Mozgáskorlátozottak utazási lehetőségei nemzetközi forgalomban

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2015. november 13. péntek, 20.59

A kerekesszékes utasok egyes nemzetközi vonatokon a számukra kialakított kocsikban foglalhatnak helyet. Ezekben megfelelő, ablaknál elhelyezett és asztallal ellátott helyek találhatók a kerekesszék  számára, a közeli konnektorokból pedig az akkumulátorok töltése is megoldható. A kocsiban természetesen akadálymentes WC található. A kerekesszékes szakaszok vagy az étkezőkocsiban, vagy pedig annak szomszédságában kaptak helyet, így könnyen megközelíthetőek - de kérésre az étkezőkocsi személyzete helyben is felszolgál ételeket és italokat.

Akadálymentes kocsikat az alábbi célállomásokra közlekedtetünk :

A Budapest - Győr - Mosonmagyaróvár - Bruck a.d. Leitha - Bécs vonalon valamennyi EURegio vonaton, és railjet-en, illetve a közvetlen Nyíregyháza-Debrecen-Budapest-Bécs EC-n. A railjet-ekkel emellett közvetlen akadálymentes utazást biztosítunk Linz, Salzburg, Innsbruck, Zürich és München, valamint hetente kétszer Augsburg, Ulm, Stuttgart és Frankfurt felé is.

Párkány, Érsekújvár, Pozsony, Brno, Pardubice, Prága, Drezda, Berlin és Hamburg felé valamennyi közvetlen nappali (EuroCity) vonaton

A vonatok menetrendjét és az oda érvényes menetdíjakat a célállomásokra  kattintva találhatják meg.

A kocsik saját emelőberendezéssel rendelkeznek, kivéve a Budapest-Hamburg és a Nyíregyháza-Debrecen-Bécs között közlekedő vonatokon, ahol az állomási emelőberendezést kell használni. A kerekesszékes utazási szándékot az emelés elvégzése érdekében legkésőbb a tervezett utazást megelőző munkanap 14 óráig minden esetben meg kell rendelni a 06 (80) 630-053 -os zöld számon, vagy a megrendeles [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen az utazás napjának, valamint a fel- illetve leszállási helynek a megadásával.

A mozgáskorlátozott utasokat kísérők Európa számos országában ingyen utazhatnak a kísért személy társaságában. A mozgáskorlátozott utasok valamennyi, a célországra érvényes és életkoruknak megfelelő kedvezményes menetjegyet megválthatják, a kísérő menetjegyének érvényessége ehhez igazodik. Az esetleges kötelező helybiztosítást, vagy a fekvőhelyes- illetve hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.

A célállomásokról az adott országok vasútjai biztosítanak akadálymentes utazási lehetőséget, belföldi és további nemzetközi vonataikkal. Az ott érvényes árakról és eljutási lehetőségekről kérjük, hogy az érintett vasutak honlapjain vagy a helyszínen tájékozódjanak.

Mozgáskorlátozott emelővel rendelkező állomásainkról ide kattintva tájékozódhat.