A heves esőzések ellenére sikerült rácáfolni az előzetes félelmekre: a vártnál zökkenőmentesebben indult az átmeneti forgalmi rend első napja. Köszönet az utasoknak!

2023. október 27. péntek, 14.44 / Utolsó módosítás: 2023. november 17. péntek, 15.08
Teljes vágányzár a győri fővonalon

A győri fővonal felújításának második ütemében, mától 3 hétig szünetel a vonatközlekedés Tatabánya, illetve Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Tatabánya és Budaörs között.  Ezen szakaszokon az október 27-től november 17-ig tartó fázisban átmenetileg kizárólag pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az első ütem tapasztalatainak figyelembe vételével, a MÁV-VOLÁN-csoport munkatársainak szoros koordinációjának és az utasok együttműködésének köszönhetően a szakasz túlnyomó részén már az első nap reggelén és délelőttjén is kiszámíthatóan zajlott a vonatok pótlása, míg egyes megállóhelyek esetében természetesen előfordult, hogy az érintett utasok csak késéssel jutottak el úticéljukhoz.

A közlekedési vállalat a rendszer folyamatos finomhangolását ígéri és köszöni az utasok megértését, türelmét.

A Volánbusz az első ütemhez képest kétszeres kapacitással, közel 80 jármű és mintegy 150 autóbusz-vezető részvételével végzi a vonatpótlást. A buszok ülő-, illetve férőhely szempontjából is elegendőek az utazási igények kielégítésére. A járatok ma hajnalban és reggel a heves esőzések ellenére is zavarmentesen elindultak, menetrend szerint közlekednek, forgalomtól függően legfeljebb néhány perces késések fordultak elő. Reggel 8 óra körül az M1-es autópálya Budapestről kifelé vezető oldalán történt baleset okozott kisebb késést a menetrendben. A hasonló helyzetekből eredő késési lehetőségekre a közlekedési társaság már korábban felhívta a figyelmet, ugyanis a hosszabb közúti menetidők, illetve az M1-es autópálya forgalmi kockázatai miatt a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak akár 45-60 perccel, Tatabánya és Budapest között az elővárosban utazóknak pedig akár 30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolniuk.

A Déli pályaudvar és Biatorbágy közötti személyvonatok ma reggel esetenként 5-10 perces késéssel közlekedtek, ám a csatlakozás szinte így is folyamatosan biztosított. Egyetlen esetben, húszperces járatkésés miatt Biatorbágyon nem tudta bevárni a vonat a pótlóbuszát, de az utasok a következő, félóránként járó elővárosi vonattal tovább tudtak utazni a főváros felé. Az érintett utasoktól a MÁV-VOLÁN-csoport elnézést kér.

A Székesfehérvár–Komárom vonalon a pótlóbuszok közlekedésével kapcsolatban nem jeleztek fennakadást, néhány esetben fordult elő a tervezettnél 20-30 perccel hosszabb menetidő.

Az érintett állomásokon, megállóhelyeken ma reggeltől az első ütemhez képest emelt létszámmal, több tucatnyi munkatársunk és a diákmunkások felkészülten segítik az utasainkat, útbaigazítják őket és készséggel válaszolnak a kérdéseikre. A forgalmasabb helyszínek közül Tatabányán, Biatorbágyon és az Etele téren összesen mintegy 30 munkavállalónk segíti az utastájékoztatást és a forgalomszervezést. Lehetőleg még beszállás előtt és a vonatokon is tájékoztatnak mindenkit a továbbutazás módjáról. Ezenkívül irányítótáblák, térképes tájékoztató anyagok is útba igazítják az utazóközönséget.

A teljes vasúti forgalomszüneteléssel járó vágányzár kezdeténél óhatatlanul előfordulnak fennakadások: ezeket az átmeneti forgalmi rend folyamatos monitorozásával és finomhangolásával igyekszünk kiküszöbölni.

A MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is arra kéri utasait, hogy ne megszokásból utazzanak. A győri fővonalat érintő utazás előtt tájékozódjanak a közlekedési vállalat hivatalos felületein, ahol a legfrissebb hírekkel és információkkal igyekszünk a segítségükre lenni.

Az akár okostelefonon is elérhető www.mav.hu/egyesvonal weboldalon minden lényeges tájékoztatást megkapnak a menetrendmódosításról, a pótlóbuszok közlekedéséről. A külföldi utazók számára pedig a www.mav.hu/lineone felületen érhető el angol nyelvű ismertetőt ajánljuk.

 

Budapest, 2023. október 27. 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság