A vitatott jogszerűségű sztrájk megakasztotta a bértárgyalási folyamatot: nem tett bérajánlatot a munkáltató

2023. december 12. kedd, 10.19 / Utolsó módosítás: 2023. december 12. kedd, 15.21
Ülésezett a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT)
Ülésezett a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT)

Budapest 2023. december 12. – Akár egy decemberi bérmegállapodás esélye is adott volt, ám a munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot végül megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített figyelmeztető sztrájk. A SzAKSz által megfogalmazott 25%-os bérkövetelés nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége és időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez – ismertette a munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, a MÁV-VOLÁN-csoportnál működő reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT), december 12-i, keddi ülésén.

A MÁV-VOLÁN-csoport vezetője kifejtette: a fentiekre tekintettel nem rendelkezik tulajdonosi mandátummal arra, hogy bérajánlatot tegyen, ugyanakkor hozzátette, hogy 2024. január 16-án folytatni kívánják a bértárgyalásokat, így minden feltétel adott ahhoz, hogy – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – még az esztendő legelején megszülethessen a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás is.

Mindehhez a munkáltató és a tulajdonos közötti további egyeztetésekre, illetve – a sztrájk megítélésében - megosztott érdekképviseletek konszenzusos álláspontjának a kialakítására van szükség. Az előttünk álló hetek erre alkalmat adhatnak a feleknek, fejtette ki Pafféri Zoltán. A vállalatcsoport vezetője ismét megerősítette: a MÁV-VOLÁN-csoport elkötelezett abban, hogy a 2024-es esztendőre vonatkozó bérmegállapodás gyorsan és békés körülmények között, tárgyalóasztal mellett szülessen meg, a munkatársaink pedig munkabéke mellett, kiszámítható feltételek közepette biztosíthassák az ország egyik legfontosabb közszolgáltatását a jövő esztendőben is.

Ülésezett a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT)

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság