Szilveszterkor és újévkor változik a vonatok, buszok és hévek közlekedési rendje

2023. december 29. péntek, 12.23

Szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. A MÁV-START, a Volánbusz és a HÉV járatai év végén, újévkor megváltozott közlekedési rend szerint járnak. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

MÁV-START

A január 2-ig terjedő ünnepi időszakban az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a más hétvégéken megszokottnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság. Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, railjet xpress) vonatokat.

A vonatközlekedésben év végén, újévkor a következő változások lesznek:

  • december 31-én az ünnepnapi,
  • január elsején a vasárnapi,
  • január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 29-ig tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járatai, ezen belül szerdán a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. December 30-án szabadnapi, december 31-én, szilveszterkor munkaszüneti napi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 5. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok. Január 6-án szabadnap, 7-én a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 8-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. A közlekedési rend hirdetménye PDF-formátumban itt érhető el.

Az áruházak és bevásárlóközpontok január 1-jén zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek ebben az időszakban. A részletekről itt található információ.

Egyes településeken a helyi járatok az általános rendtől eltérően közlekedhetnek. A helyi járatok ünnepi közlekedési rendje itt érhető el.

Az ünnepi időszakban a Volánbusz pénztárainak nyitvatartása is változik, erről itt található információ.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/41891. A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

MÁV-HÉV

December 29-éig az évvégi munkanapokon érvényes menetrend szerint járnak a vonatok. A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai közlekedés.

  • A H5-ös HÉV szerelvényei a Batthyány tér és Békásmegyer között fél óránként, a főváros és Szentendre között óránként közlekednek.
  • H6-os HÉV indul a Közvágóhídról 0:45-kor és 2:45-kor Ráckevére, valamint a fővárosba Dunaharaszti külsőtől 23:59-kor, illetve Ráckevéről 1:05-kor.
  • A H7-es HÉV szerelvényei egész éjjel fél óránként követik egymást.
  • A H8-as és H9-es HÉV sem áll le, az Örs vezér tere és Gödöllő között óránként indulnak a szerelvények, melyhez Cinkotán csatlakoznak a Csömör felé közlekedő H9-es járatok.

Január 1-jén (hétfőn) a HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint, január 2-ától 5-éig (keddtől péntekig) a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint jár. A részletes menetrendek elérhetők a HÉV honlapján: https://www.mav-hev.hu/hu/hevvege2023

 

Budapest, 2023. december 29.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság