Családi utazás nemzetközi viszonylatokon

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. április 5. csütörtök, 21.30

Gyermekkedvezmények – félártól az ingyenességig

A 4 évnél fiatalabb gyermekek, amennyiben nem igényelnek saját ülőhelyet, díjmentesen utazhatnak. Általánosságban a 4 és 12 éves kor közötti gyerekek számára valamennyi korlátlan számban kínált menetjegy féláron vásárolható meg, a korhatárok pontos mértéke azonban vasutanként változó, Magyarországon például 6 és 14 év a mérvadó. Ez a kedvezmény a kedvezményes egyúti és menettérti menetjegyekre, illetve a Special menetjegyekre és a kirándulójegyekre is vonatkozik.

Amennyiben az utazás fekvőhelyes vagy hálókocsival történik, a gyerekkedvezmény csak a menetjegyre vonatkozik, a fekvőhely- vagy hálókocsi-felárakra nem. A menet- és helyjegyet is tartalmazó úgynevezett globáldíjas menetjegyek közül a kedvezményes (SparSchiene, SparSchiene-Fortuna, SparDay, SparNight, Deutschland-Spezial) jegyekre semmilyen további kedvezmény, így a gyermekkedvezmény sem érvényesíthető.

Az Ausztrián át Németországba szóló normál menetjegyek, illetve a Svájcba váltható Spezial menetjegyek esetében a gyermekek, szüleik vagy nagyszüleik kíséretében díjmentesen utazhatnak a magyar, illetve a német vagy svájci szakaszon. Az osztrák szakaszra 50%-os kedvezményű gyermekjegyet kell váltani. A nem családtag, vagy egyedül utazó gyerekek esetében az ilyen menetjegyeknél a teljes szakaszon az alapdíj fele fizetendő.

Mindenki számára kényelmes utazás

A Pozsonyon át Prágába, Brnóba és Hamburgba közlekedő EuroCity vonatokon lehetőség van a 10 éven aluli gyerekekkel utazóknak a számukra fenntartott fülkében helyet foglalni, ahol a gyerekek nem zavarják a többi utast. Egyes modernebb kocsikban – jellemzően a mozgássérültek számára fenntartott WC-kben – a pelenkázás is könnyebben megoldható egy kihajtható asztal segítségével.

Úti élmény a legkisebbeknek is

A Railjetek egyik Economy kocsijának sarkában a gyerekekek számára TV-t helyeztek el, amelyen számukra filmeket vetítenek. Egyes nyugat-európai országokban (Ausztria, Svájc, Németország, Finnország) olyan speciális fülkékkel, illetve szakaszokkal rendelkező kocsik is közlekednek, amelyek a gyermekeknek valódi játékteret biztosítanak  például rajzolásra alkalmas asztalokkal, puha szőnyegekkel, mászókával, csúszdával.