Február 22-től ismét vonatok közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között

2021. február 3. szerda, 15.09 / Utolsó módosítás: 2021. február 3. szerda, 15.22
Fotó: NIF

A tram-train beruházáshoz kapcsolódóan hamarosan befejeződik a vonatközlekedést érintő felújítás a Szeged és Hódmezővásárhely közötti pályaszakaszon, ezért február 22-től ismét teljes útvonalon közlekedhetnek a vonatok a Szeged­–Békéscsaba vonalon. Akkortól már nem kell pótlóbuszokra szállni Szeged és Hódmezővásárhely között.

Magyarország első tram-train vágányhálózatának Hódmezővásárhely belterületén végzett kiépítése párhuzamosan haladt a Szeged–Hódmezővásárhely vasútvonal átépítésével. A felújítás során, 2018 áprilisától a két megyei jogú város állomásai között szünetelt a vonatközlekedés és pótlóbuszok szállították az utasokat. Február 22-től Szeged és Békéscsaba között a teljes vonalon M41-es (Csörgő becenevű) dízelmozdonyok közlekednek - az utasforgalom mértékétől függően - 2-3 kocsival.

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon a vonatok a közforgalmi menetrendben meghirdetettek szerint fognak közlekedni, a korábban már megszokott csatlakozási rendszer megtartásával Szegeden, Békéscsabán és Orosházán, valamint továbbra is Hódmezővásárhelyi Népkert állomáson biztosítanak átszállást Szentes felé.

Fotó: NIFSzeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert között 22 kilométeren fektettek le síneket, ahol a vasútüzem megkövetelte, ott második vágány is épült, ágyazat- és tereprendezési munkákat is végeztek, szabályozták a váltókat és a vágányokat, jelenleg pedig folyamatban van még a biztosítóberendezés kiépítésének befejező fázisa. Ez a pályaszakasz 100 km/h-ás megengedett sebességre lesz alkalmas a szükséges hatósági eljárások lefolytatása után. Hódmezővásárhelyen új villamosvonalat építettek ki, öt megállóval, egy villamos végállomással Hódmezővásárhely nagyállomáson, valamint – a menetrend pontosabb tarthatósága érdekében – forgalmi kitérőkkel.

A pályaépítéssel párhuzamosan zajlik a vasút-villamos járművek beszerzése is. A MÁV-START szentesi telephelyén két hete mutatták be a Vásárhely 1-es tram-traint. Az első három szerelvény 2021. szeptember végén állhat forgalomba Hódmezővásárhely és Szeged között.

Háttér-információk:

Szeged és Hódmezővásárhely belvárosai között a tram-train fejlesztés mindenki számára hozzáférhető, gyors, biztonságos és megfizethető közösségi közlekedést kínál a gépjárművekkel szemben. A kisebb gépjárműforgalom hatására pedig csökkenhet a városok közötti közúti torlódás és a közlekedés okozta környezeti terhelés.

A 37 méter hosszú, hetvenegy tonnás, dízel-villamos hibrid tram-train 216 férőhelyes, melyből 4 mozgássérült hely és 92 ülőhely (16 felhajtható ülés). Szeged és Hódmezővásárhely villamosvonalán a KRESZ előírásai alapján 50 km/h-ás maximális sebességgel haladhatnak, a két város közötti nyíltvonalon dízel meghajtással, 100 km/h-ás megengedett maximális sebességgel szállíthatják majd az utasokat. A komfortos, nagy részben alacsonypadlós és akadálymentes CityLink járművek a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkeznek majd. A két multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsik szállítása is biztosított.

A gyártó Stadler tájékoztatása szerint várhatóan 2021 tavaszán megérkezik a következő két tram-train szerelvény is Szentesre, ez év nyaráig pedig további öt jármű szállítása is megtörténik. Hódmezővásárhely és Szeged között a tram-train mintegy 37 perces menetidővel közlekedik majd, így ez lesz a leggyorsabb eljutási mód, a teljes járműparkkal csúcsidőszakokban akár 15 percenként indíthatók lesznek a vasút-villamosok.

Fotó: NIF A tram-train Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd egy megközelítőleg 800 méteres hosszúságú vágányon csatlakozik fel a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba vasútvonalra, és halad tovább Hódmezővásárhelyre. Hódmezővásárhelyi Népkert állomásnál – egy megközelítőleg 200 méter hosszú vágányszakaszon – letér a nagyvasúti vonalról, és villamosüzemre váltva a városon keresztül közlekedik Hódmezővásárhely nagyállomásig. A tram-train vonalán közel négy kilométeres egyvágányú villamospálya épült a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában Hódmezővásárhelyen összesen öt váltóval és hat megállóval (Hódmezővásárhelyi Népkert, Strandfürdő, Hősök tere, Kossuth tér, Kálvin János tér, Hódmezővásárhely nagyállomás), valamint a kapcsolódó felsővezeték-hálózattal. A városi szakaszon három megálló kétvágányú, ahol az ellenkező irányba közlekedő szerelvények tudnak  találkozni. A kivitelezés részeként Hódmezővásárhelyen 94 autó számára P+R parkolót (Népkertnél és a nagyállomásnál) és 900 kerékpártárolót alakítottak ki, melynek egy része fedett.

A tram-train útvonalán fekvő jelentősebb megállóhelyeken jegyértékesítő automatákat telepít a vasúttársaság, melyekből vasúti jegyek és bérletek, a Szegeden már megszokott SZKT-termékek, valamint a kifejezetten Szeged és Hódmezővásárhely közötti utazók számára kialakított tram-train termékek egyaránt elérhetők lesznek. Telepítésük várhatóan 2021 második negyedévében kezdődik, Szegeden és Hódmezővásárhelyen is 6 megállóban lesz automata.