A regionális vasúti kínálatot fejleszti az év közbeni menetrendi módosítás

2022. augusztus 22. hétfő, 15.01 / Utolsó módosítás: 2022. augusztus 22. hétfő, 18.28
Menetrendi változások a vasúton

Augusztus 29-től életbe lép a 2021/2022-es menetrend szokásos, harmadik módosítása, amely több – főként regionális vasútvonalon – hoz jelentős menetrendi fejlesztéseket az átszállási lehetőségek javításával és a kínálat bővítésével. A viszonylatok tekintetében – a közlekedéspolitikai koncepciónak köszönhetően – hatásosabb év közbeni menetrendi újításokat vezet be a vasúttársaság: a Székesfehérvár—Komárom és a Miskolc—Nyékládháza—Tiszaújváros vonalakon a korábbi évekhez képest többszörösére nő a vasúti eljutási lehetőség a kétórás ütemre hangolt menetrend révén, Villányt és Mohácsot pedig ismét csak vonatok kötik össze a pótlóbuszok helyett. Hét regionális vonalon is jobban igazodik a menetrend az utazási szokásokhoz, igényekhez. Az oroszlányi, a lajosmizsei—kecskeméti, a szegedi, a debreceni és a Székesfehérvár—Tapolca közötti vonalakon is módosul egyes vonatok közlekedése.
Az érintett vonalakon a részlegesen vagy teljesen megváltozó menetrendek miatt érdemes utazás előtt tájékozódni az indulási időkről az Elvira menetrendi kereső vagy a MÁV mobilalkalmazás segítségével.

A Volánbusz elsősorban Szekszárdon és térségében fejleszti az autóbuszos menetrendi kínálatot. Bővülnek az eljutási lehetőségek Székesfehérvár és Veszprém között, Zsámbék térségében pedig javulnak az autóbusz-vonat csatlakozások. A 150-es vasútvonal autóbuszos pótlásának menetrendje is változik.

Sűrűbb vonatközlekedés több regionális vonalon

Az Esztergom—Süttő—Komárom vonal térségében a tavaly decemberi menetrendváltáskor bevezetett sűrűbb közlekedés lendített a vasút népszerűségén. Ennek hatására a MÁV-START a menetrendi fejlesztést kiterjeszti a Székesfehérvár—Komárom (5-ös) vonalra is, amelyen kétóránként, ütemes menetrend szerint közlekednek az S150-es vonatok szeptember 3-tól. A vonatok Székesfehérvárról Komáromba 6:28 és 18:28 között, míg visszafelé 6:05 és 18:05 között indulnak kétóránként.  A vonatok Komáromban a Győr felé induló, illetve az onnan érkező S10-es személyvonatokhoz, Székesfehérváron a Budapest felé induló, illetve onnan érkező Tópart InterCity-hez csatlakoznak. A tarifarendszerben marad az átjárhatóság, a vonal mentén érvényes Volánbusz bérleteket a MÁV-START továbbra is elfogadja a vonatokon.

Térkép - Komárom-Székesfehérvár vonal - (rákattintással nagyítható)

A Nyékládháza—Tiszaújváros (89-es) vasútvonalon szintén kétóránkénti ütemes menetrend lép életbe, ezáltal javul a borsodi megyeszékhely közvetlen vasúti elérhetősége. Tiszaújváros—Miskolc-Tiszai viszonylatban 9 pár, teljes útvonalon közlekedő vonat fog járni, Tiszaújvárosból indulnak 6:20-kor, 8:15-kor, 10:15-kor, 12:18-kor és 14:15-től 22:15-ig kétóránként, Miskolc-Tiszairól indulnak: 4:32-kor, 7:07-kor és 9:10-től 21:10-ig kétóránként. Ezenkívül pedig egy pár Nyékládháza (indul 5:14-kor)—Tiszaújváros (indul: 5:48-kor) viszonylatú vonat is közlekedik. Menetrend szerinti pótlóbuszok már nem fognak közlekedni augusztus 29-től.

Térkép - Miskolc-Tiszaújváros - (rákattintással nagyítható)

A Villány—Mohács (66-os) vasútvonalon mindennap 8 pár vonat közlekedik augusztus 29-től, így már nem kell pótlóbuszra átszállni. Pécs és Mohács között három vonat, míg Mohács és Pécs között két vonat átszállásmentes kapcsolatot biztosít.

Jobb eljutás a fővárosba az elővárosi vonalakon

Tatabánya—Oroszlány vonal (12)

Hétvégi- és ünnepnapokon reggel az első három Oroszlányból Tatabányára közlekedő S12-es személyvonat 25 perccel később közlekedik, Oroszlányból 5, 6 és 7 órakor indulnak, Tatabánya állomásra 5:20-kor, 6:20-kor és 7:22-kor érkeznek, ahol a várakozási idő Budapest felé 16-18 percre rövidül. Ugyancsak hétvégén reggel két Tatabánya―Oroszlány viszonylatú személyvonat 27 perccel később közlekedik, Tatabányáról 5:33-kor és 6:33-kor indulnak, javítva a csatlakozásokat Budapest felől. Ezen kívül új vonat közlekedik naponta Tatabányáról Oroszlányba, Tatabányról 4:06-kor fog indulni.

Budapest—Lajosmizse—Kecskemét vonal (142)

Táborfalva felől a Kecskemét irányú utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében a Kecskemétről munkanapokon 5:50-kor induló, Lajosmizséig közlekedő S210-es személyvonat meghosszabbított útvonalon, Lajosmizse helyett Táborfalva állomásig közlekedik, a Lajosmizséről munkanapokon 7:07-kor induló, Kecskemétig közlekedő S210-es személyvonat hosszabb útvonalon, Lajosmizse helyett Táborfalva állomásról közlekedik, Táborfalváról 6:52-kor indul. Ezekkel összefüggésben viszont a Budapest felől Lajosmizsére 6:18-kor érkező S21-es személyvonat munkanapokon csak Táborfalva állomásig közlekedik, hétvégi- és ünnepnapokon a vonat változatlanul Ócsa—Lajosmizse között közlekedik. A Budapest  felé közlekedő, Lajosmizséről 6:41-kor induló S21-es személyvonat munkanapokon rövidebb útvonalon, Táborfalvától közlekedik, ahonnan 6:53-kor indul.

A délutános műszakokból és a késő esti M3-as metróktól hazafelé igyekvők igényeihez igazodóan a Nyugatiból 22:18-kor induló vonat a teljes útvonalán a jelenlegihez képest 15 perccel később közlekedik, a Nyugatiból 22:33-kor indul.

Átalakul és bővül a hétvégi és ünnepnapi menetrendi struktúra a 142-es vonal alsó, Lajosmizse—Kecskemét szakaszán, a vonalon négy Nyugati pályaudvar és Lajosmizse között közlekedő S21-es személyvonat útvonala lesz meghosszabbítva Kecskemétig, illetve  három Lajosmizse és a Nyugati közötti személyvonat Kecskemétről közlekedik. A vonatok az új, bővülő eljutási lehetőségek mellett a korábbi hétvégi menetrendben közlekedő vonatokhoz hasonló időfekvésben, párperces időadat módosulással közlekednek, leszámítva a Kecskemétről 14:04-kor induló járatot, amely két órával későbbi időfekvésben közlekedik.

A Lajosmizsére 7:18-ra, 9:18-ra, 15:18-ra és 21:18-ra érkező S21-es személyvonatok hétvégi és ünnepnapokon tovább közlekednek Kecskemét állomásra.

A Lajosmizséről 8:41-kor, 10:41-kor és 16:41-kor induló, a Nyugatiba közlekedő S21-es vonatok hétvégi és ünnepnapokon meghosszabbított útvonalon közlekednek, Kecskemétről 8:04-kor, 10:04-kor és 16:04-kor indulnak.

Kőbánya-Teher állomáson a vasúti pályát érintő sebességkorrekciónak köszönhetően augusztus 29-től már a lajosmizsei vonal S21-es járatai is az eredeti menetrend szerint közlekednek, azaz visszaáll az eredeti eljutási idő: a Nyugatiból ismét minden óra 18 perckor indulnak, illetve  a Nyugatiba Lajosmizse és Dabas felől minden óra 42 perckor érkeznek meg. (A lajosmizsei vonalon pályakarbantartás miatt még augusztus 28-ig módosított menetrend érvényes, ezért az S21-es vonatok ezen a szakaszon nem közlekednek.)

Budapest—Cegléd—Szeged vonal (140)

A Kecskemétről munkanapokon 5:12-kor és 6:12-kor induló, a Nyugatiba közlekedő személyvonatok Kecskemétről 5:10-kor, illetve 6:10-kor indulnak és megállnak Nyársapáton, ahonnan 5:26-kor és 6:26-kor indulnak.

A Szegedről 4:34-kor induló, a Nyugatiba közlekedő személyvonat Szegedtől 2 perccel korábban közlekedik és megáll Városföldön, ahonnan 5:28-kor indul tovább.

Budapest—Cegléd—Szolnok—Debrecen vonal (100)

A Debrecenből 4:20-kor induló, Budapestre közlekedő sebesvonat Debrecenből 10 perccel később, 4:30-kor indul, Püspökladányban csak 1 percet, Szolnokon 5 percet várakozik,  a Nyugatiba változatlan időpontban, 7:32-kor érkezik.

Budapest—Székesfehérvár—Tapolca vonal (29)

A Balatonfüredről 5:50-kor induló személyvonat egész évben Budapestig közlekedik: munkanapokon Budapest-Kelenföldig, hétvégi és ünnepnapokon a Déli pályaudvarig. Székesfehérvárról 7:06-kor indul, Budapest-Kelenföld pályaudvarig csak Velencén áll meg.

Változás az S71-es vonatok megállási rendjében

A Budapest―Vácrátót―Vác vonalon közlekedő S71-es jelzésű személyvonatok az alacsony utasforgalom okán nem állnak meg Vácrátót állomáson egyik irányban sem, így Vácra 1 perccel korábban érkeznek, illetve Vácról 1 perccel később indulnak. Ennek révén megnövekszik az átszállási idő Vác állomáson a Z70-es zónázó vonatokra, illetve vonatokról. Vácrátót a továbbiakban a csúcsidőszakokban közlekedő G71-es járatokkal érhető el.

Utazási igényekhez igazodó módosítások több regionális vasútvonalon

Pécs—Villány—Magyarbóly vonal (65)

A térségben több kisebb változás is életbe lép. A  Pécsről 8:50-kor induló személyvonat Pélmonostor (Beli Manastir) helyett csak Magyarbólyig közlekedik.  Új vonat közlekedik Villányból Magyarbólyra 14:00-korA Pécsről 15:36-kor induló, Mohácsig közlekedő személyvonat munkanapok helyett már naponta közlekedik.  

 A Magyarbólyról 5:35-kor induló, Villányig közlekedő személyvonat 5:46-kor indul Magyarbólyról, Pécsig közlekedik, míg a Villányból munkanapokon 6:22-kor induló, Pécsig közlekedő személyvonat Mohácsról indul, és naponta közlekedik. Új vonat fog közlekedni Magyarbólyból Villányra, 7:48-kor indulva.

A Pélmonostorról 11:43-kor induló személyvonat Pélmonostor helyett Magyarbólyból indul.

Kaposvár—Siófok vonal (35)

A nyári időszakra bevezetett két új személyvonatpár immár egész évben közlekedik, Siófokról Tabra munkanapokon és szombati napokon 8:10-kor, a vasárnap és ünnepnap 8:35-kor, valamint a naponta 11:10-kor induló személyvonat, továbbá a Tabról Siófokra 9:55-kor és 12:55-kor induló személyvonat az év minden napján fog közlekedni.

Kál-Kápolna—Kisújszállás vonal (102)

A Kál-Kápolnáról 9:42-kor induló, Kisújszállásig közlekedő személyvonat egy órával korábban közlekedik, 8:42-kor indul. A Kisújszállásról 8:40-kor induló, Kisköréig közlekedő személyvonat egész évben naponta közlekedik, Kisújszállásról 8:34-kor indul.

A Kisköréről 13:20-kor induló, Kisújszállásig közlekedő személyvonat egész évben mindennap közlekedik, az egyenletes menetrendi kínálat érdekében Kisköréről 12:30-kor indul.

Baja—Kiskunhalas és Kiskunhalas—Kiskunfélegyháza vonalakon (154, 155)

Az iskolai időszakban Bajáról 13:16-kor és 15:16-kor induló személyvonatok átszállás nélkül Kiskunfélegyházáig közlekednek, a Kiskunhalasról 14:39-kor és 16:42-kor induló személyvonatok idejében.

A Kiskunhalasról munkanapokon 4:30-kor induló, Kiskunfélegyházáig közlekedő személyvonat Bajától közlekedik, reggel 3:14-es indulással.

A Kiskunfélegyházáról munkanapokon 6:38-kor, továbbá a munkanapokon és vasárnapi közlekedési rendű napokon 16:36-kor és 18:38-kor induló, Kiskunhalasig közlekedő személyvonatok útvonala Bajáig meghosszabbodik.

A Bajáról 4:14-kor induló, Kecskemétig közlekedő InterRégió vonat Baja—Kiskunhalas között 5 perccel korában közlekedik, Bajáról 4:09-kor indul.

Szentes—Orosháza vonalszakasz (147)

A munkanapokon Orosházáról eddig 4:14-kor induló, Szentesig közlekedő személyvonat később közlekedik, Orosházáról 5:50-kor indul, Szentesre 7:20-kor érkezik. A Szentesről 5:36-kor induló, Orosházáig közlekedő személyvonat Szentes és Gádoros között 5 perccel korábban közlekedik.

Vámosgyörk—Gyöngyös és Vámosgyörk—Újszász—Szolnok vonalak (85, 86)

Az esti eljutási lehetőségeket bővítve mindennap új személyvonat indul 20:08-kor Vámosgyörkről Gyöngyösre, illetve visszafelé 20:32-kor Gyöngyösről Vámosgyörkre. Emellett a 86-os Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon új személyvonatok indulnak naponta 9:09-kor Vámosgyörkről Szolnokra és 11:05-kor Szolnokról Vámosgyörkre. A Szolnokról 19:05-kor induló, Jászapátira közlekedő személyvonat útvonala Vámosgyörkig meghosszabbodik, továbbá új személyvonat indul Vámosgyörkről Jászapátira mindennap 21:12-kor.

Nagykanizsa—Dombóvár (60, 41 vonalak)

A 60-as és 41-es vonalon Nagykanizsáról 20:55-kor induló, Dombóvárig közlekedő személyvonat menetideje jelentősen csökkeni fog, Murakeresztúrról 21:18 helyett 21:10-kor indul és nem áll meg Kaposfőn, Kaposmérőn és Kaposújlakon, így Kaposvárra 23:06 helyett 22:47-kor, Dombóvárra 23:41 helyett 23:22-kor fog érkezik.

A Gyékényesről 20:48-kor induló, Nagykanizsáig közlekedő személyvonat a késő esti eljutások megteremtése érdekében új idősávban közlekedik, Gyékényesről 22:32-kor indul, csatlakozást biztosítva a Dombóvár felől 22:30-kor érkező személyvonattal.

A Dombóvárról 21:09-kor induló, Gyékényesig közlekedő személyvonat Kaposvárról 22:42 helyett 22:49-kor indul, Gyékényesre 0:04 helyett 0:10-kor érkezik. 

A Dombóvárról 20:03-kor induló, Gyékényesig közlekedő személyvonat 10 perces somogyszobi várakozása megszűnik, 22:09 helyett 22:00-kor indul, Gyékényesre 22:40 helyett 22:30-kor érkezik. 

A Somogyszobról Kaposvárig közlekedő késő esti személyvonat 23:08 helyett 23:15-kor indul, Kaposvárra 0:02 helyett 0:09-kor érkezik. 

A Pécsről 18:17-kor induló Pannónia InterRégió vonat Gyékényesről 20:44 helyett 20:41-kor indul és megáll Őrtilos állomáson is.

A Volánbusz menetrendi fejlesztései:

Új helyi és helyközi autóbusz-menetrendek Szekszárdon és térségében

2022. augusztus 28-tól új autóbusz-menetrend segíti a helyi és helyközi szolgáltatást igénybe vevő utasok közlekedését Szekszárdon és térségében. A várost egyes regionális járatok a jelenleginél kedvezőbben „tárják fel”, melyek helyi bérlettel is igénybe vehetők lesznek, így nő a helyközi buszokkal (melyeket egyébként a szekszárdiak is egy díjtermékkel igénybe tudnak venni a jövőben) átszállásmentesen elérhető úti célok száma. A változásnak köszönhetően a tavaly átadott, klimatizált, alacsonypadlós, elektronikus utastájékoztatással és USB-csatlakozóval felszerelt új helyközi autóbuszokat részben már a szekszárdi helyi utasok is igénybe tudják venni.

Egyes helyközi járatok a városhatáron belül helyi járatként közlekednek. Az így integrált autóbuszvonalak új vonalszámokat kapnak. Ezek az új vonalszámok a helyijárat-számozási rendszerbe is illeszkednek. A helyi bérlettel igénybe vehető járatok 5420-5429-es számozási tartományba tartoznak majd.

A megyeszékhely közlekedésébe integrált helyközi vonalak a városi szakaszokat követően Kakasd–Bonyhád–Nagymányok, Kakasd–Bonyhád–Dombóvár, Sióagárd, Őcsény–Decs–Sárpilis–Bátaszék, Keselyűs–Árvízkapu, Várdomb–Bátaszék–Báta, Szálka–Mőcsény–Bonyhád, Tolna–Fadd–Paks és Tolna– Fadd–Fadd-Dombori irányába folytatódnak.

Változások az érintett helyközi járatok útvonalában és menetrendjében

Szekszárd–Kakasd–Bonyhád–Nagymányok és Szekszárd–Kakasd–Bonyhád–Dombóvár

A járatok a nemrégiben Szekszárd és Bonyhád között kialakított ütemes menetrendbe illeszkednek, s a jelenleg közlekedő járatokkal megegyező időpontokban indulnak. Útvonaluk a megyeszékhelyről induló járatok esetében viszont megváltozik: az autóbuszok két belvárosi megállóban is megállnak – Szekszárd, Liszt Ferenc tér és Szekszárd, Tanítóképző –, visszairányban jelenleg is a városközponton keresztül közlekednek. A módosításnak köszönhetően a helyközi utasok kevesebb gyaloglással érhetik el a járatokat, a helyi utasok számára pedig bővül az utazási kínálat a belváros és a város északi részei között. Az új 5420-as és az új 5421-es számú helyi tarifával is igénybe vehető vonalakon meghirdetve óránként egy járatpár vehető igénybe helyi utazásra Szekszárd, Autóbusz-állomás és Szekszárd, Siófoki útelágazás között. A Szekszárdon kívüli szakaszokon az új vonalakon a jelenlegihez képest nem változik a járatok menetrendje. A helyközi járatok továbbra is az 5430-as, 5431-es és 5434-es vonalakon közlekednek.

Szekszárd–Sióagárd

Sióagárd irányában több járat a városközpontot érintve közlekedik, ebből egy a Wesselényi és Kadarka utcákat is érinti. Az indulási idő két járat esetében néhány perccel módosul. Szekszárd irányába jelenleg is a belvárost érintve közlekednek a járatok, közülük egynek az útvonala módosul (az érintett járat a Kadarka és a Wesselényi utcák érintésével közlekedik, biztosítva, hogy a belvárosi lakótelepekről a diákok közvetlenül juthassanak el a Babits Mihály Általános Iskolába). Ezen felül egy további járat a Zrínyi utca érintésével közlekedik (a Sióagárdról a Garay János Általános Iskolába ingázókat kiszolgálva). A járatok helyi utazásra Szekszárd, Autóbusz-állomás és Szekszárd, siófoki elágazás között vehetők igénybe az új 5422-es vonalon meghirdetve. A Szekszárdon kívüli szakaszokon kismértékben változik a járatok menetrendje. A helyközi járatok továbbra is az 5440-es vonalon közlekednek.

Szekszárd–Őcsény–Decs–Sárpilis–Bátaszék

A vonalon közlekedő autóbuszok jelenleg is megállnak a városi szakaszon található összes megállóban, ebben a tekintetben tehát nem történik változás. Helyi utazásra Szekszárd, Szőlőhegyi elágazás és Szekszárd, Járműbontó közötti szakaszon vehetők igénybe az integrált közlekedésbe bevont, új 5424-es vonalon meghirdetett járatok, amelyek az új menetrend szerint is a jelenleg közlekedő helyközi járatokkal megegyező időpontokban indulnak. A reggel 6:54-kor Őcsényből meghirdetett 5418-as járat helyett új, 5428-as jelzéssel indul autóbusz Őcsény–Szekszárd, Szőlőhegy–Szekszárd, Újvárosi templom–Szekszárd, Palánk útvonalon, számos további oktatási intézményt élérve. A Szekszárdon kívüli szakaszokon kismértékben változik a járatok menetrendje. A helyközi járatok továbbra is az 5415-ös, 5416-as, 5417-es vonalakon közlekednek.

Szekszárd–Keselyűs–Árvízkapu

Az iskolai napokon közlekedő járatpár útvonala Szekszárd, Újvárosi templom megállóig meghosszabbodik, így további iskolák, illetve munkahelyek válnak átszállás nélkül elérhetővé a Keselyűsből, Ózsákpusztáról ingázó helyközi utasok számára. Helyi utazásra Szekszárd, Újvárosi templom és Szekszárd, Járműbontó közötti szakaszon vehetők igénybe a járatok. Valamennyi járat a jelenlegi 5411-es vonal helyett az új 5423-as vonalon közlekedik.

Szekszárd–Várdomb–Bátaszék–Báta

Az integrációba bevont járatok munkanapokon Szekszárd, Autóbusz-állomás és Szekszárd, Szőlőhegy megállók között az új 5425-ös vonalon vehetők igénybe helyi utazásra. Az útvonal, illetve a megállóhely-kiosztás módosul: a járatok Szekszárd, Nyomda megállóhelynél is megállnak – ez a megálló a belvárosban található, így a helyközi utasok számára kényelmesebbé válik a frekventált úti célok elérése. A Szekszárdon kívüli szakaszokon kismértékben változik a menetrend. A helyközi járatok a továbbiakban az új 5412-es vonalon közlekednek.

Szekszárd–Szálka–Mőcsény–Bonyhád

A járatok érintik Szekszárd, Nyomda megállóhelyet, a helyközi utasok így könnyebben juthatnak el belvárosi úti céljaikhoz. Az útvonal a város déli részén is kismértékben módosul, az 56-os főút helyett az Otthon utcán át vezet. Iskolai napokon reggel 7:04-kor Szálkáról induló járat Újváros irányába meghosszabbodik, így további településrészek válnak közvetlenül elérhetővé az utasok számára a reggeli csúcsidőben. A járatok Szekszárd, Autóbusz-állomás és Szekszárd, Szőlőhegy között vehetők igénybe helyi utazásra, s ezen a szakaszon minden megállóban megállnak. A szálkai járatok integrálódnak a helyi közlekedésbe, a Szekszárdon kívüli szakaszokon csak kismértékben változik a menetrend. Valamennyi helyközi járat a jelenlegi 5427-es és 5429-es vonalak helyett az új 5426-os vonalszámot kapja. Szálkára 5426-os jelzéssel új, helyi közlekedésbe integrált járat indul naponta Szekszárd, Palánk–Újváros–Autóbusz-állomás–Csatár–Otthon utca–Szőlőhegy–Tót-völgy–Szálka vonalon. 22:05-kor egy késő esti járattal biztosítjuk a megyeszékhelyhez közel eső település kiszolgálását. A járat részben úgynevezett „igényvezérelt”, azaz az Otthon utca megálló után csak a leszálló utasok számára áll majd meg.

Szekszárd–Tolna–Fadd–Paks és Szekszárd–Tolna–Fadd–Fadd-Dombori

A Szekszárd–Fadd–Paks és Szekszárd–Tolna–Fadd-Dombori vonalak járatainak egy része a megyeszékhelyen belül módosított útvonalon közlekedik 5429-es jelzéssel, Tolna felől érkezve s a Tanítóképző megállót elhagyva a Széchenyi utca–Béri Balog Ádám utca–Május 1. utca–Alisca utca–TESCO–Tartsay utca–Autóbusz-állomás útvonalon halad. Az utasok számos fontos, új úti célt érhetnek el majd közvetlenül, így például a Megyei Kórházat, a város déli részén elhelyezkedő bevásárlóközpontokat, oktatási intézményeket, illetve a Tartsay utcai iparterületet. Az új, integrált 5429-es számú vonal feladata az északi iparterület és Palánk összekapcsolása a belvárossal, valamint a déli településrésszel Szekszárdon belül.

A Tolna, Mözs, Fácánkert, Bogyiszló, Fadd, Fadd-Dombori, Gerjen, Dunaszentgyörgy települések alkotta térségben új, időben egyenletes eljutási lehetőséget biztosító menetrend lép életbe – vasúti csatlakozást biztosítva Tolna-Mözsnél a 46-os vasútvonalhoz. A menetrendbe illeszkednek a szekszárdi helyi-helyközi integrált és a „hagyományos” helyközi járatok, melyek így egy összehangolt rendszert alkotva sűrű, egyenletes elővárosi kínálatot nyújtanak. Az új menetrendben pontos csatlakozások állnak rendelkezésre Fácánkert és Bogyiszló irányába azokban az időpontokban, amikor nincs Szekszárdról érkező, vagy oda induló közvetlen járat.

Szekszárd és Tolna között munkanapok nagy részében átlagosan 30 percenként indul autóbusz, de a reggeli és délutáni csúcsidőben ennél sűrűbb követéssel közlekednek a járatok: reggel Szekszárd felé 5, délután Tolna felé 15 percenként. Hétvégén 60 percenként közlekedik autóbusz a két város között.

Szekszárd és Fadd között munkanapokon általában 60, de a reggeli csúcsidőben Szekszárd felé 5-10, délután Fadd felé 15-30 percenként indul autóbusz. Hétvégén 60-120 percenként közlekednek a járatok.

A megyeszékhely és Fadd-Dombori között a hét minden napján 120 percenként indulnak a járatok, a nyári időszakban pedig még az esti órákban is közlekedik járat. Az autóbuszok jelentős része Szekszárd bejárásával közlekedik, így a belvárosból és a déli városrészből is elérhetővé válik a kedvelt üdülőtelep.

Fácánkert, Mözs, Bogyiszló, Gerjen és Szekszárd között – kisebb menetrendi módosításokkal – a jelenlegivel megegyező járatsűrűséggel közlekednek az autóbuszok.

A változásokról a Volánbusz honlapján is lehet tájékozódni.

 

Helyi járatok változásai

Az eddigi helyi vonalak, vonalcsoportok szerepét részben új helyi, illetve helyi bérletekkel is igénybe vehető helyközi vonalak veszik át Szekszárdon, jobban igazodva a meglévő utasforgalmi igényekhez, segítve az egészségügyi és oktatási intézmények, bevásárlóközpontok, iparterületek, kertvárosi részek jobb megközelítését. Az új menetrendek és a további részletek itt érhetők el.

Helyi bérlettel igénybe vehető helyközi vonalak

A részletes vonali ismertetőknél megjelenített helyközi vonalak (5420–5429) helyi bérlettel is igénybe vehetők a városi szakaszokon, így a helyi és helyközi járatok számos helyen egyenletes kiszolgálást biztosítanak. A részletes információk itt érhetők el.

Bővülő járati kínálat Székesfehérvár és Veszprém között

A reggeli hivatásforgalmi időszakban több járat közlekedik Székesfehérvárról Veszprémbe azáltal, hogy a Várpalota–Nagykanizsa viszonylatban naponta közlekedő járat meghosszabbított útvonalon Székesfehérvárról indul reggel 5:25-kor. Bővítve az eljutási lehetőségeket új járat indul továbbá naponta 5:45-kor Székesfehérvárról Várpalotán át Veszprémbe.

Zsámbék térségét érintően javulnak a vasúti átszállási lehetőségek

A vasúti csatlakozások kedvezőbb biztosítása érdekében a 784-es vonalon Bicske, Vasútállomás megállóból minden óra 12 perckor indulnak az autóbuszok. A reggeli sűrítőjáratok minden óra 42 perckor indulnak. A Bicskéről induló járatok minden óra 45 perckor, a reggeli sűrítőjáratok pedig minden óra 15 perckor biztosítanak csatlakozást Zsámbék, Autóbusz-fordulóban, ahol 6:15 és 18:45 között a Budapestre induló gyorsjáratokra lehet átszállni. A változással együtt a zsámbéki átszállások biztosítása érdekében valamennyi környéki vonalon kisebb módosításokat vezetünk be.

A 775-ös autóbuszokról Zsámbék, Autóbusz-fordulóban minden óra 45 perckor átszállást biztosítunk Budapest felé a térségben közlekedő egyéb járatainkhoz.

A 774, 783, 785, 787, 788, 791, 793, 794, 795, 798 és 799 jelzésű autóbuszokról Zsámbék, Autóbusz-fordulóban minden óra 15, illetve 45 perckor átszállást biztosítunk a Budapest felé közlekedő járatainkra.

A 150-es vasútvonal autóbuszos pótlásához kapcsolódóan változik a menetrend

A 150-es Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal elővárosi szakaszának autóbuszos pótlásában résztvevő járatok menetrendje módosul a májusi bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai, illetve utasészrevételei alapján.

Dunavarsány és Délegyháza kiskunlacházi átszállási kapcsolatának biztosítása a Budapest–Délegyháza viszonylattól elkülönítetten valósul meg a csúcsidőszakokon kívül az új, Taksony, vasútállomás és Kiskunlacháza, vá. elág. megállóhelyek között közlekedő járatoknak köszönhetően.

Budapest és Dunaharaszti között a 680-as és 681-es jelzésű körjáratok közlekedése módosul, Dunaharaszti kiszolgálását a településen áthaladó járatok mellett a 679-es számú, M5-ös autópályán át közlekedő gyorsjáratok biztosítják.

Valamennyi, M5-ös autópályán át közlekedő, háromjegyű vonalszámmal ellátott járat megáll az autópálya bevezető szakaszán található, Budapest, Nagysándor J. u. elnevezésű megállóhelyen is.

Budapest–Délegyháza relációkban kismértékben módosul a menetrend: változik a járatok közlekedésének gyakorisága, valamint az iskolai előadási napok és a tanítási szünetes munkanapok esetében is kismértékben eltérő közlekedési rendet vezet be a társaság.

Budapest, 2022. augusztus 22. 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság