Újabb két KISS állt forgalomba az elővárosi vonalakon

2021. november 24. szerda, 06.06 / Utolsó módosítás: 2021. november 24. szerda, 06.09

Budapest, 2021. november 24. – A mai napon újabb két, emeletes vonat állt forgalomba. November 24-től hétköznaponként a Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vasútvonalon két, a ceglédi (100a) vasútvonalon már hat KISS jár. A váci és az esztergomi járatokon közlekedő szerelvényekkel együtt, összesen már 18 emeletes motorvonat szállítja az utasokat az elővárosban.

KISS emeletes motorvonat

A MÁV-START új szerelvényeinek folyamatos forgalomba állásával egyre több járaton találkozhatnak az utasok a KISS emeletes motorvonatokkal. November 24-től két újabb jármű is szállítja az utasokat hétköznaponta, ennek köszönhetően a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon két, a ceglédi vasútvonalon már hat KISS motorvonat jár. Az újszászi vonalon az új motorvonat Szolnokról reggel 5, 10 és 15 órakor, Budapest Keleti pályaudvarról 7:15, 12:15 és 17:15-kor indul. A ceglédi vonalon a Szolnokról 5:40-kor, Ceglédről 15:48-kor, Budapest Nyugati pályaudvarról 14:03-kor és 17:33-kor, valamint a Ceglédről Szolnokra 18:54-kor induló vonatokon utazhatnak KISS motorvonatokkal. A váci vonalon továbbra is tíz, az esztergomi vonalon pedig reggelente egy emeletes vonat közlekedik.

Az új járművek nagyon népszerűek az utazóközönség körében. Nagy kapacitásúak, a légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely és négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – van. Az oldalanként 12 ajtó gyorsabb utasáramlást tesz lehetővé, jobb menetdinamikájuk pedig a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban jobb menetrendszerűséget biztosít. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató, valamint ülőhelyfoglaltságat mutató rendszer, WIFI, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható.

Jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen 40 KISS állhat forgalomba. Az emeletes motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd. A vasúttársaság arra törekszik, hogy ezek az új szerelvények minél több utas számára biztosítsák a színvonalas kötöttpályás közlekedés élményét.

KISS vonat a szolnoki vonalon

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság