Ünnepi programok a téli szünetben

2022. december 22. csütörtök, 20.19 / Utolsó módosítás: 2023. március 17. péntek, 13.46

Budapest, 2022. december 22. - Színes ünnepi programok, karácsonyi vásárok, vasúti kiállítások és kisvasúti utazások várják az idei téli szünidőben a látogatókat a fővárosban és országszerte egyaránt. A rendezvények helyszínei vonattal és autóbusszal egyaránt megközelíthetők, idén a győri, a soproni és a szombathelyi karácsonyi vásárokra látogatóknak ötven százalékos menettérti kedvezményt biztosít a MÁV-START és a GYSEV.  Szolnokra a repülőmúzeumba, és a 2023. január 23-áig tartó „Álmok Álmodói 20” kiállításra is féláron lehet vonattal utazni.

A Budapesten és a főváros környékén élőknek is érdemes felkeresni a Gyermekvasút vonalát, hiszem idén egy kék nosztalgiakocsi és egy piros “debreceni” kocsi fogadja karácsonyi hangulatban a kirándulókat. Az ünnepi járművek január 8-ig minden üzemnap közlekednek, így a téli szünetben is lehetőség nyílik kipróbálni a feldíszített vonatokat. Idén először Széchenyihegy állomás várótermében egy karácsonyi sarkot is berendeztek, hogy az utazás előtti várakozás percei is otthonosabban teljenek. A karácsonyi hangulatúvá varázsolt utastéren kívül más vonzó érdekességgel is szolgál az egyik kocsi: külsejét fényfüzérek borítják, igazán egyedi látványt kölcsönözve a járműnek. A budapesti Gyermekvasút év végi menetrendje a www.gyermekvasut.hu/menetrend oldalon található. December 28-án és 29-én kisvasúti járműbemutatóra várják a családokat Csillebérc állomásra.

FLIRT suhan a havas tájon

Országos szinten is rendkívül színes programok várják a látogatókat. Göd állomás várójában a Vasparipák és Göd emlékkiállítás tekinthető meg ezen a héten, kedden 17 és 19, pénteken 10 és 12, szombaton 14 és 16 óra között, továbbá 2023. január 3-án, kedden 17 és 19, ugyanazon a héten, pénteken 10 és 12, szombaton pedig 14 és 16 óra között.

Gödöllő izgalmas célpont lehet a karácsony szerelmeseinek, mivel könnyen megközelíthető akár vonattal, HÉV-vel vagy busszal is, és az állomástól pár száz méterre található a Karácsonyház, ami egy mesés karácsonyi dekorációval telis-tele üzlet https://karacsonyhaz.hu/, mellette pedig a Gödöllői Királyi Kastély is ünnepi nyitva tartással látogatható. A Gödöllői Erdei Kisvasút a téli szünetben is üzemel, menetrendről a kisvasút honlapján lehet tájékozódni. https://www.godollokisvasut.hu/

Hatvanban a vasútállomástól 15 perc sétával elérhető a két kiállított gőzmozdony, az 520-as Bumbardó és a 411-es sorozatú Truman.

A Mátra tökéletes célpont a túrázók, természetbarátok, borkedvelők vagy akár csak a tél rajongóinak. A Keleti pályaudvarról Hatvanba, Egerbe és Gyöngyösre közlekedő Agria és Mátra InterRégió járatok már KISS emeletes motorvonatokkal is közlekednek. Eger városa idén is színes programokkal, karácsonyi vásárral várja az odalátogatókat. https://egeradvent.hu/

MAV-START_FLIRT_teli_taj

Nyíregyházán december 18-án és 26-án, továbbá január 1-jén karácsonyi díszbe öltözött busz közlekedik. A retró autóbuszt helyi díjszabás szerint vehetik igénybe az utasok, minden szükséges információ megtalálható az alábbi linken: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/39745. A városban többek között Karácsonyi forgatag és Városi Karácsonyi Koncert is várja a látogatókat.

Debrecenben korcsolyapálya, Betlehem, valamint több helyszínen karácsonyi kuckók várják a látogatókat. A Piac utcán a Magyarország 365 fotópályázat 130 válogatott fotója ingyenesen megtekinthető január 6-ig.

Szolnok állomás utascsarnokában a Szolnoki Vasúti Almárium https://www.vasutialmarium.hu, továbbá a felvételi épület mellett a 424-es gőzmozdony is megtekinthető. Az almáriumról készült videó itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=Xg1xZpw1gfc. A városban a Kossuth téren adventi falu, a Hild téren pedig karácsonyi vásár várja a látogatókat 2022. november 24 - 2023. január 1. között. Idén december 31-ig 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a vasúttársaság a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum kiállításra utazók részére Szolnok állomásra.

Szegeden a Dóm téren kézművesek, óriás adventi koszorú, szalmalabirintus, továbbá 50 méter magas zárt kabinos óriáskerék is emeli a karácsonyi hangulatot. Vasútbarátoknak és a közlekedés iránt érdeklődőknek a Vasúttörténeti Alapítvány is szervez programot, erről Nagy Józsefnél lehet érdeklődni a 06-30-441-2652-es számon. A TramTrain vasútvillamossal Hódmezővásárhelyre is el lehet utazni, a város színes programokkal készül, karácsonyi vásár, körhinta, és óriáskerék is várja az érdeklődőket. Vasútrajongóknak ajánljuk a Szentesi Gépészeti Gyűjtemény, a szentesi Motorgarázsban összegyűjtött és megőrzött vasúttörténeti gyűjtemény ingyenesen megtekinthető.

Kecskemét főterén december 22-ig a Régi idők karácsonya – vásár, családi programok és koncertek – kápráztatja el a közönséget. Mindezek mellett a város a vasútmodellezőknek is kedves, hiszen itt megtalálható a Vasútmodellező Alkotóműhely - Vasúti Relikviagyűjtők Kecskeméti Galériája http://vamk.atw.hu/

Petőfiszállás vasútállomás emeleti helyiségeiben megtalálható a Szentkúti Vasúti Emlékhely, amelyről bővebben itt olvashat: https://www.vasutasmagazin.hu/jeles-napok/szentkuti-vasuttorteneti-emlekhely-kialakitasa. Itt előzetes bejelentkezés szükséges, hétköznapokon 08:00-16:00-ig a 06 70-372-3372-es számon, hétvégén pedig Nagyváradi Andrénál a 06-30-427-8647-as számon.

Pécs vasútállomásán egy ünnepi fényekkel kivilágított 275-ös sorozatú gőzmozdony látható, a város főtere pedig a karácsonyi időszakban installációkkal, fényfestéssel és hangulatos termelői- és kézműves vásárral kápráztatja el a látogatókat. A vasút szerelmesei betekinthetnek a központi forgalomirányítás (KÖFI) mindennapjaiba a Szabadság utca 39. szám alatt. A KÖFI központ 2022. december 19. – 2023. január 8. közötti időszakban naponta 10.00 - 14.00 óra között látogatható előzetes regisztrációt követően. Az előzetes regisztrációt a +36 30 989 1360-as telefonszámon lehet megtenni a látogatás tervezett időpontja előtt minimum három nappal.

A Balatonfenyvesi gazdasági vasúton az idei ünnepi időszakban január 3-ig minden menetrend szerinti vonat feldíszítve, fényvonatként közlekedik a normál regionális díjszabás mellett. https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatonfenyvesi-kisvasut. Érdemes a kisvasúttal Csiszta gyógyfürdőre is ellátogatni és mártózni egyet. A fürdő december 1-jétől naponta 11:00 és 17:00 óra között tart nyitva. Kihagyhatatlan ünnepi program és ingyenesen látogatható Európa legnagyobb templomi betleheme Vörsön, amely január 22-ig tekinthető meg 10:00-16:00 óra közötti időszakban. Az ide utazó Balatonszentgyörgyig mehet vonattal, utána Volánbusszal.

A Vasúttörténeti Kiállítóhely a szigetvári járásban található Szentlászlón. Szentlászlóra utazva Szigetvárig utazhatunk autóbusszal, utána a település közúton közelíthető meg. Palotabozsokon a Vasúti Múzeum előzetes egyeztetés után tekinthető meg. Geresdlakon mézeskalácsfalu látható, a részletek itt érhetők el: https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/megnyilt-a-geresdlaki-illatozo-mezeskalacsfalu/

Palotabozsok és Geresdlak is jól megközelíthető közösségi közlekedéssel, Mohácsig vonattal, onnan pedig Volánbusszal lehet utazni.

Kaposvár vasútállomáson feldíszített fenyőfa és kivilágított 376-os gőzmozdony örvendezteti meg arra járókat az ünnepi időszakban. Színes programok, karácsonyi vásár várja az odalátogatókat.

Kapostüskevár megállóhelyen a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület által működtetett kiállítás látogatható 2023. január 7-ig telefonos egyeztetés szerint: +36 30 244 8188. Január 9-től szombat délutánonként, 15 és 18 óra között rendes nyitvatartás szerint lesz látogatható. 

A fonyódi KÖFI megtekintése vasútkedvelők részére kuriózum lehet. Előzetes egyeztetés a +36 30 440 8959-as telefonszámon lehetséges. Fonyódon a panoráma sétány is remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

Idén december 24-ig a soproni, a győri és a szombathelyi adventi vásárra utazóknak 50 százalékos utazási kedvezményt biztosít a MÁV-START és a GYSEV. Győr állomáson az utascsarnokban van lehetőség megtekinteni a Baross Gábor emlékfalat, valamint a MÁV-ART Galériát, melyen jelenleg a 2022. évi vasutas fotópályázat képei vannak kiállítva. A peronokon elhelyezett vitrinekben a régi győri vasútállomásról láthatók fotók. A VOKE Arany János Művelődési Központban (a vasútállomással szemben lévő épület úgynevezett ifjúsági termében), a 2020. évi országos vasutas fotópályázat képei, a konferenciateremben pedig a gőzmozdonyokról látható retró fotókiállítás is megtekinthető.

A Millenáris parkban 2023. január 29-ig látogatható „Álmok Álmodói 20” kiállítás vasúton szintén féláron érhető el.  A részletek itt érhetők el: https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/kozlemeny_almok_almodoi_20.pdf

Kajla útlevéllel 2022. december 22-től 2023. január 8-áig díjmentesen lehet utazni a MÁV-START és a GYSEV belföldi vonatain, továbbá a Volánbusz belföldi helyközi menetrendszerinti járatain. Részletes tájékoztató: https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/kozlemeny_2022-2023_tanevre_ervenyes_kajla_kedvezmenyek.pdf

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság