnak Hévízen, Cserszegtomajon, Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Balatonedericsen, Szigligeten, Badacsonylábdihegyen és Badacsonyban is. A járatok menetrendjét úgy alakította ki a társaság, hogy Badacsonytomajban csatlakozást biztosítanak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.
 • Tapolca és Révfülöp között Káli-kör néven: az autóbuszok megállnak a Káli medencében fekvő településeken, így Gyulakeszin, Káptalantótin, Mindszentkállán, Szentbékkállán, Köveskálon, Balatonhenyén, Kővágóörsön is, így ezekről a településekről is biztosítanak eljutási lehetőséget Tapolca és Révfülöp felé egyaránt. A járatok Révfülöpön csatlakoznak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.

A járatokról a Volánbusz honlapján olvashatók az információk.

 

Budapest, Balaton, 2023. június 13.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon Térkép - távolsági vonatok105.96 KB2023.06.14.