Ünnepélyesen megnyitották az Amber árufuvarozási folyosót

2019. szeptember 24. kedd, 17.36

A Borostyán (RFC11) árufuvarozási folyosó az első európai uniós vasúti árufuvarozási folyosó, amelyet a 913/2010/EU rendelet alapján önkéntesen hoztak létre a tagállamok kezdeményezésére. 

Koperi megnyitóSzlovénia, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország 2016-ban úgy döntött, hogy az uniós jog alapján árufuvarozási folyosót létesít Kopertől (adriai kikötőtől), Szlovénián, Magyarországon, Szlovákián és Lengyelországon keresztül - kapcsolódva a lengyel-fehérorosz Terespol határáig. Ez az új folyosó egy hálózati rést szüntet meg az EU vasúti teherfuvarozási folyosóinak keleti és közép-keleti régiójában. A korridor továbbá magában foglal egy ágat a magyar-szerb határhoz, a Budapest-Belgrád vonalon Kelebiáig. A kezdeményezést az érintett vasúti pályahálózat-működtetők, valamint a vasúttársaságok és a vasúti logisztikai szolgáltatók támogatták.

Az Amber RFC 2019 januárjában kezdte meg működését. Az ünnepélyes nyitórendezvényre 2019. szeptember 18-án, Szlovéniában, Koperben került sor. A MÁV-ot Sárvári Piroska, üzemeltetési főigazgató képviselte. Az eseményen az Európai Bizottság Közlekedési Főigazgatóságának, az érintett közlekedési minisztériumok, a vasútvállalatok, valamint az érdekelt piaci szereplők kulcsfontosságú képviselői vettek részt. Az ITM delegációját Mosóczi László államtitkár vezette, a GYSEV-et  Kövesdi Szilárd vezérigazgató, valamint a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) Kft.-t  Pósalaki László ügyvezető igazgató-helyettes képviselte.

MÁV