A hét városa: Kőszeg

A hét városa: Kőszeg

InterCityUtazzon Kőszegre vonattal, egy átszállással, kényelmes InterCity vonatainkkal! Menetrendi információkért látogasson el menetrendi keresőnk oldalára, vagy töltse le a Vonatinfó alkalmazást okostelefonjára!

A hét városa: KőszegKőszeg Budapesttől 260 kilométerre az osztrák határ közelében fekszik, a Kőszegi-hegység lábánál.

Az üdítő alpesi levegőjű középkori városka látnivalói, hangulatos belvárosa, szép történelmi emlékei miatt egész évben vonzó a turisták számára. Kőszeg gazdag történelmi hagyományairól, szép állapotban megőrzött épületeiről híres. Érdekes szokás a házak előtt „üzemelő” becsületkassza, amibe a kapuk elé kitett áru árát lehet tenni, mely csak ezen a vidéken elterjedt szokás.Kőszeg - becsületkassza

Kőszegen számos látnivaló várja a szép épületek kedvelőit. A Jurisics-vár a Belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. A történelem során legfontosabb, és legismertebb szerepét az 1532-es harcban nyújtotta, hisz feltartóztatta a Bécs ellen vonuló török seregeket. A 14. században épült Városháza építésétől a mai napig megőrizte eredeti, középületi funkcióját, ezzel egyedülálló Magyarországon.

A Városházhoz vezető utca végén a Hősök kapuja található, melynek tornya 1932-ben, a török ostrom 400. évfordulóján épült újra, eklektikus stílusban. Ma a Jurisics Miklós Múzeum kiállításainak ad otthont, a torony panorámafolyosójáról pedig gyönyörű látvány tárul a látogatók szeme elé. A hét városa: KőszegAz 1700-as években készült Kőszeg két híres szobra, a pestisszobor, amely egyike a legkorábbi magyarországi Szentháromság-szobroknak, illetve a Jurisics téren álló Mária-szobor is. Templomok közül érdemes kiemelni a Fő téren álló, neogótikus stílusú római katolikus templomot, illetve a barokk és gótikus jegyeket egyaránt őrző Öreg-, vagy más néven Szent Jakab-templomot is.

Kőszegre nem csak a szép környezet, és a látnivalók, de a rendezvények miatt is érdemes ellátogatni.

2016. június 4. – augusztus 5. között a Kőszegi Várszínház szinte minden napra kínál előadást, programot. Idén is SZÍNRE VISZI A NYARAT.

A Kőszegi Várszínház 1982 óta várja a Jurisics vár belső udvarán a színházkedvelő vendégeit. A prózai darabok mellett operett, musical előadásokkal, komolyzenei koncertekkel, utcaszínházi bemutatókkal, táncelőadásokkal is várják a látogatókat. A hét városa: KőszegA kiváló akusztikájú, történelmi helyszín könnyed, szórakoztató előadásoknak ad otthont megőrizve a magas szakmai színvonalat. Az idei évadban két új bemutató is szerepel a színház programjában.

2016. augusztus 5-7. között rendezik meg a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapokat.

A kőszegiek minden év augusztusában városuk meghatározó eseményére, az 1532-es török ostromra emlékeznek. Az ostromhétvégén ellepik a várost a jelmezes törökök és a várvédő kőszegiek. A rendezvényre látogatók igazi kulturális kavalkádra számíthatnak, folklórprogramok, koncertek, táncház, vásár várja az időutazásra vágyó vendégeket. A rendezvény csúcspontja a híres ostrom felelevenítése és újrajátszása a Jurisics várnál.A hét városa: Kőszeg

2016. szeptember 22-25. kerül megrendezésre a Kőszegi Szüret, és a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, mely Kőszeg legtöbb embert megmozgató rendezvénye. A programsorozat központi eseménye a szombati jelmezes, szüreti karnevál. A háromnapos rendezvény alatt a város különböző pontjain a városba érkező fúvószenekarok térzenéit hallhatják a látogatók. Ezen kívül koncertek, sztárfellépők, helyi táncegyüttesek, zenekarok és vásár szórakoztatják a rendezvény vendégeit.