Családi utazás - nemzetközi viszonylatokon

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2015. június 29. hétfő, 14.05

Gyerekkedvezmények - félártól az ingyenességig

A 4 évnél fiatalabb gyerekek, amennyiben nem igényelnek saját ülőhelyet, díjmentesen utazhatnak. 4 és 12 éves kor közötti gyerekek számára valamennyi korlátlan számban kínált menetjegy féláron vásárolható meg. Ez a kedvezmény a kedvezményes oda-vissza érvényes menetjegyekre, illetve a viszonylati kedvezményekre (pl. kirándulójegy) is vonatkozik, tehát itt a kedvezményes ár felét kell megfizetni, A korhatárak mértéke vasutanként változó, Magyarországon például 6 és 14 év a mérvadó.

Amennyiben az utazás fekvőhelyes- vagy hálókocsival történik, a gyerekkedvezmény csak a menetjegyre vonatkozik, a fekvőhely- vagy hálókocsijegyre nem. A menet- és helyjegyet tartalmazú ún. "globáldíjas" menetjegyek közül a SparSchiene-jegyekre gyerekkedvezmény nincs, a normál árú menetjegyeknél azonban komfortkategóriától függetlenül érvényes a félár.

Az Ausztriába vagy Ausztrián át Németországba szóló CityStar-jegyeknél illetve a Svájcba váltható Spezial-menetjegyeknél a gyerekek szüleik vagy nagyszüleik kíséretében díjmentesen utazhatnak. A nem családtag, vagy egyedül utazó gyerekek az ilyen menetjegyeknél az alapdíj felét fizetik. A családtagi kedvezmény a Budapest és München közötti Kálmán Imre EuroNight-on is igénybevehető, itt a gyerekek és unokák csak az ülő-, fekvő-, vagy hálóhely díját kell, hogy kifizessék.

Mindenki számára kényelmes utazás

A Pozsonyon át Prágába, Berlinbe és Hamburgba közlekedő vonatokon lehetőség van a 10 éven aluli gyerekekkel utazóknak a számukra fenntartott fülkében helyet foglalni, ahol a gyerekek, és a hozzájuk kapcsolódó teendők nem zavarják a többi utast. Egyes modernebb kocsikban - jellemzően a mozgássérültek számára fenntartott WC-kben - a pelenkázás is könnyebben megoldható egy kihajtható asztal segítségével.

Úti élmény a legkisebbeknek is

A railjet-ek egyik Economy-kocsijának a sarkában a gyerekekek számára TV-t helyeztek el, amelyen számukra filmeket vetítenek. Egyes nyugat-európai országokban (Ausztria, Svájc, Németország, Finnország) olyan speciális fülkékkel illetve szakaszokkal felszerelt kocsik is közlekednek, ahol a gyerekeknek valódi játéktér áll rendelkezésre pl. rajzolásra alkalmas asztalokkal, puha szőnyegekkel, mászókával, csúszdával.