A MÁV részvétele a Nemzetközi Vasútegylet ülésein

2021. július 8. csütörtök, 18.40

2021. július 6-án és 8-án videókonferencia formájában tartotta meg a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) soron következő magas szintű üléseit.

A MÁV-Volán-csoport képviseletében dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató és Kukoda Bernadette nemzetközi kapcsolatok igazgató vett részt az Európai Vezetőbizottság ülésén, a 32. Európai Regionális Közgyűlésen, valamint a 98. Világi Közgyűlésen. Utóbbi kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis a grémium  megválasztotta az UIC új elnökét, Krzysztof Mamiński-t, a Lengyel Államvasutak (PKP) elnök-vezérigazgatóját. Megbízatása nagy sikerként értékelhető a közép-kelet-európai tagvasutak számára, mivel ebből a régióból eddig még nem került ki UIC elnök. A térség érdekérvényesítési lehetőségei növekszenek a pozíció lengyel betöltésével . A szervezet alelnöki posztját Mohamed Rabie Khlie, a Marokkói Államvasutak (ONCF) vezérigazgatója veszi át. Az újonnan kinevezett, magasrangú tisztségviselők hivatali ideje 2023. december 31-ig szól.

Az  üléseken mindemellett szó esett a partnerszervezetekkel fenntartott kapcsolatokról, az aktuális kihívásokról, a pandémiát követő időszak kezeléséről, valamint kutatási és szervezetfejlesztési kérdésekről. Hangsúlyos figyelmet kaptak a Vasút Európai Évéhez kapcsolódó események, kiemelve az UIC-centenárium nyitóeseményét, a 2021. novemberére tervezett nemzetközi szimpóziumot. A Világi Közgyűlés napirendjén a szokásos féléves beszámolókon túl kiemelt helyen szerepelt a jövő évre tervezett tagdíjak kérdése, az UIC régiók közötti együttműködés megerősítése, a standardizáció témaköre, valamint a nemzetközi szerepvállalás az ENSZ klímakonferenciáján a vasút népszerűsítése céljábó

Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság