Rendkívül sikeres volt a MÁV-csoport első állásbörzéje

2016. június 15. szerda, 16.03 / Utolsó módosítás: 2016. június 15. szerda, 16.22
Állásbörze a Keletiben

A MÁV-csoport több mint száz állásajánlatával ismerkedhettek meg a munkakereső érdeklődők június 14-én, tegnap a Keleti pályaudvaron, ahol a vasúttársaság első alkalommal rendezte meg a saját állásbörzéjét. A rendezvény iránt a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés: többen kifejezetten ezért utaztak vidékről a fővárosba.

A MÁV-csoport első saját állásbörzéjén a MÁV Zrt. és a leányvállalatok – így a MÁV-START, a MÁV Szolgáltató Központ, a MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. – munkatársai a helyszínen készséggel válaszoltak a jelentkezők kérdéseire. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az álláskeresők mindenekelőtt a munkaadóval való személyes találkozás lehetőségét részesítik előnyben. (Az állásbörze helyszínválasztása nem véletlen: sokan még jól emlékeznek arra, hogy hosszú éveken át a Keleti és a Nyugati pályaudvaron vágányok elejénél működött a MÁV Munkaerő-felvételi Irodája.)

A MÁV-csoport az ország különböző pontjain, számos szakterületen kínál munkahelyet a különféle végzettségű munkavállalóknak. A vasúttársaság a múlt év végén vezetett be új és költségkímélő toborzási módszert, melynek lényege, hogy a vállalat a saját infrastruktúráját, kiterjedt hálózatát és eszközparkját (így például a vonatok kijelzőjét, a vasútállomáson a hangosbemondás lehetőségét) is felhasználja a hatékony munkaerő-utánpótlás érdekében. Ebbe illeszkedett a tegnapi állásbörze is, melyen a vasúttársaság a nyár folyamán induló tanfolyamaira keresett érettségizett munkavállalókat, akik a képzést követően forgalmi szolgálattevőként, biztosítóberendezési műszerészként, váltókezelőként, felsővezeték-szerelőként, jegyvizsgálóként vagy mozdonyvezetőként helyezkedhetnek el. A vállalatcsoport az alapfokú végzettséggel rendelkezőkre is gondolt: őket többek között pályamunkás vagy kocsirendező munkakörökbe várja. Ugyanakkor friss diplomás, pályakezdők jelentkezésére is számít a MÁV közlekedés-, építő-, villamos- és gépészmérnök munkakörökbe, de többéves tapasztalattal rendelkező mérnökök és informatikusok jelentkezését is örömmel fogadja.

A meghirdetett munkakörökre természetesen nemcsak a helyszínen lehetett jelentkezni: a vállalat a www.mavcsoport.hu/karrier oldalon is várja az érdeklődőket. A helyszínen mintegy 120 jelentkezés érkezett – leginkább a népszerű mozdonyvezető munkakörre, valamint a legtöbben a forgalmi munkakörök iránt voltak kíváncsiak. (A speciális tudást igénylő – például az informatikus – állásokra jellemzően az interneten jelentkeznek az álláskeresők, s ez a mostani állásbörzés is érzékelhető volt.)

A csaknem 19 500 fős MÁV-nál és a 14 ezer főt foglalkoztató MÁV-START-nál egyébként folyamatosan figyelemmel kísérik a létszám és a fluktuáció alakulását. A toborzás és a felvétel a szükséglet és a képzési kapacitások függvényében folyamatos.

A gyakornoki programba bekerülő, leendő vasutasok oktatását a MÁV saját tanintézete, a Baross Gábor Oktatási Központ valósítja meg, a munkáltató finanszírozza, a munkavállalót nem terheli fizetési kötelezettség.

A vasúttársaság a munkatársaira hosszú távon számít, szakmai fejlődésüket széleskörű képzési lehetőségekkel támogatja. A dolgozók számára több elemből álló béren kívüli juttatásokat, egyes vállalatainál utazási kedvezményt, egészségmegőrző programot nyújt, részükre határozatlan idejű munkaszerződést biztosít.

Budapest, 2016. június 15. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG