A MÁV-VOLÁN-csoporttal a bringaszezonban is

2024. március 15. péntek, 06.59 / Utolsó módosítás: 2024. április 21. vasárnap, 09.03
Mától újra jár a Tisza-tó sebesvonat
Kerékpárszállítás vasúti kocsiban

A tavasz beköszöntével egyre többen veszik elő a kétkerekűeket sportolás vagy kikapcsolódás mellett a mindennapi közlekedéshez is. A MÁV–VOLÁN-csoport a kerékpárosokat segítő szolgáltatásait az elmúlt években ütemesen fejlesztette, így idén is számos vonaton biztosít lehetőséget a bicikliszállításra.

Tavaly 2022-höz képest 20 százalékkal többen, csaknem 1,35 millióan vették igénybe a kerékpárszállítási lehetőségeket vasúton. Számukra is jelentős változásokat hozott a március 1-jén bevezetett új tarifarendszer. Újdonság a fixáras kerékpárjegy és a Kerékpár országbérlet, és valamelyest módosultak a szállítási feltételek is. A kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon az utazóknak a kerékpárhelyjegyről előre kell gondoskodni.

A Volánbusz idén is biztosítja a kerékpárszállítási szolgáltatást egyes, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő vonalain az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartókon, amelyeken 3 bicikli szállítható. A kijelölt járatokon március 29-től október 27-ig szállítható bicikli a tavalyinál kedvezőbb, a vasútival megegyező áron.

A kerékpárral hosszabb útra, túrázni vagy nyaralni készülők számára ideális megoldás a közösségi közlekedés igénybevétele a célállomás megközelítésére. A MÁV–VOLÁN-csoport járatain – vonatokon, illetve egyes autóbuszokon – a legtöbb kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyre eljuttatható a bicikli. A bringás turizmus népszerűségének növelését támogatjuk a nagy népszerűségnek örvendő kerékpárszállítási szolgáltatásaink fejlesztésével.

A járművek mellett az állomásokon is törekszünk a biciklisek igényeinek megfelelni. Budapest 10 elővárosi vasútvonalán mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló nagyságrendileg 4000 férőhellyel, az elmúlt években pedig több tucat regionális vasútvonal állomásain is létesültek korszerű kerékpártárolók, továbbá több állomás közelében megtalálhatók a közösségi kerékpár- és rollermegosztók, amelyek szintén a kombinált közösségi közlekedést támogatják.

Mi változott az új tarifarendszerrel?

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Ez alól kivételt képez a Szeged és Hódmezővásárhely közötti TramTrain, ugyanis azon megmaradt az egy útra szóló zónajegy 235 forintért, mely a két város között a nagyvasút járatain is érvényes.  A Kerékpár országbérlettel – melynek ára 4950 Ft és 30 napig érvényes – a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítjuk a kerékpárszállítást, valamint a BKK meghatározott járatain is érvényes.

A távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek megszűntek. A START Klub kártyával rendelkezők és a Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes, az új egységes jegyárhoz igazodó 375 forintos kerékpárjegyet vehetnek. A MÁV applikációból vagy online váltva továbbra is 5%-os kedvezményt biztosítunk a kerékpárjegyek árából.

Bizonyos vonatokon (jellemzően InterCity és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díjszabása szintén változott: általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőségesen vagy éppen szűkösen rendelkezésre álló kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 Ft is lehet.. A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 Ft-ba kerül a kerékpárhelyjegy. Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

A kerékpárszállítás feltételei is módosultak: egy utas továbbra is egy darab biciklit szállíthat (kivéve kerékpár plusz kerékpár-utánfutó, melyek együttes szállítása megengedett). 16” kerékátmérőig továbbra is minden bicikli díjmentesen szállítható. 16”-20” kerékátmérő között azonban csak az összecsukható, összecsukott állapotban lévő biciklik szállíthatók díjmentesen, ám a nem összecsukható (vagy nem összecsukott) kétkerekűek szállításához kerékpárjegyet kell váltani. 20” kerékátmérő felett továbbra is csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok (pl.: tandem, kerékpár-utánfutó, teherkerékpár, fatbike stb.) egységesen 2 kerékpárjegy (és 2 kerékpárhelyjegy) váltásával szállíthatók.

Tekerjünk is

A tavaszi szezonkezdetre a számos lehetőség közül a következő kerékpáros úticélokat ajánljuk utasainknak, ahová magukkal vihetik a kerékpárjukat vonataink fedélzetén:

Tisza-tó

Március 15-től idén is elindult a Tisza-tóhoz – Poroszlóra és Tiszafüredre – közvetlen budapesti eljutást kínáló Tisza-tó sebesvonat. Május közepéig hétvégi napokon, majd onnantól nyár végéig naponta közlekedik. Ez a járat közel 50 kerékpárhellyel szolgálja az utasokat, menetrendje pedig akár egynapos tókerülő kerekezést is lehetővé tesz.

A Tisza-tó déli medencéje – Abádszalók és Kisköre – is elérhető vonattal a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon, az itt közlekedő regionális vonatok többségében március 15-től kerékpárszállító kocsi is közlekedik. Kál-Kápolna Eger és a Keleti pályaudvar, Kisújszállás pedig Debrecen, Szolnok és a Nyugati pályaudvar felől érhető el a korszerű, alacsonypadlós, 6-12 kerékpár szállítására alkalmas motorvonatokkal közlekedő Agria, illetve Cívis InterRégió-vonatokkal.

Tavaszi vágányzár

A Debrecen–Füzesabony vonal Debrecen és Tócóvölgy közötti szakaszán a felsővezetékhálózat kiépítését végzik március 18-tól május 31-ig. Emiatt a Debrecen–Tiszalök vonalon megváltozik a menetrend, pótlóbuszok közlekednek Debrecen és Balmazújváros között. Épp ezért a Tisza-tó sebesvonat május végéig csak Budapest és Tiszafüred között közlekedik. Ebben az időszakban Debrecen felől kerékpárt szállítva Kisújszálláson át érhető el a Tisza-tó (Abádszalók és Kisköre.) Eger irányából történő utazás esetén pedig át kell szállni Füzesabonyban.

Zempléni-hegység

A kevésbé ismert, de kerékpározásra alkalmas útvonalakban bővelkedő Zemplénbe is a korábbinál könnyebb eljutni biciklit szállítva, vonattal. A Keletiből kétóránként induló Hernád-Zemplén InterCity egyik része (Zemplén IC) Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely felé biztosítja 16 kerékpár szállítását. Így a Tokaj-Hegyalján és a Hegyközben kiépített kerékpárutakat is fel lehet fedezni – utóbbi az egykori Hegyközi kisvasút nyomvonalán vezet.

A vonat másik része (Hernád IC) a Hernád-völgyében halad végig, ahonnan olyan híres látnivalók és települések fedezhetők fel két keréken, mint Boldogkő vagy Regéc vára, Vizsoly vagy Gönc. A hegységen áttekerve, a hollóházi porcelángyárat és Füzér várát, vagy épp a középkorban aranybányáiról híres Telkibányát is felfedezve Sátoraljaújhelyig is eljuthatunk. A vonattal nemzetközi forgalomban egészen Kassáig vihetjük a kerékpárt (6 férőhely), ahonnan a Felvidék távolabbi részei is felfedezhetők.

Dunakanyar és Börzsöny

A Dunakanyar kényelmesen elérhető a Nyugati pályaudvarról óránként induló Z70-es zónázó vonatokkal, melyek nagyrészt emeletes KISS-motorvonatokkal közlekednek. A járatokon 12 kerékpár szállítható. Március 15-től hétvégén további gyorsított vonatok is bővítik a hétvégi kínálatot.

Fót, Veresegyház és Őrbottyán felől óránként, Aszód felől pedig kétóránként indulnak személyvonatok Vácra – utóbbi viszonylat keleti irányból (Eger, Hatvan felől) is elérhetővé teszi a térséget –, ahol át lehet szállni a Dunakanyar felé.

Váci átszállással a Kelet-Börzsöny is elérhető, ahonnan a hegységbe, illetve az Ipoly-völgyben azt megkerülő, remek kerékpáros útvonalak vezetnek. A Diósjenő–Drégelypalánk felé közlekedő S750-es személyvonatok többségén március közepétől hétvégenként 16 kerékpár szállítására alkalmas kocsik is járnak.

Kerékpárral a Balaton körül

A Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára kétóránként közlekedő sebesvonatokon már tavasszal is nagykapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, így bátran tervezhető vonatos bringatúra a tóhoz. A déli partra közlekedő Balaton- és Tópart IC-ken 8-8 bicikli szállítható.

Március 15-től hétvégente Szombathelyről is közvetlen Lesence sebesvonat közlekedik Tapolcán át Keszthelyre, melyen 16 kerékpár szállítható.

Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonatainkon csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni. Ez a Balaton térségében a tavasztól őszig igen nagy volumenű kerékpáros forgalom miatt különösen fontos. Ajánljuk utasainknak, hogy kerékpárjegyüket- és helyjegyüket váltsák meg elővételben, így biztosítsák maguknak a kiválasztott vonaton történő utazás lehetőségét. Kérjük, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében amennyiben egy adott vonatra már nem kaptak kerékpárhelyjegyet, ne próbáljanak ennek ellenére felszállni rá, hanem keressenek másik, számukra alkalmas vonatot.

A bicikliszállítás feltételeiről, lehetőségeiről és a szállítójárművekről a vasúttársaság honlapján részletes, térképekkel és képekkel illusztrált oldalakon lehet tájékozódni, ahol a fentiek mellett számos további térségbe is kínálunk eljutási ajánlatokat: Kerékpárszállítás

Kerékpárral a Volánbusz járatain is

A Volánbusz idén is biztosítja a kerékpárszállítási szolgáltatást egyes, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő autóbuszvonalain. A kijelölt járatokon 2024. március 29-től október 27-ig szállítható bicikli a tavalyival megegyező viszonylatokon, ám jóval kedvezőbb áron, mindössze 500 forintért. A Budapest és a Mátra, a Bükk, illetve a Tisza-tó térsége között közlekedő autóbuszok mellett a fővárosból Salgótarjánba, Egerbe, Szilvásváradra, Kazincbarcikára, Jósvafőre, valamint Gyöngyösről Egeren át Miskolc felé közlekedő egyes járatokra váltható kerékpárjegy, a menetrendben megjelölt megállóhelyek között az alábbi vonalakon:
  • 1020 Budapest–Mátraverebély–Salgótarján
  • 1044 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Mátraszentimre
  • 1045 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Kékestető
  • 1046 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Parád–Bükkszék
  • 1049 Budapest–Gyöngyös–Domoszló–Eger
  • 1050 Budapest–Gyöngyös–Eger–Mezőkövesd–Miskolc
  • 1054 Budapest–Eger–Szilvásvárad–Kazincbarcika–Jósvafő
  • 1066 Budapest–Gyöngyös–Heves–Abádszalók–Karcag
  • 1068 Budapest–Gyöngyös–Heves–Tiszafüred

Az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartókon járatonként 3 bicikli szállítható. A kerékpár rögzítése és levétele az autóbusz-vezető feladata. Tandem-, elektromos és háromkerekű kerékpárok szállítására ilyen módon nincs lehetőség, de az összecsukható kerékpárok a poggyásztérben továbbra is elhelyezhetők.

Egy útra 500 forintért váltható kerékpárjegy elővételben a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül, illetve a közlekedési társaság budapesti pénztáraiban a menetjeggyel együtt vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is. Kerékpárjegy az autóbuszokon nem kapható. Az elővételi jegyváltás során a rendszer csak arra a járatra ad ki kerékpárjegyet, amelyiken még van szabad hely a szállítóeszközön, azaz a kötelező elővétel biztosítja, hogy aki kerékpárjegyet vásárolt, az biciklijével együtt fel tudjon szállni a járatra.
A kerékpárszállítási szolgáltatás további részletei, az érintett járatok menetrendje itt érhető el: https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/kerekparszallitas

Budapest, 2024. március 15. 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság