Új mosdó nyílt a Déli pályaudvaron

2024. február 7. szerda, 06.43 / Utolsó módosítás: 2024. február 7. szerda, 10.54
Korszerű mosdó a Déli pályaudvaron

Budapest, 2024. február 7. – A Déli pályaudvaron a mai kor színvonalának megfelelő, új mosdó nyílt ma reggel a peronszinten található utascsarnok mellett.

Korszerű mosdó a Déli pályaudvaron

Az utasváró felől leválasztott folyosón keresztül lehet megközelíteni az új, tágas, összesen 85 négyzetméter alapterületű mosdóhelyiséget. Az automatán nyíló üvegajtó melletti  előterében 24 rekeszes csomagtároló-szekrényt építettek be, továbbá innen nyílik a családi és akadálymentes mosdó is. Ebben a lehajtható pelenkázó mellett egy gyerekülőke és egy kisebb méretű, alacsonyabbra felszerelt wc is szolgálja a kisgyermekkel utazók komforját. Az előtérből két oldalon forgóvillás beléptetőkapun keresztül érhető el a hatfülkés női és a háromfülkés és három piszoárral felszerelt férfi illemhely.

Korszerű mosdó a Déli pályaudvaron

Az utasmosdó február 7-én reggel nyitott meg, és mostantól a váróterem nyitvatartási ideje alatt, azaz hétfőtől-péntekig 0:00–0:55 és 2:40–24:00 óra között, hétvégén pedig éjjel-nappal az utasok rendelkezésére áll. A mosdóhasználat 300 forintba kerül, és készpénz mellett márciustól már a bankkártyás fizetési lehetőség is biztosított lesz.

Korszerű mosdó a Déli pályaudvaron

Az új utasmosdót a MÁV saját forrásból, nettó 279 millió forintból valósította meg, az építkezés négy hónapig tartott. A régi Bisztró – már régóta kihasználatlan – területét hasznosították így újra. A kivitelezés során különös gondot fordítottak a köröket ábrázoló színes mázas csempeburkolat bontására, mely Blaski János, Munkácsy-díjas festőművész és Miskei László festőművész alkotása. A csempék óvatos bontását restaurátori eszközökkel, Nagy Gábor László restaurátor művész felügyelete mellett végezték el. A lebontott örökségvédelmi érték ideiglenesen, megfelelően védett helyen tárolva várja a mielőbbi visszaépítést. Addig is a mosdóba vezető folyosón kihelyezett fotókon köszön vissza a korabeli csempeburkolat, így idézve meg a régi Bisztró korabeli hangulatát.

Korszerű mosdó a Déli pályaudvaron

 

Csempeburkolat