Vasárnap reggel elindult az első Budapest–Munkács közvetlen járat

2018. december 9. vasárnap, 12.06
A korábbi 9,5 óráról 7 órára csökken a menetidő

Budapest, 2018. december 9. – December 9-én, 7:23-kor elindult az első közvetlen Budapest–Munkács InterCity-járat a Nyugati pályaudvarról. A Latorca IC mától normál nyomtávon – tengelyátszerelés nélkül – közvetlen, napi összeköttetést teremt Munkáccsal. A magyar főváros és Kárpátalja második legnagyobb városa közötti út így jelentős menetidő-csökkenéssel, hét óra alatt tehető meg vonattal. Ez az első konkrét eredménye annak a magyar-ukrán együttműködésnek, amely a határtérség infrastrukturális összeköttetéseinek átfogó fejlesztését célozza.

A Budapest–Munkács közötti új járat jelentősen hozzájárul a magyar-ukrán közlekedési kapcsolatok javításához. A két ország kormányzati szervei és vasúttársaságai közötti eredményes egyeztetések lehetővé tették azon cél elérését, hogy a menetidő 7 órára csökkenjen.

A december 9-i menetrendváltástól naponta közlekedő InterCity a korábbi, szintén IC34-es számú, Latorca nevű InterCity menetrendi idejében, 7:23-kor indul a Nyugati pályaudvarról és – ukrán helyi idő szerint – 15:20-kor érkezik Munkácsra. Ellenkező irányba az IC33-as 12:30-kor startol Munkácsról, 18:37-kor érkezik Budapestre.

Eddig is napi két pár vonattal lehetett eljutni a magyar fővárosból Munkácsra és vissza: a Nyugatiból 7:23-kor induló Latorca IC-vel és a Bécsből induló Hortobágy EC-vel (ez utóbbinál 19:04-es kelenföldi, vagy 19:40-es Keletiből való indulással); mindkét esetben 9,5 óra volt a menetidő. Ezek a vonatok a határon sokat vesztegeltek, mert Csapon – a kocsikat megemelve – a normál nyomtávú forgóvázakat széles nyomtávúakra cserélték.

A Latorca IC közvetlen kocsijának jelentőségét az adja, hogy tengelyátszerelés (forgóvázak cseréje) nélkül, rövidebb idő, mintegy 7 óra alatt juthatnak el az utasok Záhonyból Csapon át Munkácsra és vissza. Ennek az volt az egyik műszaki feltétele, hogy az ukrán vasúttársaság alkalmassá tegye a Munkács felé ágazó normál nyomtávú szárnyvonalat a magyar mozdony és személykocsi menetrendszerű közlekedtetésére. Továbbá részben felújították a pályát, Munkácson 500 méterre az állomási épülettől új peront, esőbeállót építettek, és kialakították az oda vezető térköves utat is.

A Latorca InterCity-hez a MÁV-START saját állományából biztosítja a személyzetet, a szükséges mozdonyt és a másodosztályú IC kocsit, az Ukrán Vasút (UZ) pedig magyarul beszélő mozdonyvezetőt ad a vontatójárműre, hogy segítsen a magyar mozdonyvezetőnek a hálózatukon való közlekedésben. A vonaton a magyar jegyvizsgáló munkáját magyarul beszélő ukrán jegyvizsgáló segíti.

A járat Budapest és Munkács között megáll Zugló, Kőbánya-Kispest, Ferihegy, Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Kisvárda, Záhony és Csap állomásokon is. A vám- és útlevélvizsgálatot az utóbbi két határállomáson végzik el. Kishatárforgalomban utazók itt a menetrend szerinti indulás előtt 15 perccel szállhatnak fel, illetve az érkezés után 15 perccel szállhatnak le legkorábban.

A vonat Budapest–Munkács között közlekedő közvetlen kocsija a jelenleg is érvényes magyar–ukrán nemzetközi kedvezményes, egy útra szóló és menettérti ajánlatokkal, valamint a kishatárfogalmi kedvezményes ajánlattal vehető igénybe. (A menetrend a MÁV-csoport honlapjáról, a nemzetközi utazás/menetrendek aloldalról tölthető le).

A Latorca vonatpáron kívül egy kishatárforgalmú vonatpár is közlekedik Záhony–Munkács között: Záhonyból 8:35-kor indul, Munkácsra ottani helyi idő szerint 11:33-kor érkezik. 16:20-kor jön vissza és Záhonyba 17:21-kor ér be.