Május 15-én lép érvénybe a balatoni előszezoni menetrend

2023. május 9. kedd, 15.39 / Utolsó módosítás: 2023. június 12. hétfő, 16.18
Vonzó ajánlatok: tavaly bevált fejlesztések, idei újítások, vármegye- és országbérlet
Balaton part

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a tavasszal életre kelő  balatoni térség a kirándulók, turisták és a biciklisek számára, ezért a MÁV-START nemcsak a vakáció idején, hanem már előtte egy hónappal, május 15-től sűrűbb eljutást biztosít a tó partjához, növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat és színvonalasabb szolgáltatást nyújt a járműfejlesztéseknek, felújításoknak köszönhetően. A Volánbusz tavaly nyár óta ütemes menetrenddel biztosítja Zala és Veszprém vármegyékben a regionális és távolsági kapcsolatokat, az elmúlt két évben pedig több tucat új autóbuszt állított forgalomba a balatoni és környéki viszonylatokon. A közlekedési társaságok fejlesztései mindezzel még vonzóbbá, kedvelhetőbbé teszik a közösségi közlekedést a Balatonhoz utazók körében is. Mindazonáltal az új vármegye- és országbérlet is ösztönzőleg hat majd arra, hogy szép időben sokan – akár csak egy napra is – vonattal vagy busszal utazzanak a Balatonhoz, de több napijeggyel is bejárhatjuk a térséget.

Szentkirályi Alexandra - kormányszóvivőA részletes, térképekkel illusztrált tájékoztatóhoz ide kattintva ugorhat.

A 2021-es előszezonban mintegy 200 ezren szálltak vonatra, hogy ellátogassanak hazánk legnagyobb tavához. Tavaly ugyanebben az időszakban két és félszeresére, félmillióra emelkedett a balatoni előszezoni utazásszám, köszönhetően a járványhelyzeti korlátozások fokozatos feloldásának és a vasúti fejlesztéseknek. 2022 május közepétől szeptember közepéig az elő-, fő- és utószezon idején pedig kiemelkedő, összességében közel 3 millió utazást regisztrált a vasútvállalat, ezzel a 2021-es, szintén a teljes szezonra vetített évtizedes, 2 milliós csúcsát nagyságrendekkel meghaladta. 

Pafféri Zoltán - MÁV Zrt. vezérigazgatóIdén május 15-től június 16-ig ismét előszezoni menetrenddel várja az utazókat a MÁV-START: a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további járatokkal is elérhetővé válnak. A téli menetrendhez képest bővülnek a kerékpárszállítási lehetőségek, több InterCity-kocsi és motorvonat áll forgalomba, a vonatokon a kora tavaszi időszakhoz képest több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére.

Az elmúlt években a MÁV-Volán-csoport jelentős fejlesztéseket valósított meg a balatoni közlekedésben. Az utazási igényekhez alkalmazkodva, az előszezon idejére az alábbi, fontosabb változások fogadják az utasokat:

 • A közlekedési társaságok fejlesztései lehetővé teszik, hogy a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti és buszos utazást válasszák.
 • A megnövekedett utasforgalomra felkészülve a kiemelt vonatokon (Balaton és Tópart IC-k, Jégmadár, Kék Hullám expresszvonatok), kötelező helybiztosítást vezetnek be a Budapest és Balaton közötti szakaszon, hogy a vonatokon az utasoknak garantált ülőhelyet biztosítsanak.
 • A vármegye- vagy országbérlettel utazók számára a balatoni vonatok közül a személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentes és igénybe vehető. A feláras vonatok esetében a felármentes szakaszokon a helyjegy váltása nem szükséges, ezen szakaszokon belül utazva érvényesek az új bérletek.
  • A Déli->Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon és a balatonfenyvesi kisvasúton vármegye- vagy országbérlettel is lehet utazni.
  • A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem InterCity-minőségű kocsik lesznek felármentesek. (A reggeli hivatásforgalmi - munkába, iskolába járási - időszakban egyes Tópart InterCity vonatok Székesfehérvár és Nagykanizsa között felármentesek.)
  • A Jégmadár expresszvonatot Balatonaliga és Fonyód, a Kék Hullám expresszeket  Balatonalmádi és Tapolca, illetve Szombathely között, a Győr és Pécs közötti Helikon InterRégiókat Győr és Kaposvár között lehet felármentesen, ezáltal vármegye- és országbérlettel is igénybe venni.
 • Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal.
  • Az előszezonban elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégió vonatok Budapest-Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között. A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • A déli parton közlekedő Balaton InterCity vonatokban az előszezoni menetrend ideje alatt az új gyártású 1. osztályú IC+ kocsik is fognak közlekedni, az Utasellátó bisztrószolgáltatásával, és prémium 1+ osztályú szolgáltatással.
  • Az előszezonban elindulnak péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatok a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között.
 • Az északi part esetében a Kék Hullám expressz, a Vízipók és a hétvégi Katica InterRégiók javítják a Balaton elérését a főváros felől, illetve felé:
  • Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám expresszvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred, és a Balatonfüreden túli települések.
  • Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Vizipók InterRégió vonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és part mentén Balatonakarattyától minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Ezen vonatokkal érhetők el leggyorsabban  Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Káptalanfüred, Alsóörs, Csopak és Balatonarács állomások/települések.
  • A hétvégi napokon Budapest és Balatonfüred között - FLIRT motorvonatból álló - Katica InterRégió vonatok is közlekednek, amelyek Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így kiszolgálják a kisebb megállókat is.
 • A Nyugat-dunántúli térségből átalakítjuk a vonatok közlekedését:
  • A kétóránként közlekedő Helikon InterRégió vonatok mellett Győr és Keszthely között új közvetlen vonat fog közlekedni, Tanúhegy sebesvonat néven.
  • Szombathely és Keszthely között kettő helyett egy közvetlen vonat közlekedik, Lesence sebesvonat néven. Egyúttal Szombathely és az északi part között újabb közvetlen kapcsolatot hozunk létre egy Kék Hullám expresszvonat útvonalának meghosszabbításával.
 • A tavalyi évben sikeressé vált Fenyves sebesvonat Pécs és Keszthely között naponta közlekedik az előszezonban.
 • Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik a legkorszerűbb, légkondicionált KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expresszvonat néven, közvetlen kapcsolatot biztosítva a Dunakanyar térségéből.
 • Az idén 75 éves Utasellátó biztosítja a fedélzeti vendéglátást a Balatonnál. Újdonság, hogy elő- és utószezonban Budapest és Keszthely között valamennyi Balaton IC-vonatban bisztrókocsi-szolgáltatást lehet majd igénybe venni, melyet a belföldi legfontosabb InterCity-viszonylatokban már megismert, prémium fülkékkel és 1. osztályú ülőhelyekkel rendelkező IC+ járművekkel biztosítunk.
 • A már megszokott Balaton 24/72 napijegyek április 29-től október 31-ig minden nap megvásárolhatók – a tavalyi évhez hasonló áron és felhasználási lehetőséggel.
 • Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordít a vasúttársaság a tiszta, rendezett állapotok fenntartására, a virágok, dísznövények ültetésére, gondozására.
 • Év végéig megújulnak Balatonfenyves állomáson és Balatonszéplak felső megállóhelyen a felvételi épületek, valamint azok előterei az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásban. Április elején megkezdődtek a munkálatok. A főszezon alatt sem vágányzár nem lesz, sem pedig kapacitáskorlátozással járó tevékenység nem végezhető.
 • A lakó- és üdülőingatlanok zajterhelésének csökkentése érdekében Balatonbogláron, Balatonőszödön és Bélatelepnél több mint 2400 méter zajvédőfal készült el.

Részletesen a menetrendi változásokról és a balatoni járatokról

Budapest és a Balaton déli partja között

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal.

Déli part előszezoni vonatai, 2023-ban

A térkép érvényes: 2023. 05.15-06.16. Nem jelöli az átlós távolsági vonatok útvonalát, megállási helyeit.

Balaton és Tópart InterCity-k

2020 ősze óta Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Balaton és Tópart InterCity vonatok felváltva Keszthely, illetve Nagykanizsa felé. A Balaton InterCity vonatok kétóránként Budapest és Keszthely, a Tópart InterCity vonatok kétóránként Budapest és Nagykanizsa között közlekednek.

A közös szakaszon Budapest és Balatonszentgyörgy között így 60 percenként járnak. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban a tó, Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg.

A Balaton és Tópart IC vonatokra helyjegy váltása kötelező az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is. A helyjegy az expresszvonati kocsikba 100 forintért, az InterCity kocsikba 300 forintért váltható. Aki szeretne csendesebb és hűvösebb környezetben utazni, utóbbit érdemes választania.

 • A Tópart InterCity vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik, vonatonként 28 kerékpárhelyet biztosítva. A kerékpárhely foglalása kötelező.
 • A Balaton InterCity vonatokban új gyártású 1. osztályú IC+ kocsik is fognak közlekedni, a vonatra 1. osztályú és prémium helyjegy is váltható.

Déli->Parti InterRégió

Az előszezonban elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégió vonatok Budapest-Déli—Fonyód(-Balatonszentgyörgy) viszonylatban.

A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Jellemzően FLIRT motorvonattal közlekednek, melyek akadálymentesek és légkondicionáltak, így az utazás jóval komfortosabbá válik.

Ezen vonatok helyjegy váltása nélkül, felármentesen vehetők igénybe.

Jégmadár expresszvonat

Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik emeletes KISS motorvonattal Szob és Fonyód között a Jégmadár expresszvonat, közvetlen kapcsolatot biztosítva a Dunakanyar térségéből, a nagyobb forgalmú állomásokon, és megállóhelyeken megállva.

A Jégmadár expressz Szobról 7:26-kor, Vácról 8:00-kor indul, Fonyódra 11:23-kor érkezik, ellenkező irányban Fonyódról 16:36-kor indul, Vácra 20:02-kor, Szobra 20:34-kor érkezik. 

A Jégmadár Expresszvonatra helyjegy, valamint kerékpárhelyjegy váltása kötelező, a part menti szakaszon azonban helyjegy nélkül igénybe vehető.

Bagolyvonatok

A tavalyi évhez hasonlóan már az előszezonban elindulnak a Bagolyvonatok a déli parton.

A Déli pályaudvarról péntek és szombat este 22:40-kor, Siófokról 0:36-kor Keszthelyre, Keszthelyről péntek és szombat éjjel 23:48-kor, Siófokról már szombat és vasárnap hajnalban 1:28-kor indul Budapest-Délibe.

Ezen vonatok helyjegy váltása nélkül, felármentesen vehetők igénybe.

Budapest és a Balaton északi partja között

Északi part előszezoni vonatai, 2023-ban

Kék Hullám expresszvonatok

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám expresszvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred, és a Balatonfüreden túli települések (pl. Badacsony, Révfülöp is).

A Kék Hullám expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, a part menti szakaszon viszont felármentesen használhatóak.

Ezen vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik.

Vízipók InterRégió

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként közlekednek a Vízipók InterRégió vonatok.

Ezekkel a vonatokkal érhetőek el a leggyorsabban a keleti medence települései (pl. Balatonkenese, Balatonfűzfő), a vonatok a part mentén minden megállóhelyen megállnak.

Ezen vonatok helyjegy váltása nélkül, felármentesen vehetők igénybe.

A Vízipók InterRégió vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik.

Katica InterRégió

A hétvégi napokon Budapest és Balatonfüred között a Katica InterRégió vonatok is közlekednek, melyek Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így kiszolgálják a kisebb megállókat is.

A légkondicionált és alacsonypadlós FLIRT motorvonatok a babakocsival utazók számára is kényelmesebb közlekedést biztosítanak, kerékpár azonban csak korlátozott számban (6-12 db) szállítható.

Munkanapokon a Balaton InterCity vonatokról székesfehérvári átszállással biztosított az eljutás Balatonfüredig.

Ezen vonatok helyjegy váltása nélkül, felármentesen vehetők igénybe.

Dunántúlról a Balatonra

Nyugat-Dunántúl előszezoni vonatai, 2023-ban

Helikon InterRégió

A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között, Tapolca, Keszthely és Fonyód érintésével.

Naponta egy vonatpár, pénteken ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a Balaton Baranya vármegye felől is közvetlenül elérhető.

A Helikon InterRégió vonatokon alacsonypadlós és légkondicionált, dízel Desiro motorvonatokon lehet utazni. A Helikon InterRégió vonatokon kerékpár csak korlátozottan szállítható (4-8 kerékpár).

A Helikon InterRégió vonatok felármentesek, kivéve a Pécs és Kaposvár közötti szakaszon.

Tanúhegy és Lesence sebesvonat

A népszerű Helikon InterRégió vonatok mentesítése érdekében Szombathely, Győr és Pécs felől nagyobb kapacitású, hagyományos szerelvénnyel kiállított vonatok  indulnak, melyek közlekedését 2022-höz képest átalakították.

A Tanúhegy sebesvonat új közvetlen kapcsolatot biztosít Győr és Keszthely között.

A vonat az elő- és utószezonban hétvégi napokon, nyáron főszezonban naponta közlekedik. Győrből 8:07-kor indul, Keszthelyre 11:14-kor érkezik, ellenkező irányban Keszthelyről 18:44-kor indul, Győrbe 21:49-kor érkezik. A vonat helyjegy váltása nélkül, felármentesen igénybe vehető. A vonaton a kerékpárszállító kocsiban 16 kerékpár szállítható.

A Lesence sebesvonat Szombathely és Keszthely között naponta közlekedik az előszezonban.

A vonat Szombathelyről 7:04-kor indul, Keszthelyre 9:14-kor érkezik, ellenkező irányban Keszthelyről 16:44-kor indul, Szombathelyre 18:54-kor érkezik. A vonat helyjegy váltása nélkül, felármentesen igénybe vehető. A vonaton a kerékpárszállító kocsiban 16 kerékpár szállítható.

Szombathely és a Balaton északi partja között új közvetlen kapcsolatot kínál egy meghosszabbított Kék Hullám expresszvonat. A vonat Szombathelyről 8:02-kor indul, Tapolcáról 9:38-kor közlekedik tovább Budapest felé, ellenkező irányból Tapolcáról 18:25-kor indul tovább, és Szombathelyre 19:56-ra érkezik. A vonat Szombathely és Balatonalmádi között helyjegy váltása nélkül, felármentesen igénybe vehető. A vonaton nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik. 

Fenyves sebesvonat

A tavalyi évben sikeressé vált Fenyves sebesvonat Pécs és Keszthely között naponta közlekedik az előszezonban.

A vonat Pécsről 8:10-kor indul, Keszthelyre 11:35-kor érkezik, ellenkező irányban Keszthelyről 16:25-kor indul, Pécsre 19:49-kor érkezik.

A baranyai vármegyeszékhelyről induló vonat az idei évben kötelező helybiztosítás nélkül közlekedik, felármentesen igénybe vehető.

A vonaton a kerékpárszállító kocsiban 16 kerékpár szállítható.

Bisztrókocsik közlekedése

Az idén 75 éves Utasellátó ebben az évben is biztosítja a fedélzeti vendéglátást a Balatonnál.

Újdonság, hogy elő- és utószezonban Budapest és Keszthely között valamennyi Balaton IC-vonatban bisztrókocsi-szolgáltatást lehet majd igénybe venni, melyet a belföldi legfontosabb InterCity-viszonylatokban már megismert, prémium fülkékkel és 1. osztályú ülőhelyekkel rendelkező IC+ járművekkel (ARmz kocsik) biztosítanak.

A bisztrókínálat alapvetően az egész évben közlekedő InterCity-vonatok étel- és italválasztékának megfelelő lesz a Balatonnál is – ennek megfelelően szendvicsek, snackek, üdítők, alkoholos italok és kávé lesz kapható –, de a balatoni szezon kezdetére néhány újítással is készülnek: a helyben sütött lepények új ízekkel lesznek elérhetők és a nyári hangulathoz illeszkedő frissítő italokat is kínálnak.

Az étkezőkocsik a nyári főszezonban fognak forgalomba állni a déli parton a Balaton IC-kben, ezzel párhuzamosan a bisztrókocsi-szolgáltatás az északi parti Kék Hullám és Levendula IC-vonatokban lesz elérhető.

Kerékpárszállítás

Az előszezoni időszakban forgalomba állít a MÁV-START minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit, ennek ellenére azonban a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek. Egyes vonatokon csak 4-8 kerékpár szállítható, ezen vonatokat, valamint a feláras IC és expresszvonatokat rendszerint kerékpárhelyjeggyel lehet csak igénybe venni.

Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Mind az északi, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható.

 • Az északi parton a Kék Hullám expresszvonatokat és a Vízipók InterRégió vonatokat javasolják a kerékpáros utasoknak.
 • A déli parton a Tópart InterCity vonatok kerékpáros kapacitása a legnagyobb.Dunántúl felől a Helikon InterRégió vonatok helyett a Lesence, Tanúhegy és Fenyves sebesvonatokat célszerű választania a bicikliseknek.

A kerékpárszállításról a vasúttársaság honlapján tájékozódhatnak az utasok, ahol a balatoni információkat külön is megtalálhatják.

Vármegye- és országbérlet használata

A vármegyebérlettel és országbérlettel utazók számára a balatoni vonatok az alábbiak szerint vehetők igénybe.

 • A felármentes szakaszokon a helyjegy váltása nem szükséges, ezen szakaszokon belül utazva érvényesek a bérletek.
 • A személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentes, ezeket a táblázat nem jelöli teljes körűen. 

Vonattípus

Vonat viszonylata

Vármegyebérlettel igénybe vehető

Megjegyzés

Balaton InterCity

Budapest - Keszthely

Rész szakaszon

Siófok – Keszthely között a kijelölt kocsik felármentesek

Tópart InterCity

Budapest - Nagykanizsa

Rész szakaszon

Siófok – Nagykanizsa között a kijelölt kocsik felármentesek*

Déli->Parti InterRégió

Budapest – Siófok / Fonyód / Balatonszentgyörgy

igen

 

Jégmadár expresszvonat

Szob - Fonyód

Rész szakaszon

Balatonaliga és Fonyód között felármentes

Kék Hullám expresszvonat

Budapest – Tapolca / Szombathely

Rész szakaszon

Balatonalmádi és Tapolca / Szombathely között felármentes

Katica InterRégió

Budapest - Balatonfüred

igen

 

Vízipók InterRégió

Budapest - Balatonfüred

igen

 

Helikon InterRégió

Győr – Kaposvár - Pécs

Rész szakaszon

Pécs és Kaposvár között helyjegy váltása kötelező; Kaposvár és Győr között felármentes

Lesence sebesvonat

Szombathely - Keszthely

igen

 

Tanúhegy sebesvonat

Győr - Keszthely

igen

 

Fenyves sebesvonat

Pécs - Keszthely

igen

 

Balatonfenyvesi kisvasút

Balatonfenyves – Somogyszentpál / Csisztafürdő

igen

 

*a reggeli hivatásforgalmi időszakban egyes Tópart InterCity vonatok Székesfehérvár és Nagykanizsa között felármentesek.

A vármegye- és országbérletek a vonatokon kívül a Balaton térségében közlekedő valamennyi regionális és távolsági autóbuszon is felhasználható az utazás során.

Balaton24 és 72 napijegyek

A balatoni napijegyek április 29-től október 31-ig minden nap megvásárolhatók, a tavalyi évhez hasonló áron és felhasználási lehetőséggel. A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a part menti települések turisztikai látnivalói és szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetőek.

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a Balaton körüli vasútvonalakon, a Balatonfenyvesi kisvasút vonalain, valamint a Volánbusz egyes part menti járatain is korlátlan számban utazhat az utas.

A napijegy 2. kocsiosztályon az érvényesség kezdetétől számított 24 illetve 72 óráig érvényes.

A Balaton24 napijegy felnőttek számára 1090 forintért, 26 éven aluliak számára 750 forintért, a Balaton72 napijegy felnőttek számára 2740 forintért, 26 éven aluliak számára 1850 forintért váltható. Mindkét napijegy megvásárolható a MÁV appban is, kedvezményes áron.

További információ itt érhető el:  www.mavcsoport.hu/balaton24

Jegyváltás, automaták

A Balaton partján tavaly nyár óta már összesen 37 új és felújított automata áll az utasok rendelkezésére a forgalmasabb állomásokon és megállóhelyeken, a gyorsabb és kényelmesebb jegy- és bérletvásárlás megkönnyítse érdekében. Az automatákban a népszerű Balaton 24 és 72 napijegyek is megvásárolhatók.

Azokon az állomásokon, melyeken pénztár vagy automata üzemel, csak érvényes menetjeggyel, bérlettel lehet felszállni a vonatokra. A vonaton menetjegy csak pótdíj váltása mellett váltható. A vasútvállalat kéri utasait, hogy menetjegyeiket utazásuk előtt váltsák meg az állomásokon vagy az online felületeken. Győződjenek meg utazás előtt, hogy az adott vonat mely szakaszon vehető igénybe vármegye- vagy országbérlettel.

Vasútállomások megújulása

Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordít a vasúttársaság a rendezett állapotok, az általános tisztaság fenntartására, virágok, dísznövények ültetésére, azok gondozására. Május elejétől megkezdte a virágosítást a vasúttársaság a balatoni vasútállomásokon, megállóhelyeken.

Év végéig az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásban megújulnak Balatonfenyves állomáson és Balatonszéplak felső megállóhelyen a vasúti épületek, valamint azok előterei. Balatonfenyves vasútállomás 1,4 milliárd forintból, Balatonszéplak felső megállóhely pedig hatszázmillió forintból újhat meg. Április elején megkezdődtek a munkálatok. Jelenleg Balatonszéplak felsőn a régi felvételi épületek teljeskörű, illetve Balatonfenyvesen a felvételi épület és a peronok részleges bontása folyik. Az utasok kiszolgálását konténerekben, illetve jegyautomaták segítségével oldja meg a MÁV-START.

Jó hír az utasoknak, hogy a főszezon alatt sem vágányzár nem lesz, sem pedig kapacitáskorlátozással járó tevékenység nem végezhető. Részletek, látványtervek tekinthetők meg: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/szepulo-del-balatoni-allomasok

Több mint 2,4 kilométeren új zajárnyékoló falak biztosítják a lakók és a nyaralók nyugalmát Balatonbogláron, Balatonőszödön és Bélatelepen.

Ütemes buszmenetrend Balaton térségében

A Volánbusz menetrendje nem módosul az előszezonban, azonban a vonatokkal összehangoltan biztosítja az utazást. Tavaly június óta pedig ütemes menetrend szerint közlekednek a Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyék közötti regionális és távolsági kapcsolatokat biztosító autóbuszjáratok.

Győrből Pápán át a Balaton, Ajka, Zalakaros-Nagykanizsa és Sümeg-Zalaegerszeg felé, valamint a Zalaegerszeg-Hévíz-Keszthely-Veszprém tengelyen - Tapolcán és a Balaton északi partján át is - könnyen megjegyezhető, jó vasúti és autóbusz csatlakozásokat is tartalmazó menetrend lépett életbe.

Elmúlt évben több tucat modern busz állt forgalomba a Balaton térségében és helyközi-távolsági forgalomban.

40 darab új Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusz érkezett 2023 tavaszán a Volánbusz flottájába, közülük 26 a Dunántúl helyközi-távolsági vonalain javítja a kiszolgálás színvonalát.

A korábbi menetrendre jellemző rövidebb járatok részbeni összekötésével az észak-dunántúli városok között számos új közvetlen kapcsolatot biztosító, hosszabb utazásra is alkalmas autóbuszjárat jött létre, melyek a mindennapi hivatásforgalmi igények kiszolgálása mellett regionális és távolsági kapcsolatokat is biztosítanak. A hosszabb és rövidebb távú utazásokat egyaránt kiszolgáló járatokhoz ideális a Mercedes-Benz Intouro típusú autóbusz, mely nagy kapacitású, légkondicionált, kényelmes ülésekkel szerelt, és USB töltővel is rendelkezik.

A fentiek mellett a fővárosból a Bakony festői tájára a Budapest-Bakonycsernye-Zirc-Bakonybél-Pápa viszonylatú jártokkal utazók is találkozhatnak az új autóbuszokkal, illetve a Veszprém-Siófok-Tamási-Dombóvár-Pécs, illetve a Nagykanizsa-Zalaegerszeg-Szombathely-Kőszeg-Sopron járatokon is Intouro járművek biztosítják a kényelmes utazást.

Utazás az Európa Kulturális Fővárosa veszprémi vagy balatoni programjaira

A MÁV-Volán-csoport kedvezményes utazási lehetőségekkel támogatja az Európa Kulturális Fővárosa év keretében szervezett programokra érkezőket. Akár egynapos látogatásról van szó, vagy több napot töltenek el, érdemes ilyenkor is a költséghatékony és fenntartható közösségi közlekedést választani.

Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kötődően a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a MÁV-Volán-csoport stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek egyik elemeként, a fenntarthatóság jegyében, a vasúttársaság a kiemelt rendezvényekre kedvezményes árú Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet vezetett be, a Volánbusz pedig plusz járatokat közlekedtet.

Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy

A vasúttársaság által januárban bevezetett 2023 forintos Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy a rendezvénysorozat egyes kiemelt programjai idején is megváltható.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy odautazásra a rendezvényeket megelőző napon és a rendezvények napján, napjain, míg hazautazásra a rendezvények napján, napjain illetve a rendezvényeket követő napon érvényes.

Az egyedi díjtermék oda-vissza utazásra érvényes az ország bármely pontjáról. A jegy csak 2. kocsiosztályon érvényes, feláras vonaton a szükséges pót- és helyjegyet meg kell vásárolni. A jegyeket mind online (MÁV app, Elvira), a jegykiadó automatákból, valamint személyesen a MÁV-START pénztáraiban megválthatják az érdeklődők.

A rendezvénysorozat esti programjaihoz igazodva - szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokon - éjszakai mentesítő gyorsvonat közlekedik a fővárosba.  Az éjszakai járat a késő esti idősávban véget érő programok után, Veszprémből 23:41-kor indulva kínál hazajutási lehetőséget a fővárosba, Székesfehérvárra és a környező, vasúttal elérhető településekre: Hajmáskérre, Pétfürdőre, Ösküre és Várpalotára.

Veszprém-Balaton EKF24 napijegy

A legújabb díjtermék azoknak szól, akik a Veszprémben vagy a környékén megrendezett eseményekre utaznak a térségbe, akár egy, akár több napra.

Mostantól egyetlen napijegy megváltásával a MÁV-START Budapest–Veszprém–Szombathely vonalán Várpalota–Veszprém–Ajka közötti, a Veszprém–Győr vonal Veszprém–Porva-Csesznek közötti, a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vonal Balatonfőkajár felső–Tapolca közötti, a Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk vonal Balatonszentgyörgy–Sümeg közötti és a Székesfehérvár–Siófok–Fonyód–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa vonal Balatonvilágos–Vörs közötti szakaszain közlekedő járatain,

továbbá a Volánbusz számos térségi helyközi járatán, illetve Veszprémen belül a Volánbusz helyi közlekedésben résztvevő helyközi járatain és a helyi V-Busz járatain lehet utazni.

Az új Veszprém-Balaton EKF24 napijegy a kiválasztott időpontot követő, vagy a kiválasztott járat adott állomásról történő menetrend szerinti indulási idejét követő 24 óráig érvényes, ára 1990 ft.

Aktuális információk és részletek:

www.mav.hu/veb2023ekf

 

Az idei nyári főszezonra további fejlesztésekkel is készül a MÁV-Volán-csoport a szolgáltatási színvonal, minőség javítása érdekében – ezekről a nyári menetrend bemutatásakor részletes tájékoztatást adunk.

Budapest–Balaton, 2023. május 9.