Újdonságok a 2015-2016-os menetrendben

A MÁV-START Zrt. új menetrendje 2015. december 13-tól 2016. december 10-ig lesz érvényben. A módosításoknak köszönhetően több millió meglévő és leendő utas számára érdemben bővül az utazási kínálat és javul a szolgáltatás minősége. Új, korszerű motorvonatok és felújított kocsik emelik az utazás színvonalát, óránként közlekednek InterCity vonatok Győrbe, Budapestről fél órával csökken az utazási idő Linz, Salzburg és München irányába. A menetrend elérhető aloldalunkon pdf formátumban.

Belföldi kínálatunk változásai

Új motorvonatok, és felújított kocsik a kényelmes utazásértFlirt

Az eddig forgalomba állított 42 új FLIRT motorvonatot további 6 követi. Ennek köszönhetően a budapesti elővárosi közlekedésben, a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon csak FLIRT motorvonatok közlekednek, a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon munkanapokon az elővárosi forgalomban, hétvégén Kelebiáig is az új motorvonatokkal találkozhatnak az utasok.

A felújított, modernizált személykocsik, valamint az ÖBB-től vásárolt kocsik lényeges utazási színvonal emelkedést hoznak a kelet-magyarországi régióban, a Budapest–Hatvan–Miskolc–Nyíregyháza/Sátoraljaújhely és Füzesabony–Eger vasútvonalakon. A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon valamennyi Budapest–Záhony viszonylatú sebesvonat, illetve a Cegléd–Záhony viszonylatú személyvonatok egy része szintén felújított járművekkel közlekedik.

Óránként induló InterCity vonatok Budapest és Győr között

Budapest–Győr viszonylatban a belföldi InterCity vonatok óránként közlekednek, az egyik órában szombathelyi, a másik órában soproni végállomással. Az InterCity-k Tatán és Keleti pályaudvarKomáromban is megállnak. Az elővárosból ingázók kényelme érdekében munkanapokon Budapest és Tatabánya között 5 pár új vonat közlekedik. Az új menetrendben a Győr és Budapest között utazó diákokra és munkába járókra tekintettel munkanapokon reggel két gyorsvonat indul Hegyeshalomból, délután pedig három vonat közlekedik visszaútban a Keleti pályaudvarról.

Az óránként induló elővárosi vonatok december 13-tól meghosszabbított útvonalon, Győrig közlekednek. A kínálatot kiegészíti az Arrabona IC Győrtől, egy pár közvetlen Budapest–Győr–Celldömölk– Szombathely közötti gyorsvonat, valamint az iskolaidőben vasárnap délutánonként közlekedő Talentum-Expressz. Vasárnaponként a csúcsforgalomban 17:35-kor Győrből Budapestre, 19:40–kor pedig Budapestről Győrbe is indulnak expresszvonatok, Vaskakas néven.

Változások Budapest és Székesfehérvár között

A késő esti órákban két új vonat indul Kőbánya-Kispestről Székesfehérvárra és vissza. Napi 13 vonat meghosszabbított útvonalon, Kőbánya-Kispest és Martonvásár között közlekedik. További 3 vonat szintén hosszabban, munkanapokon Kőbánya-Kispest és Kápolnásnyék, hétvégén és ünnepnapokon Kőbánya-Kispest és Martonvásár között közlekedik.

Gyorsabb eljutás Budapest és Tapolca között

A Budapest-Tapolca vonalon a gyorsvonatok menetideje jelentősen csökken, a fővárosból Balatonfüred 2 órán belül, Tapolca 3 órán belül elérhető. Pontos vagy késik?

Menetidő csökkenés a Budapest – Székesfehérvár - Gyékényes vonalon

A Kelenföld-Székesfehérvár vonal és a Lepsény–Szántód-Kőröshegy vonalszakasz felújításának és korszerűsítésének köszönhetően a gyorsvonatokon Budapestről Nagykanizsára és Keszthelyre átlagosan 15 perccel, visszaútban 10 perccel csökken az utazási idő.

Munkanapokon a Budapest–Veszprém között közlekedő három pár betétvonat a gárdonyi állomáson is megáll, hogy a csúcsidőszakokban gyors eljutási lehetőséget kínáljon Budapest és Gárdony között.

Budapest-Déli–Keszthely között a tavaly kizárólag nyáron közlekedő „SIÓFOKI FLIRT” gyorsvonat már elő- és utószezonban is közlekedni fog hétvégén.

Bérletes kedvezmények, változó budapesti díjszámítási mód

A bővülő elővárosi vasúti közlekedésben egyre több olyan vonat jelenik meg, amelynek nem valamelyik budapesti fejpályaudvar a végállomása, hanem egyéb fővárosi állomás, így számos utasnak tud jó városi átszállási pontokat adni. A vasúti bérlettel rendelkező utasoknak pozitív újdonság, hogy a fejpályaudvarig szóló bérlettel bármelyik budapesti végpontig elutazhatnak, például közvetlen vonattal egy Déli pályaudvarig szóló bérlettel Kőbánya- Kispestre vagy Keleti pályaudvarig is.   

A korábbi bonyolult szabályozások helyett egy igazságos, könnyen értelmezhető díjszámítási módot vezettünk be a Budapestet is érintő utazásoknál.  A távolságok forrása kizárólag a menetrendi mezőnél szereplő kilométer adat, így az érintett útvonal menetrendi mezőiből kiolvasható távolságok összeadása adja a díjszámítási távolságot. Minden utas kizárólag az általa megtett távolsággal arányos díjat fizet, nincsenek a fejállomásokra utazók diszkriminatív módon előnyben, vagy mások hátrányban részesítve. Ez egy egyszerű, könnyen megérthető rendszer, hiszen tisztán távolság-alapú.  Az ELVIRA menetrendi keresőben, vagy a menetrendkönyvben minden utasunk megtekintheti a díjszámítási távolságokat.

Nemzetközi változások

Fél órával gyorsabban Linzbe, Salzburgba és Münchenbe

A Bécsbe utazók számára változást jelent, hogy a decemberi új menetrenddel minden vonat, amelynek eddig Wien Westbahnhof volt a végállomása, a Hauptbahnhof-ra érkezik, így a -bécsi EC vonatok, valamint az éjszakai Dacia és Chopin nemzetközi gyorsvonatok is. A Bécsen át Münchenbe és Zürichbe közlekedő vonatok sem érintik a Westbahnhofot. Az útvonal módosulás Budapest felől nézve fél órával gyorsabb eljutást eredményez Linz, Salzburg, Innsbruck, München és Zürich irányába. A bécsi vonatok az eddig megszokotthoz képest pontosan fél órával később indulnak majd a Keleti pályaudvarról, és visszaútban ugyanúgy 30 perccel korábban fognak érkezni. (Kivétel a Kálmán Imre EuroNight vonat.)

A Wien Hauptbahnhof, a bécsi főpályaudvar a Belvedere-palota és a Hadtörténeti Múzeum közvetlen szomszédságában fekszik, onnan szinte valamennyi fontosabb városnegyed és látványosság elérhető egyetlen tömegközlekedési eszközzel, így a Mariahilfer Straße, a Stephansplatz, a Ring és a Prater is.

A vasúti kínálat mindezek mellett változatlan marad, egy-két újdonsággal: a Bécsből Budapestre eddig reggel induló Lehár EC délután indul, az eddig Bécs és Debrecen között közlekedő Hortobágy EC vonat útvonala pedig meghosszabbodik Nyíregyházáig. A Bécs – Belgrád közötti Avala változatlanul az utasok rendelkezésére áll. Ez utóbbi két vonat Budapest-Keletin keresztül közlekedik, így az Avala EC az új menetrendben nem Kecskemét, hanem ismét Kiskőrös érintésével jár.

Az EURegio-vonatok Hegyeshalomban mindkét irányba csatlakozást biztosítanak a távolsági vonatokra, így egyaránt kedvezőbb átszállással érhető el Budapestről Parndorf és Bruck, valamint a Győr és Mosonmagyaróvár közötti településekről Bécs.

Csehországon át Németországba

A Budapest–Pozsony–Prága–Drezda–Berlin–Hamburg vonalon az eddigi három járatból csak egy közlekedik a teljes szakaszon, a másik kettő pedig prágai átszállással. A Budapest-Prága szakaszon valamennyi vonat menetideje tíz perccel csökken.

Moszkvába naponta-

Az előző évben kizárólag a téli és nyári szezonban, heti egyszer közlekedő Budapest–Moszkva járat (Varsovia EC 130; EC 131) az új menetrendi évben újra naponta jár, kedvező indulási és érkezési időpontokkal. A mindössze egy éjszakát igénybevevő utazás kényelmét tovább fokozzák a modern hálókocsik, valamint a Budapest–Varsó szakaszon közlekedő étkezőkocsi szolgáltatásai.

Javul az eljutás Székelyföldre és Szlovéniába

A Hargita InterCity (IC 367; IC 366) indulási időpontja Magyarország felé öt órával későbbre került, így hajnal helyett kora délelőtt utazhatunk Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredáról, Gyergyószentmiklósról Magyarország felé. A Szolnok–Püspökladány vonal modernizációjának befejeztével pedig ismét lehetővé válik a délutáni visszaindulás Kolozsvárról és Nagyváradról.

Ljubljana felé a közvetlen járat (Citadella 246; 247 sz.) reggel indul, így a szlovén fővárosba érkezéskor a szállás kényelmesen elfoglalható, beütemezhető aznap akár még egy városnézés is. Csatlakozások elérhetőek a hegyekben lévő turisztikai célpontok (Postojna, Bled) vagy a tengerpart felé. A nyári szezonban a vonat egy része mindennap tovább közlekedik Postojna, illetve a tengerpart (Koper) felé, ahonnan kora reggel indul vissza. Étkezőkocsi szolgáltatás és kerékpárszállítási lehetőség továbbra is igénybe vehető.