Megújult a kiskörei Tisza-híd

2019. szeptember 19. csütörtök, 17.02 / Utolsó módosítás: 2019. szeptember 19. csütörtök, 17.04
Kiskörei Tisza-híd (Fotó: MTI)

Megújult a kiskörei Tisza-híd a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésében. A regionális jelentőségű híd teljes körű, átfogó rekonstrukcióját 2018. június 16-án kezdték el a vasúti és autóbusz-közlekedés egész pályás korlátozása mellett.

Kiskörei Tisza-híd1,6 milliárd forintból megújult a kiskörei Tisza-híd -  jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Magyarország egyetlen vegyes használatú közúti és vasúti átkelője a kiskörei Tisza-híd, amely bár biztonságos volt, leromlott a műszaki állapota. A magyar állam döntött arról, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Államvasutak Zrt. közösen végezzék el a híd felújítását, ehhez biztosítottak 1,6 milliárd forintot. A felújítást követően a híd már használható, jelenleg az utómunkálatok zajlanak.

A munka folytatódik, a vasúttársaság a MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft.-t bízta meg az ártéri szerkezetek acélszerkezeteinek korrózióvédelmi és betonfelületi munkáival. Május 15-től a vonal teljes hosszán újra közlekednek a vonatok, és a közúti forgalom is megindulhatott. A híd forgalomba helyezése után az ártéri hidak egyes részei és a híd környezete még munkaterület, ezért a közúti és a vasúti forgalomban is érvényben maradt a 20 km/h-ás sebességkorlátozás, után 40 km/h-ára emelik a megendegett sebességet.

Kiskörei Tisza-híd (Fotó: MTI)A hídon áthaladó 102-es számú Kál-Kápolna–Kisújszállás vasútvonal nélkülözhetetlen a térségben élők, különösen az abádszalóki és kiskörei lakosok számára. A korszerűsítés kiterjedt egyebek mellett a szerkezeti elemek cseréjére, a vasbeton közúti pályalemez és vasúti pálya felújítására, sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítésére és javítására, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítására, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítására.

MTI

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.