Megújult az állomásépület Balatonmáriafürdőn

2023. május 24. szerda, 19.41
Felújított Balatonmáriafürdő állomás

A MÁV beruházásában megújult Balatonmáriafürdő vasútállomás felvételi épülete, ahol többek között modern, kulturált váróterem, korszerű pénztár és új mosdó fogadja az utasokat. Akadálymentes rámpa is épült a mozgáskorlátozottak közlekedésének elősegítése érdekében. Tavaly májustól szeptemberig közel hárommillió ember utazott vonattal a Balatonra, idén még nagyobb forgalomra számít a vasúttársaság. A balatoni előszezoni menetrend kezdetétől, május 15-től az eddiginél is sűrűbben közlekedő járatokkal lehet Balatonmáriafürdőre eljutni Budapestről és Dunántúli nagyvárosokból egyaránt, és nagyon jók az autóbuszos átszállási lehetőségek is. Az új vármegye- és országbérlet váltók számára is kedvezőek a vasúti utazási lehetőségek a Balatonhoz.

Nagy Bálint államtitkárKorszerűsített, akadálymentesített, a vasúttársaság saját forrásából felújított és 21. századi igényeket kielégítő állomásépület fogadja az utasokat Balatonmáriafürdőn az előszezon kezdetétől. Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára szerdán a vasútállomás mintegy 215 millió forintból felújított épületének átadóján kiemelte: a szaktárca fő közlekedéspolitikai célkitűzése, hogy hozzájáruljon a lakosság mobilizációjának erősítéséhez és Magyarország gazdasági növekedéséhez. Tavaly májustól szeptemberig kétmillió vasúti utazás történt a Balaton déli partján, és tekintettel az eddig eladott mintegy 360 ezer vármegye- és országbérletre, idén nagyobb forgalomra számítanak. Hozzátette, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni az utazás minőségének javítására, a pályák, a vasúti kocsik, az állomásépületek állagmegóvására, rekonstrukciójára. Közölte azt is, hogy az ilyen és ehhez hasonló beruházások javítják a településképet, így különösen fontosak a turisztikailag frekventált területeken.

A vasútállomás épülete a 70-es években esett át utoljára teljeskörű felújításon, azóta csak részleges munkák zajlottak itt. A mostani fejlesztés az állomás felvételi épületét és a kiszolgáló épület egyaránt érintette, utóbbihoz kapcsolódik közvetlenül az autóbuszmegálló. Az állomásépületben modernebb lett és új arculatot kapott a hűtött és fűtött váróterem, megújult a jegypénztár is, amely naponta 03:15-től 22:45-ig tart nyitva. Új női, férfi és akadálymentes utasmosdó lett kialakítva pelenkázóval, emellett zuhanyzó is az utasok rendelkezésére áll. A kerékpárosok is igénybe vehetik ezeket a szolgáltatásokat. Megtörtént a felvételi épület külső felújítása is a tető héjazatának cseréjével, és az épület homlokzatának hőszigetelésével, ezzel együtt akadálymentes külső rámpa is épült azért, hogy a pénztárhoz a mozgáskorlátozottak is könnyen eljussanak. Megújult az árkád is, és a kiszolgáló épület oldalán, a Volánbusz-járatok megállóhelyén előtető épült, védelmet nyújtva ezzel az utasoknak.

Szilágyi TiborSzilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt években a déli parton megújult a teljes pályaszakasz, az északi parton Balatonfüredig villamosították a vonalat, a fejlesztések, illetve a szolgáltatási színvonal növekedésének hatására mindkét vonalon nő az utasok száma. A főigazgató szerint az M7-es autópályán a nyaranta, hétvégenként tapasztalt torlódások miatt is személygépkocsi helyett érdemesebb a vasúti közlekedést igénybe venni.

Galácz GyörgyA beruházás az önkormányzat kezdeményezésére indult, az állomásépületet a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG újította fel. Galácz György a település független polgármestere arról szólt, hogy a MÁV és az önkormányzat együttműködésével nemcsak a vasútállomás, hanem annak környezete is szebb lett. Utakat újítottak fel, csapadékvíz-elvezető csatornát építettek, és egyebek mellett korszerűsítették a közvilágítást is. Az állomáson a természet értékeinek megőrzése érdekében tíz fecskefészek formájú kerámiaedényt is elhelyeztek a kivitelezők, ahová beköltözhetnek a fecskék. Ilyen fecskebölcsőket már elhelyezett a MÁV a Budapest-Szob vasútvonal négy állomásán, továbbá a dél-dunántúli térség néhány állomásán is találhatók „telepített” fecskefészkek.

Váróterem

Peron

Mosdó

 

Balatonmáriafürdő, 2023. május 24.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság