Nagy sikerrel zajlott hazánkban az orient törzshálózati és árufuvarozási korridorok találkozója

2019. november 2. szombat, 09.51

Budapest, 2019. november 2. Október 29-én a MÁV székház adott otthont a Keleti / Kelet-Mediterrán Vasúti Árufuvarozási Folyosó (RFC OEM) és Keleti / Kelet-Mediterrán Törzshálózati Folyosó (CNC OEM) éves felsőszintű találkozójának. A 2 éve aláírt RFC OEM miniszteri deklaráció egyik fontos célkitűzése, hogy a vasúti határátkelőknél az átlagos várakozási idő 120 percre csökkenjen.

konferencia

Az ülés fő témája a korridor 12 határátmeneti pontján a várakozási idő lecsökkentésére irányuló vasútvállalati intézkedések és azok végrehajtása volt. Az ülésen bemutatták, hogy az érintett 12 határátkelőhelyből 3 mára elérte a kitűzött célt, a 120 perces várakozási időt.

További fontos téma volt a nemzeti szabályok harmonizációjának kérdése, mert az eltérő nemzeti szabályok bizonyos esetekben megnehezítik a korridoron történő zavartalan közlekedtetést. A megbízható és akadálymentes üzemvitelt nehezítő tényezők mielőbbi megoldása versenyképesebb feltételeket biztosítana a vasút számára. Ennek érdekében a szakértők megoldási javaslatokat dolgoztak ki a nemzeti szabályok összehangolására.

Az ülésen 8 országból (Németország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Görögország) 50 minisztériumi és vasútvállalati felső szintű vezető, valamint az Európai Bizottság és az Európai Vasútügyi Ügynökség (ERA) delegált korridoros képviselői is részt vettek.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság