Jubileumi mozdony hirdeti a MÁV 150 évét

2018. július 7. szombat, 19.42 / Utolsó módosítás: 2018. július 24. kedd, 11.00
Az ünnepi családi programokon több mint 35 ezren vesznek részt
Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója a 150 éves jubileum tiszteletére matricázott mozdonnyal érkezett az ünnepségre - fotó: Fülöp Ildikó

A vonat szó 150 nyelvre lefordított változatából készült feliratok díszítik azt a mozdonyt, amely Európa egyik legrégibb vasúttársaságának másfél évszázados történelmére emlékezteti az utasokat itthon és külföldön egyaránt. A Magyar Posta jubileumi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a MÁV-ot. Az állami vasúttársaság megalakulásának, valamint a 68. Vasutasnap alkalmából összesen 350-en részesültek miniszteri, illetve vállalati kitüntetésben. A kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter beszéde Július 6-án mozdony- és tisztavatási ceremóniával, kitüntetések átadásával, jubileumi postabélyeg bemutatásával, majd másnap országszerte családi programokkal ünneplik a MÁV-csoport munkavállalói az állami vasúttársaság megalakulásának 150. évfordulóját és a 68. Vasutasnapot. A kétnapos rendezvénysorozatot Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg pénteken, a Vasúttörténeti Parkban. „2010. előtt a vasúti hálózat leépítése és a vasutasok elbocsátása volt napirenden. Ma a fejlesztésekről, a munkaerő képzéséről és egyre sürgetőbb munkába állításáról beszélünk. A vasútnak tehát van múltja, van jelene, a jövője pedig közös erőfeszítéseinken múlik.” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a legnagyobb vasútszakmai képzőintézet, a Baross Gábor Oktatási Központ 213 végzett hallgatóját. Az eseményen ünnepi beszédében Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A tisztek és a vasutasok feladata nem más, mint megmutatni, hogy a MÁV-csoport nem csak érti, de képes is ellátni feladatát, megfelel az utasok és partnerei legmagasabb elvárásainak, és jó gazda módjára gondoskodik a rá bízott nemzeti vagyon megőrzéséről és gyarapításáról”.

Mosóczi László, az ITM  államtitkára, Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója forgalomba bocsátják a Magyar Posta jubileumi bélyegblokkjátA délutáni kitüntetésátadás előtt Dávid Ilonával, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójával a fedélzetén gördült be a MÁV-START Taurus mozdonya, amely a Magyar Államvasutak fennállásának 150. évfordulójára kapott különleges díszítést: mától ugyanis ez a mozdony hirdeti – a „vonat” szó 150 nyelvre lefordított feliratával – Európa egyik legrégebben alapított vasúttársaságának másfél évszázados történelmét. De nemcsak a mozdony viszi hírét a világba a MÁV 150 évének, hanem a Magyar Posta is az általa kibocsátott jubileumi bélyegblokk révén.

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédet mond„Százötven évvel ezelőtt valóra vált az elgondolás, megszületett az állami vasúttársaság, amelynek története során több százezer ember és család dolgozott és vállalt áldozatokat a vasútért. Tisztelgünk előttük, mert nélkülük a vasúti szolgáltatás puszta gondolat maradt volna, s mert nekik köszönhető a MÁV gazdag története és mindenkori sikere” – mondta Dávid Ilona a kitüntetések átadásakor.

Csépke András, a MÁV-START vezérigazgatója ünnepi beszédet mondCsépke András, a MÁV-START vezérigazgatója hangsúlyozta: „Ha az utas felénk támasztott jogos elvárásaira, ha a vasutas szakmák megbecsülésének és a vasút társadalmi elismertségének visszaállítására gondolok, pontosan látom, hogy a kihívás óriási. De azt is pontosan látom, hogy az előttünk álló feladatokat együtt meg tudjuk oldani, és azt is, hogy csak együtt tudjuk megoldani”.

Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédet mondMosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a miniszteri elismerések átadásakor kijelentette: a mostani kitüntetettek öt-hat emberöltőnyi idő, 150 esztendő példás hagyatékának jeles továbbvivői, a közel 40 ezer magyar vasutas közül a legkiválóbbak. „A 150 éves MÁV munkavállalói számára a magyar vasúton évente közlekedő, közel 150 millió utas biztosít folyamatos tennivalót, és így kenyérkeresetet. Megkerülhetetlen közös feladatunk, hogy az utazási módok közötti választásukat egyre javuló színvonalú szolgáltatásokkal igazoljuk vissza, erősítsük meg” – tette hozzá.

Az legnagyobb hazai állami vállalatcsoport jubileumi ünnepségén összesen 350-en részesültek miniszteri, illetve vállalati elismerésben. (A leányvállalatoknál a társaságok vezetői ünnepélyes keretek között már a hét első felében átadták az érintett vasúti dolgozóknak a kitüntetéseket.)

A pénteki kiemelt fővárosi eseményt követően szombaton országszerte könnyed hangulatú – úgynevezett Juliális – rendezvényekkel ünnepli a vasutas társadalom a Vasutasnapot és a MÁV 150. évfordulóját. A színes programkínálat keretében összesen hat helyszínen (Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban, Békéscsabán, Celldömölkön, Dombóváron, Nyíregyházán és Szolnokon) tartanak könnyűzenei koncerteket, sport- és főzőversenyeket, szórakoztató és családi programokat. A rendezvényeken az előzetes jelentkezések szerint rekordszámban, több mint 35 ezren vesznek részt.

Dobás László, a Baross Gábor Oktatási Központ képzésfejlesztési és szabályozási vezetője jelentést tesz Dávid Ilonának

 

A Broadway Zeneiskola volt növendékeinek produkciója

Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédet mond

 

Budapest, 2018. július 6.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG