Február elejétől néhány vonalon változik a vasúti menetrend

Húsz percenként járnak a vasútvillamosok, több IC áll meg Püspökladányban

December 11-én számos vasútvonalon új menetrendet vezetett be a MÁV-Volán-csoport. A szokásosan december második vasárnapjára időzített menetrendváltást megelőzően nem sokkal megalakult Építési és Közlekedési Minisztérium folyamatosan felülvizsgáltatja a menetrendet a vasúttársasággal, és a gazdaságfejlesztési célokhoz, a társadalmi igényekhez igazítja azokat. Február elejétől a MÁV-START több olyan változást is bevezet, melyek figyelembe veszik a lakossági észrevételeket, valamint Horvátország schengeni övezethez csatlakozása is lehetővé tesz menetrendi fejlesztést Pécs és Pélmonostor között, ezenkívül néhány vasútvonalon is módosul pár vonat menetrendje. A legjelentősebb előrelépés Szeged térségét érinti azáltal, hogy február 4-től sűrűbben közlekednek a vasútvillamosok a csúcsidőszakokban. A kedvezőbb csatlakozások érdekében a Volánbusz is a TramTrainhez igazítja egyes járatai menetrendjét Hódmezővásárhely térségében.

A decemberi menetrendváltás óta beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek, valamint szakmai döntések alapján a vasúttársaság február 4-től ismét megállítja a Tokaj InterCity-ket Püspökladányban; Horvátország schengeni övezethez csatlakozása miatt február 6-tól több vonat szolgálja ki a nemzetközi utasokat Pécs és Pélmonostor között; a Villány―Mohács, a Hatvan―Somoskőújfalu, a Vác–Balassagyarmat és a Hatvan―Aszód―Balassagyarmat vonalon néhány vonat menetrendje módosul, a Füzesabony―Miskolc viszonylaton pedig egy új éjszakai vonat is indul. A megrendelő minisztérium és a vasúttársaság közösen vizsgálja a menetrend további fejlesztési lehetőségeit, melyeket a szokásos évközbeni menetrendmódosítások alkalmával fog életbe léptetni.

Szeged―Hódmezővásárhely közötti TramTrain-vonal

Hazánkban és a térségben is kuriózumnak számító, Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő vasútvillamosokat a korszerűségüknek és a megbízhatóságuknak (kiemelkedő, csaknem 97 százalékos a pontossági mutató) köszönhetően egyre többen választják.

Az utasok megszerették a TramTrain-rendszert, az utasforgalmi próbaüzemének kezdete óta már közel egymillió utazáshoz vették igénybe. Egy újabb bővítés, menetrendi fejlesztés pedig még inkább kedvez a térségben élőknek, és várhatóan növekedni fog a vasútvillamos népszerűsége.

Február 4-től a munkanapok reggeli és délutáni csúcsidőszakában 20 percenként közlekedjenek a TramTrain-járatok, ezáltal még több utas szokhat át a közúti közlekedésről a kötött pályára.

 • Szegedről Hódmezővásárhelyre munkanapokon 5:20-tól 8:20-ig és 13:20-tól 17:20-igHódmezővásárhelyről Szegedre pedig 5:50-től 8:27-ig és 13:30-tól 17:27-ig járnak 20 percenként a vasútvillamosok.
 • 8:35-kor és 17:25-kor Szeged vasútállomás és Szeged-Rókus között is közlekedik TramTrain betétjárat.
 • A másik irányban Szeged-Rókusról 5:50-kor és 13:45-kor fog indulni új járat Szeged vasútállomásra.
 • A sűrítés miatt a Szeged és Békéscsaba közötti személyvonatok menetrendjét nem kellett megváltoztatni, azok továbbra is a már megszokott időben indulnak.

A változó TramTrain-menetrendhez igazodóan Hódmezővásárhely térségét érintően egyes autóbuszjáratok indulási idejének kismértékű módosítását tervezi a Volánbusz a kedvezőbb csatlakozások biztosítása érdekében. Továbbá egyes, a reggeli és éjszakai peremidőszakban Mindszent és Szentes irányába meghirdetett járatok Hódmezővásárhely belterületén módosított útvonalon (Dr. Rapcsák András út–Szántó Kovács János utca–Jókai utca) közlekednek várhatóan. A buszok módosított menetrendjéről hamarosan a társaság honlapján tájékozódhatnak az utasok.

Budapest―Szolnok―Debrecen vonal

 • Püspökladányból tavaly több mint 600 ezren utaztak vonattal, közülük több mint 180 ezren az InterCity-ket választották, ezért különösen fontos az utazási igények megbízható és sűrű kiszolgálása. A lakossági észrevételeket figyelembe véve február 4-től mindkét irányban ismét megállnak Püspökladányban a Tokaj InterCity-k. (580, 582, 560, 562, 564, 566, 568, 586, 650, 652, 654, 656, 658, 688, 588 számú vonatok).
 • A plusz megállások miatt a Tokaj IC-k menetrendje Hajdúszoboszló és Debrecen között kis mértékben módosul, a debreceni tartózkodási idő 1 perccel csökken.
 • A megállások bővülésével Püspökladányban visszaáll az óránkénti IC-közlekedés. A reggeli és délutáni csúcsidőben 20 percenként indulnak járatok Debrecen és Püspökladány között. Nem feláras vonatként a Debrecen és Budapest között óránként járó  Civis InterRégiókat választhatják az utasok, illetve a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban Püspökladány és Debrecen között több személyvonat is közlekedik. Az InterCity-ken kívül a főváros és Püspökladány között a Hargita és Corona InterCity-vel, valamint a Transilvania-Szamos és Hortobágy EuroCity-vel is utazhatnak utasaink.

Pécs―Villány―Magyarbóly―Pélmonostor vonal

Horvátország schengeni övezethez csatlakozása miatt megszűnt a határellenőrzés. Ez lehetővé tette, hogy a magyarbólyi határállomáson a tartózkodási idők csökkenjenek, ezért február 6-tól jelentősen módosul a menetrend, és bővül a kishatárforgalmi vonatok száma. Az utazások megkönnyítését is szolgáló intézkedésektől az utasforgalom növekedését várja a vasúttársaság.

 • A Pécs–Magyarbóly–Pélmonostor (Beli Manastir) viszonylatú vonatok (8110, 8124, 8116, 8126, , 8123, 8133 számú) Pécs és Magyarbóly között változatlan menetrend szerint közlekednek, Magyarbóly állomáson csak 1 percet tartózkodnak.
 • A Pélmonostorról Pécsre 7:20 kor induló személyvonat (8117) később közlekedik, Magyarbóly állomáson 12 percet tartózkodik. Magyarbóly és Pécs között változatlan menetrend szerint folytatja az útját.
 • A Pélmonostorról Pécsre 19:17-kor induló személyvonat (8111) később közlekedik majd (új száma 8121 lesz). Magyarbóly állomáson csak 1 percet tartózkodik.
 • Az eddig Pécs és Magyarbóly között közlekedő vonatok közül két pár hosszabb viszonylaton, Pécs és Pélmonostor között szállítja az utasokat. Ez a Pécsről 8:50-kor és 18:50-kor, Magyarbólyból pedig a 10:14-kor és 14:14-kor induló járatokat érinti. (8122, 8118, 8115 és 8113)
 • A jelenleg még Villányból Magyarbólyba 14 órakor induló vonat (8144) megszűnik, azonban késő este, 20:26-kor is el lehet jutni Villányból a határállomásra (8148).
 • A Magyarbólyból Pécsre 21:22-kor induló vonat (8121) 2 perccel később közlekedik Villányig (a száma 8131-esre változik).

Villány―Mohács vonal

A Pécs―Villány―Magyarbóly―Pélmonostor vonal változásaihoz igazodva néhány mohácsi vonat menetrendje változik február 6-tól:

 • A Mohácsról Villányba eddig 19:25-kor induló személyvonat (38811) 25 perccel később, a 22:05-kor induló járat (38821) pedig 2 perccel később közlekedik.
 • A Pécsről Mohácsra 20:50-kor induló vonat (38818) Pécsbánya-Rendező és Mohács között 2 perccel később közlekedik.
 • A Pécs és Mohács közötti, Villányból 23:27-kor továbbinduló járat (38828) Villányból 23:30-kor fog közlekedni.

Füzesabony―Miskolc vonalszakasz

 • A délutáni műszakból való hazajutás biztosítása, valamint füzesabonyi csatlakozással megteremthető további miskolci eljutási lehetőségek érdekében február 4-től mindennap 22:55-kor új éjszakai vonat (5048) közlekedik Füzesabonyból Miskolcra.

Hatvan―Somoskőújfalu vonal

 • A Hatvanból Somoskőújfaluba 6:12-kor induló személyvonat (5812) 4 perccel, a Somoskőújfaluból Hatvanba 5:12-kor induló vonat (5839) pedig 3 perccel korábban közlekedik február 4-től Hatvan és Apc-Zagyvaszántó állomások között, így a főváros felé biztosítható csatlakozás a Hatvanból 6:43-kor továbbinduló 509-es számú InterRégió vonatra.

Vác–Balassagyarmat vonal

 • A szombaton, vasárnap és ünnepnap Diósjenő és Drégelypalánk között közlekedő 32262-es számú S750-es vonat 4 perccel később, 10:30-kor indul tovább Drégelypalánkra.

Hatvan―Aszód―Balassagyarmat vonal

 • A Hatvanból Balassagyarmatra 9:22-kor induló S780-as vonat (33522) 8 perccel korábban közlekedik a Hatvan–Aszód viszonylaton.

 

Fejér megyében változó buszmenetrendek

Február 4-től Fejér vármegyében módosul a 702-es és 704-es számú autóbuszvonalakon egyes járatok indulási ideje is a Budapest–Székesfehérvár vasúti vonalon biztosított vonat-busz csatlakozások további javítása érdekében.

 

honlapunkon a Belföldi utazás / Menetrendek / Közforgalmú menetrendek menüpontban találhatók a módosított vasúti menetrendek.

 


A decemberi menetrendváltásról

Az alábbiakban a december 11-én életbe lépett változásokról olvashat.​

A MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba. A menetrendváltás előtt egy hónappal közzétette a közlekedési társaság az új menetrendeket, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is. A megrendelő minisztérium a vállalatcsoport vezetőivel egyeztetett, mely során a menetrendváltásról is fontos döntések születtek. A MÁV-START menetrendje a korábban meghirdetett szerint lép életbe, azonban a minisztérium a MÁV-Volán-csoporttal közösen folyamatosan felülvizsgálja, hogy a gazdaságfejlesztési célokhoz és a társadalmi igényekhez igazítsák a vonatok közlekedését.

A Volánbusz a megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium elvárásához igazodva arra törekszik, hogy lehetőség szerint a minden érintett számára legkedvezőbb megoldásokat dolgozza ki. Az utasok és megrendelők visszajelzése nagyon fontos a társaság számára, ezért minden esetben megvizsgálja a menetrendekkel vagy a menetrendi módosításokkal kapcsolatos észrevételeket. A Volánbusznál az előzetesen meghirdetett változások nem lépnek érvénybe Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében. A régió érintett településeiről  beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek felülvizsgálatának eredményeként az autóbuszközlekedés rendje változatlan marad.  További változás az előzetesen meghirdetettekkel ellentétben, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, az új járatok forgalomba állítására később kerül sor.

December 11-től 

Hatvan ICBudapest―Hatvan―Miskolc­ vonal fejlesztései

A mentrendi újításokat az teszi lehetővé, hogy a NIF Zrt. beruházásában elkészültek a Rákos–Hatvan vonalszakasz biztosítóberendezési, kivitelezési munkái, központi forgalomirányító rendszer (KÖFI) irányítja a vonatforgalmat, valamint kiépült a 2,7 kilométer hosszú, új 3. vágány a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső vasútállomás között, mely által kielégíthető az új menetrend többlet kapacitásigénye is.

 

Bővebben

Az október elején átadott felújításnak köszönhetően nem csak magas színvonalú, korszerű és az utazóközönség igényeit maximálisan kiszolgáló vasútállomási környezet született, de az utazási élményt, szolgáltatásokat egy merőben új, összehangolt vasúti és autóbuszos menetrendi struktúra és a forgalomba álló emeletes KISS motorvonatok is fokozzák. 

InterRégiók

Budapest-Gyöngyös - Új Mátra InterRégió

 • A Budapest-Keleti―Hatvan―Vámosgyörk―Gyöngyös útvonalon (80a, 85-ös vasútvonalak) új, óránként közlekedő Mátra InterRégió vonat teremt közvetlen összeköttetést. A Keleti pályaudvarról óra 30 perckor indul, és következő óra 53-kor érkezik Gyöngyösre, onnan  óra 3 perckor indul, és a következő óra 30-kor érkezik a Keletibe. Budapest-Keletiből 5:30-tól 22:30-ig indulnak, illetve 5:30-tól 22:30-ig érkeznek órás ütemben. A Keleti és Gyöngyös között csak Gödöllőn, Máriabesnyőn, Bagon, Aszódon, Turán, Hatvanban, Vámosgyörkön, Gyöngyöshalászon állnak meg, továbbá egyes vonatok a Kitérőgyárnál is megállnak.
 • Az Agria InterRégiókkal közösen félórás ütemű közlekedést biztosítanak Budapest és Vámosgyörk között.

Agria InterRégió

 • 21 órakor is indul Agria InterRégió a Keleti pályaudvarról Egerbe. Az eddigi 21 órakor Miskolcra induló 5008-as számú vonat egy órával később közlekedik.

InterCity-k

 • Az InterCity-k menetrendváltástól megállnak Hatvanban, közvetlen eljutás biztosítva a fővárosba és Miskolcra. Ez a salgótarjáni vonalról átszállók számára is fontos, mert Salgótarján és Budapest között így 25 perccel gyorsabb lesz az utazás a gyorsabb átszállásnak köszönhetően.
 • Budapest és Hatvan között felármentesen vehetik igénybe az utasok az InterCity-ket.
 • 5:30-kor a Keleti pályaudvarról Miskolcra, Miskolcról 20:30-kor a fővárosba új InterCity vonat indul, a fővárosból 19:30-kor induló pedig tovább, Nyíregyházáig közlekedik.

Emeletes vonatok 

 • Főként az utasforgalom szempontjából kiemelt napszakokban a hatvani, gyöngyösi vonalon is forgalomba állnak KISS emeletes motorvonatok. 

S80, G80 járatok

 • A gyakrabban közlekedő InterRégió vonatok miatt az S80-as vonatok követési ideje 20 perc helyett 30 percre változik a reggeli időszakban. Munkanapokon Aszód és Budapest között közlekednek.
 • Munkanapokon a reggeli csúcsidőben a Gödöllő–Budapest-Keleti között közlekedő S80-as személyvonatok meghosszabbított útvonalon, Aszódtól, illetve Aszódig járnak. Az InterRégió vonatokkal együtt a reggeli csúcsidőben 15 percenkénti kiszolgálás valósul meg Aszód és Bag felől, Isaszegről és Pécelről.
 • Munkanapokon reggel 3 új G80-as járat közlekedik Isaszegről a Keleti pályaudvarra. Csak Pécelen, Rákoscsabán, Rákosligeten és Akadémiaújtelep megállóhelyen állnak meg.

Települési közös bérlet - egy bérlet buszra, vonatra és HÉV-re

 • A Budapest–Hatvan, illetve Budapest—Gyöngyös vasútvonal közelében fekvő galgamenti települések, illetve Gödöllő és Gyöngyös esetében kedvező áron, közös bérlettel lehet utazni a vonatokon, a H8-as HÉV-en (Ilonatelep és Gödöllő között), valamint az autóbuszokon.
 • Közös bérlet Budapestről Gödöllőre, Aszódra, Gyöngyösre, Bagra, Hévízgyörkre, Galgahévízre  és Turára váltható. A közös bérletek az érintett járatok bármely budapesti állomása vagy megállóhelye és a bérleten megjelölt település bármely állomása és megállóhelye között nyújtanak utazási lehetőséget vonaton, HÉV-en és buszon egyaránt, jellemzően a ma elérhető legolcsóbb bérlet áráért.

Bérlet megnevezése

Dolgozó

Tanuló

Normál

Budapest-bérlet csatlakozó

Normál

Budapest-bérlet csatlakozó

Budapest – Gödöllő közös bérlet

11 900 Ft

11 900 Ft

1190 Ft

1190 Ft

Budapest – Bag közös bérlet

28 500 Ft

24 900 Ft

2850 Ft

2490 Ft

Budapest – Aszód közös bérlet

28 500 Ft

24 900 Ft

2850 Ft

2490 Ft

Budapest – Hévízgyörk közös bérlet

32 200 Ft

24 900 Ft

3220 Ft

2490 Ft

Budapest – Galgahévíz közös bérlet

32 200 Ft

 28 500 Ft

 3220 Ft

2850 Ft

Budapest – Tura közös bérlet

35 600 Ft

28 500 Ft

3560 Ft

2850 Ft

Budapest – Gyöngyös közös bérlet

49 800 Ft

-

4980 Ft

-

 • A 30 napos érvényességű közös bérlet a rajta szereplő települések viszonylatában kombináltan és közvetlenül, azaz ez utóbbi esetében a teljes út során egy járattal is igénybe lehet venni. Kombinált utazás során a viszonylat köztes megállóhelyén autóbuszról vonatra, vonatról autóbuszra, autóbuszról autóbuszra, vagy akár ezekről HÉV-re is lehetséges az átszállás. A termék a MÁV-HÉV H8-as vonalán, Ilonatelep—Gödöllő viszonylatban érvényes.
 • A közös bérlet a MÁV-START pénztárainál, jegyautomatáinál (helyi közlekedés menüpontban) és a MÁV mobilalkalmazás segítségével (Térségi és városi jegyek között), illetve a Volánbusz gyöngyösi és Pest megyei autóbusz-állomásainak pénztáraiban is már megválthatók. A Volánbusz helyközi bérletei továbbra is megvásárolhatók a közös bérletek által érintett viszonylatokra is, ezeket azonban továbbra is csak az autóbuszon fogadják el.

Autóbuszközlekedés a 80-as vonal térségében

 • A Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségébe meghirdetett menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon a menetrend nem változik, a járatok a jelenlegi menetrendnek megfelelően közlekednek a továbbiakban is.
 • Az új Mátra InterRégió vonatokhoz igazodóan Gyöngyösön rendszeres buszos csatlakozást ad a Volánbusz Mátra és Mátraalja felé, így a kedvelt hegyvidéki kirándulóközpontok elérését is gyakrabban biztosítja Budapestről, Gödöllőről és Hatvanból is.

 

Vác és Aszód között újrainduló személyszállításVác és Aszód között újrainduló személyszállítás

Vác és Aszód között új vonatok állnak forgalomba, ezzel a 77-es vonalon 2009 óta szünetelő személyszállítás december 11-től újraindul. Elsősorban a diák és hivatásforgalmai igényeket kiszolgáló menetrendi struktúrában 7 pár  S77-es jelzésű vonat közlekedik naponta.  

 

Bővebben

Vácrátóti, váckisújfalui, galgamácsai és iklad-domonyi megállásokkal. Dunakanyar és a Börzsöny térségét érintő távolsági és turisztikai kapcsolat is létrejön a kelet-magyarországi térséggel.

 • Munkanapokon ingavonatok, hétvégenként FLIRT motorvonatok közlekednek. 
 • A napi első vonatok a többi vonattól eltérő menetrendi ütem szerint közlekednek, elsősorban a diákforgalmi igényekhez igazodva.
 • Az első vonat Aszódról 6:44-kor indul, Galgamácsán csatlakozást biztosít a S780-as  vonatokról (33539, 33569), Vácra 7:30-kor érkezik, ahol átszállási lehetőség lesz a kisváci iskolacentrum felé 7:39-kor induló S750-es vonatra (32222, 32252).
 • Vácról 7:45-kor indul az első vonat, Aszódra 8:20-kor érkezik. A második vonattól kezdődően kétórás ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok, Aszódról 8:31-től 18:31-ig, Vácról 9:29-től 19:29-ig indulnak.
 • Vác-Aszód vonal, S77-es viszonylat

 

civis

Budapest–Debrecen – új Cívis InterRégió

A Nyugati pályaudvar és Debrecen között új Cívis InterRégió vonatok közlekednek óránként jellemzően korszerű FLIRT motorvonatokkal.

 

 

BŐVEBBEN

 • A CIVIS InterRégiók a Nyugati pályaudvar és Cegléd között csak Zuglón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg, Ceglédtől Debrecenig minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A Nyugati pályaudvarról 6:28-tól 22:28-ig óránként, Debrecenből 2:30-kor, 3:30-kor, 4:30-kor valamint 5:35-től 18:35-ig óránként indulnak.
 • Megszűnik a felár, az InterRégió vonatok gyorsvonati pótjegy nélkül vehetők igénybe.
 • Egyes nagyobb kihasználtságú Cívis InterRégiók hétköznap reggel, késő délután és este hagyományos szerelvénnyel járnak. Péntekenként és vasárnaponként továbbra is Budapest–Nyíregyháza, illetve Záhony viszonylaton közlekednek.
 • Az eddigi sebesvonatok viszonylata rövidül, illetve részben azok helyett közlekedik a Cívis InterRégió.
 • A Debrecen–Püspökladány szakaszon munkanap reggel 20-, délután 30 percenkénti közlekedés, Debrecen—Záhony között munkanapokon reggel és délután 30 percenkénti közlekedés valósul meg: az ütemesen közlekedő InterRégió és személyvonatokat kiegészítő, sűrítő  járatok közlekednek, versenyképes eljutást biztosítva az iskolába és munkába járáshoz.
 • A Nyíregyháza és Debrecen között ütemesen közlekedő sebes- és személyvonatok – néhány kivétellel – néhány perccel módosított időfekvésben közlekednek, Nyíregyházáról óra 40-kor indulnak, Debrecenbe óra 23-kor érnek.
 • A Tokaj kör-InterCityk az IC682 kivételével nem állnak meg Püspökladányban, mert az óránként közlekedő InterRégiók, illetve a Püspökladány—Biharkeresztes vonalon közlekedő InterCity és EuroCity vonatok, Budapest és Debrecen irányába is megfelelő kiszolgálást nyújtanak Püspökladánynak.
  • A térségben eddig csak hétvégi és ünnepnapokon megjelenő, alacsonypadlós, klímás korszerű FLIRT motorvonatok minden nap közlekednek.
  • Ezenkívül Püspökladány állomáson minden második, kétórás alapütemben közlekedő Nyírség IC-k, valamint a Latorca InterCity is megállnak. 
  • A perem- és csúcsidőszakokban az InterRégió vonatokat kiegészítő és sűrítő hivatásforgalmi személyvonatok is közlekednek.
  • Megmarad a nemzetközi összeköttetés az EC és IC vonatokkal (Erdély felé, napi 4 vonatpár), valamint a sűrített hivatásforgalmi közlekedés Debrecen felé.
  • A reggeli IC682-es Tokaj InterCity Szolnok és Debrecen között hivatásforgalmi (munkába járási) szerepet lát el, ezért a szakaszon felármentesen lehet igénybe venni, és megáll minden érintett állomáson.
  • Az intézkedés része a többlépcsős menetrendi átalakításnak, amelynek a végén, várhatóan 2025-től a vonatok az arra kiépített és engedélyezett szakaszokon 160 km/h-ás sebességgel fognak közlekedni.Cívis InterRégió

PRÉMIUM 1. OSZTÁLYÚ IC+ KOCSIElsőosztályú prémium IC+ kocsik Pécsre 

Ezentúl az InterCity vonatok egységesen a Mecsek IC elnevezést kapnak, és elsőosztályú prémium- és bisztrószakasszal ellátott IC+ kocsik is közlekednek.

 

 

Bővebben

 
 • Az InterCity-kben elsőosztályú prémium- és bisztrószakasszal ellátott IC+ kocsik is közlekednek a jelenlegi első osztályú IC-kocsik helyett. Havonta 150-270 ezer utas veszi igénybe a pécsi IC-ket, így számukra is jelentős előrelépés, hogy megjelenik a bisztrószolgáltatás.
 • A pénteki, vasárnapi csúcsforgalmi időszakokban az IC+ kocsik mellett a jelenlegi,  1. osztályú kocsi is közlekedni fog egyes nagy utasforgalmú IC-vonatokban.
 • A kompakt méretű, de jól felszerelt bisztrószakasz a kocsi végén található, ahol különféle üdítőkkel, alkoholos italokkal, forró italokkal, illetve egyszerűbb, frissen készített ételekkel, szendvicsekkel, édességekkel, ropogtatnivalókkal is várják az utazókat.

 • A kocsi 1. osztályú termes helyeire és a csendes fülkébe 1. osztályú menet- és helyjegyet kell váltani. A prémium fülke az 1. osztályú menetjegy és az esetlegesen szükséges IC pótjegy mellett 1000 forintos helyjegyváltással vehető igénybe.  

Budapest elővárosBudapesti elővárosi sűrítések esténként és hétvégenként

Dinamikusan nő az utasforgalom a Budapest környéki elővárosi vonalakon a számos fejlesztésnek és szinte kizárólag korszerű motorvonatok közlekedésének köszönhetően. Az utasigényekhez igazodva hétköznap az esti órákban és hétvégén napközben a  legnagyobb utasforgalmú elővárosi vonalakon sűrűbben közlekednek a vonatok a menetrendváltástól, félórás követés lesz a 60 perces helyett.

Bővebben

Agglomerációs sűrítések

1-es Budapest―Győr―Hegyeshalom vonal:

 • Hétvégi napokon Oroszlányból 4:35-kor, 5:35-kor és 6:35-kor személyvonatok indulnak a Déli pályaudvarra, ezáltal Tatabánya és Budapest között a reggeli időszakban is 30 perces ütemet biztosítanak.

2-es Budapest―Esztergom vonal:

 • A vonalon hosszabb lesz az üzemidő a peremidős közlekedés kiterjesztésével:
  • Reggel Esztergomba 4:51-től 22:21-ig, Esztergomból 4:35-től 21:35-ig közlekednek a zónázó vonatok.
  • Az S76-os vonatok Rákos és Pilisvörösvár állomások között 5:03-tól 22:03-ig, Pilisvörösvár és Rákos között 5:21-től 22:51-ig közlekednek.

30a számú Budapest―Székesfehérvár vonal:

 • A G43-as gyorsított személyvonatok vonatok peremidős közlekedésének kiterjesztése:
  • Este Kőbánya-Kispestről 21:27-kor új vonat közlekedik Székesfehérvárra.
  • Reggel Székesfehérvárról 4:14-kor új vonat közlekedik Kőbánya-Kispestre.
 • A Z30-as zónázó vonatok peremidős közlekedésének kiterjesztése:
  • 22:10-es indulással új, Z30-as jelzésű vonat közlekedik.

40a Budapest―Pusztaszabolcs vonal:

 • A munkanapokon Százhalombattára közlekedő S40-es vonatok üzemideje bővül:
  • Budapest-Déliből este 21:20-kor,
  • Százhalombattáról 22:02-kor indul az utolsó vonat.

70-es Budapest―Vác―Szob vonal:

 • Bővül a G70-es gyorsított személyvonatok üzemideje: munkanapokon 21:39-kor új vonat indul a Nyugatiból, Szobra 22:44-re érkezik.
 • A turisztikai időszakban hétvégi napokon új vonat indul a Nyugatiból 10:39-kor, Szobról 18:26-kor és 19:40-kor.

71-es Budapest―Vácrátót―Vác vonal:

 • Munkanapokon az esti üzemidő bővítéseként új G71-es gyorsított személyvonat indul a Nyugatiból, Vácra 22:01-kor érkezik.

75-ös Vác―Balassagyarmat vonal:

 • A hétvégi utazási igények, a szabadidős és turisztikai célú kínálat bővítése, kiemelten a börzsönyi utazásokra tekintettel már nem csak munakanap, hanem szombat, vasárnap és ünnepnapokon is 60 perces gyakoriságú szolgáltatás biztosított a Vác–Diósjenő viszonylatban, ezen felül pedig a Vácról 15:38-kor induló kirándulóvonat is naponta közlekedik Drégelypalánk állomásig.

80a Budapest―Hatvan vonal:

 • A Keleti pályaudvar és Gyöngyös között új Mátra InterRégió vonatok közlekednek. A Keletiből 5:30-tól 22:30-ig indulnak, illetve 5:30-tól 22:30-ig érkeznek órás ütemben. Csak Gödöllőn, Máriabesnyőn, Bagon, Aszódon, Turán, Hatvanban, Vámosgyörkön, és Gyöngyöshalászon állnak meg, továbbá egyes vonatok a hivatásforgalmi időszakban Kitérőgyárnál is megállnak.
 • Budapest-Keleti―Eger viszonylatban 21:00-kor új Agria InterRégió vonat közlekedik.
 • Budapest-Keleti―Gödöllő viszonylatban új S80-as vonatok közlekednek. A Keletiből 21:05-kor és 22:05-kor indulnak, illetve 21:55-kor és 22:55-kor érkeznek.

100a Budapest―Cegléd―Szolnok vonal:

 • Bővül az üzemidő, a korábban munkanapi korlátozású S50-es személyvonatok hétvégén is közlekednek, ezáltal a a Nyugati pályaudvar és Monor közötti zónában a hét minden napján 30 percenként követik egymást a vonatok.
 • A Nyugati pályaudvarról Monorra óra 8 perckor, a Monorról a Nyugati pályaudvarra óra 7-kor induló személyvonatok nem csak munkanapokon, hanem hétvégén is közlekednek. (A Nyugati pályaudvarról 18:08-kor induló személyvonat a nyári időszakban hétvégén, a 19:08-kor induló személyvonat vasárnap nem közlekedik egész évben.)
 • Az S50-es személyvonatok üzemidejét kiterjeszti a vasúttársaság:
  • A Nyugati pályaudvarról 20:08-kor, 21:08-kor és 22:08-koris indul személyvonat Monorra naponta. (2022. december 24-én nem közlekednek.)
  • Monorról 19:07-kor, 20:07-kor és 21:07-kor is indul személyvonat a Nyugati pályaudvarra naponta. (2022. december 24-én nem közlekednek, a Monorról 19:07-kor induló személyvonat a nyári időszakban hétvégén, a 20:07-kor induló vonat vasárnap nem közlekedik egész évben.)
  • A Monorról 6:07-kor és 7:07-kor induló, Nyugati pályaudvarig közlekedő vonatok hétfőtől – szombatig tartó közlekedési rend helyett naponta közlekednek.
 • A munkanapokon közlekedő zónázó vonatok száma a reggeli időszakban mindkét irányban egy-egy vonattal bővül.
  • A Nyugatiból munkanapokon 6:33-kor Z50-es zónázóvonat indul Ceglédre.
  • Ceglédről munkanapokon 8:18-kor Z50-es zónázóvonat indul a Nyugatiba.

120a Budapest―Újszász―Szolnok vonal:

 • Új, éjszakai S60-as személyvonat indul hétvégi napokon 1:50-kor a Keletiből Sülysápra, ezáltal biztonságos hazajutási lehetőséget nyújtva az esti kulturális és szórakoztató programokon résztvevők számára is.
 • Reggeli személyvonat zónázó vonatként közlekedik:
  • A Keletiből 5:10-kor és 6:15-kor induló S60-as szolnoki személyvonatok 5:15-kor és 6:15-kor Z60-as vonatként közlekednek, emiatt a Keletiből 4:50-kor és 5:50-kor új sülysápi személyvonatok közlekednek.
  • A Keletiből 5:20-kor és 6:20-kor új sülysápi személyvonatok közlekednek munkanapokon.
  • A Keletiből 6:45-kor új Z60-as vonat közlekedik munkanapokon Szolnokra.
  • 19:45-kor új G60-as vonat indul Szolnokra.
 • Esti személyvonatok zónázó vonatként való közlekedtetése:
  • Szolnokról 19:01-kor a 3321 számú S60-as szolnoki személyvonat a menetrendváltástól 19:09-kor Z60-as vonatként közlekedik, emiatt Sülysápról 20:24-kor új sülysápi személyvonat közlekedik.
 • S60-as sülysápi, illetve nagykátai vonatok esti üzemidő kiterjesztése:
  • A Keletiből 21:20-kor új S60-as személyvonat indul Sülysápra. (Nyári hétvégi napokon nem közlekedik, helyette a 18701 számú vonatot lehet igénybe venni.)
  • A Keletiből 22:20-kor új S60-as személyvonat indul Nagykátára.
  • Sülysápról a Keletibe 20:40-kor, 21:40-kor és 22:40-kor új S60-as személyvonatok érkeznek.

A Keleti pályaudvar és Sülysáp között munkanapokon közlekedő S60-as személyvonatok hétvégén is közlekednek, az S60-as vonatok esetében hétvégén biztosított a 30 perces közlekedés

 

Távolsági üzemidő bővítéseTávolsági üzemidő bővítése

A távolsági közlekedésben az utasszámok növekednek, és egyre nagyobb igény van arra, hogy a szokásos este 6-7 óra körüli utolsó vonatoknál később is haza lehessen jutni a vidéki  nagyvárosokból Budapestre vagy a szomszédos nagyvárosba, illetve fordítva. Emiatt az őszi Budapest—Szeged közötti InterCity-üzemidőbővítést a menetrenváltástól újabbak követik. 

Bővebben

A főváros és Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc,  Eger között, valamint a Balaton felé is meghosszabbodik az üzemidő.

Távolsági üzemidő bővítése

30-as Budapest—Székesfehérvár—Nagykanizsa—Gyékényes vonal:

 • Az 5:05-kor a Déliből Nagykanizsára induló (8510-es) sebesvonat nem közlekedik, helyette új Tópart IC közlekedik Nagykanizsára, 5:30-kor indul a Déliből, és megáll Balatonaligán is.
 • A téli menetrendi időszakban a Déliből új Tópart InterCity indul Fonyódra 20:35-kor, megáll Lepsény és Balatonaliga állomásokon is.
 • A korábban csak elő- és utószezonban pénteki és szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, valamint nyáron naponta Keszthelyről 20:48-kor induló, a Déli pályaudvarra közlekedő Balaton IC vonat egész évben naponta közlekedik (IC871-es).
 • A téli menetrendi időszakban naponta, elő- és utószezonban hétfőtől csütörtökig új InterRégió közlekedik Siófokról 22:05-kor a Délibe (8511-es), Siófokról az IC871-es számú vonattól csatlakozva. Székesfehérvár és a Déli között pótolja az elmaradó 8601-es számú vonatot.

80-as [Budapest―] Hatvan―Miskolc―Szerencs―Sátoraljaújhely vonal, 100c Szerencs―Nyíregyháza vonalszakasz, 100-as Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonal:

 • A Miskolc-Tiszairól 7:30-kor induló, Nyíregyházán át Nyugati pályaudvarig közlekedő IC 582 számú Tokaj InterCity meghosszabbított útvonalon közlekedik, a Keleti pályaudvarról 5:25-kor indul.
 • A Keleti pályaudvarról 17:25-kor induló, IC586-os számú Tokaj InterCity vonat Budapest-Keleti—Debrecen helyett hosszabb útvonalon, Nyugati pályaudvarig közlekedik, bővítve az esti eljutási lehetőségeket Debrecenből: 21:07-kor is indul InterCity vonat a fővárosba.
 • A Keleti pályaudvarról 19:25-kor induló, IC508-as számú Tokaj InterCity vonat Miskolc helyett Nyíregyházáig közlekedik.
 • A Nyugati pályaudvarról 16:23-kor induló, korábban Miskolcig közlekedő IC 688-as számú Tokaj InterCity vonat viszonylata kibővül: célállomása a Keleti pályaudvar lesz.
 • A Nyugati pályaudvarról 18:23-kor induló, IC608-as számú Tokaj InterCity vonat Budapest-Nyugati―Nyíregyháza helyett hosszabb útvonalon, Miskolcig közlekedik.
 • A Nyugati pályaudvarról 20:23-kor induló, IC628-as számú Nyírség InterCity vonat pénteki nap helyett naponta közlekedik.

120-as Budapest―Szolnok―Békéscsaba―Lőkösháza vonal:

 • Az IC371-es és IC370-es számú Zaránd InterCity-k kezdő-, illetve végállomása Szolnok helyett a Keleti pályaudvar lesz. Az IC371-es a Keletiből 5:10-kor indul, az IC370-es a Keletibe 22:50-kor érkezik.

 

DOMBÓVÁR—GYÉKÉNYES VONALDombóvár—Gyékényes vonal változásai

 • Dombóvár és Kaposvár között napközben egységes megállási renddel, kétórás ütemes menetrendet alakít ki a vasúttársaság. Ebben a vonatok Dombóváron egységesen 10 perces átszállást biztosítanak a Budapest felé közlekedő InterCity járatokra.

 

BŐVEBBEN

Vasúthoz kapcsolódó autóbuszvonalak Dombóvár

 • Kaposvár és Budapest között 5-10 perccel csökken az utazási idő a Dombóvár és Kaposvár közötti megállások kiigazításával.
 • Dombóvár—Kaposvár között a vonatok nem állnak meg Kapospula, Attala, Csoma-Szabadi, Baté, Kaposhomok és Taszár állomásokon, megállóhelyeken, míg Kaposvár és Gyékényes között Porrogszentkirály megállóhelyen.
 • A MÁV-Volán-csoporton belüli buszos és vasúti alágazati együttműködés révén a helyközi autóbuszok szolgálják ki a településeket.
 • A menetrendváltástól Kaposvár és Dombóvár között kétóránkénti, ütemes jellegű autóbusz-menetrend lép életbe, csúcsidőben a jelenleginél egyenletesebb járatkövetést biztosítva.
 • Az átalakítás eredményeként Kaposvárról hivatásforgalmi időszakon kívül, jellemzően páros óra 50 perckor indulnak a Dombóváron Budapest felé kedvező InterCity-, míg Pécs felé személyvonati csatlakozást biztosító autóbuszok, melyek Dombóvárról többségében páros óra 15 perckor, hivatásforgalmi időszakon kívül páros óra egészkor indulnak vissza.
 • A hivatásforgalmi igények megfelelő kiszolgálása érdekében a járatok Kaposvárról a délutáni időszakban 10 perccel korábban, páros óra 40-kor, illetve 30-kor indulnak, ennek megfelelően hosszabb, 25-35 perces dombóvári csatlakozást biztosítanak.
 • Az autóbuszjáratok egységes megállóhely kiosztással, a vasút által a továbbiakban ki nem szolgált Kapospula, Attala, Csoma, Szabadi, Baté, Kaposhomok és Taszár települések érintésével közlekednek.

 


MÁV-START

Dunántúli vasútvonalak

1-es Budapest―Győr―Hegyeshalom vonal:

 • Szolgáltatásfejlesztés részeként a hétvégi napokon Oroszlányból 4:35-kor, 5:35-kor és 6:35-kor személyvonatok indulnak a Déli pályaudvarra, ezáltal Tatabánya és Budapest között a reggeli időszakban is 30 perces ütemet biztosítanak.
 • A Komáromból 4:29-kor induló, a Győrből 5:05-kor és 6:00-kor induló, munkanapokon közlekedő S10-es személyvonatok útvonala technológiai okokból Tatabányáig rövidül, onnan az oroszlányi vonatként haladnak tovább, így ezen vonatok szerelvényei változatlanul a Déli pályaudvarig fognak közlekedni.

2-es Budapest―Esztergom vonal:

 • Az esztergomi vonalon a G72-es gyorsított személyvonatok és a Z72-es zónázó vonatok egységesen Z72-es zónázó vonatként, azonos megállási renddel közlekednek, megállnak Szabadságliget és Klotildliget megállóhelyeken is. 
 • A menetrend szerkezeti módosításának egyik célja, Klotildliget és Szabadságliget közvetlen kiszolgálásának megteremtése lakossági igényeknek megfelelően.
 • Az új menetrendi struktúra Rákosrendező és Angyalföld állomáson történő megállást nem tesz lehetővé, azok elérése újpesti átszállással biztosított.
 • Kapcsolódó módosítások:
  • A Piliscsaba―Rákos viszonylaton közlekedő S76-os személyvonatok rövidebb útvonalon, Pilisvörösvár és Rákos között közlekednek.
  • A munkanapokon Piliscsabáról 5:43-kor induló, Angyalföldig közlekedő S72-es személyvonat nem közlekedik.
 • A munkanapokon Óbudáról 6:05-kor, 7:05-kor és 8:05-kor induló, Rákosig közlekedő S76-os személyvonatok hosszabb útvonalon, Pilisvörösvár és Rákos állomások között közlekednek.
  • A vonalon hosszabb lesz az üzemidő a peremidős közlekedés kiterjesztésével:
  • Reggel Esztergomba 4:51-től 22:21-ig, Esztergomból 4:35-től 21:35-ig közlekednek a zónázó vonatok.
  • Az S76-os vonatok Rákos és Pilisvörösvár állomások között 5:03-tól 22:03-ig, Pilisvörösvár és Rákos között 5:21-től 22:51-ig közlekednek.
 • munkanapi, valamint a hétvégi és ünnepnapi menetrendi struktúra egységesítése a vasútvonalon, ezáltal a munkanapival megegyező menetrendi kínálatot biztosít a MÁV-START a hétvégi és ünnepnapokon is.

 

4-es Esztergom―Almásfüzitő―Komárom vonal:

 • A S150-es helyett S74-es viszonylatjelzéssel közlekednek a vonatok, ezáltal elkülönítve az 5-ös vonali S150-es viszonylatjelzéstől.
 • A vonalon új menetrendi struktúra szereint közlekednek a vonatok a hivatásforgalmi (munkába, iskolába járási) szokásokhoz igazodva. Munkanap délután a vonal forgalmasabb szakaszán óránként indulnak vonatokhétvégén pedig egyenletesebbé válik a járatok követése.
 • Munkanapokon:
  • Esztergomból 6:43-kor, 13:43-kor és 15:43-kor indul vonat Lábatlanba.
  • Esztergomból Komáromba 7:43-kor, 14:43-kor, 16:43-kor, 18:43-kor és 20:13-kor indul személyvonat.
  • Esztergomból 17:43-kor személyvonat indul Süttőre.
  • Komáromból Esztergomba 4:46-kor, 5:46-kor, 12:46-kor, 14:46-kor és 16:46-kor indul személyvonat.
  • Lábatlanból Esztergomba 7:35-kor, 14:35-kor és 16:35-kor indul személyvonat.
  • Süttőről 18:50-kor indul személyvonat Esztergomba.
 • Hétvégi és munkaszüneti napokon:
  • Esztergomból Almásfüzitőre 8:13-kor, 12:13-kor, 16:13-kor indul személyvonat. A vonatok Almásfüzitőn csatlakoznak Komárom és Győr felé közlekedő járatokhoz.
  • Esztergomból 20:13-kor személyvonat indul Komáromba.
  • Komáromból 5:46-kor személyvonat indul Esztergomba.
  • Almásfüzitőről Esztergomba 10:29-kor, 14:29-kor és 18:29-kor indulnak személyvonatok. A vonatokra csatlakozás biztosított Almásfüzitőn Győr és Komárom felől.

 

5-ös Székesfehérvár―Komárom vonal:

 • A kétórás ütemes menetrend üzemideje hosszabbá válik egy esti vonatpárral:
  • Komáromból 20:05-kor Székesfehérvárra, Székesfehérvárról Komáromba 20:26-kor is indul egy-egy vonat.
 • Hivatásforgalmi igényekhez igazodva a 34910-es számú vonat 20 perccel korábban közlekedik, Székesfehérvárról 6:08-kor indul, Komáromba 7:31-re érkezik.
 • Valamennyi személyszállító vonat megáll Szárazrét megállóhelyen is.

 

10-es Győr―Celldömölk vonal:

A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

11-es Győr―Veszprém vonal:

 • A Győrből 12:13-kor induló, Veszprémig közlekedő személyvonat, továbbá a Veszprémből 11:35-kor induló, Győrig közlekedő személyvonat naponta közlekedik a nyári időszakon kívül is.

 

12-es Budapest―Tatabánya―Oroszlány vonal:

 • Egységes menetrend lesz a menetrendváltástól hétvégén és munkanapokon.
 • A Tatabányáról 5:06-kor, illetve 6:06-kor induló 34410-es és 34412-es számú vonatok hétvégi napokon is közlekednek.
 • A Tatabányáról hétvégi napokon 5:33-kor, illetve 6:33-kor induló 34450-es és 34452-es számú vonatok nem közlekednek.
 • Az Oroszlányból 5:00-kor, 6:00-kor, illetve 7:00-kor induló 34459-es, 34457-es és 34467-es vonatok nem közlekednek. Helyettük Oroszlányból 4:35-kor, 5:35-kor és 6:35-kor naponta indulnak - Tatabányán át - közvetlen vonatok a Déli pályaudvarra, oda 6:04-re, 7:04-re, illetve 8:04-re érkezve.

 

14-es Pápa―Csorna vonal:

 • A Pápáról 17:49-kor, illetve Csornáról 19:05-kor induló személyvonatok pénteki és vasárnapi napokra vonatkozó közlekedési korlátozása megszűnik, naponta közlekednek.
 • A Csornára 6:43-kor érkező személyvonat a továbbiakban 6:58-kor érkezik, kedvezőbb csatlakozást biztosítva a Győr—Budapest felé közlekedő InterCity vonatra.
 • A Csornáról 7:05-kor induló személyvonat a továbbiakban 7:20-kor indul, csatlakozva a Győr felől érkező személyvonathoz.

 

17-es Szombathely―Nagykanizsa vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

20-as Budapest―Székesfehérvár―Szombathely vonal:

 • A MÁV-Volán-csoporton belüli buszos és vasúti alágazati együttműködés révén Veszprém és Ajka között (20-as vonal) a helyközi autóbuszok szolgálják ki a településeket.
 • A Volánbusz ezen települések vasúti kapcsolatának biztosítása érdekében több, jelenleg is közlekedő autóbuszjárat útvonalát módosítja, illetve meghosszabbítja. A térségben 2023 tavaszán új menetrendi struktúra bevezetését tervezi a Volánbusz.
 • A turistaforgalom Márkó, Herend, Városlőd, Városlőd-Kislőd vasúti kiszolgálása a turisztikai időszak (március 11. és november 1. között) hétvégéire és ünnepnapjaira korlátozódik.
 • Szentgál vasútállomáson a vonatok nem állnak meg. A település kiszolgálását a Volánbusz látja el.
 • A munkanapi, és szombati közlekedési rend szerint, Déli pályaudvarról 5:00-kor induló, Zalaegerszegig közlekedő, és a munkanapi, és vasárnapi közlekedési rend szerint, Zalaegerszegről 19:49-kor induló, Budapestig közlekedő Göcsej InterCity vonatokÖskü megállóhelyen és Hajmáskér állomáson nem állnak meg.
 • A vasárnapi, és ünnepnapi közlekedési rend szerint, Székesfehérvárról 5:46-kor induló, Veszprémig közlekedő, és a Veszprémből, szombati és ünnepnapi közlekdési rend szerint 21:32-kor induló, Székesfehérvárig közlekedő személyvonatok Öskü megállóhelyen és Hajmáskér állomáson nem állnak meg.
 • IC üzemidő-bővítés miatt a Déliből 20:00-kor, ütemes indulással, és megállási renddel  indul Ajkáig Bakony InterCity vonat, míg  Ajkáról 5:55-kor indul, és a Délibe 7:59-kor érkezik.
 • Új gyorsított személyvonat indul a Déliből 21:00-kor Ajkára. A Déli pályaudvarról Veszprémbe 22:00-kor induló gyorsított személyvonat továbbra is közlekedik.
 • A hajnali időszakban is bővül az üzemidő: új gyorsított személyvonat indul munkanapokon Ajkáról 4:27-kor, Veszprémből 4:58-kor indul, a Délibe 6:29-kor érkezik.

 

 • Regionális forgalomban több vonat viszonylata és indulási ideje változik:
  • Veszprémből 5:58-kor indul személyvonat Celldömölkre, amely Veszprém és Ajka között nem áll meg.
  • Ajka és Celldömölk között személyvonatok közlekednek, Ajkáról naponta 4:35-kor, 6:33-kor, 14:33-kor, 18:33-kor, 22:33-kor, valamint munkanapokon 8:33-kor indulnak, Celldömölkről munkanap 6:38-kor, naponta pedig 12.38-kor, 16:38-kor, 18:38-kor és 20:38-kor indulnak.
  • Celldömölk és Szombathely között naponta mindkét irányban kétóránként, ütemesen közlekednek személyvonatok 7:40-től 19:40-ig bezárólag. A további vonatok indulása kismértékben változik,Celldömölkről Szombathelyre 4:15-kor, 4:53-kor, 6:10-kor és 21:44-kor indulnak naponta, míg munkanapokon 6:40-kor, 8:05-kor, 12:05-kor, 14:21-kor és 20:27-kor is. Szombathelyről Celldömölkre a további személyvonatok indulása naponta: 4:58, 21:03, 22:40, míg munkanap 6:24, 6:58, 14:21, 15:02, 16:21 és 18:10.
  • Celldömölkről 22:05 órakor Szombathelyre induló személyvonat 22:17 órakor megáll Ostffyasszonyfa állomáson.

 

23-as Zalaegerszeg―Rédics vonal:

 • Zalaegerszeg―Rédics viszonylatban a korább napi 4 pár helyett napi 5 pár vonat közlekedik. A vonatok csatlakozást biztosítanak a Göcsej InterCity-khez, ugyanakkor a hivatásforgalmi (munkába, iskolába járási) igényeket is figyelembe veszik.
 • Az új vonatpár bevezetése mellett a korábbi indulási és érkezési idők egyes vonatok esetében eltolódnak. A személyvonatok indulása Zalaegerszegről 7:17, 10:15, 14:15, 18:10 és 22:17, Rédicsről pedig 7:06-kor, 9:44-kor, 13:35-kor, 17:35-kor és 20:38-kor érkeznek.
 • A Zalaegerszegről 7:17-kor induló és oda 9:44-kor érkező vonatok csak a Zalaegerszeg—Lenti viszonylatban közlekednek.

 

25-ös Celldömölk—Boba—Zalaegerszeg—Bajánsenye—Őrihodos (Hodoš) vonal:

 • Gyakoribb eljutásokat biztosító, kétórás ütemes jellegű menetrend lép érvénybe Zalaegerszeg—Őriszentpéter [—Hodoš] között, csatlakozást biztosítva a Göcsej InterCity-khez.
 • A NIC246-os és NIC247-es számú Citadella nemzetközi IC vonatpár változatlan menetrendi fekvésben és megállási rendben közlekedik.
 • Zalaegerszeg és Őrihodos (Hodoš) között két pár vonat közlekedik: Zalaegerszegről 4:55-kor és 20:13-kor indulnak, az ellenkező irányból 7:12-kor és 21:46-kor érkeznek.
 • Zalaegerszeg és Őriszentpéter között 6 vonatpár közlekedik: Zalaegerszegről 8:13-kor, 10:13-kor, 14:13-kor, 16:13-kor, 18:13-kor és 22:17-kor indulnak, az ellenkező irányból 5:35-kor, 9:46-kor, 11:46-kor, 15:46-kor, 17:46-kor és 19:46-kor érkeznek.
 • A Zalaegerszegről 12:51-kor Celldömölkre induló, valamint a Celldömölkről Zalaegerszegre 13:53-kor induló személyvonatok munkanapi korlátozása megszűnik, gyakoribb eljutást biztosítanak hétvégenként.

 

26-os Balatonszentgyörgy―Tapolca―Ukk vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • Új 9629-es számú vonat közlekedik munkanapokon Tapolca és Keszthely között. Tapolcáról 4:42-kor indul.
 • Fenékpuszta és Nyírlak állomásokon nem állnak meg a vonatok, ezért törlik a menetrendi mezőből.
 • A Helikon InterRégió vonatok esetében feltételes megállást vezet be a vasúttársaság Gyenesdiás, Balatongyörök és Gógánfa állomásokon.

 

29-es Budapest―Székesfehérvár―Tapolca vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • Új személyvonat közlekedik a Balatonfüred—Tapolca viszonylatban, a téli, az elő- és utószezoni időszakban, Balatonfüredről 6:00-kor indul, Tapolcára 7:16-kor érkezik.

 

30a számú Budapest―Székesfehérvár vonal:

 • A G43-as gyorsított személyvonatok vonatok peremidős közlekedésének kiterjesztése:
  • Este Kőbánya-Kispestről 21:27-kor új vonat közlekedik Székesfehérvárra.
  • Reggel Székesfehérvárról 4:14-kor új vonat közlekedik Kőbánya-Kispestre.
 • A Z30-as zónázó vonatok peremidős közlekedésének kiterjesztése:
  • 22:10-es indulással új, Z30-as jelzésű vonat közlekedik. Az új vonat közlekedése miatt a Déli pályaudvarról 21:40-kor induló, Siófokra közlekedő személyvonat csak Székesfehérvár és Siófok között közlekedik.
 • A kora reggeli időszak vonatait a napközbeni struktúrához igazítja a vasúttársaság:az új G43 jelzésű vonattal együtt a 30 percenkénti közlekedés biztosításához a következő változások kapcsolódnak:
  • A Székesfehérvárról 3:53-kor induló, Déli pályaudvarra közlekedő S30-as személyvonat 9 perccel korábban közlekedik, Székesfehérvárról 3:44-kor indul.
  • A Székesfehérvárról 4:38-kor induló, Déli pályaudvarra közlekedő Z30-as zónázóvonat 4:48-kor indul Székesfehérvárról.
  • A Martonvásárról 5:19-kor induló, Kőbánya-Kispestig közlekedő S36-os vonat 10 perccel korábban közlekedik, Martonvásárról 5:09-kor, Tárnokról 5:16-kor indul.
  • A nyári időszakban Keszthelyről 1:48-kor induló, a Déli pályaudvarig közlekedő Bagolyvonat Székesfehérvár és Budapest­Kelenföld között nem áll meg az új G43-as gyorsított személyvonat közlekedése miatt, a Délibe 4:59-kor érkezik.

 

30-as Budapest—Székesfehérvár—Nagykanizsa—Gyékényes vonal:

 • Az IC200-as számú,  Budapest―Zágráb viszonylatú Gradec-Tópart nemzetközi InterCity nem közlekedik, helyette a Déliből 6:35-kor (IC860-as)  Balaton IC  közlekedik egész évben naponta Keszthelyre, mert a horvát vasúttársaság kapacitáskorlátozás miatt nem tudja közlekedtetni a nemzetközi vonatot.
 • Az IC205-ös számú, Zágráb―Budapest viszonylatú Gradec-Tópart nemzetközi InterCity vonat nem közlekedik, helyette Nagykanizsáról 13:14-kor induló (IC855-ös) Tópart IC egész évben naponta közlekedik a Délibe, a horvát pályakapacitás-korlátozás miatt.
 • Az 5:05-kor, a Déliből Nagykanizsára induló (8510-es) sebesvonat nem közlekedik, helyette új Tópart IC közlekedik Nagykanizsára, 5:30-kor indul a Déliből, és megáll Balatonaligán is.
 • A Kaposvárról 6:14-kor induló (9690-es) Helikon InterRégió nem áll meg Máriaszőlőtelep megállóhelyen.
 • A téli menetrendi időszakban a Déliből új InterCity indul Fonyódra 20:35-kor, megáll Lepsény és Balatonaliga állomásokon is.
 • A téli menetrendi időszakban naponta, az elő- és utószezonban hétfőtől csütörtökig Keszthelyről 20:48-kor induló, a Déli pályaudvarra közlekedő (8601-es) sebesvonat megszűnik.
 • Az elő- és utószezonban pénteki és szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, valamint nyáron naponta Keszthelyről 20:48-kor induló, a Déli pályaudvarra közlekedő Balaton IC vonat egész évben naponta közlekedik (IC871-es).
 • A téli menetrendi időszakban naponta, elő- és utószezonban hétfőtől csütörtökig új InterRégió közlekedik Siófokról 22:05-kor a Délibe (8511-es), Siófokról az IC871-es számú vonattól csatlakozva. Székesfehérvár és a Déli között pótolja az elmaradó 8601-es számú vonatot.
 • 8738-as számú vonat a Déli helyett Székesfehérvárról 22:52 kor indul.
 • 18619-es számú Bagolyvonat a Délibe 5:14 helyett 4:59-kor érkezik, és Székesfehérvár—Budapest-Kelenföld között nem áll meg, az új 3509-es számú, G43-as vonat közlekedése miatt.

 

35-ös Kaposvár―Siófok vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

36-os Kaposvár―Fonyód vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

38-as Nagyatád―Somogyszob vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

39-es Balatonfenyves GV―Imremajor―Csisztafürdő vonal (Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút):

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

39b Imremajor―Somogyszentpál vonal (Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút):

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

40a Budapest―Pusztaszabolcs vonal:

 • A munkanapokon Százhalombattára közlekedő valamennyi S40-es vonat megáll Háros és Nagytétény-Diósd állomásokon is, ezáltal bővülnek a budapesti helyi közlekedési kapcsolatok.
 • A munkanapokon Százhalombattára közlekedő S40-es vonatok üzemideje bővül:
  • Budapest-Déliből este 21:20-kor,
  • Százhalombattáról 22:02-kor indul az utolsó vonat.

 

40-es Budapest—Pusztaszabolcs—Pécs vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • Az InterCity vonatok egységesen a Mecsek IC elnevezéssel közlekednek.
 • Az InterCity-kben elsőosztályú prémium- és bisztrószakasszal ellátott IC+ kocsik is közlekednek a jelenlegi első osztályú IC-kocsik helyett.
 • A pénteki, vasárnapi csúcsforgalmi időszakokban az IC+ kocsik mellett a jelenlegi,1. osztályú kocsi is közlekedni fog egyes nagy utasforgalmú IC-vonatokban.
 • Feltételes megállási rendet vezetbe a vasúttársaság a Sáregres, Belecska, Szárazd, Regöly, Dúzs és Csibrák megállóhelyeken.

 

41-es Dombóvár―Gyékényes vonal:

 • Egységesített, ritkított megállási rend szerint közlekednek a vonatok:
  • DombóvárKaposvár között - ütemes szerkezetben - egységesen nem állnak meg Kapospula, Attala, Csoma-Szabadi, Baté, Kaposhomok és Taszár szolgálati helyeken.
  • Kaposvár és Gyékényes között egységesen nem állnak meg Porrogszentkirály szolgálati helyen az alacsony utasforgalom miatt.
 • A MÁV-Volán-csoporton belüli buszos és vasúti alágazati együttműködés révén a helyközi autóbuszok szolgálják ki a településeket.
 • A menetrendváltástól Kaposvár és Dombóvár között kétóránkénti, ütemes jellegű autóbusz-menetrend lép életbe, csúcsidőben a jelenleginél egyenletesebb járatkövetést biztosítva.
 • Az átalakítás eredményeként Kaposvárról hivatásforgalmi időszakon kívül, jellemzően páros óra 50 perckor indulnak a Dombóváron Budapest felé kedvező InterCity, míg Pécs felé személyvonati csatlakozást biztosító autóbuszok, melyek Dombóvárról többségében páros óra 15 perckor, hivatásforgalmi időszakon kívül páros óra egészkor indulnának vissza.
 • A hivatásforgalmi igények megfelelő kiszolgálása érdekében a járatok Kaposvárról a délutáni időszakban 10 perccel korábban, páros óra 40-kor indulnak, melynek megfelelően hosszabb, 25 perces dombóvári csatlakozást biztosítanak.
 • Az autóbuszjáratok egységes megállóhely kiosztással, a vasút által a továbbiakban ki nem szolgált Kapospula, Attala, Csoma, Szabadi, Baté, Kaposhomok és Taszár települések érintésével közlekednek.
 • Kaposvár és Nagyatád között a kora hajnali, illetve késő esti 8280-as és 8281-es számú vonatok megszűnnek. Helyettük délelőtt Kaposvárról 10:17-kor indul vonat Nagyatádra, illetve Nagyatádról 11:16-kor indul Kaposvárra.
 • A Kaposvárról 3:45 kor induló, Somogyszobra közlekedő (8280-as), és a Somogyszobról 23:15 kor induló, Kaposvárra közlekedő (8281-es) vonatok megszűnnek.
 • Délelőtt Kaposvárról 10:17-kor indul (8284-es) vonat Somogyszobra, illetve Somogyszobról 11:16-kor indul Kaposvárra (8285-ös).

 

42-es Pusztaszabolcs―Dunaújváros vonal:

 • Budapest felől történő csatlakozás javítása érdekében a Pusztaszabolcsról 4:50-kor induló, Dunaújvárosig közlekedő S42-es személyvonat 1 perccel később indul, emiatt a Dunaújvárosból 4:42-kor induló S42-es személyvonat 3 perccel korábban indul.

 

43-as Dunaújváros―Rétszilas―Simontornya vonal:

 • A vonalon részlegesen módosított struktúra szerint, egységesen Dunaújváros—Simontornya között közlekednek a vonatok, napi öt vonatpár helyett hat vonatpár közlekedik.

 

44-es Pusztaszabolcs―Börgönd―Székesfehérvár vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

45-ös Székesfehérvár―Sárbogárd vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

46-os Sárbogárd―Bátaszék―Baja vonal:

 • Feltételes megállási rendet vezet be a vasúttársaság Szekszárd-Palánk megállóhelyen.

 

47-es Dombóvár―Komló vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

50-es Dombóvár―Bátaszék―Baja vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

60-as Szombathely―Nagykanizsa―Pécs vonal:

 • A jelenleg Gyékényesről 4:27-kor induló, Nagykanizsára közlekedő (8569-es és 18569-es) vonatokat 8569-es számú voatként összevonja a vasúttársaság, Gyékényesről 4:30 kor indul.
 • Feltételes megállási rendet vezet be a vasúttársaság Zákány megállóhelyen.

 

61-es Szentlőrinc―Sellye vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

65-ös Pécs―Villány―Magyarbóly―Pélmonostor (Beli Manastir) vonal:

 • Pécs és Pélmonostor (Beli Manastir) között 3 pár kishatárforgalmi vonat helyett újból 4 pár közlekedik.
 • A Pécsről 14:50-kor induló (8116-os) vonat Pélmonostorra (Beli Manastir) 16:12-kor érkezik.
 • A Pélmonostorról (Beli Manastir) 17:43-kor induló (8133-as) vonat Pécsre 19:07-kor érkezik.

 

66-os Villány―Mohács vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
Dunától keletre lévő vasútvonalak

70-es Budapest―Vác―Szob vonal:

 • A vonalon közlekedő nemzetközi vonatok menetrendje a szlovák vasúthálózaton végzett pályaépítési munkálatok miatt módosul:
  • A Szlovákia felé közlekedő Metropolitan és Hungária EuroCity vonatok, továbbá a Metropol EuroNight vonatok 11 perccel korábban közlekednek, a Nyugati pályaudvarról óra 29-kor indulnak.
  • A 130-as számú Báthory vonat 8:12-kor indul, Vác állomáson 8 percet tartózkodik.
  • A Szlovákia felől érkező Metropolitan és Hungária EuroCity vonatok 8 perccel később közlekednek, a 281-es számú Metropolitan EuroCity 5 perccel később közlekedik.
  • A 477-es számú Metropol EuroNight vonat 7 perccel később érkezik Vácra, ahonnan 8:00-kor indul, a Nyugatiba 8:29-kor érkezik.
  • A 131-es számú Báthory EuroCity 13 perccel később érkezik Vácra, ahol 8 percet tartózkodik, a Nyugatiba 19:49-kor érkezik.
 • A Nyugati pályaudvarról induló, Szobig közlekedő G70-es gyorsított személyvonatok egységes menetrend alapján közlekednek, a Nyugati pályaudvarról óra 39-kor indulnak, a nemzetközi vonatok menetrendjének változása miatt szükséges a módosítás.
  • Bővül a G70-es gyorsított személyvonatok üzemideje: munkanapokon 21:39-kor új vonat indul a Nyugatiból, Szobra 22:44-re érkezik.
  • A turisztikai időszakban hétvégi napokon új vonat indul a Nyugatiból 10:39-kor, Szobról 18:26-kor és 19:40-kor.
 • Dömösi átkelés megállóhelyen nem állnak meg vonatok, ezért törlik a menetrendi mezőből.

 

71-es Budapest―Vácrátót―Vác vonal:

 • Munkanapokon az esti üzemidő bővítéseként új G71-es gyorsított személyvonat indul a Nyugatiból, Vácra 22:01-kor érkezik.

 

75-ös Vác―Balassagyarmat vonal:

 • A hétvégi utazási igények, a szabadidős és turisztikai célú kínálat bővítése, kiemelten a börzsönyi utazásokra tekintettel már nem csak munakanap, hanem szombat, vasárnap és ünnepnapokon is 60 perces gyakoriságú szolgáltatás biztosított a Vác–Diósjenő viszonylatban, ezen felül pedig a Vácról 15:38-kor induló kirándulóvonat is naponta közlekedik Drégelypalánk állomásig.
 • A Drégelypalánkról 5:43-kor induló, Vácig közlekedő személyvonat viszonylatát meghosszabbítja a vasúttársaság: minden nap Balassagyarmatról indul Drégelypalánk helyett. A módosítással összefüggésben a Balassagyarmatról 4:15-kor induló, Vácig közlekedő személyvonat a Balassagyarmat—Drégelypalánk szakaszon 16 perccel korábban, a Drégelypalánkról 4:50-kor induló, Balassagyarmatig közlekedő személyvonat 17 perccel korábban közlekedik.

 

77-es Aszód―Vácrátót―Vác vonal:

 • A Vác és Aszód közötti 77-es vonalon 2009 óta szünetelt a személyszállítás, amely december 11-től újraindul.
 • Elsősorban a diák és hivatásforgalmai igényeket kiszolgáló menetrendi struktúrában 7 pár vonat közlekedik naponta.
 • Vácrátóti, váckisújfalui, galgamácsai és iklad-domonyi megállásokkal.
 • Ezáltal a Dunakanyar és a Börzsöny térségét érintő távolsági és turisztikai kapcsolat is létre jön a kelet-magyarországi térséggel.
 • Munkanapokon ingavonatok, hétvégenként FLIRT motorvonatok közlekednek.
 • A napi első vonatok a többi vonattól eltérő menetrendi ütem szerint közlekednek, elsősorban a diákforgalmi igényekhez igazodva:
  • Az első vonat Aszódról 6:44-kor indul, Galgamácsán csatlakozást biztosít a 33539-es és33569-es számú Balassagyarmat felől érkező vonatokról, Vácra 7:30-kor érkezik, ahol átszállási lehetőség lesz a kisváci iskolacentrum felé 7:39-kor induló 32222-es és a 32252-es számú vonatra.
  • Vácról 7:45-kor indul az első vonat, Aszódra 8:20-kor érkezik.
  • A második vonattól kezdődően kétórás ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok, Aszódról 8:31-től 18:31-ig, Vácról 9:29-től 19:29-ig indulnak.

 

 

78-as Aszód―Balassagyarmat―Ipolytarnóc vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • 9 perccel korábban közlekedik Balassagyarmatról 3:58-kor induló, Aszódig közlekedő személyvonat, a Budapest felé történő csatlakozás biztosítása miatt.
 • A munkanapokon Hatvanig közlekedő 2 vonatpárnál - más vonatok miatt – Aszód és Hatvan között néhány percet módosul az indulási időadat.

 

80a Budapest―Hatvan vonal:

 • A Keleti pályaudvar és Gyöngyös között új Mátra InterRégió vonatok közlekednek. A Keletiből 5:30-tól 22:30-ig indulnak, illetve 5:30-tól 22:30-ig érkeznek órás ütemben. Csak Gödöllőn, Máriabesnyőn, Bagon, Aszódon, Turán, Hatvanban, Vámosgyörkön, és Gyöngyöshalászon állnak meg, továbbá egyes vonatok a hivatásforgalmi időszakban Kitérőgyárnál is megállnak.
 • Hévízgyörkön és Galgahévízen csak a hajnali és éjszakai peremidőszakokban állnak meg a vonatok. A két település közszolgáltatási ellátását a Volánbusz biztosítja.
 • A Keletiből óra 30-kor induló és oda óra 30-kor érkező InterCity vonatok a Keletiből óra 25-kor indulnak és oda óra 35-kor érkeznek, Hatvanban is megállnak.
 • A Keletiből 0:35-kor induló hatvani S80-as személyvonat 0:55-kor indul. Gödöllő-Állami telepek, Hévízgyörk és Galgahévíz megállóhelyeken nem áll meg.
 • A Keletiből 3:55-kor induló hatvani S80-as személyvonat Miskolcig közlekedik.
 • A Keletiből 5:05-kor és 6:05-kor induló S80-as Hatvanig közlekedő személyvonatok munkanapokon csak Aszódig közlekednek, Máriabesnyő és Bag megállóhelyeken nem állnak meg.
 • Hatvanból 5:10-kor indul vonat Gyöngyösre.
 • Budapest-Keletiből 13:25-től 18:25-ig induló, Hatvanig közlekedő Z80-as zónázó vonatok, illetve a Hatvanból 15:25-kor, 17:25-kor és 19:25-kor Gödöllőig közlekedő S80-as személyvonatok nem közlekednek.
 • A Keletiből 21:00-kor induló, Miskolcig közlekedő személyvonat 22:00-kor indul. Budapest-Keletiből 22:00-kor induló, Hatvanig közlekedő 3078-as számú Z80-as vonat nem közlekedik.
 • Budapest-Keleti―Eger viszonylatban 21:00-kor új Agria InterRégió vonat közlekedik.
 • Budapest-Keleti―Gödöllő viszonylatban új S80-as vonatok közlekednek. A Keletiből 21:05-kor és 22:05-kor indulnak, illetve 21:55-kor és 22:55-kor érkeznek.
 • A Keletiből 22:40-kor induló, Füzesabonyig közlekedő személyvonat 22:55-kor indul, illetve a 23:50-kor Hatvanig közlekedő S80-as személyvonat 23:55-kor indul.
 • A Hatvanból a Keletibe 5:25-kor érkező S80-as személyvonat munkanapokon Aszódról, hétvégén és ünnepnapokon Gödöllőről indul.
 • A Füzesabonyból a Keletibe 5:40-kor érkező személyvonat 40 perccel korábban, 5:00-kor érkezik. Rákoson és Kőbánya felsőn nem áll meg.
 • A Miskolcról a Keletibe 6:20-kor érkező személyvonat 20 perccel korábban, 6:00-kor érkezik.
 • A Gödöllőről a Keletibe munkanapokon 6:15-kor és 7:35-kor érkező S80-as vonatok nem közlekednek. Munkanapokon 6:55-kor érkező S80-as személyvonat naponta közlekedik. 6:35-kor és 7:15-kor érkező S80-as személyvonatok módosított menetrend szerint 6:25-kor és 7:25-kor érkeznek, a reggeli 30 perces ütem bevezetése végett.
 • A Hatvanból a Keletibe 6:20-kor és 7:20-kor érkező Z80-as vonatok nem közlekednek, mert a  Gyöngyös―Budapest-Keleti viszonylatban közlekedő vonatok veszik át a szerepüket.
 • Isaszeg―Budapest-Keleti viszonylatban munkanapokon új, gyorsított vonatok közlekednek a reggeli csúcsidőszakban. Pécelen, Rákoscsabán, Rákosligeten és Akadémiaújtelepen állnak meg. Budapest-Keletibe 6:10-kor, 6:40-kor, 7:10-kor érkeznek.
 • Hatvanból a Keletibe 0:00-kor érkező 3061-es számú, S80-as személyvonat Gyöngyösről 22:15-kor indul, Kitérőgyárban, Galgahévízen, Hévízgyörkön és Gödöllő-Állami telepek megállóhelyeken nem áll meg.
 • Miskolc―Hatvan viszonylatban közlekedő 511-es számú vonat a Keleti pályaudvarig közlekedik. A 3051-es számú S80-as személyvonat nem közlekedik.
 • A Keletiből 23:55-kor induló, Hatvanig közlekedő 3068-as számú S80-as személyvonat Gödöllő-Állami telepek, Hévízgyörk és Galgahévíz megállóhelyeken nem áll meg.
 • A Keletiből 4:35-kor, 5:35-kor és 6:35-kor Gödöllőig közlekedő S80-as személyvonatok munkanapokon Aszód állomásig közlekednek, Máriabesnyő és Bag megállóhelyeken nem állnak meg. A Gödöllőről induló, a Keletibe 5:55-kor, 6:25-kor, 6:55-kor, 7:25-kor, 7:55-kor és 8:25-kor érkező S80-as személyvonatok munkanapokon Aszódról indulnak. Ezek a vonatok hétvégén és ünnepnapokon Gödöllőig, illetve Gödöllőtől közlekednek. Munkanapokon, a reggeli csúcsidőszakban Aszódról az S80-as személyvonatok az Agria és a Mátra InterRégió vonatokkal közösen negyedóránkénti kiszolgálást valósítanak meg.
 • Az 509-es számú InterCity vonat IR509-es számú vonatként Miskolcról 5:22-kor indul, Hatvan―Budapest-Keleti között Isaszeg, Pécel, Rákoscsaba, Rákosliget és Akadémiaújtelep megállóhelyeken is megáll, illetve InterCity helyett InterRégió vonatként közlekedik. A Keletibe változatlanul 7:40-kor érkezik.

 

 

80-as [Budapest―] Hatvan―Miskolc―Szerencs―Sátoraljaújhely vonal:

 • Budapest-Keleti―Hatvan―Vámosgyörk―Gyöngyös útvonalon új, óránkénti ütemes menetrendű Mátra InterRégió vonatok közlekednek.
 • A Keleti pályaudvarról óra 30 perckor indulnak és következő óra 53 perckor érkeznek. Gyöngyösrőlaz első vonat 4:00-ás indulását követően 5:03-tól minden óra 3 perckor indulnak, és a vonatok a következő óra 30-kor érkeznek a Keletibe. Az utolsó, Gyöngyös állomásról 22:15-kor induló vonat a hatvani vonat és a gödöllői HÉV csatlakozásra tekintettel közlekedik később.
 • Valamennyi InterCity, valamint a 15502-es és 15503-as Tisza-tó expresszvonatpár megáll Hatvan állomáson.
 • Három InterCity meghosszabbított útvonalon közlekedik: az IC582-es, IC688-as Tokaj IC Budapest-Keleti―Miskolc viszonylatban is, az IC508-as Hámor IC pedig Miskolc helyett Nyíregyházáig közlekedik:
  • A Miskolc-Tiszairól 7:30-kor induló, Nyíregyházán át Nyugati pályaudvarig közlekedő IC 582 számú Tokaj InterCity meghosszabbított útvonalon közlekedik, a Keleti pályaudvarról 5:25-kor indul.
  • A Nyugati pályaudvarról 16:23-kor induló, korábban Miskolcig közlekedő IC 688-as számú Tokaj InterCity viszonylata kibővül: célállomása a Keleti pályaudvar lesz.
  • A Keleti pályaudvarról 19:25-kor induló, IC508-as számú Tokaj InterCity Miskolc helyett Nyíregyházáig közlekedik.
 • Az InterCity-k üzemidejének kiterjesztésével bővül a minőségi távolsági kínálat,
 • Az IC509-es számú vonat helyett közlekedő IR509-es járat Miskolcról korábban, 5:22-kor, az 5209-es számú vonat pedig közvetlenül utána, 5:25-kor indul. Az előbbi vonat több elővárosi megállással (Isaszegen, Pécelen, Rákoscsabán, Rákosligeten és Akadémiaújtelepen is megáll) 7:40-kor érkezik a Keletibe.
 • Új Agria InterRégió vonat indul Budapestről Egerbe: az 5408-es számú vonat a fővárosból 21:00-kor indul a hevesi megyeszékhelyre ezzel összefüggésben, továbbá későbbi borsodi eljutási lehetőség biztosítása miatt, az 5008-as számú vonat egy órával később közlekedik.
 • A Vámosgyörk―Füzesabony szakaszon közlekedő betétjáratok fél órával elmozdított indulási időkkel, a gyöngyösi vonatok vámosgyörki csatlakozásához illesztve közlekednek. Két többletvonat is közlekedik ebben a viszonylatban a 11 órás idősávban, ezenkívül egy további, Füzesabony állomásról további új vonat (5091) nem Vámosgyörkig, hanem Hatvan állomásig közlekedik. A vonatok nem csak a Budapest–Gyöngyös közötti vonatokhoz csatlakoznak, hanem az új 86-os számú, Vámosgyörk-Szolnok vonali vámosgyörki időpontok és a Füzesabony felé felmerülő átszállási igényekhez igazodnak.
 • Az 511-es számú fővonali személyvonat Hatvan helyett Budapest-Keleti pályaudvarig közlekedik.
 • A Hatvan―Miskolc között közlekedő 5040-es számú vonat útvonala meghosszabbodik, a Keletiből 3:55-kor indul.
 • A munkanapokon Füzesabonyból 2:53-kor induló, Hatvanig közlekedő személyvonat nem közlekedik, Füzesabonyból 3:18-as indulással közvetlen személyvonat indul Budapestre.
 • A vasárnapi, Kazincbarcikáról induló 15403-as számú vonat Nyékládháza állomás helyett Gödöllőn áll meg, mely kedvezőbb megállási rendet biztosít a diákok számára.
 • A Keleti pályaudvarról 19:00-kor induló, valamint az Egerből 19:07-kor induló Agria InterRégió vonatok megállási rendje változik, Vámosgyörk és Kál-Kápolna között nem állnak meg, a közbenső megállóhelyeket ekkor a gyöngyösi vonatokhoz igazított, fél órával később közlekedő Vámosgyörk―Füzesabony viszonylatú személyvonatok szolgálják ki. A Keleti pályaudvarról 14:00-kor induló Agria InterRégió vonat nem áll meg Adácson, a 20:00-kor induló azonban igen: Adácson kívül továbbá Karácsondon, Ludason és Nagyúton is.
 • A Miskolc-Tiszairól 7:04-kor induló, Füzesabonyig közlekedő személyvonat fél órával korábban közlekedik, mert a mezőkövesdi és füzesabonyi diák- és hivatásforgalomban (munkába járás) lakossági igényként szükség van a korábbi érkezésre.

 

81-es Hatvan―Somoskőújfalu vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok, ám az indulási és érkezési adatokban pár perces eltérések lesznek, hogy a Hatvanban megálló InterCity-khez, illetve azokról meglegyen a csatlakozás. Így a vonal állomásai és megállóhelyei a jelenleginél 25 perccel közelebb kerülnek Budapesthez. A hatvani állomáson Budapest felé biztosítandó azonnali fővárosi IC-csatlakozás biztosítása miatt a vonatok már nem állnak meg a kisforgalmú Mátravidéki Erőmű állomáson.

82-es Hatvan―Szolnok vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok, néhány perces változásokkal.

 

85-ös Vámosgyörk―Gyöngyös vonal:

 • A vasútvonalon a teljes menetrendi struktúra megváltozik az új Mátra InterRégiók révén, melyek kényelmes, korszerű motorvonatokkal közlekednek, vonzó és versenyképes szolgáltatást biztosítva.
 • A korábbi 12 pár Vámosgyörk–Gyöngyös viszonylatú személyvonat helyett Budapest―Gyöngyös viszonylatú óránkénti Mátra InterRégió vonat közlekedik. Anapi 18 pár vonat 5:30-tól 22:30-ig óránként indul a Keletiből és 6:53-tól 23:53-ig érkezik Gyöngyösre.Onnan 4:00-kor, majd 5:03-tól 21:03-igóránként indulnak a szerelvények a főváros felé. Az utolsó a hatvani vonat- és gödöllői HÉV csatlakozására is tekintettel 22:15-kor indul Budapestre.
 • Kitérőgyár megállóhelyen csak a gyár műszakjához igazodva, a reggeli és a koradélutáni órákban állnak meg a vonatok.
 • Hatvanból 5:10-kor Gyöngyösre új vonat közlekedik.
 • Kitérőgyár és Gyöngyöshalász megállóhelyen feltételes megállási rendet vezet be a vasúttársaság.

 

86-os Vámosgyörk―Újszász―Szolnok vonal:

 • A vasútvonalon a hatvani, miskolci és újszászi vasútvonalak menetrendi fejlesztéseihez igazodó új menetrendi struktúra - a reggeli órákban csak kisebb módosításokkal, azt követően pedig jelentős változásokkal.
 • Vámosgyörkről páros óra 39-kor, Szolnokról pedig páros óra 35-ös indulással közlekednek a vonatok.
 • A 35739-es és a 35712-es számú munkanapi Szolnok–Jászapáti vonatpár nem közlekedik.

 

87a Budapest―Füzesabony―Eger vonal:

 • Új Budapest―Eger viszonylatú 5408-as számú Agria InterRégió vonat közlekedik a Keleti pályaudvarról 21:00-ás indulással.
 • A hatvani, miskolci és gyöngyösi vonali módosításokkal és a füzesabonyi csatlakozásokkal összefüggésben néhány esti és reggeli vonat menetrendje változik:
  • Az Egerből 3:30-kor induló, Füzesabonyig közlekedő személyvonat 7 perccel később közlekedik.
  • Az Egerből 6:30-kor induló, Füzesabonyig közlekedő személyvonat az InterCity vonathoz történő csatlakozás biztosítása érdekében 6:28-kor indul.
  • Az Egerből 6:02-kor induló Agria InterRégió2 perccel korábban, 6:00-kor indul.
  • A Füzesabonyból 6:03-kor induló, Egerig közlekedő személyvonat 2 perccel korábban közlekedik.
 • A Keleti pályaudvarról 20:00-kor induló Agria InterRégió vonat Kál-Kápolna és Vámosgyörk közötti többlet megállásai miatt6 perccel később érkezik Egerbe.
 • Az Egerből 21:28-kor induló, Füzesabonyig közlekedő személyvonat az InterCity vonathoz történő csatlakozás megőrzése miatt 21:18-kor indul.

A Debrecen és Balmazújváros közötti pályaépítés, illetve az ipari parki beruházás miatt előreláthatóan a tavaszi időszak végéig nem közlekedik a 7 pár közvetlen Debrecen–Eger viszonylatú vonat, helyettük azonban Füzesabony és Eger között csaknem azonos menetrend szerint közlekedő helyi vonatok igazodnak a füzesabonyi 108-as vonali és kör IC-csatlakozásokhoz.

87-es Eger―Szilvásvárad vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

89-es Tiszaújváros―Nyékládháza―Miskolc vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok, azonban a reggeli órákban a csatlakozások biztosítása érdekében az alábbi vonatok néhány perces eltéréssel közlekednek:
  • A Miskolc-Tiszairól 4:32-kor, Tiszaújvárosig közlekedő személyvonat 4:30-kor indul.
  • A Nyékládházáról 5:48-kor induló, Tiszaújvárosig közlekedő személyvonat 5:45-kor indul.
  • A Tiszaújvárosból 5:14-kor induló, Nyékládházáig közlekedő személyvonat 5:11-kor indul.
 • A Tiszaújvárosból 6:20-kor induló, Miskolc-Tiszaira közlekedő személyvonat 6:15-kor indul
 • Valamennyi vonat megáll Sajószögeden.

 

90-es Budapest―Miskolc―Hidasnémeti vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

92-es Miskolc―Bánréve―Ózd vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

94-es Miskolc―Tornanádaska vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

98-as számú Szerencs―Hidasnémeti vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

100a Budapest―Cegléd―Szolnok vonal:

 • Bővül az üzemidő, a munkanapi korlátozású S50-es személyvonatok hétvégén is közlekednek, ezáltal a a Nyugati pályaudvar és Monor közötti zónában a hét minden napján 30 percenként követik egymást a vonatok.
  • A Nyugati pályaudvarról Monorra óra 8 perckor, a Monorról a Nyugati pályaudvarra óra 7-kor induló személyvonatok nem csak munkanapokon, hanem hétvégén is közlekednek. (A Nyugati pályaudvarról 18:08-kor induló személyvonat a nyári időszakban hétvégén, a 19:08-kor induló személyvonat vasárnap nem közlekedik egész évben.)
 • Az S50-es személyvonatok üzemidejét kiterjeszti a vasúttársaság:
  • A Nyugati pályaudvarról 20:08-kor, 21:08-kor és 22:08-koris indul személyvonat Monorra naponta. (2022. december 24-én nem közlekednek.)
  • Monorról 19:07-kor, 20:07-kor és 21:07-kor is indul személyvonat a Nyugati pályaudvarra naponta. (2022. december 24-én nem közlekednek, a Monorról 19:07-kor induló személyvonat a nyári időszakban hétvégén, a 20:07-kor induló vonat vasárnap nem közlekedik egész évben.)
  • A Monorról 6:07-kor és 7:07-kor induló, Nyugati pályaudvarig közlekedő vonatok hétfőtől – szombatig tartó közlekedési rend helyett naponta közlekednek.
 • A munkanapokon közlekedő zónázó vonatok száma a reggeli időszakban mindkét irányban egy-egy vonattal bővül.
  • A Nyugatiból munkanapokon 6:33-kor Z50-es zónázóvonat indul Ceglédre.
  • Ceglédről munkanapokon 8:18-kor Z50-es zónázóvonat indul a Nyugatiba.
 • A Nyugati pályaudvarról 5:03-kor induló, Nyíregyházáig közlekedő 6160-as számú vonat rövidebb útvonalon közlekedik, Budapest helyett Szolnokról indul. Helyette Budapest-Nyugati—Szolnok között naponta új, 2630-as számú Z50-es zónázó vonat közlekedik, ugyancsak 5:03-as indulással.
 • A Nyíregyházáról 18:45-kor induló, Budapestig közlekedő 6133-as számú vonat rövidebb útvonalon, Nyíregyháza és Szolnok között közlekedik. Helyette Szolnok—Budapest-Nyugati között naponta új 2621-es számú személyvonat közlekedik, Szolnokról 21:15-ös indulással.
 • A 100-as debreceni fővonal távolsági vonatainak struktúraváltozásához kapcsolódóan a Nyugati pályaudvarról 17:28-kor induló, Szolnokig közlekedő G50-es gyorsított személyvonat, a Ceglédről 8:24-kor, 10:24-kor, 14:24-kor, 16:24-kor és 18:24-kor induló, Szolnokig közlekedő személyvonatok, továbbá a Szolnokról 7:15-kor, 9:15-kor, 13:15-kor, 15:15-kor, 17:15-kor és 19:15-kor induló, Ceglédig közlekedő személyvonatok nem közlekednek.

 

100-as Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonal:

 • A korábbi Budapest-Nyugati―Nyíregyháza sebesvonatok és a korábbi Cegléd―Nyíregyházaszemélyvonatok a Nyugati pályaudvar és Debrecen között, a gyorsvonati pótjegy kivezetésével, felár nélkül, CÍVIS InterRégió vonatként órás ütemes menetrendben közlekednek. A Nyugati pályaudvarról 6:28-tól 22:28-ig óránként, Debrecenből 2:30-kor, 3:30-kor, 4:30-kor valamint 5:35-től 18:35-ig óránként indulnak.
 • Egyes nagyobb kihasználtságú vonatok pénteki és vasárnapi napokon a Nyugati pályaudvar és Záhony között közlekednek.
 • A korábbi Nyíregyháza—Záhony személyvonatok az InterRégió közlekednek.
 • A Püspökladány―Debrecen, Debrecen―Nyíregyháza és Nyíregyháza―Záhony között munkanapokon a perem- és csúcsidőszakokban - az InterRégió- és az ütemes személyvonatokat kiegészítő és sűrítő - személyvonatok is közlekednek.
 • A Nyíregyházáról 6:46-kor induló, Záhonyig közlekedő személyvonat hosszabb útvonalon közlekedik, Nyíregyháza helyett Debrecenből indul 5:58-kor, közvetlen összeköttetést teremtve Debrecen―Záhony―Csap―Munkács között.
 • A munkanapokon Kisújszállásról 6:41-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat rövidebb útvonalon közlekedik, Kisújszállás helyett Karcagról indul 6:56-kor.
 • Tokaj kör InterCity vonatok - az IC 682-es kivételével - nem állnak meg Püspökladányban, mert a 100-as vonali új struktúrában óránként közlekedő Cívis InterRégió vonatok, illetve a Püspökladány-Biharkeresztes (101-es) vasútvonalon közlekedő InterCity és EuroCity vonatok Budapest és Debrecen irányába is megfelelő kiszolgálást nyújtanak Püspökladányból. Ezenkívül Püspökladány állomáson minden második, a kétórás alapütemben közlekedő Nyírség IC-k, valamint a Latorca InterCity is megállnak. A térségben eddig csak hétvégi és ünnepnapokon megjelenő, alacsonypadlós, klímás korszerű FLIRT motorvonatok minden nap közlekednek. Megmarad a nemzetközi összeköttetés az EC és IC vonatokkal (Erdély felé, napi 4 vonatpár), valamint a sűrített hivatásforgalmi közlekedés Debrecen felé. A reggeli IC682-es Tokaj InterCity Szolnok és Debrecen között hivatásforgalmi (munkába járási) szerepet lát el, ezért a szakaszon felármentesen lehet igénybe venni, és megáll minden érintett állomáson.
 • A Keleti pályaudvarról 17:25-kor induló, IC586-os számú Tokaj InterCity Budapest-Keleti—Debrecen helyett hosszabb útvonalon, a Nyugati pályaudvarig közlekedik, bővítve az esti eljutási lehetőségeket. Debrecenből, így 21:07-kor is indul InterCity vonat a fővárosba.
 • A Nyugati pályaudvarról 20:23-kor induló, 628-as számú Nyírség InterCity vonat pénteki nap helyett naponta közlekedik.
 • A Nyugati pályaudvarról 18:23-kor induló, 608-as számú Tokaj InterCity vonat Budapest-Nyugati―Nyíregyháza helyett hosszabb útvonalon, Miskolcig közlekedik.
 • A jelenlegi menetrendben Záhony―Budapest-Nyugati között közlekedő és Munkács―Budapest-Nyugati közvetlen kocsikat továbbító 601-es számú Nyírség InterCity helyett közvetlen Munkács―Csap―Záhony―Budapest-Nyugati viszonylatú, IC 31-es számú Nyírség InterCity közlekedik.
 • A  Záhonyból 18:40-kor a Nyugati pályaudvarra induló (IC601-es számú) Nyírség InterCity - amely Munkácsról közvetlen kocsikat továbbít Budapestre,- Latorca InterCityként (IC31) közlekedik a Munkács―Csap―Záhony―Budapest-Nyugati viszonylaton.

 

100c Szerencs―Nyíregyháza vonalszakasz:

 • A vonalszakaszon az idei augusztus 5-i módosítás utáni, változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • A Keleti pályaudvarról 17:25-kor induló, 586-os számú Tokaj InterCity vonat Budapest-Keleti—Debrecen helyett hosszabb útvonalon, a Nyugati pályaudvarig közlekedik.
 • A Nyugati pályaudvarról 18:23-kor induló, 608-as számú Tokaj InterCity vonat Budapest-Nyugati―Nyíregyháza helyett hosszabb útvonalon, Miskolcig közlekedik.

 

101-es Püspökladány―Biharkeresztes vonal:

 • A Püspökladányból 13:13-kor induló és a Püspökladányba 15:32-kor érkező személyvonat csak belföldön közlekedik.
 • A Püspökladányból 6:33-kor induló személyvonat csak Nagyváradig közlekedik.
 • A vonalon folyó, NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által irányított felújítási és villamosítási munkák miatt a vonatok menettartama a munkák befejezéséig pár perccel nő.
 • Májusban 20 napon át tartó teljes forgalomszünetelés várható a felújítás részeként, pótlóbuszok fogják szállítani az utasokat.

 

102-es Kál-Kápolna―Kisújszállás vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

103-as Karcag―Tiszafüred vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

105-ös Debrecen―Nyírábrány vonal:

 • A Debrecenből 6:57-kor induló és a Debrecenbe 19:00-kor érkező személyvonat csak belföldön közlekedik.
 • A Debrecenből Szatmárnémetibe közlekedő, és az onnan érkező személyvonat is 60 perccel korábban közlekedik: a 6822-es számú vonat Debrecenből 8:05-kor indul, a 6821-es számú vonat Debrecenbe 20:00-kor érkezik.

 

106-os Debrecen―Sáránd―Nagykereki vonal:

 • Négy pár vonat helyett pótlóbusz közlekedik.

 

108-as Debrecen―Füzesabony vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok. Pályafelújítás miatt annak fázisaihoz igazodva pótlóbuszok közlekednek Debrecen-Balmazújváros, illetve Hortobágy között.

 

109-es Debrecen―Tiszalök vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

110-es Debrecen―Nyírbátor―Mátészalka vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok. A vonatok 2 perccel korábban indulnak Debrecenből, illetve 2 perccel később érkeznek.
 • A Mátészalkáról 6:24-kor induló, Debrecenig közlekedő vonat megáll Nyírbogáton és Nyírmihálydiban.
 • Az IC586-os számú vonat Nyíregyháza és Debrecen közötti ütembe helyezése miatt a Fehérgyarmatról 18:20-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat vonat nem áll meg Apafán.

 

111-es Mátészalka―Záhony vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

113-as Nyíregyháza―Mátészalka―Zajta vonal:

 • Nyíregyháza―Mátészalka vonalszakasz:
  • Nyíregyháza és Mátészalka között négy pár vonat közlekedik, illetve egy vonat Nyírbátor és Mátészalka között.
 • Mátészalka―Fehérgyarmat―Zajta vonalszakasz:
  • A vonalszakaszon megszűnik a a járványügyi menetrendet követően bevezetett pótlóbusszal kiegészített alapmenetrend. Fehérgyarmat és Zajta között öt pár vonat közlekedik. Két járat pótlópár közlekedik: Fehérgyarmatról 11:54-kor indul, Zajtára 13:00-kor érkezik, Zajtáról pedig 13:10-kor indul, Fehérgyarmatra 14:16-kor érkezik az autóbusz. A 6313-as számú vonathoz csatlakozik Debrecenben. Vasárnap a Hétmérföldes közvetlen vonattal biztosított ugyanez az eljutás.

 

114-es Mátészalka―Csenger vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • A Nyíregyháza―Mátészalka―Zajta (113-as) vonali módosítások miatt a 36153-as számú vonat 36213-as számmal csak Mátészalkáig közlekedik.

 

115-ös Tiborszállás―Mátészalka vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

116-os Nyíregyháza―Vásárosnamény vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

117-es Tiszalök―Görögszállás  vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

120a Budapest―Újszász―Szolnok vonal:

 • Üzemidő bővítés: új, éjszakai S60-as személyvonat indul hétvégi napokon 1:50-kor a Keletiből Sülysápra, ezáltal biztonságos hazajutási lehetőséget nyújtva az esti kulturális és szórakoztató programokon résztvevők számára is.
 • Tápiószentmárton, Farmos, Tápiószele, Tápiógyörgye, Újszász és Zagyvarékas településeken a délutáni időszakban Budapest felől óránkénti kiszolgálás valósul meg a Z60-as zónázó vonatokkal. A csúcsidei sűrítő járatok a nagyobb utasforgalmat lefedő Nagykáta-Budapest szakaszon közlekednek.
 • Reggeli személyvonat zónázó vonatként közlekedik:
 • A Keletiből 5:10-kor és 6:15-kor 3330-as és 3312 számú S60-as szolnoki személyvonatok 5:15-kor és 6:15-kor Z60-as vonatként közlekednek, emiatt a Keletiből 4:50-kor és 5:50-kor új sülysápi személyvonatok közlekednek.
 • Keletiből 5:20-kor és 6:20-kor új sülysápi személyvonatok közlekednek munkanapokon.
 • A Keletiből 6:45-kor új Z60-as vonat közlekedik munkanapokon Szolnokra.
 • 3412-es számú vonat a Keletiből 6:45 helyett 6:50-kor indul.
 • A Keletiből 4:50-kor és 5:50-kor, illetve munkanapokon 5:20-kor induló Sülysápig közlekedő S60-as személyvonatok Nagykátáig közlekednek. Sülysáp és Nagykáta között nem állnak meg.
 • Mendén a 30 percenként közlekedő S60-as személyvonatok állnak meg, az utasforgalom mértékére tekintettel a csúcsidei G60-as gyorsított személyvonatok Mende helyett a jelentős utasforgalmat bonyolító Gyömrőn állnak meg.
 • G60-as gyorsított személyvonatok megállási rendje egységessé válik. 
  • A Keletiből 13:45-kor Nagykátára induló G60-as vonat Mendén nem áll meg.
  • A 14:45-kor Szolnokra, illetve Nagykátára induló G60-as vonatok Mendén nem állnak meg, az eddig Szolnokig közlekedő vonat is csak Nagykátáig közlekedik.
  • A 15:45-től 17:45-ig induló G60-as vonatok Mende helyett Gyömrőn állnak meg, illetve csak Nagykátáig közlekednek.
  • A 18:45-kor induló G60-as vonat Mende helyett Gyömrőn áll meg. Szolnokra változatlan menetrend szerint érkezik.
  • 19:45-kor új G60-as vonat indul Szolnokra.
 • Esti személyvonatok zónázó vonatként való közlekedtetése:
  • Szolnokról 19:01-kor 3321 számú S60-as szolnoki személyvonat ezentúl a menetrendváltástól 19:09-kor Z60-as vonatként közlekedik, emiatt Sülysápról 20:24-kor új sülysápi személyvonat közlekedik.
 • S60-as sülysápi, illetve nagykátai vonatok esti üzemidő kiterjesztése:
  • A Keletiből 21:20-kor új S60-as személyvonat indul Sülysápra. (Nyári hétvégi napokon nem közlekedik, helyette a 18701 számú vonatot lehet igénybe venni.)
  • A Keletiből 22:20-kor új S60-as személyvonat indul Nagykátára.
  • Sülysápról a Keletibe 20:40-kor, 21:40-kor és 22:40-kor új S60-as személyvonatok érkeznek.
 • A Keletiből 23:55-kor és 0:55-kor induló szolnoki és nagykátai S60-as személyvonatok 23:50-kor és 0:50-kor indulnak.
 • A Budapest-Keleti―Sülysáp között munkanapokon közlekedő S60-as személyvonatok hétvégén is közlekednek, az S60-as vonatok esetében hétvégén biztosított a 30 perces közlekedés.

 

120-as Budapest―Szolnok―Békéscsaba―Lőkösháza vonal:

 • Az IC370-es és IC371-es számú Zaránd InterCity-k kezdő, illetve végállomása a Keleti pályaudvar. Az IC371-es a Keletiből 5:10-kor indul, az IC370-es a Keletibe 22:50-kor érkezik.

 

121-es Békéscsaba―Kétegyháza―Mezőhegyes―Újszeged vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

125-ös Mezőtúr―Orosháza―Mezőhegyes―Battonya vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

127-es Vésztő―Gyoma vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

128-as Békéscsaba―Kötegyán―Vésztő―Püspökladány vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

130-as Szolnok―Hódmezővásárhely vonal:

 • Új vonatpár közlekedik naponta Szentes és Szolnok között: Szentesről 7:35-kor indul, Szolnokra 9:05-kor érkezik, valamint Szolnokról 7:55-kor indul, Szentesre 9:23-kor érkezik.

 

135-ös Szeged―Békéscsaba vonal:

 • Napközben a személyvonatok óránként követik egymást: a Szegedről 8:28-kor és 10:28-kor induló, Békéscsabáig közlekedő személyvonatok, továbbá a Békéscsabáról 8:47-kor és 10:47-kor induló, Szegedig közlekedő személyvonatok hétvége helyett naponta közlekednek.
 • A 20 órás idősávban induló vonatok meghosszabbítva és naponta közlekednek Szeged―Békéscsaba viszonylatában, valamint új vonat közlekedik Szegedről 21:28-kor Orosházára, illetve Békéscsabáról 21:47-kor Orosházára.

 

140-es számú Budapest―Cegléd―Szeged vonal:

 • Szegedről 17:11-kor induló, Kiskunfélegyházáig közlekedő személy vonat 1 órával később közlekedik a teljes útvonalán.

 

142-es Budapest―Lajosmizse―Kecskemét vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

145-ös Kecskemét―Szolnok vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.

 

146-os Kiskunfélegyháza―Kunszentmárton vonal:

 • A Kunszentmártonból 5:16-kor induló személyvonat Lakitelek és Kiskunfélegyháza között 20 perccel később közlekedik, így kedvezőbb eljutást biztosít az iskolába és munkába járáshoz.

 

147-es Kiskunfélegyháza―Orosháza vonal:

 • Hétvégi napokon új vonatpár közlekedik a Szentes―Orosháza szakaszon. Szentesről 11:00-kor indul, Orosházára 12:11-kor érkezik, ellenkező irányba Orosházáról 13:12-kor indul, Szentesre 14:25-kor érkezik.

 

 

150-es Budapest―Kunszentmiklós-Tass―Kelebia vonal:

 • Pályafelújítás miatt a vonalon továbbra is szünetel a vonatforgalom.

 

154-es Bátaszék―Baja―Kiskunhalas vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • A 7810-es, 7811-es, 7814-es, 7816-os, 7817-es, 7820-as, 7823-as, 17814-es, 17816-os számú vonatok InterRégió vonatnemként közlekednek.

 

155-ös Kiskunhalas―Kiskunfélegyháza vonal:

 • A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
 • A 7810-es, 7811-es, 7814-es, 7816-os, 7817-es, 7820-as, 7823-as, 17814-es, 17816-os számú vonatok InterRégió vonatnemként közlekednek.
A nemzetközi vasúti közlekedés változásai

A december 11-től életbe lépő új vasúti menetrend nemcsak belföldön, hanem a nemzetközi viszonylatokon is több fejlesztést, változást hoz.

 • A 2022-2023-as menetrend egyik legfontosabb újdonsága nemzetközi közlekedésben, hogy új német város válik átszállás nélkül elérhetővé Budapestről éjszakai vonattal: decembertől a Kálmán Imre EuroNight München helyett Stuttgartig jár, Augsburgot, Ulmot, Göppingent érintve érkezik Baden-Württemberg tartomány fővárosába. Ezzel a MÁV-START jelentős éjszakaivonat-hálózata tovább gyarapodik és mind a dél-németországi magyar diaszpóra, mind a kiránduló vagy üzleti utasok számára új, kényelmes közvetlen kapcsolat jön létre. A vonat ülő-, fekvő- és hálókocsit is továbbít, Stuttgart főpályaudvarra  8:37-kor érkezik, illetve onnan 20:29-kor indul Budapestre.
 • Nyugat-Európa irányába kismértékben módosul december 11-től a Szlovákia, Csehország, Németország felé Szobon, Párkányon, Pozsonyon át közlekedő vonatok indulási időpontja a szlovák vasúthálózaton végzett pályaépítési munkálatok miatt: 
  • a Metropolitan és Hungária EuroCity vonatok, továbbá a Metropol EuroNight vonatok menetrendje néhány perccel változik.
 • A szobi vonal érintésével Varsót és Terespolt Budapesttel összekötő Báthory EuroCity közlekedése is néhány perccel el fog térni a jelenlegitől.
 • Erdély felé elsősorban a kishatárforgalmi vonatok menetrendje változik, igazodva az utasigényekhez, valamint Arad elérése tovább javul. A Zaránd InterCity-vonatpár, amely eddig csupán Szolnok és Arad között közlekedett, Keleti pályaudvarról, illetve oda fog járni, így a fővárosból Aradra már délelőtt meg lehet érkezni, illetve onnan késő délután is elég hazaindulni. Debrecenből Szatmárnémetibe az Érmihályfalván át közlekedő személyvonat egy órával előbb fog indulni (8:05), és érkezni is (20:00), ezáltal Budapestről 5:23-as indulással és késő esti érkezéssel – debreceni átszállással – elérhetővé válik a Partium északi részeMátészalka és Nagykároly között pedig – a járványügyi menetrend hatályon kívül helyezése óta – továbbra is közlekedik két pár személyvonat.
 • Horvátország felé, a Pécs–Villány–Eszék vasútvonalon új nemzetközi összeköttetés létesül, ismét 4 pár vonat közlekedik naponta, 1 pár vonattal reggel, 3 párral délután lehet utazni. Budapest és Zágráb között is módosul a menetrend, mert a horvát vasúttársaság  döntése alapján évközben az eddigi Gradec-Tópart nemzetközi InterCity vonatpár csupán Budapest és Gyékényes között fog közlekedni.
 • Szlovénia irányába is módosul a kishatárforgalmi vonatok menetrendje. Néhány vonat az alacsony kihasználtság miatt a határt a továbbiakban nem lépi át, Őrihódos állomás napi 3 pár vonattal lesz a továbbiakban elérhető, ugyanakkor Őriszentpéter és Zalaegerszeg között sűrűbben, ütemesen közlekednek majd a belföldi vonatok.
Az életbe lépő új menetrend részleteiről a www.mav.hu/ujmenetrend oldalon lehet tájékozódni, valamint az ajánlatok a jegy.mav.hu oldalon és a MÁV alkalmazásban is elérhetők. A következő napokban folyamatosan zajlik a nemzetközi célállomásokra szóló kedvezményes jegyajánlatok feltöltése az értékesítési rendszerekbe, ezért a vasúttársaság a nemzetközi járataira elővételben jegyet vásárolni szándékozók türelmét kéri, és javasolja, hogy várják meg, míg a jegyajánlatok teljes feltöltése megtörténik. Erről a MÁV-csoport a honlapján tájékoztatást fog közzé tenni.

VOLÁNBUSZ

Menetrendi változások
 • Decembertől változik a Volánbusz menetrendje is. Az ország számos térségében a vasúti menetrend változásához kapcsolódóan, vagy a helyiek igényei szerint bővül a buszos szolgáltatás. Módosul a ráhordó autóbuszjáratok közlekedése, új vasúti csatlakozások jönnek létre.
 • Intenzív járműmodernizációs program teszi lehetővé, hogy utasbarát szolgáltatást nyújtson a Volánbusz.
 • A 2018-ban indított járműfiatalítási program keretében eddig összesen 1821 (1702 új és 119 használt, újszerű) autóbuszt állított forgalomba a közlekedési társaság, és további 302 jármű beszerzéséről rendelkezik aláírt megállapodással.
 • Nagyarányú beszerzések indultak az alternatív meghajtású járművekből is, 2023 első negyedévére a járműállomány több mint 4%-a lesz elektromos vagy CNG hajtású autóbusz.
 • A jármű-fiatalítási program révén 2022 novemberére a flotta átlagéletkora 10,8 évre csökkent. Eddig mintegy 310 csuklós autóbuszt cserélt le a Volánbusz országosan, melynek eredményeként a csuklós járműállomány több mint harmada megújult, átlagéletkoruk 15,5 évről 10,3 évre csökkent.

 

 • 2022. december 11-étől a 735-ös Budapest – M7 – Érd autóbuszvonalon iskolai előadási napokon, a Kelenföld vasútállomásról 14, 15, 16, 17 és 18 óra 13 perckor, valamint az Érd, autóbusz-állomásról 15:30, 16:00 és 16:30 órakor induló járatok megszünnek, ezzel a délutáni csúcsidőszakban mindkét irányban 15 perces járatkövetés maradna. Emellett iskolai előadási napokon egy kora reggeli alacsony utasforgalmú járatpár is megszűnik. Budaörs, benzinkút megállóhelyet a 735-ös autóbuszvonal járatai negyedóránként érintik.
 • Az M4-es metróhoz biztosítandó kedvezőbb csatlakozás érdekében több Kelenföld vasútállomásról induló késő esti járat időfekvése kismértékben módosul.
 • 720 Budapest – Diósd – Érd autóbuszvonalon néhány, jellemzően alacsony utasforgalommal közlekedő, hajnali és délelőtti járat megszűnik.
 • 907-es éjszakai járatokhoz biztosítandó kedvezőbb csatlakozások érdekében szabad- és munkaszüneti napokon egy Érd, autóbusz-állomásról induló éjszakai autóbuszjárat időfekvése is kismértékben módosul.
 • Csepel-sziget és Kelenföld között jelenleg kizárólag munkanapokon biztosított autóbuszos kiszolgálás hétvégi napokra történő kiterjesztése: 689 Budapest – Szigetszentmiklós – Szigethalom autóbuszvonalon szabadnapokon 12 járatpárral egy közel órás, míg munkaszüneti napokon 8 járatpárral egy átlagosan kétórás követési idejű menetrend lesz a hivatásforgalmi igények (pl.: Etele Pláza) mellett a szabadidős, elsősorban Balaton irányú utazási igények megfelelő kiszolgálására. A hétvégi járatok Szigethalom, autóbusz-állomáson a Tököl felől érkező és oda induló 673-as helyközi, valamint a Szigethalmon belül közlekedő 692-696-os járatokra biztosítanak átszállási lehetőséget. Kelenföld vasútállomáson tovább utazási lehetőség nyílik a Győr, Pécs, Zalaegerszeg, valamint Nagykanizsa felé közlekedő vonatokra is.
 • Cívis InterRégió vonatok bevezetésével összefüggésben a debreceni vasúti (100-as)  fővonal  mentén Püspökladány, Kaba és Hajdúszoboszló térségében az autóbuszos vasúti ráhordást fejleszti a Volánbusz. Nádudvarról Püspökladány és Kaba vasútállomásokra a továbbiakban rendszeres eljutást biztosít: Püspökladányban a Budapest irányába, illetve irányából közlekedő InterCity, míg Kabán a Debrecen irányába, irányából közlekedő InterRégió vonatokra lesz biztosított az átszállás. Földes és Tetétlen települések esetében a vasúti ráhordó autóbuszok Kaba vasútállomáson Debrecen és Budapest irányába is egyaránt csatlakozást biztosítanak a Cívis InterRégió vonatokhoz.  A térségi fejlesztés részeként a Nagyhegyes–Balmazújváros és Hajdúszoboszló között közlekedő autóbuszjáratok közül munkanapokon 4, hétvégén 3 járat meghosszabbított útvonalon, Hajdúszoboszló vasútállomás érintésével közlekedik, melynek köszönhetően Nagyhegyesről a a debreceni vasútvonal a továbbiakban átszállás nélkül is elérhetővé válik. A Hajdúszovát–Derecske és Hajdúszoboszló között közlekedő autóbuszok menetrendjének kismértékű korrekciójával Hajdúszoboszló vasútállomáson az átszállási lehetőségek javulnak, az autóbuszok a főváros irányába InterCity és InterRégió csatlakozást biztosítanak.

 

 • A Volánbusz országosan több kisebb menetrendi beavatkozást is bevezet menetrendváltáskor:
  • Tápiószentmárton vasútállomáson vasúti csatlakozások biztosítása a települést jelenleg kiszolgáló egyes járatok útvonalának meghosszabbításával.
  • Debreceni Déli Gazdasági Övezet helyközi kiszolgálása érdekében a Berettyóújfalu és Debrecen között közlekedő egyes autóbuszjáratokat az ipari terület érintésével közlekedtet. A menetrendi fejlesztésnek köszönhetően Berettyóújfalu, Tépe, Derecske, Sáránd és Mikepércs településekről a gazdasági övezetben működő ipari létesítmények a továbbiakban átszállásmentesen elérhetővé válnak a műszakos kiszolgálást biztosító autóbuszok által.
  • Új eljutási lehetőségeket biztosít többek között Cigánd, Pácin, Bükkaranyos és Tiszacsege településekre a meglévő járatok útvonalának meghosszabbításával, elsősorban a hivatásforgalmi (munkába, iskolába) utazási igények kiszolgálása érdekében.
  • A Szolnok—Hódmezővásárhely (130-as) vasútvonalon tervezett kismértékű kínálatbővítéssel összefüggésben az autóbusz-vasúti csatlakozások bővítése Martfű, Tiszaföldvár, Kunszentmárton és Szentes környékén.
  • Szekszárd térségében a lakossági észrevételek alapján a menetrend kisebb mértékű korrekciója.

 

Volánbusz részletes menetrendje itt böngészhető.
Veszprém-Ajka: helyközi autóbuszos kiszolgálás
 • A MÁV-Volán-csoporton belüli buszos és vasúti alágazati együttműködés révén Veszprém és Ajka között a helyközi autóbuszok szolgálják ki a településeket a költség- és eszközhatékonyság érdekében, ugyanakkor átszállással, de sűrűbb eljutási lehetőséget kínálva Budapestre, az InterCity vonatok által kiszolgált településekre, valamint a személyvonatokkal kiszolgált Veszprém—Győr vasútvonal által érintett településekre. Az érintett vonalszakasz kedvezőtlen elhelyezkedésű vasútállomásai, megállóhelyei helyett az autóbuszok a településeken több, kedvezőbb elhelyezkedésű megállóhelyet is érintenek, ezáltal az utazás is kényelmesebbé válik.
 • Az átszervezéssel összhangban bővül a távolsági kínálat a Budapest—Ajka vonalszakaszon: hajnalban Budapest irányába, késő este Budapest irányából.
 • Márkó, Herend, Városlőd, Városlőd-Kislőd vasúti kiszolgálása a vonatok kis utasforgalma miatt a turisztikai időszak (március 11. és november 1. között) hétvégéire és ünnepnapjaira korlátozódik.
 • A Volánbusz a Veszprém és Ajka közötti települések vasúti kapcsolatának biztosítása érdekében több, jelenleg is közlekedő autóbuszjárat útvonalát módosítja, illetve meghosszabbítja, hogy azok Veszprém vasútállomáson munkanapokon jellemzően két-három óránként, csúcsidőben óránként, hétvégén pedig többnyire kétóránként csatlakozást biztosítsanak a főváros felé közlekedő InterCity-khez.
 • Az autóbuszok egy része Ajkán csatlakozást biztosít a Szombathely felől, felé közlekedő vonatokhoz, míg Veszprémben a Budapest felől, felé közlekedő vonatokhoz.
 • Szentgál vasútállomást munkanapokon jelenleg 4 pár autóbuszjárat érinti. Munkaszüneti napok kivételével naponta egy további autóbuszjárat egészíti majd ezt ki. 
  Ajka - Veszprém vonali változások
Volánbusz részletes menetrendje itt böngészhető.

MÁV-HÉV

H5-ös vonal menetrendje
 • A MÁV-HÉV menetrendjében is történnek apróbb változások. A H5-ös vonal menetrendje – az utasok javaslatának megfelelően – egyszerűbben megjegyezhetővé válik, mivel december közepétől a vonatok már csak egyféle munkanapi menetrend szerint közlekednek. A jövőben már nem lesz különböző a hétfőtől csütörtökig és a pénteken érvényes menetrend, azaz a HÉV-ek a tanítási időszakokban valamennyi munkanapon azonos menetrend szerint járnak.
H8-as vonal
 • H8-as vonalon kisebb korrekciók, néhány perces módosítások lesznek annak érdekében, hogy a vonatok pontosabban, megbízhatóbban közlekedhessenek.

 

Év végi korlátozások feloldása vonalanként (rákattintással lenyitható)

1-es Budapest―Hegyeshalom―Rajka vonal:

 • A Budapest—Sopron viszonylatú IC938, a Budapest—Szombathely viszonylatú IC928, a Budapest—Komárom viszonylatban közlekedő 4838-as, a Budapest—Győr között közlekedő 9318-as, a Sopron—Budapest viszonylatú IC931-es, a Szombathely—Budapest viszonylatú IC911-es számú vonat, valamint a Győr—Hegyeshalom viszonylatú 9448-es és a Hegyeshalom—Győr viszonylatú 9451-es számú vonat december 31-én, a Győr—Budapest viszonylatú IC949-es számú vonat január 1-jén is közlekedik.

2-es Budapest―Esztergom vonal:

 • A Budapest—Esztergom viszonylatban közlekedő 2098-as számú vonat december 31./január 1. éjjel is közlekedik.
 • A jelenleg csak munkanapokon közlekedő – Rákos állomásról óra ’30-kor induló és oda óra ’26-kor érkező – S76-os személyvonatok egész évben naponta közlekednek, az év végi korlátozásuk megszűnik.

40a Budapest―Pusztaszabolcs vonal:

 • A Budapest—Pusztaszabolcs viszonylatú 4128-as számú vonat december 31-én is közlekedik.
 • A Budapest—Pusztaszabolcs viszonylatú 4110-es számú vonat január 1-jén is közlekedik.

46-os Sárbogárd―Bátaszék―Baja vonal:

 • A 8301 számú vonat december 24-én és 31-én 18301-es számúvonatként közlekedik Baja és Bátaszék között.
 • A 8311-es számú vonat év végi korlátozása megszűnik, egész évben naponta közlekedik.

65-ös Pécs―Villány―Magyarbóly vonal:

 • A 8131-es és 8140-es számú vonatok év végi közlekedési korlátozása megszűnik, mindkét vonat egész évben naponta közlekedik.

70-es Budapest―Szob vonal:

 • A 2410, 2432, 2452, 2472, 2414, 2434, 2454, 2474, 2416, 2436, 2456, 2476, 2418, 2438, 2458, 2478, 2498, 2429, 2427, 2457, 2477, 2415, 2435, 2455, 2475, 2413, 2433, 2453, 2473, 2411, 2431, 2451 és 2471-es számú vonatok január 1-jén is közlekednek.
 • A 2310-es számú vonat január 1-jén is közlekedik.
 • A 2341-es, 2378-as és 2488-as számú vonatok december 31-én is közlekednek.

 

80-as Budapest―Hatvan―Miskolc―Szerencs―Sátoraljaújhely vonal:

 • Év végi korlátozás megszüntetése az alábbi vonatok esetében:
  • az 5220-as számú vonat december 31-én és január 1-jén is közlekedik,
  • az 5029-es számú vonat december 25-én és január 1-jén is közlekedik,
  • az 5018-as számú vonat december 24-én és 31-én is közlekedik.

86-os Vámosgyörk―Újszász―Szolnok vonal:

 • A 35710-es és a 35719-es számú vonatok év végi közlekedési korlátozása megszűnik. A vonatok december 25-én és 31-én is közlekednek.

100a Budapest―Cegléd―Szolnok vonal:

 • A Budapest—Monor viszonylatú 2768-as számú, Budapest—Kecskemét viszonylatban a 7028-as számú, a Budapest—Szolnok viszonylatú 2648-as számú és a Cegléd—Budapest viszonylatú 2831-es számú, Monor—Budapest viszonylatú 2751-es számú vonatok december 31-én, a Budapest—Szolnok viszonylatú 2610-es számú és a Szolnok—Budapest viszonylatú 2619-es számú vonatok pedig január 1-jén is közlekednek.
  • Budapest-Nyugatiból naponta 20:08-kor, 21:08-kor, 22:08-koris indul S50-es személyvonat Monorra. December 24-én nem közlekednek.
  • Monorról naponta 19:07-kor, 20:07-kor és 21:07-kor is indul S50-es személyvonat Budapest-Nyugatiba. December 24-én nem közlekednek.

100-as Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonal:

 • Az IC606-os számú vonat év végi korlátozása megszűnik, így december 24-én és 31-én is közlekedni fog.

120a Budapest―Újszász―Szolnok vonal:

 • Év végi 30-as korlátozások megszüntetése az alábbi vonatok esetében:
 • 3614-es és 3616-os számú G60-as Budapest—Nagykáta viszonylatban közlekedő gyorsított személyvonatok,
 • 3328-as G60-as Budapest—Újszász—Szolnok viszonylatban közlekedő gyorsított személyvonatok,
 • 3619-es, 3669-es és 3627-es számú S60-as Nagykáta—Budapest viszonylatban közlekedő személyvonatok,
 • 3359-es, 3317-es és 3337-es számú G60-as Szolnok—Újszász—Budapest viszonylatban közlekedő gyorsított személyvonatok.
 • Év végi korlátozás megszüntetése az alábbi vonatok esetében:
  • 3361-es számú S60-as Szolnok—Nagykáta viszonylatban közlekedő személyvonat.
  • 3310-es számú S60-as Nagykáta—Szolnok viszonylatban közlekedő személyvonat esetében.

121-es Békéscsaba―Kétegyháza―Mezőhegyes―Újszeged vonal:

 • A 37019-es számú vonat év végi korlátozása megszűnik, Mezőhegyes és Kétegyháza között egész évben naponta, Kétegyháza és Békéscsaba között egész évben szombat, vasárnap és ünnepnap közlekedik.

128-as Békéscsaba―Kötegyán―Vésztő―Püspökladány vonal:

 • A 37618-as számú vonat év végi korlátozása megszűnik. A vonat december 24-én is közlekedik.

135-ös Szeged―Békéscsaba vonal:

 • A 7738-as számú vonat év végi korlátozása megszűnik, egész évben naponta közlekedik.

140-es Budapest―Cegléd―Szeged vonal:

 • A 7028-as számú vonat év végi korlátozása módosul, csak december 24-én nem közlekedik.

142-es Budapest―Lajosmizse―Kecskemét vonal:

 • Az év végi közlekedési korlátozások változása:
  • A csak munkanapokon, Ócsa—Kőbánya-Kispest között közlekedő 2969-es számú személyvonat december 27-től 30-ig munkanapokon is közlekedik.
  • A 2958-as számú, Nyugati pályaudvar és Lajosmizse közötti személyvonat december 24-én nem, azonban december 31-én közlekedik.
  • A hétvégi és ünnepnapokon csak Ócsa—Lajosmizse közötti 2910-es számú és a Lajosmizse–Nyugati pályaudvar közötti 2919-es számú személyvonatok december 25-én nem, azonban január 1-jén közlekednek.