Legyünk valóban társak a közlekedésben!

2024. május 11. szombat, 08.57
Börtönbe kerül, aki a MÁV-VOLÁN-csoport közfeladatot ellátó munkatársaira támad

Ma a Közlekedési Kultúra Napján különös hangsúlya van az üzenetnek: Legyünk társak a közlekedésben! A MÁV-VOLÁN-csoport is ezt kéri utasaitól. A cégcsoport a munkatársai ellen elkövetett erőszak - akár szóbeli, akár fizikai bántalmazásról van szó - minden formáját elítéli, és minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesz. A fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, továbbá a rendőrség hathatós együttműködésének köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket. A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után. A MÁV-VOLÁN-csoport célja, hogy kollégái biztonságban végezhessék a munkájukat és egyetlen egy bűncselekmény se maradjon jogkövetkezmény nélkül.

Legtöbbször az utazási jogosultságok ellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, amikor az utazni szándékozó személynek nincs menetjegye vagy nem a megfelelő menetjeggyel rendelkezik, és azt a helyszínen sem kívánja megvásárolni. A bántalmazó és garázda viselkedés a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja. 

A MÁV-START-nál dolgozó közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma sokat csökkent az elmúlt pár évben, sajnos azonban 2023-ban ismét növekedés volt tapasztalható, közel 40 százalékos, tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók. Idén, az első negyedévében is már 24 eset történt, ebből 10 alkalom tettlegesség, 14 tettleges becsületsértés. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót.

Börtönbe kerül, aki a MÁV-VOLÁN-csoport közfeladatot ellátó munkatársaira támad

Vida Andrea, a MÁV-START vezető jegyvizsgálója ismétlődő esetekről számolt be: „Egy notóriusan visszatérő társasággal történt incidens. Rendszeresen Ercsiben szállnak fel és Érd felsőig vesznek jegyet, de minden esetben Kelenföldig utaznak, amit szóvá tettem nekik. Szóváltás után dobócsillaggal támadtak rám, csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem sérültem meg.”

A VOLÁNBUSZ-nál országos szinten havonta többször történik valamilyen fizikai támadás a munkavállalók ellen, a szóbeli atrocitás pedig már mindennapos jelenség. Az elmúlt közel egy évben, 109 esetben kényszerültek az autóbusz-vezetők rendőri segítséget kérni az őket ért szóbeli inzultus vagy fizikai bántalmazás miatt, a romló tendenciát mutatja, hogy ebből 67 eset az elmúlt 6 hónapban történt. 33 eset fajult a tettlegességig és további 76 esetben rendőri beavatkozást igénylő szóváltás, szóbeli inzultus történt.

A legdurvább esetek egyikében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a Volánbusz munkatársa, több helyen eltörött az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett. Egy másik autóbusz-vezetőt fej-, borda- és bokasérülések, súlyos zúzódások miatt szállítottak kórházba. Számos esetben 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek a kollégák, illetve többször személyes anyagi kár is keletkezett, mert a bántalmazások során többük szemüvege is eltört.

Nagy Sándor, az egyik bántalmazott autóbusz-vezető elmesélte saját történetét: „2023. augusztus 30-án 21:15-kor Bábolnáról érkeztem Győrbe az utolsó előtti járatommal. Az utasok leszállítása után egy ismeretlen perceken át a busz oldalának támaszkodott. Amikor kértem, hogy menjen távolabb, az oldalüveget és a szélvédőt kezdte ütni, rugdosni.  Ezután felszállt a járműre, mögém került a sötétben, dulakodni kezdett velem és ellökött. Az ülések közé estem, beütöttem a fejem a fűtőtestbe, felrepedt a bőröm is. 8-10 napig tartott, mire begyógyult a seb, de a helye örökre megmarad. Azóta is tartok tőle, hogy ismét előfordulhat hasonló eset – sajnos elég gyakori az autóbusz-vezetők elleni támadás.”

Az eljárások során nagy segítséget nyújtanak a kamerák, hiszen a felvételeket a rendőrség a nyomozások folyamán fel tudja használni. A MÁV-START 169 – kép és hangfelvétel rögzítésére is alkalmas – testkamerát szerzett be az elmúlt években a jegyvizsgálók számára. A KISS és FLIRT motorvonatok beépített kamerarendszerrel rendelkeznek, és ezek mellett folyamatosan szerelik fel a fedélzeti kamerákkal a MÁV-START további szerelvényeit is. A Volánbusz járműveinek nagy részén szintén fedélzeti kamerarendszerek működnek. A járműveken kívül pedig az állomásokon is kamerarendszer figyeli a közbiztonságot.

Tavaly márciusban egy Érd és Tárnok között közlekedő Volánbusz-járaton az utasokba és az autóbusz-vezetőbe is belekötött egy asszony, a sofőrt ráadásul kétszer meg is ütötte. Az elkövetőt bíróság elé állították, és gyorsított eljárásban, mindössze két nap leforgása alatt ítélet szültetett: két év börtönt és két év közügyektől való eltiltást kapott.

A MÁV-VOLÁN-csoport a rendőrséggel közösen dolgozik a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások visszaszorításán. Minden egyes incidens esetén rendőrségi feljelentést teszünk. A cégcsoport határozottan kiáll munkatársai mellett és üzeni: el a kezekkel a közfeladatot ellátó munkatársaitól!

Legyünk valóban társak a közlekedésben!

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság