A hét városa: Békéscsaba

BékéscsabaSzeptember 17-től ismét közlekedtetünk belföldi IC kocsikat a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon. Látogasson el a városba, utazzon velünk! Menetrendi információkért látogasson el menetrendi keresőnk oldalára, vagy töltse le a Vonatinfó alkalmazást okostelefonjára!

2013 nyarára fejeződött be Békéscsaba főterének felújítása. A megszépült belváros szép terekkel, csobogókkal, kávézókkal, üzletekkel várja a vendégeket. Itt találjuk Közép Európa legnagyobb evangélikus templomát is, valamint nem messze tőle áll a Katolikus nagytemplom, amely 1910-ben épült, neogótikus stílusban. Szintén gyönyörű építészeti műemlék a Jókai Színház épülete, az Alföld első kőszínháza. A Szent István téren áll a belváros képét meghatározó Városháza illetve a város legpatinásabb szállodája, a Fiume szálló. A sétálóutca végén találjuk a megye legnagyobb bevásárlóközpontját, a Csaba Centert.Békéscsaba

Békéscsaba gazdag értékekben, hagyományokban. Ilyen kincs Munkácsy Mihály szellemi és tárgyiasult hagyatéka. A világhírű festő ezer szállal kötődött a városhoz, már életében kultusza alakult ki, nagy népszerűségnek örvendett Csabán. Ezért jogosan vallhatjuk, hogy Békéscsaba Munkácsy városa. Folyamatban van a város kulturális negyedének, a Munkácsy-negyed kialakításának tervezése.  A Munkácsy-negyedben találjuk a város legrégebbi múzeumát a Munkácsy Mihály Múzeumot. Innen pár perc sétával érhetjük el a festő emlékházát is, ahol sok időt töltött Munkácsy, hiszen a rokonai laktak az épületben.

BékéscsabaA város másik büszkesége a Jankay Galéria, ahol Jankay Tibor, valamint a Kolozsváry és Tevan családok művészetét ismerhetjük meg. Aki a zöldebb környezetet kedveli, bőven talál ilyet is hiszen Békéscsaba az egyik legzöldebb magyar város. Érdemes tenni egy sétát a Széchenyi Ligetben is, ahol többek között a Körösök Völgye Natúrpark látogatóközpontját is megtaláljuk, ahol vízi, kerékpáros, gyalogtúrákról, útvonalakról kaphatunk hasznos információkat, de a gyönyörűen felújított épület rendezvényhelyszínként, sőt biopiacként is üzemel. A Széchenyi Liget mellett folyik az Élővíz csatorna, amely átszeli az egész várost.

BékéscsabaSikert sikerre halmoz pár évvel ezelőtti megnyitása óta a Csabagyöngye Kulturális Központ, mely már túlzás nélkül nem csak a térség, de az ország közművelődésének is irányt mutató, azt meghatározó intézmény. Sikerét mutatják kiváló látogatottsági mutatói és olyan fellépők telt házas produkciói, mint az Állami Népi Együttes, a Kijevi Balett, Presser Gábor, az Amadinda, Zorán, a Madách Színház, a Benkó Dixieland Band, vagy a L’art pour l’art Társulat.

Békéscsaba hagyományos, a gasztronómiához és a kulturális értékekhez kötődő turisztikai kínálata mellett egyre erősebb az aktív turizmus is, melynek egyik legkedveltebb formája a kerékpáros turizmus. Ennek infrastrukturális feltételeinek megteremtésére jelentős fejlesztések történtek az elmúlt időszakban a városban. Európai Uniós források segítségével több új kerékpárút szakasz épült településünk kül- és belterületén egyaránt. Legutóbb például a Szarvasi úton hiányzó szakasz, valamint a Gyulai úton a CsabaParkig vezető kerékpárút került kialakításra. A kerékpározás ma reneszánszát éli, igen erőteljes a kereslet mutatkozik a kerékpáros turisztikai szolgáltatások iránt.Békéscsaba

A város egyik legújabb attrakciója a CsabaPark, a Csabai kolbász készítésének hagyományait őrző, ápoló gasztro-turisztikai rendezvényközpont. Itt – többek között - kolbászudvar (kolbászmúzeummal, kolbászműhellyel és étteremmel) és az Óriások konyhája nevet viselő játszótér várja a látogatókat. Jó hír, hogy a tematikus park építése tovább folytatódik. A CsabaParkban főleg kisgyermekes családoknak, fiataloknak szánt attrakciókat terveznek, kalandparkkal, csónakázótóval bővítenék a létesítményt.  

Akik igazi, világszínvonalú pálinkakóstolásra vágynak, azokat az Árpád Pálinkatanya várja, ahol a gasztronómiai élmények mellett közelről kísérhetik figyelemmel a pálinkakészítés rejtelmeit. A városban egyéb szabadidős szolgáltatások (mozik, kulturális intézmények, klubok, sportlétesítmények) is nagy számban vannak jelen.

Az aktív pihenést – gyalog- és kerékpártúrát – kedvelőknek bátran ajánljuk kirándulóhelyként a közeli szabadkígyósi Wenckheim kastélyt és ősparkját, valamint a pósteleki kastélyromot, annak romantikus parkerdejét. Az egykori Wenckheim kastély romjával, és gyönyörű turistaútvonalaival, parkerdőjével, valamint egy ízletes ételeket kínáló csárdával várja a kikapcsolódni vágyókat

A lovaglás szerelmesei számára valóságos paradicsom a város, hiszen kilenc lovasbázis kínálja különféle szolgáltatásait.

Ha a sok program után nyugalomra, lazításra vágynak, akkor az Árpád Fürdőben mindent megtalálnak a kellemes pihenéshez. Gyógymasszázs, sugármasszázs, gyermek és úszómedencék, élményfürdő, szauna várja a kikapcsolódni vágyókat gyönyörű, parkos környezetben.

BékéscsabaCsabai Kolbászfesztivál - Békéscsaba, Sportcsarnok

A csabai kolbász világhírű hungarikum, az Európai Unió által földrajzi árujelzővel védett élelmiszer. Hazai és külföldi népszerűségét segíti a minden év októberében megrendezendő Csabai Kolbászfesztivál, mely mára Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvénye. 

Idén 2016. október 28-31. között immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Kolbászfesztivál, mely 2009 és 2012 után 2015-ben harmadszorra kapta meg a kiváló minősítést a Magyar Fesztivál Szövetségtől. A Csabai Kolbászfesztivál arra vállalkozik, hogy a település hagyományaiban emblematikus szerepet betöltő disznótartás, feldolgozás, kolbászkészítés köré olyan igényes, sokrétű programot biztosítson, mely a 4 nap alatt több mint 100.000 bel- és külföldről egyaránt érkező vendégnek, de a helyi lakosságnak is maradandó élményt nyújtson.