Újraindul és kibővül az együttműködés a MÁV és az önkormányzatok között

2016. március 7. hétfő, 13.57 / Utolsó módosítás: 2016. március 7. hétfő, 14.00
Az első megállapodást Gyál városával kötötte a vasúttársaság
Gyál felső

A MÁV újraindítja és kibővíti a településekkel való együttműködési programját, melynek keretében a helyi önkormányzatok vállalják, hogy részt vesznek a területükön található vasútállomás üzemeltetésében, közvetlen környezetének rendben tartásában és fejlesztésében. E folyamat első lépéseként a MÁV Zrt. Gyál városával kötött együttműködési megállapodást. A szerződést Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója és Pápai Mihály polgármester írta alá.

A MÁV már több éve bevonja a helyi önkormányzatokat az állomások utasforgalmi területeinek üzemeltetésével összefüggő feladatok elvégzésébe. Így a települések is érdekeltek lettek az állomásépületek, az utasvárók és környezetük tisztaságának fenntartásában, a szolgáltatási színvonal javításában. Ez a program rendkívül népszerű volt az önkormányzatok körében, és az utazóközönség is pozitívan fogadta a változásokat, de a korábban megkötött megállapodások tavaly lejártak. Az összefogás kedvező tapasztalatai révén a vasúttársaság most a program kibővítését és újabb önkormányzatok bevonását kezdeményezte. E folyamat első lépéseként került sor március 7-én a MÁV és Gyál közötti együttműködésről szóló szerződés ünnepélyes aláírására. A dokumentumot Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, valamint Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.

[[{"fid":"27853","view_mode":"width_300_colorbox","attributes":{"alt":"Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és Pápai Mihály polgármester","title":"Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és Pápai Mihály polgármester","height":"194","width":"300","style":"margin: 5px; width: 300px; height: 194px; float: left;","class":"media-element file-width-300-colorbox"},"fields":{"format":"width_300_colorbox","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és Pápai Mihály polgármester","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és Pápai Mihály polgármester"},"type":"media"}]]A megállapodás értelmében Gyál önkormányzata részt vesz a település területén található vasútállomások utasforgalmi területének üzemeltetésében, így az állomásépületek, az utasvárók és környezetük tisztaságának fenntartásával kapcsolatos feladatokban. A szerződés pontosan rögzíti az üzemeltetési tevékenység körébe sorolt feladatokat a hóeltakarítástól kezdve a szemétszállításon át egészen a nyílászárók javításáig vagy a törött ablaküveg cseréjéig.

A vasútállomások kiemelt szerepet töltenek be a helyi közösségek életében, a lakók és az utasok számára pedig rendkívül fontos, hogy esztétikus környezetben és kényelmesen várakozhassanak a vonatok indulásáig. A MÁV ezért már korábban megkezdte a nagy utasforgalmat lebonyolító állomások korszerűsítését. Többek között Gyál felső vasútállomása is a MÁV saját beruházásának köszönhetően újulhatott meg a múlt évben. A vasúttársaság arra számít, hogy az együttműködési program idén akár 80 új helyszínnel is bővülhet, és sor kerülhet a tavaly lejárt több mint húsz szerződés újrakötésére is.

Gyál jó példával szolgálhat más városok számára, a vasúttársaság pedig nyitott az újabb önkormányzatokkal való együttműködésre. Ez a megoldás ugyanis számos előnnyel jár nemcsak a helyben lakók, hanem az utasok számára is, továbbá a vasútállomás üzemeltetése magasabb színvonalon, a helyi erőforrások bevonásával kisebb anyagi ráfordítást jelent a vasúttársaságnak is.

Budapest, 2016. március 7.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG