Az időutazás márpedig lehetséges: retró vonatokkal

Szeretné újra átélni a 70-es évek gőzmozdony vontatású balatoni vonatainak hangulatát? Kipróbálná a 80-as évek meghatározó lehúzható ablakos, faburkolatú, fülkés kocsijait? Vagy megnézné, milyen is volt egy InterCity vonat a 90-es évek elején? Akkor jó helyen jár!

Idén a már jól ismert balatoni vonalak mellett új helyszíneken is utazhat múltidéző vonatokkal, ahol korabeli mozdonyok, az eredeti állapot szerint felújított járművek vagy éppen az Utasellátó adott korszakra jellemző finomságai várják.

Retró naptár

Időpont

Esemény

Érintett vonalak

június 18.

Búcsúzik a füredi dízelvontatás

Budapest – Tapolca

július 9-11.

Balatoni retró hétvége

Balaton északi part

augusztus 6-8.

Balatoni retró hétvége

Balaton északi part

szeptember 18-19.

Alföldi retró hétvége

Szeged – Békéscsaba

Búcsúzik a füredi dízelvontatás

Retró hétvége

A tavalyi szezon óta jelentős változás, hogy elkészült a Szabadbattyán – Balatonfüred szakasz villamosítása, már az utolsó simításokat végzik a szakemberek a pályán. Az előszezonban egy rövid ideig még dízelvontatással indul meg a forgalom, majd a nyári menetrend kezdetétől, 2021. június 19-től villamos vontatással járnak majd itt a vonatok.

A dízelkorszakot 2021. június 18-án az S 19708-as Kék Hullám sebesvonattal búcsúztatjuk, amelyet Nohab mozdony fog húzni Székesfehérvár és Tapolca között.

Állomás

S 19708

Kék Hullám

Budapest-Déli

19:05

Budapest-Kelenföld

19:12

Székesfehérvár

20:00

Balatonfüred

21:00

Tapolca

22:10

A táblázat nem tartalmaz minden megállási helyet.

Az utolsó Kék Hullám sebesvonat első kocsija az energiaellátáshoz szükséges VFK fűtőkocsi lesz, ezt leszámítva a megszokott összeállítással fog közlekedni. A vonaton a normál díjszabás érvényes.

Balatoni retró hétvégék

Retró hétvége

A korábbi évekhez hasonló, nagyszabású balatoni retró hétvégék időpontja idén: július 9-11. és augusztus 6-8. Ezen a két hétvégén az északi part lehető legtöbb vonatán retró mozdonyokat és kocsikat vonultatunk fel, bemutatva a 70-es, 80-as, 90-es évek jellemző összeállításait.

A program részletes kialakítása még folyamatban van, de terveink szerint idén is forgalomba áll a legendás 424-es gőzmozdony a két szombati napon egy pár expresszvonattal Balatonfüred és Tapolca között, emellett Nohab, Szergej és Púpos mozdonyok közlekedését is tervezzük. Budapest és Balatonfüred között a villamosított szakaszon újabb, korábban az északi parton nem látott típusok megjelenésére is lehet számítani.

A retró hétvégékén több járatban is közlekedik Utasellátó étkezőkocsi, ahol a népszerű, klasszikus ételeket is tartalmazó retró kínálattal készülünk.

A balatoni retró hétvégék a teljes cégcsoport összefogásában valósulnak meg, a MÁV-START és MÁV Rail Tours járművei mellett a tervek szerint idén a MÁV-HÉV és a Volánbusz is csatlakozik különleges járművekkel. A részletes menetrendeket hamarosan közzétesszük ezen az oldalon.

Tavalyi videónk a 424-es gőzmozdonyról:

Alföldi retró hétvége

Retró hétvége

Újdonságként idén a szeptember 18-19-i hétvégén a Szeged – Békéscsaba vonalon is szervezünk retró hétvégét. A vonal valamennyi személyvonatát klasszikus, a mindennapokban ritkán látott mozdonytípusok fogják továbbítani, a szerelvény pedig korabeli, hozzá illő kocsikból áll majd.

Az eseményhez kapcsolódóan Budapest és Békéscsaba között a retró InterCity szerelvény is forgalomba áll. A menetrendet és további részleteket ezen az oldalon fogjuk majd megosztani.

Kellemes retró utazást kívánunk!

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon Balaton IC étkezőkocsi retró étlap786.56 KB2021.05.20.