Családi utazás nemzetközi viszonylatokon

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2017. szeptember 13. szerda, 14.39

Gyerekkedvezmények – félártól az ingyenességig

A 4 évnél fiatalabb gyerekek, amennyiben nem igényelnek saját ülőhelyet, díjmentesen utazhatnak. Általánosságban a 4 és 12 éves kor közötti gyerekek számára valamennyi korlátlan számban kínált menetjegy féláron vásárolható meg, a korhatárok pontos mértéke azonban vasutanként változó, Magyarországon például 6 és 14 év a mérvadó. Ez a kedvezmény a kedvezményes oda-vissza érvényes menetjegyekre, illetve a viszonylati kedvezményekre és a kirándulójegyekre is vonatkozik, tehát itt a kedvezményes ár felét kell megfizetni.

Amennyiben az utazás fekvőhelyes vagy hálókocsival történik, a gyerekkedvezmény csak a menetjegyre vonatkozik, a fekvőhely- vagy hálókocsijegyre nem. A menet- és helyjegyet tartalmazó úgynevezett globáldíjas menetjegyek közül a kedvezményes (SparSchiene, SparDay, SparNight, Fortuna és Deutshland-Spezial) jegyekre gyermekkedvezmény nincs.

Az Ausztrián át Németországba szóló normál menetjegyek, illetve a Svájcba váltható Spezial-menetjegyek esetében a gyerekek szüleik vagy nagyszüleik kíséretében díjmentesen utazhatnak a magyar, illetve a német vagy svájci szakaszon. A nem családtag, vagy egyedül utazó gyerekek esetében az ilyen menetjegyeknél a teljes szakaszon az alapdíj fele fizetendő.

Mindenki számára kényelmes utazás

A Pozsonyon át Prágába, Berlinbe és Hamburgba közlekedő vonatokon lehetőség van a 10 éven aluli gyerekekkel utazóknak a számukra fenntartott fülkében helyet foglalni, ahol a gyerekek, és a hozzájuk kapcsolódó teendők nem zavarják a többi utast. Egyes modernebb kocsikban – jellemzően a mozgássérültek számára fenntartott WC-kben – a pelenkázás is könnyebben megoldható egy kihajtható asztal segítségével.

Úti élmény a legkisebbeknek is

A Railjetek egyik Economy kocsijának a sarkában a gyerekekek számára TV-t helyeztek el, amelyen számukra filmeket vetítenek. Egyes nyugat-európai országokban (Ausztria, Svájc, Németország, Finnország) olyan speciális fülkékkel illetve szakaszokkal felszerelt kocsik is közlekednek, ahol a gyerekeknek valódi játéktér áll rendelkezésre pl. rajzolásra alkalmas asztalokkal, puha szőnyegekkel, mászókával, csúszdával.