Erdélyi zarándokok érkezése az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

2021. szeptember 11. szombat, 19.20 / Utolsó módosítás: 2021. szeptember 11. szombat, 19.26
Corona IC megérkezik a Keletibe

Két vonattal közel 800 zarándok érkezett Erdélyből a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, köztük száz gyermek Déváról. A vasúttársaság ingyenesen biztosította az erdélyi zarándokok utazását. A Corona IC-vel érkezett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is, aki közös ima keretében a Keleti pályaudvaron megáldotta a zarándokúton résztvevőket.

Szombaton délelőtt futott be a Keleti pályaudvarra az Ister EuroNight vonata köztük száz gyermekkel, akik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és erdélyi ferencesek által fenntartott intézményekből érkeztek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A gyermekeket a pályaudvaron szendviccsel és ásványvízzel várta a vasúttársaság. A Corona Intercity további mintegy 700 erdélyi zarándokot szállított Budapestre.

Corona IC - Soltész Miklós

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a zarándokokat köszöntve azt kívánta, szálljon áldás a nemzetekre, a keresztényekre. Kiemelte, fontos, hogy az két nap, amelyre a zarándokok érkeztek, üzenetje az egész világnak, hogy a kereszténység békességet, szeretet és örömöt sugároz. Az egész eucharisztikus kongresszus az összefogásról, a kereszténység üzenetéről, a szeretetről szól.

Az államtitkár elmondta, a Székelyföld, Moldva, Partium területéről, illetve vasárnap Felvidékről, Kárpátaljáról jövő zarándokok érkezése azt mutatja, megérte a nemzetpolitikában a 10-12 év küzdelem, hogy összefogják a nemzetet. Megérte a katolikus egyháznak is a 4-5 éves küzdelem, amellyel megszervezték ezt a csodálatos ünnepet, amelynek Ferenc pápa érkezése lesz a csúcspontja.

Corona IC - Homolya RóbertHomolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Több okból is különleges vonattal érkeztek az erdélyi zarándokok, hiszen a 15 kocsiból álló szerelvény a MÁV-START leghosszabb menetrendszerinti vonata Székelyföldre az utóbbi években. Különleges abból a szempontból is, hogy a vonatot továbbító felmatricázott mozdonyt Erdő Péter bíboros-prímás áldott meg 2019-ben, a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A vasúttársaság ezzel a mozdonnyal is tiszteleg az egyházi világesemény előtt, és ingyenesen biztosította ezt az utazást az Erdélyből érkezett zarándokoknak.”

A MÁV-START és a GYSEV a szeptember 12-ig az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) regisztráltak részére pénztári és fedélzeti jegyváltáskor 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt, online vásárlás esetén 50 százalékos üzletpolitikai kedvezményt biztosít oda- és visszaútra Budapestre a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvarra, Kelenföldre, Kőbánya-Kispestre, Kőbánya felsőre és Zuglóra.

A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe. 1. kocsiosztály esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni. A kedvezményes árú menetjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra érvényes teljes árú menetjegy érvénytartamával azzal a korlátozással, hogy az utazás legkorábban szeptember 4-én 0:00 órától lehetett megkezdeni, a visszautazást legkésőbb szeptember 13-án éjfélig be kell fejezni. A kedvezményre jogosító iratot a vonatok fedélzetén elektronikus formában, vagy kinyomtatott formában ellenőrzik.  Feláras vonat igénybe vétele esetén az adott vonatra érvényes felárat meg kell váltani.

Corona IC - Böjte Csaba

További információk: https://www.mavcsoport.hu/mavinform/kedvezmenyes-utazas-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszusra-0

Budapest, 2021. szeptember 11

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság