Gazdasági díjjal tüntette ki Jász-Nagykun-Szolnok megye a MÁV-START-ot

2016. augusztus 25. csütörtök, 19.03 / Utolsó módosítás: 2016. augusztus 26. péntek, 13.15

Budapest, 2016. augusztus 25. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdasági Díjat kapott a MÁV-START Zrt., a térségben kifejtett kiemelkedő gazdasági tevékenységéért. Az elismerést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés ítélte oda, az érte járó oklevelet és emlékplakettet Csépke András, a személyszállító vasúttársaság vezérigazgatója vette át.  

A díjat a közgyűlés a megye gazdasági életében, terület- és településfejlesztésében fontos szerepet játszó, az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, műszaki, illetve egyéb területen kimagasló érdemeket szerző személyeknek, közösségeknek adományozza. A MÁV-csoporthoz tartozó MÁV-START pedig a térség jelentős, egyszerre tradicionális és innovatív munkaadója. A szolnoki járműjavító legújabb fejlesztése például a belföldi és nemzetközi forgalomra is alkalmas, 200 kilométer/óra sebességű, klimatizált IC+ kocsi.  A prototípusok sikeres hatósági próbái után ennek több változatából is – első-, illetve másodosztályú termes – sorozatgyártás indul Szolnokon. Emellett az üzemben a 160 éves működés alatt több ezer mozdony és személyszállító kocsi javítását, felújítását végezték el.

A megyeszékhelyen azonban nemcsak a járműjavító biztosít sokaknak munkát, és nevel kiváló szakembereket több mint másfél évszázada. Szolnok hagyományosan „vasutas város”. Nagy forgalmú vasútvonal fontos állomása, naponta átlagosan 280-300 vonat forgalmát bonyolítja. Az elővárosi vasúti közlekedés bázisállomásaként a hét minden napján itt történik a Budapest agglomerációjában közlekedő – a járműjavítóban fejlesztett és gyártott – „piros csíkos” személyszállító kocsikból álló szerelvények összeállítása is.

A magyar vasúthálózat egyik legnagyobb csomópontja jelentős vasúttörténeti múltra tekint vissza. Az ország második vasútvonalát 1847-ben helyezték üzembe Pest és Szolnok között. Ez kijelölte az Alföld centrumának fejlődési irányát, katalizátorként hatva a térség ipari fejlesztéseire.

A MÁV-csoport és Szolnok város kapcsolatát a gazdasági együttműködés mellett a kulturális háttér is 140 éve meghatározza. Az 1875-ben alapított Milléneum Dal- és Zene Egylet generációkon keresztül közvetítette a város civil szférájában a vasút, a vasutasság értékeit. Az amatőr dalárda Szolnoki MÁV Férfikórus néven ma is működik, a MÁV-csoport és Szolnok kulturális életének színesebbé tétele, a vasúti tradíció és elhivatottság közvetítése céljából.

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186  l  E-mail: sajto [KUKAC] mav.hu l www.mavcsoport.hu