Matricás villanymozdony hirdeti a budapesti Gyermekvasút 75 éves évfordulóját

2023. augusztus 6. vasárnap, 11.58
Matricás Taurus mozdony

 

Budapest, 2023. augusztus 6. - A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, az egykori Úttörővasúton 1948. július 31-én indult meg a vonatforgalom az első 3 kilométeres szakaszon. Erre a nevezetes alkalomra készült el a MÁV-START legújabb matricás mozdonya: a 470 002 pályaszámú Taurus villanymozdony a 75 éves kisvasút töretlen sikerét hirdeti. A jármű alapszínét a remotorizált Mk45-ös dízelmozdonyra jellemző piros-kék-fehér színegyüttes adja, az oldalán lévő nagy fotókon archív és jelenkori hangulatképek adják vissza a kisvasúti utazás és a gyermekvasúti szolgálat élményét. 

A villanymozdony jellemzően a Budapest-Győr-Hegyeshalom-Bécs, a Győr-Sopron/Szombathely és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza fővonalon tűnik majd fel a távolsági vagy nemzetközi vonatok élén. A jármű 230 km/órás sebességre képes, de itthon maximum 160 km/órás sebességgel közlekedhet. A Taurusok kétáramneműek, így a mozdony Magyarországon  kívül Ausztriában is hirdetni fogja a Gyermekvasút évfordulóját. A 470-es sorozat elterjedt beceneve még a Dórémi is, az induláskor hallható „szolmizáló” hangja miatt könnyen felismerhetők.

Matricás mozdony

 

A budapesti Úttörővasút első szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Az első vonalrészen megépült Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg. Az építkezés további két szakasszal folytatódott, a teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. A kisvasút azóta is folyamatosan, egész évben üzemel, szállítja a kirándulókat a budai hegyekben és életre szóló élményeket ad az ott szolgáló gyerekeknek.

Matricás Taurus mozdony

https://gyermekvasut.hu/

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság