Vonattal a kedvelt kerékpáros turisztikai térségekbe

2021. május 12. szerda, 05.23 / Utolsó módosítás: 2021. május 12. szerda, 05.24

Budapest, 2021. május 12.A kerékpáros utasok számában tavaly ugrásszerű növekedés következett be, a kerékpáros turizmus minden korábbinál népszerűbbé vált. A vonattal biciklit szállítók száma a járványhelyzet és a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is 35 százalékkal haladta meg a 2019-es adatokat, május 9-ig több mint 155 ezren vettek kerékpárjegyet. A legutóbbi hétvégén közel 10 ezer utas vitte magával kerékpárját, ami háromszorosa a 2019-es, azonos hétvégi adatoknak. A kerékpározás sokaknak egyet jelent a gondtalan, szabad és természetközeli sportolással, ebben partnerük kíván lenni a MÁV-START is. A tavasztól őszig tartó szezonban – a lehetőségeihez képest – jelentősen növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a vasútvállalat. Azonban ahhoz a kerékpárosok részéről is szükséges az előzetes tájékozódás, hogy jó hangulatban és környezetbarát módon, vonattal közelítsék meg az úti céljukat.

A vasúttársaság az ütemes fejlesztések, járművásárlások és felújítások ellenére is elérte a kerékpárszállítási kapacitás felső határát, a lehető legtöbb kocsit közlekedteti a tavasztól őszig tartó bringás szezonban. A kerékpárosoknak ugyanúgy érdemes előre átgondolni, tájékozódni arról, hogy mely vonattal közelíthetik meg kényelmesebben a célállomásukat, mint ahogy a biciklizés útvonalát is előre megtervezik. Ugyanis a legtöbb vonaton (pl. korszerű, alacsonypadlós járműveken) a jellegükből adódóan sem növelhet – 4-8, esetenként 12 helyre korlátozott – a szállítható kerékpárok száma. Ez a mennyiség a bringás szezonban ritkán elegendő az egyszerre, akár tömegével megjelenő kerékpáros utazási igények teljes kiszolgálására. Ám a népszerűbb biciklis túrahelyekre közlekednek olyan nagybefogadóképességű kocsival kiegészített vonatok, amelyeken akár 32-36 kerékpár is elfér. Inkább ez utóbbiakat érdemes választani egyéni vagy csoportos biciklitúrák során is. Kerékpárral utazás szempontjából érdemes elkerülni a hétvégi, 8-10 óra közötti és a késő délutáni, kora esti csúcsidőszakokat. A döntésben, előzetes tájékozódásban is segítséget nyújt a MÁV-Volán-csoport honlapján a belföldi/szolgáltatások menüpontban található kerékpárszállítási aloldal (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas), ahol sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az elektromos rásegítéses biciklik szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, az alkalmas járműtípusokról és a főbb bringás úticélokról is adnak tájékoztatást.

Kerékpárszállító kocsi

Zemplén

A tavaly decemberi menetrendváltás óta Budapest és Miskolc felől kerékpárszállító kocsival közlekedik vonat a Zemplénbe, amely népszerű turisztikai térséggé vált a biciklisek körében. A Zemplén InterCity Budapest és Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedik, amelyen 16 kerékpár szállítható, a biciklik számára is kötelező a helyjegyváltás.

Balaton déli partja

A nyári balatoni utasforgalom minőségi kiszolgálását az elmúlt években a vasúttársaság a lehetőségeihez mérten folyamatosan fejlesztette, melynek hatása a kerékpáros turisták számának növekedésében is megmutatkozik. A tavalyi bringás szezonban rekordot döntött a kerékpárosok száma, csaknem 88 ezren vették igénybe a balatoni vonatokat

A május 17-től induló Déli->Parti sebesvonatokon legalább 8 kerékpárhely áll rendelkezésre; hétvégeken érdemes ezeket választani a kerékpárosoknak, csoportoknak, mert akkor kétóránként indulnak és nagy befogadóképességű (32-36 kerékpár szállítására alkalmas) kocsival közlekednek az előszezontól. Ezekkel a vonatokkal érhető el a balatoni bringakörút, a legkönnyebben Balatonaligáról indulhatnak kerékpározni. Emellett Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Tópart és Balaton InterCity vonatok, amelyeken 8-8 kerékpár szállítása lehetséges. Ezeken a vonatokon kötelező a kerékpárhely foglalása, ezért javasolja a MÁV-START a jegyek megvásárlását elővételben, akár az utazást megelőző napon.

Balaton északi partja

A Balaton északi partján a vasúti közlekedés május 30-ig szünetel, Székesfehérvár és Balatonfüred között az utasokat a villamosítás miatt pótlóbusz szállítja, melyeken a kerékpárszállítás nem lehetséges. Addig az északi part települései kerékpárral a Déli-->Parti sebesvonatokkal érhetőek el Balatonaliga és Szántód (Tihanyrév) felől kerékpározva, vagy a Göcsej és Bakony InterCity-kel Veszprém felől, a Veszprém—Balatonalmádi kerékpárúton át.

Május 31-től Budapest és Balatonfüred között kétóránként nagy befogadóképességű kerékpáros kocsival közlekedik a Kék Hullám InterCity. A vasúttársaság a kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánlja, Balatonfüred és Balatonalmádi is ezzel a vonattal érhető el a leggyorsabban.

A Budapest és Balatonfüred közötti Katica sebesvonatokon a kerékpárszállítás kevésbé javasolt, a rendelkezésre álló vonatonkénti 4-8 hely csak kerékpárhelyjeggyel vehető igénybe.

Velencei-tó

A Velencei-tavat érintő fontos fejlesztés, hogy a MÁV-START – kifejezetten a kerékpárosok számára – május 22-től G30 jelzéssel plusz vonatot indít a hétvégi napokon a Déli pályaudvarról Székesfehérvárra. Ezekben nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik, így a kerékpárosoknak, csoportoknak ezen vonatok igénybevételét javasolja a vasúttársaság. A közvetlen G30-as vonatok 8:40-kor és 9:40-kor indulnak a Déli pályaudvarról, visszafelé Székesfehérvárról 17:23-kor és 18:23-kor, Velencéről 17:41-kor és 18:41-kor.

Tisza-tó

A kerékpáros turisták könnyebb eljutása érdekében  május 1-jétől a hétvégi napokon, május 22-től, pünkösdtől pedig a nyár végéig naponta Tisza-tó expresszvonat jár közvetlenül Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A vonat 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:07-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:45-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik 32 garantált hellyel, így minden kerékpáros utas számára ez a vonat javasolt, amellyel környezetbarát módon juthatnak el az Aktív Magyarország szavazásán az év kerékpárútjának választott, Poroszló és Tiszafüred közötti, új Tisza-tavi kerékpáros hídhoz.

A kerékpárkapacitás bővítés érdekében a mellékvonalakról jól ismert Bz motorvonatok mellékkocsijaiból idén hetet épít át a MÁV-START nagybefogadóképességű kerékpárszállítókocsivá, ezek fokozatosan állnak forgalomba. Velük a nyári hónapokban találkozhatnak majd az utasok: első ütemben június elejétől a Tisza-tó környéki vasútvonalakon. A felújítást tesztnek tekinti a MÁV-START, ezért várja az utazóközönség visszajelzéseit, hogy az igényekhez igazodva fejleszthesse. A Tisza-tó a közismert és kedvelt kerékpáros túrajeggyel érhető el, ami egy napig, a jegyen feltüntetett naptári napon érvényes a Tisza-tóhoz az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért vásárolható meg akár hétvégén, akár hétköznap.

Új vonatpár közlekedik Kisújszállás-Abádszalók-Kisköre útvonalon és visszafelé, kisújszállási csatlakozással Debrecen és Budapest felől. Ezzel lehetővé vált a Tisza-tó déli medencéjének gyorsabban megközelítése. A vonat Kisújszállásról 8:40-kor indul és 9:30-ra érkezik Kiskörére. A délelőtti, Karcagról 10:45-kor induló vonat a nyári főszezonon túl, október végéig közlekedik, továbbá új vonat jár Karcag és Tiszafüred között mindkét irányban a késő délutáni, kora esti órákban, igazodva a kerékpáros turisták igényeihez. A vonat 18:43-kor indul Tiszafüredről Karcagra, ahol csatlakozása van Debrecen felé.

A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt kerékpárszállítással jelenleg Debrecenből Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el a Tisza-tó, a kínálatbővítésnek köszönhetően megfelelő eljutási lehetőség biztosított ezeken az útirányokon át.

Az idei nyári szezonra a korábbi éveknél is több fejlesztéssel készül a vasúttársaság a szolgáltatási minőség jelentős javítása érdekében – ezekről a szezon előtt részletes tájékoztatást adunk.

Összefoglaló táblázat a kerékpárszállításhoz alkalmas balatoni vonatokról:

Vonat

Járatsűrűség

Vonatösszeállítás

Kerékpáros kapacitás

Megjegyzés

Tópart IC

kétóránként

hagyományos, többcélú tereskocsi

8

kerékpárhelyjegy kötelező

Balaton IC

kétóránként

hagyományos, többcélú tereskocsi

8

kerékpárhelyjegy kötelező

Déli parti sebesvonat

hétköznap 3 pár, hétvégén kétóránként

hagyományos szerelvény, csúcsidőben nagy befogadóképességű kocsival

8-40

május 17-től közlekedik, szállítható kerékpárok száma utasforgalomtól függően

Kék Hullám sebesvonat

kétóránként

nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi

40

május 31-től közlekedik

Katica sebesvonat

hétköznap 2 pár, hétvégén kétóránként

Desiro motorvonat

8

kerékpárhelyjegy kötelező, május 31-től közlekedik

Tekergő gyorsvonat

hétvégén 2 pár

hagyományos „Fecske”

5

május 31-től